در سومین تور رسانهای قوه قضائیه چه گذشت؟
تور ۴ روزه عدالت اجتماعی قوه قضائیه ۲۸ مهرماه با حضور ۶۰ فعال از ۴۵ رسانه کشور در استان هرمزگان آغاز و تا پایان یکم آبان با برگزاری نشست خبری به پایان رسید.
به گزارش ایلنا، اولین تور نظارتی قوه قضائیه در حالی با حضور ۸۰ نفراز اصحاب رسانه از زندان رجاییشهر برگزار شد و خبرنگاران در جریان روند تخلیه این زندان قرار گرفتند که طبق وعده مسئولان دستگاه قضا مقرر شد این تورهای رسانهای برای اطلاع از اقدامات انجام شده ادامهدارد باشد بر همین اساس دومین تور نظارتی مرکز رسانه قوه قضائیه با حضور بیش از ۲۰ رسانه اعم از صداوسیما، روزنامهها و خبرگزاریهای کشور، در استان گلستان برگزار شد و خبرنگاران در جریان اقدامات دستگاه قضا برای اجرای طرح گردشگری جزیره آشوراده و جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز در روستای زیارت قرار گرفتند و سومین تور خبرنگاران مقصدش هرمزگان بود.
ویژگیهای تور رسانهای قوه قضائیه از زبان رئیس کل دادگستری هرمزگان
در جریان این تور مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری هرمزگان در نشست با اصحاب رسانه گفت: این تور چهار ویژگی خاص دارد، شامل: نخست شیوه اقدام که به روش جمعی از رسانههای مختلف صورت گرفته است، دومین ویژگی تخصصی بودن این تور است، سومین نکته عنوان آن یعنی عدالت اجتماعی است که نیاز روز جامعه است و چهارمین محور نیز ارتباط این اقدام با سیاستهای قوه قضاییه در خصوص نقدپذیری و روشنگری و جهاد تبیین در قوه قضاییه است.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان با اشاره به اینکه قوه قضاییه از نقد استقبال میکند، افزود: بهشرطی که نقدها و موارد مطروحه بر پایه اطلاعات صحیح باشد.
قهرمانی با اشاره به اعتبار قضایی و ارتباط آن با رسانه گفت: این اعتبار قضایی همان اعتماد عمومی به دستگاه قضایی و ایمان قلبی افراد است که جزو سرمایههای اجتماعی و ثروت ملی محسوب میشود.
مجتبی قهرمانی، گفت: تور نظارتی عدالت اجتماعی قوه قضائیه بر مبنای نظارت خبرنگاران بر اقدامات دستگاه قضایی و ارزیابی اقدامات در دوره نوین تحول و تعالی دستگاه قضایی برگزار شده است.
فرد بدون شناسنامه در هرمزگان نداریم
قهرمانی با اشاره به تلاشهای دادگستری هرمزگان برای دریافت مالیات از شرکتهای بزرگی که در این استان مشغول فعالیت هستند و مالیات خود را در استان دیگری پرداخت میکنند، افزود: زمانی در استان هرمزگان شاهد بودیم که هفتهای ٢-٣ مورد اعتصاب کارگری و پیمانکاران شهرداری شکل میگیرد و کار بهجایی رسید که شهرداری در انجام کارهای ابتدایی خود نیز به مشکل برخورده بود.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان تاکید کرد: اطلاعاتی واصل شد که شرکتهای بزرگ مالیات خود را در استان پرداخت نمیکنند چنانچه طبق قانون درصدی از مالیات ارزش افزوده متعلق به شهرداری است، دستگاه قضایی ورود کرد تا مالیات ٩٢ شرکتی که در ١٧ استان دیگر پرداخت میشد را با مکاتبات با دستگاههای ذیربط و استانهای موردنظر در همین استان دریافت و هزینه شود.
قهرمانی تاکید کرد: با اقدامات صورت گرفته برای اخذ مالیات شرکتهای بزرگ استان، پرداختی مالیات این ۶ ماهه نسبت به دوره قبل ۶٣ درصد افزایش داشته است. خوشبختانه کار به جایی رسید که مدل کاری استان، طی بخشنامهای در ٢١ اردیبهشت ١۴٠٠ توسط سازمان امور مالیاتی به سایر استانها ابلاغ شد.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان گفت: با این روند ٣ هزار ۵٠٠ شرکت که ۶ ونیم هزار میلیارد تومان از مالیات خود را در استان دیگری که پرداخت میکردند، باید مالیات را در استان خود بپردارند تا مردم آن استان از عواید این مالیاتها برخوردار شوند.
مجتبی قهرمانی ادامه داد: در رابطه با گرفتن مالیات از شرکتها بنده شخصاً قضیه را پیگیری کردم و به عنوان مثال یکی از شرکتها نه تنها به استان هرمزگان و یا تهران مالیات پرداخت نمیکرد بلکه به دلیل اینکه اصالت رییس شرکت مربوط به استان دیگر بوده، مالیات خود را در زادگاه خود پرداخت میکرده است.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان گفت: هم اکنون شهروندان برای اخذ سو پیشینه الکترونیک با تلفن همراه میتوانند درخواست داده و یکی- دو ساعت بعد جواب آن را دریافت کنند؛ خوشبختانه این طرح و پایلوتش از هرمزگان شروع شد و به همه کشور گسترش یافت. سال قبل ٢٠ میلیون گواهی سو پیشینه الکترونیک در کل کشور صادر شده است.
قهرمانی با اشاره به خدمات زندان الکترونیک و ملاقات تصویری الکترونیک نیز گفت: هم اکنون زندانیان با خانوادههای خود ارتباط تصویری میگیرند و این اقدام برای اولین بار در این استان صورت گرفت و به دیگر نقاط کشور گسترش یافت.
وی بیان داشت: خدمت دیگر قوه قضاییه به مردم، دفتر خدمات الکترونیک و دسترسی آنلاین و تظلم خواهی ٢۴ ساعته به قوه قضاییه است که یکی از شاخصهای رشد در عدلیه محسوب میشود و مردم امروزه حتی در روزهای تعطیل نیز میتوانند به قوه قضاییه دسترسی داشته باشند.
قهرمانی در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین پیگیری بحث افراد فاقد شناسنامه نیز یکی از اتفاقاتی است که توسط دادگستری استان هرمزگان صورت گرفت که در نهایت شناسنامه ۱۲۶ نفر از افراد در بازه سنی ۷۰ تا ۶ سال صادر شد. بر همین اساس در حال حاضر میتوانم ادعا کنم که فرد بدون شناسنامه در هرمزگان نداریم. او با اشاره به اینکه چرا افراد شناسنامه نداشتند، اظهار کرد: بعضاً افراد تصور میکردند که نیاز به شناسنامه ندارند.
پروژهای مدیریت شهری که با پیگیری دستگاه قضا به ثمر رسید
آغازین روز تور رسانهای عدالت اجتماعی قوه قضائیه در استان هرمزگان، با بازدید 60 خبرنگار و عکاس رسانههای کشور از اقدامات مشترک دستگاه قضایی و شهرداری بندرعباس به منظور توسعه و عمران خدمات و فضای شهری همراه بود.
رئیس کل دادگستری هرمزگان در جریان این بازدید گفت: پرداخت مالیات صنایع و شرکتهای بزرگ در استان، ضمن ایجاد درآمدهای پایدار برای شهرداریهای مناطق مختلف استان از جمله شهرداری بندرعباس، سبب شده است، وضعیت شهرداریها که پیش از مشکلات متعددی از جمله کسری بودجه و ناتمام ماندن پروژهها رنج میبرند به نقطه مطلوبی نزدیک شود و به موازات آن هماکنون شهرداری مرکز استان توانسته پروژههای بزرگی را در راستای خدمترسانی به مردم شریف بندرعباس آغاز کند و به سرانجام برساند.
وی تصریح کرد: گزارشهای اخیر اداره کل امور مالیاتی حاکی از این است که در سال گذشته و بازه زمانی شش ماهه نخست امسال، حدود 40 هزار میلیارد ریال از محل عوارض ارزش افزوده مالیاتها به شهرداریها و دهیاریهای استان پرداخت شده است که این موضوع موجب شده در ارائه خدمات شهری و تحقق عدالت اجتماعی در سطح استان تحول چشمگیری را شاهد باشیم.
مهدی نوبانی شهردار بندرعباس در این بازدید گفت: بازسازی و مرمت نمای بازار قدیم بندرعباس، احداث بوستانهای ساوانا، زیباشهر، صدف و کوهستان پارک پنجعلی ازجمله پروژههای شاخصی است که با حمایت دستگاه قضایی استان هرمزگان برای رفع موانع و تأمین منابع و هزینهها انجام شده و هماکنون دو پروژه بزرگ پارک ارمغان مالیاتی و بوستان مسئولیت اجتماعی نیز در دست احداث است.
نوبانی افزود: به زودی با حمایت دستگاه قضایی از چند پروژه بزرگ دیگر با هزینهای بالغ بر 4 هزار میلیارد تومان، بهرهبرداری خواهیم کرد و با توجه به برنامه زمانبندی شده، هر هفته یک پروژه عمرانی جدید کلنگزنی یا افتتاح میشود.
اقدامات دستگاه قضا در قشم
در جریان برگزاری این تور نشست هماندیشی عدالتاجتماعی با اصحاب رسانه با حضور مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری استان هرمزگان، عادل پیغامی مدیر عامل منطقه آزاد قشم، فیروزی رئیس حوزه قضایی قشم، مهدوی دادستان شهرستان قشم تشکیل شد.
مجتبی قهرمانی، رئیس دادگستری هرمزگان در این نشست بیان کرد: یکی از موضوعات مورد تاکید رئیس قوه قضاییه حل مشکل تعارض مدیریتی بین مناطق آزاد و منطقه سرزمینی اصلی است.
وی با بیان اینکه از ٧ منطقه آزاد تجاری کشور ٢ منطقه آن در استان هرمزگان قرار دارد، افزود: طبق قانون، اسناد مالکیت باید در اختیار مدیریت منطقه آزاد باشد لذا حدود ٢ ماه قبل سند ٧٠ هزار هکتار از اراضی منطقه آزاد قشم در قالب ٢٩ سند به مدیرعامل این منطقه تقدیم شد و بخش اعظمی از کار صورت گرفت.
رئیس کل دادگستری هرمزگان خاطرنشان کرد: ۶ سند باقیمانده نیز به همت اداره کل ثبت اسناد و املاک استان صادر شده است که حدود ١٠ هزار و ٢٠٠ هکتار از اراضی قشم را شامل میشود.
عادل پیغامی، مدیر عامل منطقه آزاد قشم در این نشست خبری درباره املاک و اسناد رفسنجان اظهار کرد: در سال ۱۳۴۶ اسناد به صورت رسمی ثبت نمیشدند، در همان سالها حوزه ثبتی قشم به شهرستان رفسنجان واگذار شده بود. در اسناد صادر حدود و ثغور اراضی مشخص نشده است، لذا اسناد موسوم به سند رفسنجان به معضلی برای قوه قضاییه تبدیل شده است.
مدیر عامل منطقه آزاد قشم بیان کرد: تثبیت اسناد منطقه و نیز تعیین تکلیف اسناد موسوم به اسناد رفسنجان همواره مورد تاکید قوه قضاییه بوده است.
وی افزود: خوشبختانه صدور اسناد مالکیت جزیره قشم با جدیت و پیگیری قوه قضاییه به ثمر نشست و تثبیت اسناد رفسنجان را نیز در دست اقدام است. بدون تثبیت اراضی امکان جذب سرمایهگذار وجود ندارد.
بازدید از پروژه پل ملی خلیج فارس
در جریان این تور همچنین خبرنگاران از پروژه پل ملی خلیج فارس بازدید کردند. خبرنگاران حاضر در تور نظارتی قوه قضاییه همراه امید مهدویمجد، دادستان قشم از پروژه ملی پل خلیجفارس دیدن کردند.
علیرضا زارع، مدیر طرح شبکه جامع ارتباطی خلیج فارس و سرپرست مدیریت فنی و زیربنایی سازمان منطقه آزاد قشم درباره جزئیات این پروژه گفت: پروژه پل خلیج فارس تا حدود ۳ ونیم سال دیگر به اتمام میرسد. این پروژه در اواخر دهه ۸۰ مجوز ساخت گرفته است و بواسطه تامین مالی از سال ۹۵ تا ۱۴۰۱ متوقف بوده است. این پل از نزدیکترین محلی که جزیره قشم به سرزمین اصلی میرسد، در حال احداث و طول آن در دریا بیش از ۲ هزار متر است. ساخت این پل برای کشور از نظر اقتصادی و گردشگری برای کشور منفعت دارد و با زندگی و رفاه مردم منطقه گره خورده است. ساخت سازه پل به گونهای در نظر گرفته شده است که هیچ خسارتی به دریا وارد نشود و ستونهای پل به کف دریا اتصال ندارد. سازمان منطقه ازاد قشم قبول کرده هزینه ساخت پل را ۱۸۰ میلیون یورو افزایش دهد.
بازدید خبرنگاران از بندر شهید رجایی
با حضور مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان، حسین سعیدی ناظر گمرکات استان، علیرضا احمدیمنش دادستان بندرعباس، حسین عباسنژاد مدیر کل بنادر و دریانوردی استان و فتحی مدیر فروش و جمع آوری اموال تملیکی استان هرمزگان از بندر شهید رجایی بازدید کردند.
مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران گفت: طبق قرارداد هر کشتی ۷ در بندر روز معطلی دارد که اگر تعداد روزهای معطلی بیش از ۷ روز باشد، صاحب بار باید روزانه بیش از یک میلیارد تومان هزینه پرداخت کند.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان افزود: در تعامل میان دولت، قوه قضاییه و بنادر آزاد فرآیندی صورت گرفته که طبق آن، روند ترخیص کشتیها در اسکله با سرعت بالاتری صورت بگیرد. در حال حاضر حدود ۲۵ کشتی در اسکله وجود دارد که کار تخلیه هر کدام از آنها حدود ۱۰ روز طول میکشد.
وی تصریح کرد : با اقدامات صورت گرفته توسط دولت و قوه قضاییه، روند کار به نحوی شده است که کشتی معطل در این بندر نداشته باشیم. اهالی رسانه حاضر در تور رسانه ای همراه با مسئولان قضائی و اجرائی استان هرمزگان از انبار سازمان اموال تملیکی بازدید کردند.
مهدی فتحی، مدیرکل جمع آوری و فروش اموال تملیکی استان هرمزگان، در حاشیه این بازدید تأکید کرد: از سال ۹۸ عملا دادستان وقت مرکز استان به موضوع ورودی کالاها به مرکز استان ورود کرد و کالاهای موجود در انبارهای مربوطه در مدت شش ماه تعیین تکلیف شدند.
او افزود: برای کنترل کالاهای وارداتی یک سیستم نرمافزاری در انبارها نصب شده است تا قاچاق و نحوه نگهداری کالاها را تعیین تکلیف کند. فتحی با اشاره به اینکه بزرگترین انهدام مواد مخدر را سال گذشته داشتهایم، افزود: با کمک دستگاه قضائی، گمرک، دریانوردی و استانداری حدود ۴۰ میلیون نخ سیگار قاچاق منهدم شد. همچنین برای اولین بار انبارگردانی در بندر شهید رجایی انجام و مشخص شد وضعیت کالاهای موجود چگونه است.
رئیس سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی در استان هرمزگان تصریح کرد: تدوین و تدقین قوانین لازم برای جلوگیری از قاچاق و متروکه شدن کالا لازم است.
بازدید از پالایشگاه نفت آفتاب
خبرنگاران در ادامه بازدیدها از پروژه پالایشگاه نفت آفتاب دیدن کردند.
رئیس کل دادگستری هرمزگان گفت: مدیران این پروژه برای تامین زمین مورد نیاز ساخت بنا و استقرار تجهیزات این پروژه به ستاد اقتصاد مقاومتی دادگستری استان مراجعه کردند که با بررسیها و اقدامات صورت گرفته، اجازه فعالیت به این شرکت داده شد. بنا شد به واسطه زمینی که در اختیار سرمایهگذاران این پروژه قرار گرفته، آنها در زمینی به مساحت ۱۵ برابر بزرگتر درختکاری انجام دهند که این کار انجام شده است. این پروژه شاهکار مهندسی بزرگی است و تنها پالایشگاه نفت کشور است که پالایشگاه روغن با کیفیت و دارای استانداردهای جهانی را انجام میدهد.
رئیس کل دادگستری هرمزگان افزود: تعداد ۲ هزار و ۴۵۰ نفر نیرو مستقیما در این مجموعه اشتغال مستقیم دارند و با در نظر گرفتن همه پیمانکاران حدود ۵ هزار نفر در این واحد تولیدی فعالیت دارند.
خبرهایی که در حاشیه بازدیدها و نشست ها منتشر شد
در حاشیه این سفر مسئولان قضایی با اشاره به بزرگترین طرح انهدام باند مواد مخدر درسال گذشته با کمک دستگاه قضائی، گمرک، دریانوردی و استانداری، اعلام شد : انهدام حدود ۴۰ میلیون نخ سیگار قاچاق، کشف بزرگترین باند سازمانیافته قاچاق سوخت کشور، شناسایی ناوگان حملونقل جادهای قاچاقچیان شامل پنجهزارو ۵۹۰ دستگاه کامیون، تریلر و خودروی سواری که در امر قاچاق سوخت در این باند مشارکت داشتهاند، (با کار فشرده اطلاعاتی انجامشده و رصد دوربینهای نظارتی)، دستگیری دو هزار قاچاقچی و هشت نفر از سرشبکهها و مهرههای اصلی، تکشی پرونده سنگین قاچاق طلا یک پرونده سنگین و کشف ١٨ کیلوگرم طلا، توقیف یک کشتی حامل سوخت قاچاق در آبهای خلیج فارس در راستای مبارزه با قاچاق و قاچاقچیان و توقیف یک حساب به مبلغ یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان که تاکنون کسی دنبال این حساب نیامده است، از جمله اخبار مهمی بوده در این مدت در فهرست مهمترین اقدامات دستگاه قضا قرار میگیرد.