خبرگزاری کار ایران

معرفی جاذبه‌های گردشگری ایران؛

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان
کد خبر : ۶۰۲۳۰۶

استان کرمان با جاذبه‌ها و مناطق گردشگری منحصر به فرد، همه ساله در ایام نوروز پذیرای میهمانان و مسافران نورزی است. این شهر با وجود بیابانی بودن از تنوع خاصی برخوردار بوده و با سلایق مختلف سازگار است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، استان کرمان یکی از استان‌های پرجاذبه گردشگری ایران است که سالانه توریست های زیادی را به این منطقه می کشاند، به گونه ای که می‌تواند رضایت هرکس با هر علاقه ای را تامین کند.

در زیر فهرست مختصری از نقاط دیدنی این استان از نظرتان می‌گذرد:

مجموعه گنجعلی‌خان

مجموعه گنجعلی‌خان کرمان دارای چندین بنای مختلف است که از عهد صفوی به یادگار مانده است. این مجموعه به همت گنجعلی خان که حاکمی در دوران شاه عباس صفوی بود، ساخته شد. میدان گنجعلی خان که به شکل مستطیل است، مجموعه‌ای از عناصر شهر را به دور خود جمع کرده است.

بازار گنجعلی‌خان، همچون سایر بازارهای سنتی ایران، معماری دیدنی و جذابی دارد که صرف قدم زدن در آن تجربه‌ای لذت‌بخش را برایتان به ارمغان می‌آورد.

حمام این مجموعه نیز اکنون به موزه مردم‌شناسی کرمان تبدیل شده و در کنار بازدید از موزه، زیبایی بنا نیز بسیار دیدنی و ستودنی است. ضرابخانه گنجعلی‌خان که اکنون به موزه سکه تبدیل شده است، مجموعه‌ای از سکه‌های قدیمی را در کنار هم جمع کرده تا پذیرای علاقه‌مندان باشد.

دیگر بخش‌های این مجموعه شامل آب‌انبار، مدرسه، کاروانسرا و سرای گنجعلی‌خان است که می‌توانید از آن‌ها بازدید کنید. همچنین برای دسترسی به مجموعه گنجعلی‌خان می‌توانید به مرکز قدیمی شهر کرمان مراجعه شود.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان  

باغ شاهزاده ماهان

این باغ یکی از باغ‌های تاریخی ایران به شمار می‌رود. درحدود ۲ کیلومتری شهر '''ماهان''' و در نزدیکی شهر کرمان و در دامنه کوه‌های تیگران جای گرفته و مربوط به پایان دوره قاجاریه است. 

این باغ مساحتی نزدیک به ۳/۵ هکتار دارد. دو مجموعه شرقی و غربی دارد. کوشک یا همان عمارت‌های آن بسیار زیباست و به صورت دو اشکوب ساخته شده‌است و سر در آن از معماری زیبایی برخوردار است که آن را از سایر باغ‌های ایرانی برجسته می‌سازد. در باغ فواره‌ها یا آبفشان‌هایی نیز وجود دارد که در درازنای باغ قرار دارند و از زیباترین فواره‌های باغ‌های ایرانی هستند. فواره‌های باغ شاهزاده بر پایه نیروی اختلاف ارتفاع کارکرد دارند. درازای باغ شاهزاده کرمان ۴۰۷ متر و پهنای آن ۱۲۲ متر است، و از این رو بزرگترین و زیباترین باغ تاریخی ایرانی محسوب می‌شود. این باغ در بیشتر سال و به ویژه در فصل تابستان و بهار بازدیدکنندگان پرشماری دارد.

جای گرفتن در جاده گذری کرمان به بم و در مسیر جاده کهن ابریشم از عواملی است که این محل را برای احداث یک باغ اشرافی مناسب ساخته‌است. باغ شاهزاده به گونه‌ای ساخته شده که بیشینه دید را از چشم‌اندازهای درونی را بسان زیر فراهم می‌سازد: هنگام ورود، به ویژه در طبقه بالایی سردر خانه بجز نماها و چشم‌اندازهای بیرونی باغ، چشم‌انداز چهارباغ و در جهت وارون بر آن و چشم‌انداز کوه را ممکن می‌سازد. این چشم‌اندازهای دیدنی یعنی دیدن جوش و خروش آب، حوضچه‌ها و آبشارها هر کدام به نوبه خود تأکیدی بر محورهای عمود بر محور اصلی دارند و همراه با با آرایش گیاهی چشم‌اندازهای درونی بی‌مانندی را بدست می‌دهند.

در این باغ درختان میوه گوناگونی به چشم می‌خورند و در جلوی عمارت هم حوض‌ها و فواره‌ها آب‌نمای زیبایی را تشکیل داده‌اند. آب باغ از رودخانه کوچک تیگران فراهم می‌شود.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

حمام وکیل

در میانه‌ های بازار کرمان، حمام وکیل قرار گرفته‌ که توسط وکیل‌ الملک (اسماعیل خان نوری) حاکم عصر قاجار کرمان و به سبک حمام گنجعلیخان ساخته شده ‌است.

این بنا یکی از حمام‌‌ های تاریخی، سنتی و باستانی کرمان است که از کف تا دیوار آن کاشیکاری و سرامیک کاری شده و به دو بخش رختکن و گرمخانه تقسیم می‌‌شود. در بنای حمام وکیل ستون‌ های سنگی زیبا و همچنین حوض بزرگی در قسمت خزینه و گرمخانه آن وجود دارد، ضمن اینکه حجاری حوضچه‌ های دو طرف این حمام بسیار باشکوه است.

اولین بخش از مجموعه وکیل بنای حمام قدیمی یا چایخانه امروزی وکیل است که در سال ۱۲۷۰ به شکل با شکوه و با تأثیر پذیری از سبک معماری دوره زندیه قاجاریه احداث شد.

سر در این حمام در سال ۶۹ به سبک معماری دوره مربوطه‌ اش بازسازی شد و مستقیماً به بازار کرمان مرتبط است.

در حال حاضر این حمام تاریخی به عنوان چایخانه سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مهمانان و بازدید کنندگان در آن همزمان با نوای گوش نواز موسیقی سنتی با فالوده کرمانی و چای مورد پذیرایی قرار می‌‌گیرند و بخش گرمخانه این حمام هم محل صرف غذاهای محلی است.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

 باغ فتح آباد

باغ فتح آباد در روستای اختیار آباد (۲۵ کیلومتری کرمان) قرار دارد و متعلق به دوره قاجار است. بنای باغ یادبودی از فضل‌علی‌خان بیگلربیگی است. وی یکی از حاکمان کرمان بوده است. باغ فتح آباد محل حکمرانی یکی از حاکمان کرمان بوده است. از وسط این باغ آب قنات عبور می‌کند و عمارت‌های چهار فصل، عمارت مرکزی و برج و باروی آن باعث شده این باغ به مکانی مفرح و زیبا تبدیل شود.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

موزه مردم‌شناسی زرتشتیان

تنها موزه مردم‌شناسی زرتشتیان جهان است که در داخل مجموعه آتشکده زرتشتیان شهر کرمان قرار دارد.

اندیشه بنیانگذاری موزه مردم‌شناسی زرتشتیان کرمان از سال 1362 خورشیدی همراه با بنیانگذاری کتابخانه انجمن زرتشتیان کرمان پدید آمد. در این سال پرویز وخشوری ریاست انجمن زرتشتیان به همراه مهران غیبی؛ سرپرست وقت کتابخانه، اشیای میراث فرهنگی زرتشتیان کرمان را گردآوری کرد. ساختمان موزه در دهه 1370 به کوشش هرمزدیار اشیدری و مهیندخت سیاوشیان پی‌ریزی و در سال 1380 پایان یافت و در جشن تیرگان سال 1384 به طور رسمی و از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، گشایش یافت.

از کهن‌ترین اشیای این موزه یک جلد کتاب دستنویس گات‌ها با پیشینیه بیش از 200 سال و یک آتشدان دستی با تاریخ حک شده 1207 یزدگردی (1217 خورشیدی) است.

از بخش‌های ارزشمند این موزه، بخش فرتور و اسناد است که فرتورهای انجمن ناصری زرتشتیان کرمان و رفسنجان و فرتورهای سرشناسانی چون ارباب کیخسرو شاهرخ، میرزا برزو آمیغی، خانم کشور مزدیسنا و پوراندخت، از ارزش بسیاری برخوردار هستند.

بخش دیگری از موزه زرتشتیان به نمایش و معرفی پوشش زنان و مردان زرتشتی اختصاص دارد که قدمت آن‌ها از 50 تا 150 سال است. مخنا، لچک، چارقد، کت، پیراهن و شلوارهای گلدوزی شده، از انواع لباس‌های زنانه‌ای است که در این موزه نگهداری می‌شوند و هر کدام زیبایی ویژه‌ای دارند.

آتشکده کرمان و موزه مردم‌شناسی زرتشتیان، در روزهای نوروز از پربازدیدکننده‌ترین مکان‌های گردشگری کرمان به شمار می‌روند. در این ایام، شماری از جوانان فرهیخته کرمانی از بامداد تا پاسی از شب، به ارائه راهنمایی به بازدیدکنندگان نوروزی آتشکده و موزه اشتغال دارند.

لازم به ذکر است آتشکده زرتشتیان کرمان که موزه زرتشتیان ایران را در خود جای داده، در سال 1303 خورشیدی ساخته شد.

این موزه در میدان مشتاقیه- خیابان زریسف (شهدا)- خیابان برزو آمیغی- دست راست اولین کوچه قرار دارد.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

 کتابخانه ملی کرمان

کتابخانه ملی کرمان متعلق به دوره پهلوی اول است. این کتابخانه در خیابان شهید رجایی، خیابان خورشید قرار دارد. این اثر که در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۷۸ ثبت ملی شده است، دارای ساختمان زیبای یک طبقه‌ای با نمای آجری است و محوطه بسیار زیبایی دارد.

 

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

 یخدان مویدی

یخدان مویدی از آثار تاریخی شهر کرمان است. این بنا در خیابان ابوحامد قرار دارد. کرمانی‌ها با استفاده از ابداعات و ابزارهایی منحصربه‌فرد به نام قنات، حفر کانال در عمق زمین، ساخت آب‌انبارها و یخدان‌ها زندگی بهتری را برای خود ساخته بودند. هر قنات آب مورد نیاز آب‌انبارها را تامین می‌کرد و از زیرزمین به این مکان‌ها متصل بود. آب‌انبارها نیز آب مورد نیاز یخدان‌ها را تامین می‌کردند و یخدان‌های بزرگ نیز قنات اختصاصی داشتند. در واقع می‌توان گفت قبل از اختراع برق، در این شهر از یخچال استفاده می‌شده است. 

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

ارگ بم بزرگترین سازهٔ خشتی در جهان

این ارگ نزدیک شهر بم در استان کرمان در جنوب شرقی ایران قرار دارد. در تاریخ ۵ دی ۱۳۸۲، بر اثر زلزلهٔ شدیدی که شهر بم و حومهٔ آن را تحت تأثیر قرار داد، تقریباً به طور کامل از بین رفت. 

«بم و فضای فرهنگی آن» در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌است. این ارگ عظیم که در مسیر جادهٔ ابریشم قرار دارد سده ۵ پیش از میلاد ساخته شده‌است و تا سال ۱۸۵۰ پس از میلاد نیز همچنان مورد استفاده بود. به طور قطع مشخص نیست چرا پس از آن دیگر مورد استفاده قرار نگرفت.

کل بنا یک دژ بزرگ است که در قلب آن، ارگ واقع شده، اما به دلیل ظاهر پرابهت ارگ، که پر ارتفاع‌ترین قسمت مجموعه نیز به شمار می‌آمد، کل بنای دژ به عنوان ارگ بم نامیده می‌شود.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

آبشارهای سیمک

آبشارهای سیمک در ۳۵ کیلومتری شمال کرمان در روستای کوهپایه قرار دارند. این ناحیه امکانات مناسبی از جمله اردوگاه دارد که باعث شده گردشگران زیادی به این ناحیه مراجعه کنند. ۱۳ آبشار موجود در سیمک همواره پذیرای کوهنوردان و صخره نوردان است. صعود به این آبشارها نیازمند تجهیزات و مهارت خاص است.

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

دشت لوت

دشت لوت به صورت بیابان وسیع ماسه ای و ریگی، محدوده ای است بین استان های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان قرار دارد.

در دشت لوت چاله ها یا حوضه های محلی متعددی وجود دارد که هر کدام دسته ای از رواناب های سطحی اطراف را دریافت می کنند. 

دشت لوت پهنه های کویری عمدتا داخل یا حاشیه این حوضه ها (چاله های محلی) و یا در قسمتی از مسیر جریان های فصلی و موقتی پدید آمدند .

کرمان؛ نگینی در دل کویر/ از زیباترین باغ تاریخی ایران تا بزرگترین سازه خشتی جهان

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز