دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران در گفتوگو با ایلنا:
چراغ سبز عربستان به پیمانکاران ایرانی/ آغاز مذاکرات تهران -ریاض برای صادرات خدمات فنی و مهندسی
دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران گفت: درباره حضور شرکتهای پیمانکاری در کشور عربستان، دو هفته گذشته گفتوگو و مذاکراتی با سفیر عربستان داشتیم و وی نسبت به حضور پررنگ پیمانکاران ایرانی و صادرات خدمات فنی و مهندسی از ایران ابزار علاقهمندی و استقبال کرد.
بهمن جاوید صالحی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا از مذاکرات با عربستان برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به این کشور خبر داد و گفت: درباره حضور شرکتهای پیمانکاری در کشور عربستان، دو هفته گذشته گفتوگو و مذاکراتی با سفیر عربستان داشتیم و وی نسبت به حضور پررنگ پیمانکاران ایرانی و صادرات خدمات فنی و مهندسی از ایران ابزار علاقهمندی و استقبال کرد.
وی ادامه داد: عربستان کشور پهناوری است و منابع مالی کافی و توان پرداخت هزینههای لازم برای اجرای پروژههای توسعهای را در اختیار دارد و طبیعتا برای شرکتهای پیمانکاری ایرانی ریسک پایینی دارد و در تمام حوزههای پیمانکاری جزو بازارهای هدف خوب برای کشورمان به شمار میرود.
دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی گفت: شرکتهای ایرانی هم بازار عربستان را رصد کردهاند و ظرفیتهای این کشور را به خوبی میشناسند اما موضوع برای حضور بخش خصوصی در بازار کشورها، روابط بین دو کشور بوده و روابط سیاسی بین کشورها برای برقراری روابط اقتصادی به ویژه حضور بخش خصوصی بسیارتعیین کننده است. برقراری این روابط قاعدتا برعهده دولتها است اما استمرار و استحکام و همچنین ریشه دواندن آن، برعهده بخش خصوصی خواهد بود.
جاوید صالحی افزود: در بحث ایجاد روابط با عراق بعد از پایان جنگ و تغییر حاکمیت عراق، شاهد توسعه روابط ایران در عراق اعم از عراق مرکزی و اقلیم در حوزه بازرگانی و خدمات فنی و مهندسی بودیم. حتی افغانستان با حضور حکومت مرکزی قابل اتکا و همچنین پاکستان و کشورهای آسیای میانه و عمان جزو بازارهای خوب برای ایران محسوب میشوند. 15 کشور همسایه میتوانند بهترین بازارها برای ایران باشند و عربستان بهترین بازار در بین کشورهای مجاور ایران است.
وی ادامه داد: تاریخچه رابطه ایران و عربستان همواره افت و خیز داشته اما روابط نسبی همواره در تاریخ بین دو کشور برقرار بوده اما عمدتا به دلیل نگاههای دولتهای مرکزی این تغییرات در روابط رخ میدهد. در عربستان شاهد تغییراتی بودیم که نوسان در دیدگاه و در عین حال روابط دو کشور ایجاد کرد و این نوسان یکی از وحشتناکترین پدیدهها و مولفهها برای فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی مسحوب میشود.
دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی با بیان اینکه ایران علاقه سنتی به بازار عربستان دارد و به دنبال توسعه روابط اقتصادی با عربستان بودیم، اظهار داشت: اگر در عربستان هم شرایط آماده باشد میتوان شاهد توسعه روابط دو کشور باشیم. حاکم فعلی عربستان جوان توسعه گرا و دارای علاقه به دیدگاههای مدرن و پست مدرن است و میخواهد پا جا پای ملک فیصل که رویکرد توسعهای داشت، بگذارد. بنابراین به نظر اینکه فصل بهار روابط ایران و عربستان برای شرکتهای بخش خصوصی فرا میرسد.
صالحی جاوید گفت: در میان بخش بازرگانی معمولا در مدت زمان کوتاهتری به تغییر روابط کشورها واکنش نشان میدهد اما در بخشهای دیگر مانند صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی بیشتر از یک الی دو سال طول میکشد تا آثار آن دیده شود و ما امیدواریم که روابط با ثباتی برقرار شود تا شرکتهای ایرانی بتواند حضور پایدار در بازار عربستان داشته باشند.
وی با اشاره به قرارداد بیش از 2 میلیاردی ترکیه با عربستان در بخش پیمانکاری گفت: روابط ترکیه با عربستان هم با نوساتی همراه بود. باید توجه داشت 2 میلیارد دلار در مقابل مجموعه پروژهها و طرحهای چند صد میلیارد دلاری برنامههای توسعهای عربستان عدد بزرگی محسوب نمیشود. هرچند که در ایران در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی دچار تزلزل جدی شدهایم و این وضعیت تاسف آور است اما اگر ایران وارد بازار عربستان شود میتواند بیش از اعداد ترکیه در بازار عربستان سهم داشته باشد.
دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی درباره کمک و حمایت دولت برای تسریع مذاکرات بخش خصوصی با عربستان تاکید کرد: معتقدم بخش دولتی دچار کهولت به معنای کاهلی و سستی شده و این استنباط را نداریم که بخش خصوصی بتواند از طریق حمایتهای دولتی وارد بازاری شود و در نهاد و تشکیلات هم بر روی دولتیها حساب باز نمیکنیم و اساسا دولت، بخش خصوصی را غریبه میداند. از این رو ظرف روزهای آینده هم خود شرکتهای خصوصی با سفیر عربستان مذاکرات را ادامه خواهند داد.
وی با اشاره به تهدید تحریمها علیه ایران برای عربستان، گفت: قاعدتا مزیت کار با کشورهای همسایه این است که محدودیت تحریمی بسیار کم میشود. در همین محدودیتها با عراق کار میکنیم که فشار امریکا بر روی آن بیشتر از عربستان است. علیرغم محدودیتها، در مبادله مالی اگر فشار زیاد شود میتوانیم پول را با گونی جابهجا کنیم و در بحث ضمانت سپاری و روابط بانکی اگر محدودیت جدی ایجاد شود، در این مواقع دولت، معاون اقتصادی وزارت امور خارجه، سازمان توسعه تجارت و بانک مرکزی نقش آفرینی میکنند.
وی با تاکید بر اینکه بخش خصوصی ایران ریسکی برای عربستان ندارد، اظهار داشت: حضور افراد و شرکتهای خصوصی تهدیدی محسوب نمیشود، حتی در اقلیم کردستان با وجود اینکه امریکا درباره معامله مستقیم برق با ایران این کشور را تهدید کرده اما این معاملات با اقلیم و عراق انجام میشود چراکه اساسا امریکا حاضر به این سرمایهگذاری در منطقه برای تامین برق عراق و اقلیم نیست. حال اینکه اساسا آمریکا این میزان فشار را بر روی عربستان ندارد و تحریمها برای روابط اقتصادی با عربستان بسیار کم اثرتر است.