یك فعال كارگری در كرمانشاه:
بیعدالتی موجود در روابط كار ناشی از فقدان آگاهی صنفی كارگران است
چكیده: «تا چند سال پیش مشکل جامعه کارگری کشور را وجود نیروی کار ارزان یعنی اتباع افغانستان معرفی میكردند، ولی اكنون مشاهده میكنیم كه حتی با خروج تدریجی این نیروها، مشكلات جامعه كارگری ایران پابرجاست.»
یك فعال كارگری در كرمانشاه از بیتوجهی كارگران استانهای غربی كشور نسبت به حقوق قانونیشان انتقاد كرد و بیعدالتی موجود در روابط كار را ناشی از فقدان آگاهیهای صنفی دانست.
«مهدی زارعی» با بیان این مطلب به ایلنا گفت: بسیاری از پیمانکاران و صاحبان صنایع که در استان كرمانشاه فعالیت می کنند، نیروهای متخصص و مجرب خود را از استانهای دیگر تامین می کنند و کارهای معمولی و پیش افتاده را به کارگران کرمانشاهی، ایلامی و یا لرستانی واگذار می کنند که این وضعیت باعث از بین رفتن پتانسیل های کاری و استعدادها در این منطقه شده است.
معاون اجرایی خانه کارگر کرمانشاه گفت: دولت نهم و دهم وعده های بسیاری برای پوشش و حمایت از کارگران داد، ولی آمارها نشان می دهد که بیشترین ضربه به جامعه کارگری در دو دولت احمدی نژاد وارد آمد.
زارعی افزود: دولتهای پیش از احمدی نژاد برنامه های مدونی برای ساماندهی وضعیت کارگران در دست انجام داشتند، ولی این برنامه ها به یکباره در دولتهای نهم و دهم رنگ باخت و تنها در حد وعده و وعید و بخشنامه های غیرعملی باقی ماند.
وی با اشاره به اینکه تضعیف کارگر مساوی با کاهش بازدهی اقتصادی و عمرانی کشور خواهد بود، بیان داشت: انجام كار فیزیکی در امور عمرانی و زیربنایی معمولا به دست کارگران انجام می شود ولی می بینیم نقش مهندسان و کارفرمایان نمایان تر است که این را باید از موارد خطرناک و تهدیدکننده برای جامعه کارگری کشور دانست.
زارعی با اشاره به اینکه بروز این حالت ناشی از عدم آموزش کارگران توسط نهادهای متولی است، گفت: فعالان کارگری سالهای متمادی است که موضوع آموزش و ارائه مهارت به کارگران را در دستور کار خود دارند، ولی در این سالها دولت کمترین بهایی به این موضوع نداده است.
معاون اجرایی خانه کارگر استان کرمانشاه گفت: تا چند سال پیش مشکل جامعه کارگری کشور را وجود نیروی کار ارزان یعنی اتباع افغانستان معرفی میكردند، ولی اكنون مشاهده میكنیم كه حتی با خروج تدریجی این نیروها، مشكلات جامعه كارگری ایران پابرجاست.
زارعی تنها راه برون رفت از این وضعیت را حمایتهای دولت و تشکیل نهادهای واقعی صنفی عنوان کرد و گفت: تا زمانی که دولت توان رسیدگی به وضعیت كارگران را ندارد و تشكلهای كارگری نمیتوانند جایگاه قانونی خود را بیابند، نمیتوان انتظار بهبود اوضاع كارگران كشور را داشت.
این فعال كارگری در کرمانشاه حمایتهای حال حاضر دولت از کارگران را ناکافی دانست و افزود: میزان دستمزد تعیین شده برای کارگران بسیار عقب تر از نرخ تورم است و با دستمزدهای کنونی نباید انتظار از بین رفتن فاصله طبقاتی را داشت.
این فعال کارگری تاکید کرد: متاسفانه برخی از خدمات حمایتی همانند بیمه تامین اجتماعی کارآیی سابق خود را عملا از دست داده اند و در بحث درمان همیشه شاهد مشکلات عدیده ای برای کارگران هستیم.
وی نمونهای از این مشکلات را فرار بعضی کارفرمایان از بیمه کردن کارگران عنوان کرد و گفت: متاسفانه بسیاری از کارفرمایان برای کاهش هزینه های خود از بیمه کردن کارگران امتناع می کنند و با قراردادهای صوری و سفیدامضاء عملا هرگونه قدرت قانونی را از کارگران سلب می کنند و استثمار کارگران می زنند.
زارعی با اشاره به اینکه ضمانت اجرایی برای ملزم کردن کارفرمایان در بحث بیمه هنوز قدرت خاص و قانونی خود را ندارد، افزود: بسیاری از کارفرمایان با استفاده از برخی رانتها و روابط خاص از قانون تامین اجتماعی فرار می کنند و دیده می شود که در برخی از کارگاهها، هستند کارگرانی که بعد از سالها فعالیت هنوز هیچ گونه بیمه ای ندارند.
وی در پایان با اشاره به اینکه راه درازی برای رسیدن به جایگاه واقعی کارگران در جامعه ایرانی در پیش است، بیان داشت: امیدواریم با روی کار آمدن دولت دکتر روحانی شاهد تغییر و تحول در وضعیت کنونی کارگران باشیم.