معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی:
ارزش صادرات محصولات باغی در چهارماهه نخست، ۳ میلیارد دلار بود/ در نظام توزیع محصولات مشکل داریم/ برآورد تولید پسته حدود ۱۷۰ هزار تن در سال جاری است
در افزایش قیمت محصولات باغی دو شاخص داریم که در آن یکی قیمت محصول در باغ و دیگری قیمت مصرفکننده است. محصولات از باغداران کمتر از نصف قیمت خریداری میشود و دلالان آن را با قیمت بالا به فروش میرسانند. دلیل افزایش قیمت این است که محصولات چند بار بازطرحخوانی میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، محمدعلی طهماسبی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری امروز یکشنبه ۴ شهریورماه در خصوص اقدامهای انجام شده در این معاونت اظهار کرد: کشور ما تنوع اقلیمی خاصی دارد. ما در تولید چون مقداری مزیت نسبی داریم، درآمد بیشتری نصیب تولیدکننده میشود به همین دلیل هر سال به میزان باغات کشور افزوده میشود. در حال حاضر دو هزار و ۹۰۰ باغ درکشور وجود دارد که از این میزان ۹۰۰ هزار هکتار از باغات باید فنیسازی شوند اما باغات جدیدالاحداث فنی هستند.
وی افزود: ۲۰ میلیون تن تولید این باغات است و از آنجایی که باغات در فضای باز هستند، احتمال بروز خطر و ریسکپذیری دارند لذا در معرض طوفان، سرمازدگی و خشکسالی قرار میگیرند و هر سال خسارتهایی میبینند.
طهماسبی در رابطه با طرحهای گلخانهای وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: طرحهای گلخانهای از طرحهایی است که وزارتخانه در آن سرمایهگذاری میکند و دلیل آن کم آبی کشور و خشکسالی است. ما در کشور نیمه خشک قرار داریم و باید از منابع آبی به درستی بهرهبرداری کنیم. گلخانهها ۹۰ درصد صرفهجویی در مصرف آب را دارند.
وی افزود: حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن پیشبینی برداشت محصولات گلخانهای را داریم. وزارتخانه بر روی گلخانهها بسیار تاکید داشته و قصد دارد تا جای ممکن محصولات پرآببر را به گلخانهها انتقال دهد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تشریح کرد: هدف دیگر وزارتخانه افزایش بهرهوری است. سرمازدگی ۷۰ درصد گردوها را از بین برده است و باید از ارقام دیربرگده استفاده شود. این ارقام دیرتر گل میدهند و سرمازدگی بر روی آنها اثر ندارد که در برخی استانها مانند همدان از این ارقام استفاده شده است. در چهار ماه نخست امسال صادرات محصولات باغی ۱.۵ میلیون تن با ارزش حدود سه میلیارد دلار بوده است.
طهماسبی با اشاره به دلایل افزایش قیمت محصولات باغی تشریح کرد: در افزایش قیمت محصولات باغی دو شاخص داریم که در آن یکی قیمت محصول در باغ و دیگری قیمت مصرفکننده است. محصولات از باغداران کمتر از نصف قیمت خریداری میشود و دلالان آن را با قیمت بالا به فروش میرسانند. دلیل افزایش قیمت این است که محصولات چند بار بازطرحخوانی میشود.
وی افزود: دلیل وجود دلالان این است که ما تشکل مستقل نداریم و تولیدکنندگان به صورت متفرق محصول خود را میفروشند. قیمت میوه متاثر از عواملی مانند هزینه کارگر، هزینه حمل و نقل، خواب سرمایه و ماندن محصول در انبار است. ما در تولید کمبود نداریم اما در نظام توزیع محصولات مشکل داریم.
معاون امور باغی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با صادرات میوه عنوان کرد: صادرات سیب از نظر وزنی بیشتر بوده که از سال ۹۶ تاکنون ۸۰۵ هزار تن صادرات داشتهایم اما از نظر ارزش، پسته و بعد از آن زعفران بیشترین ارزش صادراتی را داشتهاند که به حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار میرسد.
وی افزود: ما تولید سیب را مازاد داریم. سال گذشته سال خوبی برای صادرات سیب بود و۶۰۰ میلیارد تومان هم تسهیلات صادراتی اختصاص داده شده بود. محصولات پرآببر مانند هندوانه به غلط در کشور به این نام جا افتادهاند. هندوانه محصول دیم است و به آن میزان که بر روی آن تبلیغ شده پرآببر محسوب نمیشود. هندوانه در حال حاضر به تیپ کاشته میشود و آبی که استفاده میشود به خاطر مردم است و محصول غیرضروری مخصوصا در فصل تابستان محسوب نمیشود. هر محصولی که صرفه اقتصادی داشته باشد مردم به کاشت آن ترغیب میشوند. ما زمانی هم که واردات انجام میدهیم درواقع به کشور آب وارد میکنیم پس صادرات هندوانه تنها به منزله صادرات آب نیست.
وی در رابطه با ساختار تاسیس گلخانهها بیان کرد: گلخانه مانند صنف ساختمان است. پس از راهاندازی گلخانهها شرکتهای بسیاری درصدد صنعت ساخت گلخانه شدند و صادرات گلخانه هم به صورت زیاد انجام شد. امسال که هوا بسیار گرم شد و برگسوزی و شوک به باغات ایجاد شد، باغداران از سایبانها در باغات استفاده کردند و حدود ۳۰ درصد در آب صرفهجویی شد که از لطمه خوردن به درخت هم جلوگیری کرد.
طهماسبی با اشاره به تولید قارچ در کشور اذعان داشت:۱۶۰ هزار تن پیشبینی تولید قارچ داریم که این میزان از هزار و ۱۰۰ واحد فعال در کشور است که ظرفیتی بالغ بر پنج هزار تن دارند. به واحدهای قارچ هم تسهیلات داده میشود و هم حمایت میشود. مشکل قارچ عدم شناخت مردم از آن است که هنوز در سبد مصرفی کالاها قرار نگرفته است.
وی افزود: ما ۶۰ هزار تن قارچ میتوانیم صادر کنیم و واحدهای قارچ به عنوان واحدهای تولیدی از مالیات معاف هستند.
طهماسبی در خصوص تولید پسته در کشور اظهار داشت: پسته یکی از گیاهان اصلی ماست؛ ۴۶۰ هزار باغ پسته در کشور وجود دارد و هر کجا که اکوسیستم خشن شده و منابع آبی کمتر میشود پسته مورد اغفال قرار میگیرد. این محصول یک محصول اقتصادی محسوب میشود اما نسبت به سرمای بهاره و بارندگی آسیبپذیر است و گرمای شدید هم جوانههایش را از بین میبرد که سال گذشته این اتفاق افتاد. گرمای شدید باعث ریزش پسته در مناطقی مانند کرمان شد.
وی افزود: برآورد ما از تولید پسته حدود ۱۷۰ هزار تن در سال جاری است اما تشکلها تنها ۶۰ هزار تن را پیش بینی کرده بودند این در حالی است که در سال گذشته میزان تولید پسته ۲۸۷ هزار تن بود که نشان دهنده کاهش تولید است. از آنجایی که قیمت پسته بالا رفته است از نظر وزنی شاید صادرات کم شود اما از نظر ارزش کمتر نخواهد شد.
وی در ادامه افزود: تاکنون اتفاقی برای محصول امسال نیفتاده و امیدواریم اتفاقی هم نیفتد. ما برای اینکه بازار را از دست ندهیم، باید پسته را صادر کنیم.
طهماسبی گفت: ۳۷۰ هزار تن تولید کیوی کشور است و سال گذشته ۱۱۳ هزار تن صادرات کیوی داشتیم. در واردات محصولات غذایی موز و روغن پالم بیش از باقی محصولات وارد میشود. میزان واردات موز ۶۰۰ هزار تن بوده است.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: در چهار ماهه نخست امسال ۱۶ هزار تن صادرات محصولات باغی داشتهایم که در سال قبل ۲۴۱ هزار تن بوده است و بیشترین صادرات مربوط به پسته است. صادرات سیب هم ۱۴۶ هزار تن بوده که در این زمینه هم افزایش داشتهایم. تولید پسته محدود است و تولید آن هم در کشورهای دیگر به ندرت اتفاق میافتد. بازارهای صادراتی آن برای ایران وجود دارد و دخالت دولت در این کار به نفع صادرات نیست.
وی افزود: ما در شرایطی هستیم که کشور نیازمند ارز است و یکی از کالاهای ارزآور محصولات کشاورزی هستند.
طهماسبی در رابطه با بیمه کشاورزی گفت: بیمههای کشاورزی بیمههای حمایتی است و ریسک تولیدکننده را کاهش میدهد. صندوق بیمه هیچگاه به اندازه کافی تامین خسارت نکرد و توان جبران نداشت به همین دلیل با اغفال روبهرو نشده است.
معاون امور باغبانی وزارت امور جهاد کشاورزی در پایان با اشاره به برگزاری سومین نمایشگاه باغبانی در بوستان گفتوگو خاطرنشان کرد: سومین نمایشگاه باغبانی از سهشنبه ششم شهریور در بوستان گفتگو با حضور ۸۵ شرکت داخلی و ۱۵ شرکت خارجی برگزار خواهد شد. که از این ۸۵ شرکت داخلی ۷۵ شرکت خصوصی، ۴ شرکت دولتی و ۴ غرفه به تشکلها اختصاص داده شده است.