با اجرای پروژه ارتقای اتوماسیون حاصل شد؛
توسعه تکنولوژی، بهبود راندمان و امکان مانیتورینگ تصفیهخانه صفاییه فولاد مبارکه

رئیس توسعه شبکه برق و اتوماسیون فولاد مبارکه از خاتمه یافتن پروژه ارتقای اتوماسیون تصفیهخانه صفاییه در مجتمع فولاد مبارکه خبر داد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی فولاد مبارکه، بهرام کلکیان در این باره اظهار داشت: تصفیهخانه صفاییه یکی از واحدهای تولیدی مهم و حساس جهت تأمین آب موردنیاز شرکت فولاد مبارکه بوده که به دلیل نقش استراتژیک و حساسیتهای موجود، بهروزرسانی تجهیزات، بهویژه سیستم کنترل و اتوماسیون فرایند آن، همواره با چالش و ریسک فراوان همراه بوده است.
وی از توقفات متعدد ناشی از فرسودگی و از رده خارج بودن و خرابی تجهیزات و عدم دسترسی به قطعات یدکی و بازدهی نامطلوب بهعنوان برخی مشکلات سیستم قبل نام برد و اضافه کرد: این پروژه با هدف بهروزرسانی و ارتقای سیستم کنترل و اتوماسیون قدیم و استفاده از تکنولوژی روز جهت این تجهیزات و استفاده از سیستم مونیتورینگ پیشرفته منطبق بر نیازهای بهرهبردار تعریف شد و مزیتهایی از قبیل سهولت در بهرهبرداری، عیبیابی سریعتر و جلوگیری از اتلاف زمان تعمیرات و در نتیجه کاهش زمان توقفات و نیز در دسترس بودن قطعات یدکی را فراهم ساخت.
فرایند آغاز و انجام پروژه
رئیس توسعه شبکه برق و اتوماسیون فولاد مبارکه ادامه داد: پروژه در بهمنماه 1401 آغاز شد و با توجه به اینکه فرایند دارای بخشها و اجزای متعددی بوده و اجرای بهروزرسانی و جایگزین کردن تجهیزات جدید، تنها در زمان توقفات ممکن بود. علیرغم محدودیتهای پیش رو ، مراحل طراحی، خرید و اجرای این پروژه با انجام برنامهریزی دقیق و تدوین طرح گامبهگام در جهت تعویض سیستم کنترل بخشهای مختلف، در نهایت طی مدت دو سال، با کیفیت بالا و با کمترین ریسک ممکن طی شد و پروژه در بهمنماه 1403 به بهرهبرداری رسید.
وی خاطرنشان کرد: در این پروژه تجهیزاتی نظیر کنترلر زیمنس، تابلوهای تغذیه، مارشالینگ، سیگنالینگ، سیستم مونیتورینگ، تجهیزات شبکه و تعدادی از ابزاردقیقهای فرایند تصفیهخانه بهروزرسانی شد.
سیستم قدیم محدودیتهای زیادی در زمینه عیبیابی و مانیتورینگ داشت
سید احسان فقهی، کارشناس توسعه شبکه برق و اتوماسیون نیز در توضیحات تخصصی افزود: سیستم قدیمی این واحد مبتنی بر PLC S5 بود که بهدلیل مشکلات متعدد ازجمله عدم امکان ترکینگ و مانیتورینگ بهینه، نیاز به جایگزینی داشت. در سیستم قدیمی، ترکینگ سایت تنها از طریق میمیک پنل انجام میشد که این روش محدودیتهای زیادی در زمینه عیبیابی و مانیتورینگ داشت. همچنین، قطعات یدکی سیستم قدیمی بهراحتی در دسترس نبودند و زمان عیبیابی و تعمیرات بهطور قابلتوجهی طولانی بود.
به گفته وی، در این پروژه، سیستم قدیمی PLC S5 با سیستم جدید مبتنی بر سختافزار PLC S7-417-4 و نرمافزار PCS7 جایگزین شد. یکی از مهمترین تغییرات در این پروژه، انتقال سیگنالها و برنامه PLC S7 مربوط به ناحیه بیکربنات و انتقال مانیتورینگ ناحیه استحصال به سیستم جدید بود. این انتقال، امکان یکپارچهسازی مانیتورینگ کل پلنت را فراهم کرد. همچنین، قابلیت ترکینگ از طریق HMI اضافه شد که این امر امکان بررسی ترندهای مربوط به سیگنالهای حیاتی پلنت را بهطور دقیق و سریع فراهم میکند.
فقهی ادامه داد: از دیگر مزایای انجام این پروژه میتوان به اضافه شدن قابلیت Diagnostic در HMI اشاره کرد که از طریق آن میتوان وضعیت کارتهای سختافزاری، CPU و تمامی سیگنالها را بهطور لحظهای بررسی کرد. ضمن اینکه با اضافه شدن Spare Parts به سیستم جدید، امکان افزودن سیگنالهای موردنیاز در آینده بهراحتی فراهم شده است. این تغییرات باعث شده عملیات عیبیابی و تعمیرات با سرعت بیشتری انجام شود و زمان توقف سیستم به حداقل برسد.
کارشناس توسعه شبکه برق و اتوماسیون تصریح کرد: این پروژه توسط واحد اجرای پروژههای انرژی و سیالات (کارفرمای پروژه)، شرکت مهندسی سیستمها و اتوماسیون ایریسا (پیمانکار پروژه) و با همکاری واحدهای بهرهبرداری انرژی و سیالات (تصفیه آب و پساب) و شرکت فنی مهندسی فولاد (ناظر پروژه) به انجام رسید که شایسته است از تمامی همکارانی که در به ثمر رسیدن پروژه مشارکت داشتند، قدردانی کنیم.