پلی اتیلن چیست؟
پلی اتیلن یک نوع ترموپلاستیک است که در مواجه با گرما ذوب شده و با کاهش دما به حالت جامد بازمیگردد، این ماده فرمی بلوری داشته و به دلیل ساختار منحصر به فردی که دارد در صنایع مختلف بکار گرفته میشود. یک ماده پلیمری از واحدهای منفرد اتیلن است که از نفت خام به دست میآید. این ماده پلاستیکی همه کاره و پرکاربرد است که در زندگی روزمره نقش مهمی را ایفا کرده و با ویژگیهایی چون استحکام و انعطاف پذیری بالا در دسترس قرار گفته است.
پلی اتیلن نوعی از محصولات پلیمری است که رایج ترین پلاستیک این روزهای انواع صنایع پلاستیک است، که معمولا به اختصار (PE) نوشته می شود که سالانه ده ها میلیون تن Polyethylene در جهان تولید میشود؛ و بیشتر در محصولاتی همچون تولید فیلم های پلاستیکی، کیسه های پلاستیکی، ظروف پلاستیکی بکار میرود.
انواع پلی اتیلن
اصولا پلی اتیلن با در نظر گرفتن تراکم، ساختار و جرم به انواع مختلفی تقسیم میشود که هر کدام برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله مهمترین انواع این ماده شیمیایی باید به موارد زیر اشاره داشته باشیم.
- پلی اتیلن با چگالی کم
- پلی اتیلن سبک خطی
- کوپلیمرهای اتیلن- وینیل استر
- پلی اتیلن با چگالی بالا
- پلی اتیلن با وزن مولکولی بالا
ویژگی های پلی اتیلن
این ماده از ترکیب کربن و هیدروژن ساخته شده و حاصل آرایش زنجیرههای هیدروکربنی است که با پیوندهای گوناگون به یکدیگر متصل شدهاند و در ساخت کوپلیمر مورد استفاده قرار میگیرد، بر این اساس ویژگیهای متنوعی را از خود نشان میدهند و این موضوع موجب کاربرد بالای آنها در صنایع مختلف میشود.
- نقطه ذوب در دمای 120 تا 140 درجه سانتی گراد
- مقاومت در برابر بسیاری از حلالها
- مقاومت بالا در برابر اسیدهای رقیق و الکل
- مقاومت کم در برابر هیدروکربنها
- انعطاف پذیری بالا
- مقاومت در برابر آب به دلیل ماهیت غیرقطبی
- عایق الکتریکی
نحوه ساخت پلی اتیلن
تولید این ماده سبک تحت فشار زیاد در محدوده 1000 تا 3000 اتمسفر در دمای 420 تا 570 درجه کلوین انجام میشود. یک پروسه پلی مریزاسیون همراه با رادیکال آزاد است که در ساخت آن از مقادیر کمی اکسیژن و ترکیبات پراکسیدی استفاده میشود. در این مرحله اتن با درجه خلوس 99 درصد فشرده شده و به درون راکتوری ورود پیدا میکند. مولتن موجود در اتن خارج شده و به گرانول تجزیه میشود. متوسط مولکولهای تولید شده در این مرحله 4000 کربن و حدود 1000 شاخه کربنی در نظر گرفته شده است.
بزرگی زنجیره و انشعاب آن به هر شکلی که باشد ساختار فیزیکی پلی اتیلن را تعیین کرده و روی چگالی نهایی آن موثر در نظر گرفته میشود. در تولید این نوع متریال شیمیایی از دو ماده کاتالیستهای نوع زیگلر ناتا که دارای ترکیبات تیتانیوم است و کاتالیست های فیلیپ که معروفترین آن اکسید کروم روی سیلیکا استفاده میشود. باید گفت که پلی اتیلن سنگین تحت فشار پایین 10 تا 80 اتمسفر با زیگلر ناتا یا سایر کاتالیستهای آلی در دمای 350 تا 420 درجه کلوین تولید شده و در تمامی مراحل آن هیدروژن با اتن ترکیب شده و بدین ترتیب طول زنجیره پلیمری تعیین میشود.
کاربرد مواد پلی اتیلن
این نوع ماده شیمیایی به دلیل خواص و ویژگیهایی چون مقاومت شیمیایی بالا و وزن کم در طیف گستردهای از صنایع بکار گرفته شده و به بهترین شکل در امور گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین کاربردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنعت بسته بندی: یکی از مهمترین کاربردهای آن تولید کیسه خرید، کیسه زباله، بسته بندی مواد غذایی، تولید بطری، بسته بندی مواد بهداشتی و صنعتی به حساب میآید.
- ساخت و ساز: این ماده به سبب مقاومت بالا در برابر خوردگی و انعطاف پذیری زیاد در ساخت سیستم آب و گاز مورد استفاده قرار گرفته و به منظور تولید لوله، مخازن، پوشش محافظتی و عایق رطوبتی کاربردی عمل کرده است.
- صنعت خودروسازی: پلی اتیلن در ساخت انواع قطعات خودروسازی چون داشبورد، روکش صندلی، لوله سوخت، سیم برق خودرو و ... بکار گرفته میشود.
- صنعت کشاورزی: یکی از کاربردهای این ماده شیمیایی را باید پوشش گلخانه و ایجاد محیطی کنترل شده برای کشت و رشد محصولات کشاوری در نظر گرفت. همچنین به منظور سیستم آبیاری قطرهای مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا پلی اتیلن
پلی اتیلن به دلیل مزایای بیشماری که ارائه میدهد و با توجه به قیمت مناسبی که نسبت به متریال مشابه دارد به انتخاب مناسبی برای صنایع مختلف تبدیل شده است. مهمترین مزایای آن به شرح زیر تعریف میشوند.
- نسبت استحکام به وزن نشان دهنده سبک بودن ماده است در نتیجه استحکام آن بالا بوده و هزینه حمل و نقل را به میزان قابل توجهی کم میکند.
- به دلیل مقاومت در برابر رطوبت و اشعه ماورا بنفش برای کاربردهای بیرونی و تولید قطعات مختلف گزینه ایدهآلی در نظر گرفته میشود.
- همچون دی اکسید تیتانیوم مقاومت شیمیایی مناسبی داشته و با محیط زیست سازگار بوده و شرایط را برای حفظ منابع فراهم میکند، بدین ترتیب از انتشار کربن در محیط جلوگیری خواهد کرد.
- در برابر جریان الکتریسیته عایق بوده و بر این اساس به منظور تولید سیم عایق و کابل بکار گرفته میشود.
- پلی اتیلن در برابر انواع قارچ و پوسیدگی مقاوم بوده و به منظور تولید بسته بندی مواد غذایی و یا قطعات پزشکی کاربردی عمل کرده است.
- این محصول قابلیت بازیافت دارد و با نقطه ذوب 80 تا 120 بود شرایطی را ایجاد کرده تا ضایعات آن را به حداقل رسانده و محصولات جدید تولید کنید.
معایب پلی اتیلن
با وجود مزایای بسیار زیادی که پلی اتیلن نسبت به متریال دیگر دارد، این ماده با معایبی نیز همراه است که به مرور زمان در طولانی مدت روی محیط زیست و زندگی انسان تاثیرگذار خواهد بود. از معایب این ماده باید به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید این ماده به انرژی زیادی نیاز دارد و در فرآیند تولید آن گازهای گلخانهای چون دی اکسید کربن آزاد شده و این موضوع باعث گرمایش زمین میشود.
- پلی اتیلن به دلیل تغییرات دما، مواجه با نور خورشید و امواج دریا به قطعات میکروپلاستیک تبدیل میشود، این متریال وارد زنجیره غذایی شده و به سلامت انسانها و حیوانات آسیب میزند.
- این ماده در دمای بالا نرم شده و فرم اصلی خود را از دست میدهد، به همین دلیل به منظور تولید قطعاتی که نیاز دارند در برابر گرما مقاومت زیادی از خود نشان دهند، مناسب نیست.
قیمت پلی اتیلن
قیمت این ماده تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گرفته و با توجه به وضعیت بازار همواره در نوسان بوده و رقم دقیقی برای آن در نظر گرفته نمیشود. عوامل موثر بر قیمت پلی اتیلن به شرح زیر هستند.
- هزینه این ماده شیمیایی به صورت مستقیم با نفت خام مرتبط است، چرا که این نوع متریال از هیدروکربنهای موجود در نفت تهیه میشود به همین دلیل با افزایش قیمت نفت خام هزینه آن نیز افزایش پیدا میکند.
- در بسیاری از پردازشهای این ماده از گاز طبیعی استفاده میشود و همین موضوع باعث میشود با افزایش پیدا کردن قیمت گاز طبیعی قیمت این ماده نیز افزایش پیدا کند.
- عرضه و تقاضا از جمله عواملی هستند که به طور مستقیم در بازار جهانی روی قیمت این نوع متریال موثر واقع میشوند.
برای خرید پلی اتیلن از تامین کننده انواع محصولات پلیمری شرکت شیمی پل به آدرس https://shimipole.com و یا با شماره 02188616245 تماس بگیرید.