شریعتمداری خبرداد:
افزایش ۳۲ درصدی صادرات فرش ایرانی
وزیر صنعت، معدن و تجارت از افزایش ۳۲درصدی صادرات فرش خبرداد و گفت: صادرات فرش ایرانی به آمریکا نیز به رغم تحریمهای ایجاد شده بیش از ۲۱ درصد افزایش یافته است.
به گزارش ایلنا، محمد شریعتمداری در آیین گشایش بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی فرش دستباف گفت: صنعت فرش بسیار به هنر نزدیک است و با فرهنگ ایرانی کاملا عجین و درهم آمیخته و اگر یکی از کالاها را نام ببریم که همراه خود فرهنگ و نام ایرانی را منتقل کرده، بدون تردید کالایی جز فرش نخواهد بود.
وزیر صنعت، معدن وتجارت ضمن تشریح نحوه شکلگیری هنر- صنعت در جامعه اقتصادی و طرح این صنعت در گفتگوی جامعه شناسانه و اقتصاد گرایانه تصریح کرد: امروز صنعت فرهنگی به یک گفتمان قالب تبدیل شده است و بسیاری از کشورها این صنایع خلاق را به عنوان صنایع پیشران مورد توجه قرار داده اند .
شریعتمداری افزود: امروز صنایعی که با فرهنگ درهم تنیده است مانند ؛ صنایع دستی، صنعت فیلم ، سینما به عنوان صنایع خلاق از جذابیتهای بسیاری برخوردار است طوریکه این صنایع در کشورهایی نظیر انگلستان، کره جنوبی و... با توجه خاصی روبه رو شده است.
وی توجه به صنعت فرش دستباف ایرانی به عنوان هنر-صنعت را اشاره و خاطر نشان کرد: در کشور ما نیز این هنر- صنعت با فرهنگ ایرانی آمیخته شده است و با دستان مردم شریف ایرانی در روستاها و شهرهای کوچک بافته و بدون هرگونه ریا به جامعه عرضه می شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از تلاش همه عزیزانی که خاضعانه این هنر بزرگ را خلق می کنند تقدیر و تشکر کرد وافزود: صنعت فرش تاثیر فراوانی بر توسعه پایدار و نظامات اجتماعی و اشتغال کشور دارد، ضمن اینکه باید به فرش دستباف توجه جدی کرد؛ به خصوص اینکه صنعت فرش با محیط زیست نیز سازگار بوده و از زمین برمیخیزد و به زمین برمی گردد.
شریعتمداری با اشاره به تحریم فرش دستباف گفت: فرش در درآمد اقتصاد کلان ایران نقش عمدهای ندارد، اما با تحریم های امریکا روبه رو شد، یکی از دلایل این موضوع آثار اجتماعی فرش است که بیش از ۲.۵ میلیون نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم به این صنعت وابسته اند.
وی یادآور شد: نگاه اقتصادی به فرش دستباف ظلمی بزرگ به این هنر-صنعت است زیرا یکی از مهمترین ابزارها برای انتقال فرهنگ اصیل ایرانی به شمار می رود.
احیای شورای عالی فرش دستباف
وزیر صنعت ، معدن وتجارت با اشاره به احیای شورای عالی فرش دستباف خاطر نشان کرد: اولین جلسه این شورا هفته گذشته برگزار شده است. وزارت صمت در این شورا تلاش خواهد کرد که نقطه نظرات فعالان بخش خصوصی در این عرصه را بشنود.
شریعتمداری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به محدودیت های ایجاد شده در سطح بین المللی گفت: امروز بخشهای مختلفی از صنعت کشوربا عامل برونزای به نام فشار بیرونی از حوزهی سیاست خارجی مواجه هست و این اتفاق برای مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: البته دشمن تلاش کرده که برای کشور تهدید بیافریند ولی هنرمان این است که از تهدید ها برای اقتصاد ایران و برای فرهنگ ایران و برای فعالیتهای دیگری که در کشور انجام می شود با همت جوانانمان و با همت اندیشمندان فرصت بیافرینیم.
کاهش ارزش ملی مصنوعی است
وی یکی از فرصتهای ایجاد شده را کاهش ارزش پول ملی برشمرد و گفت: کاهش ارزش ملی مصنوعی است ، افزایش ارزش پول ملی با مداخله در بازار را هم خیلی افتخار بزرگی نیست .
وزیر صنعت ، معدن وتجارت با تاکید براینکه کاهش ارزش پول ملی خیلی تهدید بزرگی نیست، تصریح کرد: ارزش پول ملی کشور، متاثر از عوامل بیرونی ضعیف شده است و این روند کاهشی خیلی زیاد نیست وهمین تهدید امروز برای صادرات کشور یک فرصت بزرگی است.
شریعتمداری افزود: در سال ۷۶ وزارت بازرگانی تلاش کرد مشوقهای صادراتی در نظر گرفته شود ، اگر ما میخواستیم یک درصد یا دو درصد از سهم فرش را بهصورت جایزه مستقیم صادراتی حمایت کنیم، عدد خیلی مهمی نمیشد. ولی امروز ارز حاصل از صادرات فرش ایران به قیمت تقریبا دو برابر آنچه سال قبل بهدست میآمد قابلوصول است.
افزایش نرخ ارز فرصتی برای جهش صادرات
وی افزود: دولت از افزایش نرخ ارز باید برای توسعهی صنعت هنر فرش ایران استفاده کند و یک فرصت بیافریند این فرصت فراهم شده و وزارت صمت باید با همت همه دست اندر کاران دیگری که در صنعت فرش نقش دارند از تبدیل این فرصت پیشآمده به تهدید دیگر جلوگیری کنیم.
وزیر صنعت ، معدن وتجارت تصریح کرد: وظیفهی مسوولان ، بخش خصوصی و تعاونی فرش ایران است که که از این فرصت برای جهش صادرات فرش ایران بهره مند شویم.
شریعتمداری با اشاره به صادرات فرش طی چهار ماه اخیر گفت: با گذشت چهارماه از سال شاهد افزایش ۳۲ درصدی صادرات فرش ایران هستیم.
وی ادامه داد : در بازاری که صادرات فرش ایرانی ممنوع شده (آمریکا) ، شاهد ۲۱ درصد رشد نسبت به سال قبل بودهاییم. شاید البته بعضی از تجار به این دلیل که فکر میکنند شاید در آینده با سختی بتوانند فرش را به بازارهای جهانی صادر کنند از همین فرصت باقیماندهی قبل از اعمال تحریمها استفاده کردند و مقدار زیادتری فرش صادر کردند؛ ولی در هر صورت در بازاری که صادرات ایران به این کشور ممنوع است شاهد روند صعودی صادرات بوده اییم.
وی افزایش صادرات فرش را یکی از فرصتهای بزرگ برشمرد و گفت: باید قدر فرصتهای پیش آمده را دانست و پاسداری کرد و نگذاشت که خدای نکرده این نعمت به ضد خودش بدل بشود. به عبارت دیگرارزش فرش ایران در بازارهای بینالمللی بهدلیل سودآوری فرش و کاهش ارزش پول ملی نباید کاهش یابد ، باید به این مساله توجه جدی شود.
رفع مشکل بیمه قالیبافان
وی ضمن گلایه از عدم توجه به قشر تولیدکنندهی فرش تصریح کرد: متاسفانه در صنعت فرش به نقش و اثر خلاق طراح و بافنده توجه نمیشود، سودهایی که در حوزهی تجارت وجود دارد قابلمقایسه با دستمزد آنهایی که خالق این اثر هستند نیست.
وزیر صنعت، معدن وتجارت تصریح کرد: توزیع بهینهای در حوزهی ایجاد ارزش افزوده و توزیع درآمد حاصل از ارزش افزوده صنعت فرش در بخشهای گوناگون وجود ندارد. چرا آنقدر با بیمه قالیبافان سخت، خشن و غیرمنصفانه برخورد میشود؟ این قشر بزرگی که دارند با حداقل ها بزرگترین نمونه را میآفرینند و با حداقل امکانات بزرگترین هنرها را میآفرینند، چرا باید از موضوع بیمه بیبهره باشند.
شریعتمداری تاکید کرد: سال جدید با همکاری وزارتخانههای ذیربط (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) تلاش خواهد شد ، مسالهی بیمهی قالیبافان ِ برای همیشه رفع شود.
وی اظهار داشت: سیاستهای ارزی کشور در فروردینماه سالجاری تغییر یافت و بخشنامههای متعددی صادر شد و در این زمینه مرکز ملی فرش ایران مکلف است تا حل مشکلات ارزی، حداکثر ظرف یکماه آینده فرد مسئولی را در این زمینه قرار دهد تا مساله تامین مواد اولیه مورد نیاز بافندگان فرش دستباف با مشکل مواجه نشود.
پیشنهاد تعویق در پرداخت مالیات برارزش افزوده
شریعتمداری با اشاره مالیات بر ارزش افزوده تصریح کرد: مالیات بر ارزش افزوده برای برخی از شاخههای صنعتی بهعنوان یک عامل مزاحم در حوزه اقدامات تولیدی است؛ و میتوان با فرمان اقتصاد مقاومتی و استفاده از شورای هماهنگی سران قوا به صورت موقت برای برخی شاخهها و رشتههای صنعتی کشور مثل نساجی و فرش دستباف، این موضع را متوقف و به تعویق انداخت .
وی افزود: البته در بسته حمایت از تولید نیز که در هفته بعد در صحن دولت مطرح شود، به مالیات بر ارزش افزوده و توقف موقت آن اشاره شده؛ همچنین حمایت از تبلیغات، کمک به حضور در نمایشگاهها و ایجاد مراکز دائمی برای عرضه فرش دستباف ایرانی نیازمند کمک دولت است.