نکات کاربردی در قرارداد مشارکت در ساخت
قرارداد مشارکت در ساخت یکی از بهترین گزینهها برای افرادی است که قصد ساختوساز در ملک کلنگی دارند. برخی افراد به دلیل عدم وسع مالی و یا دردسرهایی که تخریب و ساخت بنا در ملکهای قدیمی دارد از اقدام شخصی در این راستا خودداری میکنند.
در این موارد استفاده از چنین قراردادهایی و عقد آن با سازندگان املاک میتواند بهترین گزینه باشد.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل مالیاتی در کیست؟
منظور از قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
اولین موردی که در مورد قرارداد همکاری در ساخت باید دانست این است که ماهیت این قرارداد چیست و منظور ازآنچه میباشد. در معرفی این قرارداد باید چنین بیان کرد که قراردادی که بین صاحبملک و سازندگان املاک بسته میشود تا ملک قدیمی تخریبشده و روند ساخت در آن ادامه یابد، قرارداد مشارکت در ساخت گفته میشود. این قرارداد در مواردی کاربرد دارد که صاحب ساختمان کلنگی تصمیم به تبدیل این سازه به ساختمانی نوساز میگیرد. در این همکاری، ملک موردنظر را صاحبملک در اختیار سازندگان ملک قرار میدهد و سازنده نیز موظف است تا هزینه کار را متحمل شده و تمامی امور را انجام دهد. درنهایت، ساختمان بنا شده طبق آنچه در قرارداد مشارکت ساختمانسازی آمده است بین صاحب زمین و سازنده تقسیم خواهد شد.
ساخت ساختمانها به این روش، گزینه راحت و بیدغدغهای برای هر دو طرف خواهد بود، زیرا صاحبملک از دردسرهای اداری این کار، صرف هزینهها و نظارت بر روند کار آسودهخاطر بوده و سازندگان ملک نیز میتوانند بدون صرف هیچ هزینهای و دردسری برای پیدا کردن ملک موردنظر، زمین را در اختیار داشته باشند. در صورت بروز مشکل در مورد قرارداد مشارکت در ساخت میتوانید آن را با کمک مراکز حقوقی نظیر مؤسسه حقوقی طرح صلح میزان برطرف نمایید.
چند نوع قرارداد مشارکت در ساخت وجود دارد؟
با توجه به شرایط موجود، صاحبان ملک و سازندگان میتوانند این قرارداد را در انواع مختلفی تنظیم کنند. آنچه باعث میشود تا میان این قراردادها تفاوت وجود داشته باشد، تفاهماتی است که میان دو طرف قرارداد حاصل شده و در تعهدنامه بیان میشوند. بر همین اساس با توجه به تجربهها و نوع قراردادهای تنظیم شده میتوان این تعهدات را در چهار نوع بیان کرده و قراردادی تنظیم نمود:
- در حالت اول، طرفین متعهد میشوند که ملک از طرف صاحب زمین، واگذار شود و سازنده باید تمامی هزینهها را متحمل شود. در این حالت فرد سازنده موظف است ساختمان را طبق آنچه در قرارداد بیان شده است ساخته و پس از اتمام کار، هر دو طرف قرارداد در آن شریک شوند. بهعنوانمثال این حالت را میتوان در قرارداد مشارکت در ساخت ویلا مشاهده کرد.
- یکی دیگر از انواع این قراردادها، حالتی است که در آن توافق میشود که بعد از رسیدن پروژه ساخت به یک مرحله خاص، صاحبملک وکالت بلاعزل به سازنده بدهد تا وی نسبت به تنظیم سند برای انتقال سهم خود اقدام کند. در این حالت، سهم هر دو طرف، یکی خواهد بود.
- نوع دیگری از این قراردادها مربوط به آن دسته از تعهدنامهایهایی میشود که در آن ذکر میشود در ابتدای کار، سه دانگ از ملک به فرد سازنده انتقال داده شود.
- نوع دیگر، اینگونه است که طرفین قرارداد متعهد میشوند تا بعد از رسیدن ساخت ساختمان به یک مرحله مشخص، سهم مشخصی از ملک، انتقال داده شود. معمولاً در قرارداد مشارکت در ساخت تجاری شاهد اینگونه قراردادها هستیم.
نکات مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت
زمانی که دو طرف اقدام به عقد این قرارداد میکنند باید به یک سری نکات توجه ویژه داشته باشند. در صورت نادیده گرفتن نکاتی که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، شاهد بروز مشکلاتی خواهیم بوده که امروزه در دادگاهها، پروندههای مختلفی از آن در حال رسیدگی است. البته چنانچه به این موارد روبرو شدید کافی است با مؤسسه صلح میزان تماس بگیرید. این مرکز بهمنظور رفع مشکلات حقوقی شما از وکلای درجهیک و متخصص کمک گرفته و در صورت نیاز مشاورههای رایگان بهصورت تلفنی و آنلاین در اختیارتان قرار میدهد.
ازجمله نکات مهم در تنظیم قرارداد همکاری در ساخت میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- اولین نکته این است که باید مطمئن شد، ملک دارای سند رسمی است و فردی که ادعای مالکیت آن را دارد، در ادعای خود صادق است.
- در این قرارداد باید سهم هر یک از طرفین بهصورت واضح مشخص شود.
- میزان سود و زیان هر طرف در صورت بروز مشکل باید مشخص شود.
- مدتزمان معینی برای اتمام پروژه لحاظ شود.
- ضمانتی اجرایی تعیین شود تا طرفین به تعهدات خود پایبند باشند.
معایب قرارداد مشارکت در ساخت
در صورتی است که در قرارداد مشارکت در ساخت مشکلی وجود داشته باشد احتمالاً در آینده دچار مشکل خواهید شد. به همین سبب کارشناسان موسسه صلح میزان توصیه میکنند تا افراد با آگاهی کامل وارد این معاملات شده و هوشیار باشند. در صورت بروز چنین مشکلاتی، این مرکز با رزومه بسیار قدرتمندی که دارد افراد را یاری میکند تا با طی کردن مراحل قانونی، به حقوق خود دست پیدا کنند.
- دریافت وکالت بلاعزل توسط سازنده از طرف اول قرارداد در ابتدای کار و فروش و یا پیشفروش کردن ملک بدون آگاهی صاحبملک
- استفاده از متریال بیکیفیت و بروز ایراد پس از بهرهبرداری از سازه
اولین اقدامی که پس از بروز این مشکلات پیش آمد باید انجام داد، تماس تلفنی و یا آنلاین با کارشناسان صلح میزان است. کارشناسان این مرکز با توجه به تبحر و تسلطی که بر پروندهها دارند در اکثر پروندهها توانستهاند موفق عمل کنند. ازاینرو در صورت واگذاری کار به این مجموعه، نباید نگران رفع مشکل پرونده خود باشید.
مفاد قرارداد مشارکت در ساخت
برای اینکه قرارداد مشارکت در ساختمانسازی بهصورت استاندارد تهیه و تنظیم شود و بعد از عقد قرارداد مشکلی به وجود نیاید باید به مفاد آن توجه کرد. در این نوع قراردادها باید ابتدا مشخصات کامل هر دو طرف قرارداد بیان شود. در وهله بعد باید زمین موردنظر، ارزشگذاری شده و ارزش آن را به صوت واضح در قرارداد درج کنند.
در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید به این موضوع دقت ویژهای شود که توافقات دو طرف بهصورت شفاف بیان شوند. باید ذکر شود که سازنده باید تا تاریخ مشخصی، ملک موردنظر را با مشخصات معین و بر اساس نقشهای که بهصورت لاینفک، ضمیمه این قرارداد شده است ساخته و تحویل دهد. ساخت این بنا باید طبق پروانه شهرداری و نقشههای تصویبشده بوده و کلیه ضوابط و قوانین ساختوساز در آن رعایت شده باشد.
طبق این قرارداد باید سازنده، هر سندی که نشاندهنده هزینهها و دستمزدها است را در پایان هر هفته به صاحبملک تقدیم کند. برای اینکه هزینههای انجام شده و ارزش ملک مقایسه شوند باید هر دو طرف قرارداد، حساب مشترکی باز کرده و پرداختها را از آن انجام دهند. با پایان ساخت پروژه، طرف اول باید اقداماتی انجام دهد تا در پایان روز 75 پس از دریافت گواهی پایان کار، سهم طرف دوم انتقال داده شود. در غیر این صورت باید متحمل جریمه شود. قرارداد مشارکت در ساخت باید دارای امضای هر دو طرف و شاهدین باشد.
کلام آخر
مؤسسه صلح میزان در مورد امور حقوقی اعم از مسائل خانوادگی و داشتن بهترین وکیل مهریه ، وکیل دعاوی بانکی، وکیل انحصار وراثت و ... فعالیت داشته و با کمک وکلای پایهیک دادگستری و مشاوران حقوقی آماده ارائه خدمات حقوقی به کلیه متقاضیان است.