مرتضی بانک خبر داد:
تدوین برنامههای متفاوت برای جذب سرمایهگذاری در مناطق آزاد
دبیر شورایعالی مناطق آزاد گفت: اکوسیستم کسب و کار دغدغههای اعتباری فعالان اقتصادی را مرتفع میکند.
به گزارش ایلنا، مرتضی بانک در مراسم افتتاحیه نمایشگاه کیش اینوکس 2018 نگاه مناطق آزاد به جریان سرمایه را تحولآفرین و ارزشمند دانست و افزود: نگاه مناطق آزاد به جریان سرمایه؛ تحول آفرین و ارزشمند است. از جمله بازارهای اصلی که میتوان برای آن نقش محوری در توسعه اقتصادی در نظرگرفت، بازارهای مالی است. بازارهای مالی و بویژه شاکله اصلی این بازارها که نهادهای مالی نامیده میشوند بدون شک اصلیترین بنیادهای یک اقتصاد توسعه یافته محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه سرمایهگذار، تولیدکننده و کارآفرین پیشران توسعه در مناطق آزاد هستند، گفت: در مباحث مربوط به توسعه همهجانبه کشورها، توسعه اقتصادی نقشی بنیادین دارد. ابعاد و مولفههای مختلف در توسعه اقتصادی مشتمل بر مولفه های سطح خرد و کلان می شود و در بازارهای مختلف خود را نشان می دهد.
تاثیر بازارهای مالی در توسعه اقتصادی
مشاور رییس جمهور بر نقش محوری نهادهای مالی در توسعه اقتصادی و بویژه در ایجاد و تسهیل بسترهای سرمایهگذاری تاکید کرد و افزود: امروزه هیچ سرمایهگذار، صاحب ثروت و کارآفرینی بدون تکیه و مشاوره با نهادهای مالی اقدام به حرکت نمیکند. موفقیت در سرمایه گذاریها در مطالعه و تعامل نزدیک با بانکها، بیمهها، بورس و شرکتهای تامین سرمایه رقم میخورد. در یک کلام نهادهای مالی نقشی محوری در توسعه اقتصادی و بالاخص در ایجاد و تسهیل بسترهای سرمایهگذاری دارند.
مرتضی بانک اظهار داشت: از آنجا که حرف تامین مالی، محاسبه و انتقال ریسک و جذب سرمایه گذار به میان می آید لاجرم نهادهای متشکل و غیرمتشکل مالی و پولی پا به میان می گذارند و انتظار آن است که این مسیر را هموار کنند.
انتظارات اقتصاد از سه ضلع بانک، بورس و بیمه
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در ادامه این مراسم گفت: در این سالها گرههای زیادی در رشد اقتصاد و سرمایه بر دوش بانکها و بورس بوده و ریسکهای بزرگی توسط صنعت بیمه مدیریت شده ولی انتظارات بیشتری از این سه ضلع ارزش آفرین در اکوسیستم اقتصادی وجود دارد.
وی به تسهیل رویههای جاری در تامین مالی پروژه ها نیز اشاره کرد و افزود: بانکها می توانند علاوه بر رویههای جاری مواردی هم چون: تامین مالی پروژهها در فرآیندی تسهیل شده، حضور جدی در زنجیره اعتباردهی، آسانسازی رویهها و روندهای مواجهه با سرمایه پذیران، پذیرش و استقبال از ایده های خلاقانه در مشارکت و هدایت منابع مالی به سمت پروژههای زیرساختی و اقتصادی و ایفای نقش فعال در توسعه و تکمیل زنجیره ارزش اکوسیستمهای مالی را مد نظر قرار دهند.
مرتضی بانک بر طراحی بیمه نامههای متناسب با نیازهای فعالان اقتصادی و بویژه سرمایه گذاران تاکید کرد و گفت: مناسب است صنعت بیمه در کشور برخورد فعال در حوزه مدیریت ریسک، طراحی بیمه نامههای متناسب با نیازهای فعالان اقتصادی و بویژه سرمایهگذاران، پایهگذاری و ارائه بیمه نامههای اعتباری، بیمهنامههای تداوم کسب و کار و بستههای بیمهای صنایع و کسب و کارها و حرکت از ارائه بیمه نامههای تک بعدی به ارائه راهکارهای تجمیع شده بیمه ای داشته باشد.
وی افزود: بازار سرمایه و بورس در کشور میتواند با تحرک و انعطاف بیشتر در ارائه ابزارهای تامین مالی طرحها و پروژهها کنار ابزارهایی مانند اوراق استصناع، منفعت و مشارکت و توسعه فیزیکی و موضوعی بورسها به ویژه بهره برداری از ظرفیتهای مناطق آزاد گامی موثر بردارد.
نیازهای نهادهای مالی در فعالسازی اقتصاد در مناطق آزاد
مشاور رییس جمهور با اشاره به نیازمندیهای نهادها و بازارهای مالی در فعالسازی اقتصاد و سرمایهگذاری در مناطق آزاد گفت: اگر قرار است نهادها و بازارهای مالی؛ گامی موثر در فعالسازی اقتصاد و سرمایهگذاری بردارند نیازمندیم ارزشهای جدید برای فعالان اقتصادی از طریق ارائه محصولات مالی تلفیقی بین نهادهای مالی (بانک، بورس و بیمه) ایجاد شود.
وی ادامه داد: فعال اقتصادی انتظار دارد مسائلاش از طریق ارائه راهکارهای جامع حل شود تا همه دغدغههای مالی اش نیز مرتفع شود و خلاقیت و نوآوری در بستههای مالی تجلی یابد. نهادهای مالی باید از نگاه و محصولات سنتی خارج شوند، چراکه سرمایهگذاران، کارآفرینان و تولیدکنندگان با مشکلات متفاوتی در شرایط نوین مواجهاند، نزدیکی مشارکت جویانه نهادهای مالی با صنعت شکل بگیرد و فضای مراجعه به بسترهای مشارکتی تغییر یابد، همچنین سازمان های مشاور مالی از ابتدای تاسیس کسب و کار با فعالان پیوندی محکم برقرار کنند و دغدغه های نقدینگی، سرمایه در گردش، ریسکهای متنوع و از همه مهمتر مشکل تامین مالی نیز مرتفع شوند.
تدوین برنامههای متفاوت برای جذب سرمایه گذاری در مناطق آزاد
در ادامه این مراسم دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به تدوین برنامه های متفاوت برای جذب سرمایه گذار در مناطق آزاد کشور اشاره کرد و افزود: امروزه مناطق آزاد متفاوت از گذشته؛ برنامه های متنوعی برای تکریم و جذب سرمایه گذاران و تولیدکنندگان تدارک دیده اند. نگاه مناطق آزاد به جریان سرمایه؛ تحول آفرین و ارزشمند است و سرمایه گذار، تولیدکننده و کارآفرین پیشران توسعه در مناطق آزاد هستند.
طرحهای در دست اقدام برای بسترسازی و تسهیل فعالیت فعالان اقتصادی در مناطق آزاد
مقام ارشد مناطق آزاد کشور در جمع بندی مطالب خود در مراسم افتتاحیه نمایشگاه اینوکس 2018 به طرحهای در دست اقدام برای بسترسازی و تسهیل فعالیت فعالان اقتصادی در مناطق آزاد نیز اشاره کرد و گفت: ایجاد اکوسیستم کسب و کار، تشکیل صندوق ضمانت و حمایت از سرمایهگذاران، ایجاد بورس بینالملل، راهاندازی پنجره واحد فعالان اقتصادی، تشکیل مراکز نوآوری و فناوری، توسعه گردشگری مبتنی بر ابزارهای مالی، سامانه اعتبارسنجی کسب و کارها و راهاندازی بستر تبادلات مبتنی بر ارز رمزهای مجازی از جمله مهم ترین طرح هایی است که در سیستم مدیریت دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و سازمان های مناطق آزاد دنبال می شود و برخی از آنها اجرایی نیز شده است.
مرتضی بانک این طرحها را اینگونه تشریح کرد:
1ـ ایجاد اکوسیستم کسب و کار؛ این اکوسیستم فناور محور و مبتنی بر فناوری اطلاعات طراحی شده و بازاری الکترونیکی است برای مرتبط کردن کسب و کارها که بر اساس ابزارهای مالی اعتباری از جمله برات الکترونیک فعالیت می کند و خوشحالیم هم اکنون آماده سرویس دهی به فعالان اقتصادی است.
2 ـ تشکیل صندوق ضمانت و حمایت از سرمایه گذاران، تولیدکنندگان و کسب و کارها؛ این صندوق بر سه محور اعتماد آفرینی، اعتبارآفرینی و ارتباط آفرینی فعالیت خواهد کرد. سازمان های مناطق آزاد با ایجاد این صندوق برخی از ریسک های مخاطره آمیز مانند ریسک نقدینگی، سرمایه در گردش و تداوم فعالیت را برای کسب و کارها کاهش می دهند.
3ـ ایجاد بورس بین الملل؛ جذب سرمایه گذاری خارجی، تسهیل ورود کسب و کارهای داخلی در فضای بین المللی، ایجاد فضای ارتباطی مناسب بین سرمایه پذیران و سرمایه گذاران خارجی، توزیع مناسب سرمایه، هدایت سرمایه های غیرریالی به سمت کسب و کارهای فعال در سطح بین المللی از جمله اهداف این بورس است که مراحل نهایی راه اندازی خود در مناطق آزاد را طی می کند
4 ـ راه اندازی پنجره واحد فعالان اقتصادی؛ تسهیل فرآیندهای ارتباطی و کاری برای فعالان اقتصادی از دغدغه های عمده آنان است. ایجاد پنجره واحد که در فاز نخست آن تحت عنوان «سیفام» (سامانه یکپارچه فعالان اقتصادی مناطق آزاد و ویژه) درماه جاری در دست بهره برداری قرار گرفته است، فرآیندهای سرمایه گذاری، ثبت سفارش، ارزش افزوده، ثبت شرکت، درخواست پروانه بهره برداری را پوشش داده و با یگانه کردن مسیر دسترسی، از مراجعات غیر ضرور جلوگیری نموده و فعالان اقتصادی را از پیچیدگی فرآیندها نجات می دهد.
5 ـ تشکیل مراکز نوآوری و فناوری؛ استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان؛ زنجیره نوآوری را در این مراکز کامل خواهند کرد. دستورالعمل ایجاد این مراکز آماده و ابلاغ شده است و تعدادی از مناطق آزاد گام های ابتدائی برای ایجاد آنها را برداشته اند. حلقه مشاوره، تامین و حمایت مالی نیازمند حضور و مشارکت نهادهای مالی در این مراکز است.
6 ـ توسعه گردشگری مبتنی بر ابزارهای مالی؛ صدور کارت گردشگری اعتباری با همکاری بانک قرض الحسنه مهر ایران از هفته آینده وارد مرحله عملیاتی می شود. این طرح که موجبات تسهیل گردشگری داخلی به مناطق را فراهم می آورد نمونه بارزی از تلفیق فناوری اطلاعات و ابزارهای مالی در ایجاد راهکار مشترک برای خدمت رسانی به هموطنان است.
7 ـ سامانه اعتبارسنجی کسب و کارها؛ اعتبارسنجی و رتبه بندی کسب و کارهای فعال در مناطق آزاد زمینه حضور معنادار در تعامل با نهادهای مالی، بازارهای فروش و بسترهای کسب و کار را ایجاد می کند. این سامانه هم اکنون براساس مدل متناسب سازی شده اعتبارسنجی برای مناطق آزاد طراحی شده و آماده خدمات رسانی به فعالان اقتصادی است.
8ـ راه اندازی بستر تبادلات مبتنی بر ارز رمزهای مجازی؛ ارز رمزها ضمن تسهیل تعاملات کسب و کارها فرآیند جهانشمول شدن فعالیت ها را فراهم می آورد و محدودیت ها و موانع نظام تبادلات پولی را نیز مرتفع می کند. طراحی ارز رمزهای داخلی و ارتباط با ارز رمزهای بین المللی هم اکنون فراهم شده و به زودی در این زمینه خبرهای خوبی خواهیم داشت.
مشاور رییس جمهور در پایان اعلام کرد سازمان های مناطق آزاد آماده هرگونه سرمایه گذاری در بخش های مختلف هستند. مرتضی بانک ادامه داد: مناطق آزاد اولین مقصد سرمایه گذاری در کشور محسوب می شوند و فرصت های بی بدیلی برای توسعه اقتصادی در این مناطق وجود دارد که امیدوارم برگزاری این همایش فرصت های سرمایه گذاری در این مناطق را به خوبی به مخاطبان عرضه کند.
مراسم افتتاحیه دهمین نمایشگاه بین المللی معرفی فرصت های سرمایه گذاری کشور و پنجمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک، بیمه و خصوصی سازی با مشارکت 360 شرکت داخلی و خارجی روز دوشنبه در مرکز همایش های بین المللی جزیره کیش برگزار شد.
در این مراسم معاون پارلمانی رییسجمهوری، مشاور رییسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، استاندار هرمزگان، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، معاون وزیر اقتصاد و رییس سازمان خصوصی سازی، رییس اتاق بازرگانی، معاون اقتصادی وزارت امور خارجه، رییس شورای عالی بیمه مرکزی، مدیران و فعالان بخش های مختلف اقتصادی کشور حضور داشتند.