ایلنا از چهارمحال و بختیاری گزارش میدهد:
تالاب بین المللی گندمان یک اکوسیستم ارزشمند برای پرندگان مهاجر است/ آلالههای این تالاب در معرض انقراض قرار گرفتهاند

تالاب بین المللی گندمان یکی از ۱۰ تالاب مهم و دیدنی ایران است و جزو محبوبترین دیدنیهای چهارمحال و بختیاری به حساب میآید. این تالاب محل زندگی پرندههایی است که گاهی به ندرت میتوان در جاهای دیگر ایران آنها را یافت. همین تنوع زیستی و گیاهی که در این مساحت جای گرفته، اهمیت آن را دو چندان کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، تالاب بین المللی گندمان واقع در استان چهارمحال و بختیاری، یکی از زیباترین و مهمترین تالابهای کشور ایران به شمار میرود. تالاب بین المللی گندمان به عنوان بیستوهفتمین تالاب کشور در کنوانسیون بینالمللی رامسر ثبت شد و به عنوان یک اکوسیستم غنی و مهم زیستمحیطی، زیستگاه بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی است.
تالاب بین المللی گندمان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است. این تالاب به عنوان یکی از منابع آبی مهم در منطقه، نقش بسزایی در تأمین آب مورد نیاز کشاورزی و شرب محلی ایفا میکند. همچنین، تنوع زیستی بالای این تالاب شامل پرندگان مهاجر، ماهیها و گیاهان آبزی، آن را به یک مقصد محبوب برای دوستداران طبیعت و عکاسان تبدیل کرده است.
این تالاب نهتنها یک اکوسیستم ارزشمند برای پرندگان مهاجر مانند اردکها، غازها و فلامینگوها است، بلکه نقش مهمی در حفظ تعادل آبوهوایی منطقه و تأمین آب کشاورزی دارد. همچنین، تالاب گندمان بهعنوان یکی از ذخیرهگاههای زیستکره ایران شناخته میشود و حفاظت از آن برای نسلهای آینده ضروری است.
۴۷ گونه گیاهان آبزی و نیمه آبزی و خشک زی در تالاب بین المللی گندمان وجود دارد
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در این باره اظهار داشت: تالاب بینالمللی گندمان به عنوان یکی از ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری ایران و با وسعت یک هزار و ۷۰ هکتار و ۲ هزار و ۲۱۹ متر ارتفاع از سطح دریا، درجنوب غربی شهر گندمان و فاصله ۶۰ کیلومتری شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
محسن کریمی اظهار داشت: ۱۷ تیره و ۴۷ گونه گیاهان آبزی و نیمه آبزی و خشک زی در تالاب وجود دارد که بیشترین گیاهان از نوع Cyperaceae و Juncaceae است.
وی بیان کرد: تالاب بینالمللی گندمان با توجه به اینکه در کریدور مهاجرتی پرندگان مهاجر زمستان گذران قرار دارد، سالانه میزبان بیش از ۲۳۰۰۰ پرنده آبزی است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه این تالاب یکی از زیست بوم های پرندگان مهاجر است خاطر نشان کرد: ۵۸ گونه مهاجر، ۱۶ گونه مقیم و ۴ گونه مهاجر و مقیم در منطقه شناسایی شده است.
کریمی گونه های اردک سرحنایی، اردک بلوطی، اردک مرمری و غاز پیشانی سفید کوچک را از گونه های باارزش این تالاب عنوان کرد و گفت: تالاب بینالمللی گندمان زیستگاه گونۀ اندمیک (بومزاد)، ماهی گورخری زاگرس است.
آلاله تالابی در معرض انقراض
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بروجن به خبرنگار ایلنا گفت: طرح صیانت از تالاب بین المللی گندمان راهی برای حفاظت از تنوع زیستی است و حفاظت از تنوع زیستی تالاب با همکاری مستمر و مداوم شهرداری گندمان درحال اجرا است.
علمدار سالخورده صیانت از تالاب را شامل انواع گیاهان تالابی، انواع پرندگان، خزندگان و دوزیستان عنوان کرد.
وی گفت: هماکنون تالاب بین المللی گندمان میزبان ۸۰ گونه پرنده در فصل مهاجرت و زادآوری است که برخی از این گونه ها از قبیل (مثل اردک سر سفید یا عقاب دریایی دم سفید) در معرض خطر انقراض می باشند.
رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان بروجن بیان کرد: بعضی از گیاهان تالاب از جمله آلاله تالابی نیز در معرض انقراض قرار دارد که این حفاظت باعث افزایش جمعیت این گونه ها خواهد شد.
به گزارش ایلنا، تالاب بین المللی گندمان نه تنها یک منبع طبیعی با ارزش است، بلکه بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی منطقه چهارمحال و بختیاری محسوب میشود.