فیروزی در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
۴ برنامه وزارت اقتصاد برای کسبوکارهای مقاوم در دوران پساکرونا/ حاکمیت سنتی در برابر کسبوکارهای جدید کوتاه بیاید
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار گفت: حاکمیت الکترونیک، تغییر پارادایم کسب و کارها، مقرراتزدایی و مستحکمسازی دانشپایه کسب و کارها برنامههای مرکز برای مقاومسازی کسب و کارها در شرایط پساکرونایی است که 20 فروردین برای تصویب به هیات دولت ارسال میشود.
علی فیروزی در گفتوگو با ایلنا درباره بسته حمایتی وزارت اقتصاد از تمامی کسب و کارها اظهار داشت: وزارت اقتصاد یک بسته کامل و مفصل برای جبران زیان انواع کسب و کارها در شرایط کرونا در نظر گرفته است که این بسته حمایتی شامل استمهال تسهیلات بانکی، مالیات، بیمه تامین اجتماعی، ارائه وامهای بانکی و... میشود که این بسته دولتی 18 تا 20 درصد بودجه کشور را در بر میگیرد.
وی ادامه داد: بستهای که وزارت اقتصاد و دولت برای پوشش زیانهای ناشی از شرایط کرونایی در نظر گرفته فراگیری قابل توجهی دارد و موضوعات مالیاتی، گمرکی، بانکی و... را در بر میگیرد اما در کنار این بسته، مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار هم اقدامات و تمهیداتی برای گروه خاصی از کسب و کارها در دوران پساکرونایی آماده کرده است.
فیروزی افزود: در این شرایط که تمام کسب و کارها در دنیا دچار خسارت شدهاند قاعدتا ذهنها به سمت تسهیلات بانکی و اقدامات حمایتی برای جبران این زیانها میرود اما میتوان موضوعات دیگری را برای تقویت کسب و کارها در نظر گرفت.
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار با تاکید بر اینکه پساکرونا میتواند نقطه عطف محیط کسب و کار در ایران باشد، گفت: معتقدم ویروس کرونا با تمام سختیها و زیانهایی که داشت نقاط مثبتی هم برای محیط کسب و کار ایران به همراه آورد از جمله اینکه همه در هر سطح و جایگاهی راغب بودیم تا دولت الکترونیک تقویت و عمق آن افزایش یابد و حذف حضور فیزیکی مردم و مراجعهکنندگان در ادارات به بالاترین سطح خود برسد.
فیروزی با بیان اینکه در بسته طراحی شده از سوی مرکز ملی مطالعات محیط کسب و کار برروی تغییر پارادایمها تمرکز کردهایم، تاکید کرد: معتقدم در شرایط پساکرونا توجه باید به سمت کسب و کارهای دانشبنیان و فناورمحور باشد.
وی افزود: این روزها شاهد آن هستیم که ترامپ به جنرال موتور دستور حکومتی میدهد تا خط تولید خود را از خودرو به ساخت دستگاههای تنفسی تغییر دهد حال اینکه در کشورمان شرکتهای دانشبنیان بسیار زیادی فعال هستند که توان ساخت این دستگاهها را دارند و باید پیش از این، این کسب و کارها را توسعه و تقویت میکردیم تا هم به خودکفایی و هم صادرات میرسیدیم.
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار ادامه داد: اگر پیش از اینها، این شرکتها گسترش مییافتند امروز میتوانستیم این اقلام ضدکرونایی را به کشورهای همسایه که جدیداً کرونا در آنها سیر صعودی به خود گرفته صادر کنیم.
فیروزی با اشاره به استفاده از نفت در شرایطی که قیمت آن به حداقل رسیده اظهار داشت: با توجه به کاهش قیمت نفت، باید به این سمت حرکت کنیم که چگونه از نفت میتوانیم ماده اولیه پارچههای بیبافت برای تولید انواع ماسک استحصال کنیم و در این بخش از خامفروشی نفت رهایی یابیم و در آن ارزش افزوده ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه کسب و کارهای فناورمحور میتوانند کسب و کارهای سنتی را هم تحت تاثیر قرار دهند، گفت: با توسعه کسب و کارهای دانشبنیان میتوانیم کسب و کارهایی که در دوران کرونا بیشترین آسیب را دیدهاند، نجات دهیم.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه باید توجه ویژهای که به کسب و کارهایی که در این شرایط بحران زنده ماندهاند، داشته باشیم، افزود: این کسب و کارها در شرایط متلاطم آینده هم مقاوم هستند و نقطه قوت محیط کسب و کار کشور ما محسوب میشوند. از این رو میتوانند امکان جهش تولید در شرایط پساکرونا را هم محقق سازند.
فیروزی ادامه داد: اقدامات مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود فضای کسب و کار در حوزه مقرراتزدایی و روانسازی، گوشهای از بسته حمایتی وزارت اقتصاد برای کسب و کارهای زیان دیده در شرایط کرونایی است و در حال بررسی هستیم که چه اقداماتی توسط چه دستگاهی برای کدام مخاطب مناسب است و باید انجام شود.
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار افزود: در حال حاضر لایه راهبردی و لایه تکنیکی برای حمایت از کسب و کارها مشخص است و در حال تدوین لایه اقدام هستیم که برای تدوین آن با بخش خصوصی هم مذاکراتی داشتیم تا خواسته آنها هم در نظر گرفته شود.
فیروزی گفت: از آنجایی که با این نوع تکانههای اقتصادی مانند شیوع ویروس کرونا در آینده بازهم مواجه خواهیم شد، وزارت اقتصاد به دنبال مقاومسازی کسب و کارها در این شرایط است.
وی با اشاره به برنامههای مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار برای تقویت و مقاومسازی گروهی از کسب و کارها از جمله دانشبنیانها در شرایط پساکرونا گفت: حاکمیت الکترونیک، تغییر پارادایم کسب و کارها، مقرراتزدایی و مستحکمسازی دانشپایه کسب و کارها چهار زیرمجموعه برنامههای این مرکز برای مقاومسازی کسب و کارها در شرایط پساکرونایی است که این برنامه و بسته تدوین شده و 20 فروردین ماه برای تصویب به هیات دولت ارسال میشود.
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار ادامه داد: یکی از مهمترین خواسته انواع کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای فناورمحور شفافسازی و روانسازی مجوزها است و یکی از مهمترین برنامههای ما ساماندهی موضوع مجوزهای انحصاری است که هرچند ارتباط مستقیمی با بحث شرایط کرونایی ندارد اما مشکلات ناشی از آن در کرونا ظهور و بروز کرد، از جمله کمبود داروخانه در شهرستانها به دلیل انحصاری بودن مجوز این کسب و کار.
فیروزی با تاکید بر اینکه سرمایهگذاران و صاحبان کسب و کار نباید در دستانداز تعدد مجوزها و مقررات مخل و تغییر دائم مقررات بیفتند، گفت: یکی از مهمترین مشکلات ما مواجهه حاکمیت سنتی با کسب و کارهای جدید است.
وی افزود: کسب و کارهای جدید مانند رمزارزها در حالی شکل میگیرند که حاکمیت سنتی هیچ ذهنیتی درباره آن ندارد و وقتی حاکمیت نسبت به موضوع جدید به صورت سنتی میاندیشد، باعث میشود نتوانیم برای آن کسب و کار قاعدهچینی کنیم.
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار با تاکید بر اینکه حاکمیت باید در مقابل کسب و کارهای جدید کوتاه بیاید، گفت: کسب و کارهای جدید از جمله رمزارزها، پرداختیارها، هاستل، پلتفرمهای گردشگری و... در قاعدههای سنتی گذشته با مشکل مواجه میشوند و باید این کسب و کارها را در «سندباکس» نگهداری کنیم و جلوی فعالیتهای آن را نگیریم تا مقررات مناسب با آنها شکل بگیرد.