ایلنا از قزوین گزارش میدهد:
بخش ساختمانی قزوین بیشتر در معرض بروز حوادث است/ضرروت بروزرسانی دستگاهها برای کاهش حوادث کار

باتوجه به آمارهای ارائه شده در چند سال اخیر، حوادث کارگری در استان روند کاهشی داشته؛ اما باتوجه به اهمیت ایمنی کار توجه به آموزش و ارتقای کیفیت و کمیت آموزشها باید بیش از پیش مورد توجه کارفرمایان باشد که به نظر میرسد در برخی موارد از آن غفلت شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین، روز جهانی و هفته کار و کارگر فرصتی برای پرداختن به چالشهای این حوزه بهشمار میرود و یکی از موارد مهم این حوزه حوادث کارگری است. باتوجه به اینکه قزوین استانی صنعتی و کارگری بهشمار میرود، پرداختن به موضوع حوادث کار اهمیت ویژهای پیدا میکند.
براساس آمارهای ارائه شده در سال گذشته حوادث کارگری منجر به فوت با کاهش 60 درصدی از 15 به 6 مورد رسیده؛ حوادث عادی هم با کاهش 10 درصدی از 170 به 156 مورد رسیده است.
همچنین 30 درصد از حوادث کار ناشی از بیاحتیاطی، 43 درصد ناشی از عدم نظارت کارفرما و 27 درصد هم به خاطر سایر علتها بوده است.
بخش ساختمانی یکی از مواردی است که به خاطر استفاده کمتر از تجهیزات ایمنی و کم بودن نظارتها امکان بروز حوادث در آن بیشتر از سایر موارد است. کارگاههای ساختمانی گستره زیادی دارند و همین امر امکان نظارت کامل بر آن را محدود کرده است.
در بخش صنعتی هم عوامل متعددی هستند که زمینهساز حوادث میشوند، گاهی کارگران از کارفرمایان گلایه دارند و گاهی هم کارفرماها به کارگران خود معترض هستند که در استفاده از تجهیزات ایمنی و توجه به توصیهها کمکاری کردهاند.
بخش ساختمانی بیشتر در معرض بروز حوادث است
عیدعلی کریمی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در این باره گفت: حوادث و ایمنی کار یکی از موارد ویژهای است که در هفته کارگر هم یک روز به آن اختصاص پیدا کرده است.
دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین ادامه داد: در استان بخش ساختمانی بیشتر از سایر حوزهها در معرض حوادث کارگری قرار دارد و این امر، افزایش نظارت را ضروری میکند.
وی با اشاره به کمبود بازرسین کار اظهار کرد: باتوجه به اینکه تعداد واحدهای صنعتی استان نسب به گذشته افزایش پیدا کرده به این نیاز داریم که اداره کل کار هم افزایش تعداد بازرسین را در دستور کار خود قرار داده و این موضوع را پیگیری کند؛ چرا که کمبود بازرسین باعث شده نظارتها هم به میزان کافی نباشد.
ضرروت بروزرسانی دستگاهها برای کاهش حوادث کار
دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان قزوین هم در گفتوگو با ایلنا با اشاره به صنعتی بودن قزوین و ضرورت توجه به حوادث کارگری گفت: باتوجه به استهلاک و قدیمی بودن دستگاهها این امکان وجود دارد که حوادث کار زیاد باشد و از این رو ارائه آموزشهای ایمنی و توجه به بهروز رسانی دستگاهها توسط کارفرمایان اهمیت پیدا میکند.
محمد امانی ادامه داد: برخی کارفرماها اعتقادی به حفاظت و ایمنی ندارند و این امر و هزینه کردن برای آن را مانع تولید دانسته و حتی به تذاکرات بازرسین و مسئولین ایمنی توجهی ندارند و همین میتواند عاملی برای بروز حوادث کار باشد.
وی، قراردادی بودن و استرس داشتن کارگران در محل کار را یکی دیگر از عوامل بروز حوادث کار برشمرد و توضیح داد: وقتی کارگر استرس داشته باشد، تمرکزش هم کمتر میشود و همین میتواند زمینهساز حادثه باشد.
این فعال کارگری ادامه داد: داشتن دستکش و کفش ایمنی در برخی از کارها اهمیت قابل توجهی دارد و عدم استفاده از آن و بیتوجهی کارفرما برای تهیه آنها باعث میشود حوادثی مانند قطع انگشتان رخ دهد.
وی بیان کرد: گاهی هم خود کارگران به علائم هشداردهنده توجه نمیکنند، ممکن است برای اینکه زودتر به میزان تولید تعیین شده برسند، دستگاه را دستکاری کرده و سرعت آن را بالاتر از حد استاندارد ببرند، و یا به خاطر اینکه خود را ماهر فرض میکنند از تجهیزات ایمنی استفاده نکنند.
آموزش از نظر کارفرماها کم اهمیت شده است
امانی درباره نظارتها برای کاهش حوادث ناشی از کار اظهار کرد: در شهر صنعتی البرز بازدیدهایی که صورت میگیرد نسبت به سایر استانها آمار نسبتا خوبی دارد و شاهد روند کاهشی حوادث بودهایم.
وی با بیان اینکه آموزشی یکی از موارد حیاتی در کاهش حوادث به شمار میرود، گفت: کارفرماها باید این موضوع را در صدر توجهات خود قرار دهند؛ اما متاسفانه شاهد این هستیم که در برخی موارد آموزش از نظر کارفرماها کم اهمیت شده و در نتیجه کارگری که تازه جذب شده بدون آشنایی کافی با دستگاهها وارد کار شده و امکان دارد دچار حادثه شود.
دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان قزوین خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری در این حوزه بهنوعی پیشگیری محسوب میشود و هزینههای بالایی که باید بابت غرامت و دیه توسط کارفرما پرداخت شود را کاهش میدهد؛ از این رو توجه به آن برای خود کارفرما هم به صرفه است.
تاکید بر بازرسی مستمر و هوشمند از صنایع
معاون روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قزوین هم با اشاره به روند کاهشی حوادث کار در استان گفت: از سال 1401 تاکنون شاهد کاهش حوادث کار در سطح استان هستیم.
سید جلیل حسینی ادامه داد: صیانت از نیروی انسانی در قانون کار تعریف شده و اداره کل کار،تعاون و رفاه اجتماعی هم با استفاده از بازرسین کار به صورت مستمر و دورهای از مشاغل مختلف بازدید میکند.
وی بیان کرد: یکی از چالشهای ما کم بودن تعداد بازرسین کار است که، با همه اینها سعی شده با تقسیم بندی واحدها و تمرکز بر واحدهای پرخطر، بازرسیها هوشمند باشد ات به نتیجه مطلوبتری برسیم.
به گفته این مسئول، حوادث کار و بویژه فوتیها حتی یک مورد هم زیاد است و برای جامعه کارگری و کارفرمایان بار روانی دارد؛ در نتیجه تمام سعی کم ما کاهش حوادث و افزایش سطح کمی و کیفی نظارتها و بازرسیها است.