در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
پیشبینی سرمایهگذاری ۸۰ میلیارد دلاری چینیها در معادن کشور
رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: چینیها علاقهمند هستند که حدود ۴۰۰ میلیارد دلار در حوزههای مختلف کشور سرمایهگذاری کنند که حدود ۸۰ میلیارد دلار آن در حوزه معادن و صنایع معدنی است.
بهرام شکوری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره سند جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین و تاثیرات آن بر حوزه معادن اظهار کرد: در مورد سرمایهگذاری چینیها در حوزه معادن، اظهار نظرهای مختلفی صورت میگیرد. عدهای معتقدند که این توافقنامه باعث آسیب به کشور میشود اما من اعتقاد دارم که سرمایهگذاریهای خارجی میتواند باعث رشد و تعالی کشور شود. اینکه ما بتوانیم یک همکاری خوب با کشورهای دنیا به خصوص کشوری مانند چین داشته باشیم، میتواند کمک کننده باشد.
وی با اشاره به میزان سرمایهگذاری چینیها در حوزه معادن گفت: آنچه که در تفاهمنامه همکاری ۲۵ ساله وجود دارد نشان میدهد که چینیها علاقهمند هستند که حدود ۴۰۰ میلیارد دلار در حوزههای مختلف سرمایهگذاری کنند که حدود ۸۰ میلیارد دلار آن در حوزه معادن و صنایع معدنی است. برای قیاس بهتر لازم به ذکر است که حجم کل سرمایهگذاری از دوره رضاشاه تا امروز در حوزه معادن و صنایع معدنی به ۵۰ میلیارد دلار نمیرسد.
رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان ساخت: همین میزان سرمایهگذاری هم باعث ایجاد این میزان اشتغال و آبادانی شده و در تولید و صادرات نقش داشته است. در نتیجه ۸۰ میلیارد دلار رقم بسیار قابل توجهی است. این رقم در کنار سایر سرمایهگذاریها در حوزههایی مانند زیرساختها، حمل و نقل، توسعه بنادر و غیره میتواند آثار بسیار خوبی برای کشور داشته باشد.
وی در ادامه افزود: شاید دلنگرانی مردم از این جنس است که کشورهایی که از چینیها جذب سرمایهگذاری داشتهاند، چندان راضی نبودند و از طرف دیگر نگرانیهایی در مورد به قرارداد رسیدن این تفاهمات وجود دارد.
شکوری با تاکید بر لزوم پیگیری منافع گفت: طبیعتاً اگر طرف قرارداد آنها بخش خصوصی باشد، از آنجا که همه پول به خود او تعلق دارد و صاحب سرمایه است، منافع خودش را لحاظ میکند و مطمئنا اجازه نمیدهد که منافعش به خطر بیافتد، منافع ملی نیز تامین میشود.
وی افزود: به نظر میرسد اتاق بازرگانی، مجلس، نهادهای نظارتی و غیره باید دقت و نظارت بیشتری کنند تا منافع کشور تامین شود، نباید فراموش کرد که قراردادهایی که منعقد میشود باید حالت برد-برد داشته باشند، هم چینیها و هم ما باید منتفع شویم. نمیشود فقط چینیها و یا فقط ما منتفع شویم. بنابراین یافتن مسیری در قراردادها که بتواند منافع هر دو طرف را حفظ کند اهمیت ویژهای دارد و میتواند آثار مثبتی در توسعه و تعالی کشور داشته باشد.
شکوری در پاسخ به سوالی پیرامون سرمایهگذاریهایی که تا به امروز از طرف چینیها در معادن ایران شده گفت: به علت تحریمها، خارجیها و حتی چینیها سرمایهگذاری چندانی در ایران نداشتند و به واسطه تحریمها ترجیح میدادند که خریدار محصولات معدنی باشند. خیلی به ندرت اتفاق افتاده که چینیها سرمایهگذاری کنند که میزان آن اصلا قابل توجه نیست. این تفاهمنامه میتواند کمک کند تا سرمایه بیشتری وارد حوزه معادن کشور شود. ایران نیز ظرفیتهای زیادی در این صنعت دارد که جذابت برای سرمایهگذاری ایجاد میکند.
وی همچنین تصریح کرد: نگاه ما باید نگاه مثبت و امیدوارانهای باشد اما در عین حال باید مراقبهای خود را افزایش دهیم. یعنی در عین حال که به اینکه این قراردادها میتوانند کمککننده باشند خوشبین باشیم، چارچوب را به گونهای قرار دهیم که منافع دو طرف قرارداد تامین شود.