رئیس سازمان راهداری:
ترانزیت ایران و آذربایجان متحول میشود
![ترانزیت ایران و آذربایجان متحول میشود](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/nFFCO21uZhgj/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0puYfn9yVnHJ47otfNPZWXfo,/%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%88%D8%B4+%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C.jpg)
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای بابیان اینکه ایران و جمهوری آذربایجان برای گشایش مرز ارس در منطقه کلاله مصمم هستند، گفت: ترانزیت کالا در مسیر شرقی - غربی پس از ساخت گذرگاه ارس افزایش مییابد.
به گزارش ایلنا به نقل از سازمان راهداری و حملونقل جادهای، داریوش امانی، در بازدید از محل ساخت یک پایانه مرزی در نقطه صفر مرزی ایران و جمهوری آذربایجان گفت: تقسیم کار بین دو کشور بهاینترتیب است که جمهوری اسلامی ایران پایانه مرزی را احداث کرده و جمهوری آذربایجان نیز بهموازات آن پل روی رودخانه ارس را میسازد.
وی با بیان این که تردد از این پایانه و پل روی رودخانه حداکثر ظرف مدت یک سال انجام خواهد شد، افزود: طرح ساخت بهتازگی آغاز شده و در دو طرف مرز، دو همسایه با اراده کافی مصمماند تا در زمانی کوتاه کار را به پایان برسانند.
امانی با بیان این که برای آزادسازی زمین و پیشبینی سایت موقت، منابع مالی لازم در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: این پایانه مرزی در زمینی به مساحت هشت هکتار احداث خواهد شد که زمین آن همزمان در حال تملک و آمادهسازی است.
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای افزود: این طرح در قالب مدل مفهومی ایران راه باهدف توسعه مبادلات تجاری منطقهای و افزایش ترانزیت اجرا میشود و در این زمینه قرار است جاده جلفا به کلاله نیز تعریض شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این که قرارداد اولیه با پیمانکار برای ارتقای مشخصات این مسیر ۱۰۷ کیلومتری حدود ۵۰۰۰ میلیارد تومان است، افزود: پیشبینی میشود پس از ساخت گذرگاه ارس، ترانزیت کالا در مسیر شرقی - غربی و بالعکس افزایش یابد.