گزارش خبری/
وقوع سه حادثه شغلی در عمق زمین طی دو روز گذشته

انتشار سه خبر از محدوده شهر تهران تنها در عرض دو روز، میتواند نشانگر وسعت و عمق فاجعهای باشد که هر روز به ویژه کارگران مقنی را در سراسر ایران تهدید میکند و هیچگاه فرصت طرح در رسانهها را نمییابد.
دیروز و امروز سه خبر از بروز حوادث شغلی برای کارگران مقنی (چاه کن) در محدوده تهران توسط رسانه رسمی آتشنشانی تهران انتشار یافت. آنچه از دورنمای این اخبار میتواند برای مسئولان امر نظارت در زمینه بهداشت و ایمنی کار، به خصوص بازرسان کار مورد توجه قرار گیرد و هشدار دهنده باشد، انتشار سه خبر از محدوده شهر تهران تنها در عرض دو روز است که میتواند نشانگر وسعت و عمق فاجعهای باشد که هر روز به ویژه کارگران مقنی را در سراسر ایران تهدید میکند و هیچگاه فرصت طرح توسط رسانهها را نمییابد.
گرفتار شدن دو مقنی در عمق ۸۰ متری زمین
امروز - پنجشنبه ۲۵ آبان- دو کارگر جوان که در عمق ۸۰ متری چاه مشغول به کار بودند بدلیل قطع برق دچار مشکلات تنفسی بدلیل فقدان تهویه هوا شدند.
محمد علی گودرزی رئیس ایستگاه ۶۴ آتشنشانی تهران که در محل حادثه حضور داشت، در این باره گفت: محل حادثه یک ساختمان ۷ طبقه در حال ساخت بود که در زیرزمین منفی سه آن، کارگران در حال کندن چاه عمیق بودند.
وی افزود: این دو کارگر درحالیکه در عمق ۸۰ متری چاه بودند ناگهان با قطع برق مواجه شده و قادر به خروج از چاه نشده و در میان تاریکی در عمق چاه بدام افتادند.
گودرزی در مورد چگونگی نجات کارگران تصریح کرد: آتش نشانان درآغاز با فرستادن سیلندر اکسیژن، به تنفس بهتر کارگران کمک کردند و سپس با استفاده از ژنراتور برق خودروی آتش نشانی، دستگاه بالابر را راه انداخته و دو کارگر را بنام نبی صالح ۳۸ ساله و حمید احمدی ۲۲ساله که از اتباع افغانستان بودند از داخل چاه به سلامت خارج کردند.
رئیس ایستگاه آتش نشانی علت بروز حادثه را نقص فنی دستگاه بالابر چاه و قطع ناگهانی برق ذکر کرد و افزود: هر دو نفر برای ادامه درمان به عوامل اورژانس تحویل داده شدند.
گاز جان دو چاه کن را گرفت
گزارش دیگری حاکی است روز گذشته - چهارشنبه ۲۴ آبانماه - دو کارگر مقنی در حین انجام کار دچار گاز گرفتگی شده و جان خود را از دست دادند.
داوود علی پوری رئیس ایستگاه ۱۷ آتشنشانی تهران که در محل حضور داشت در این باره گفت: تعدادی کارگر چاه کن در قسمت زیر زمین یک ساختمان سه طبقه در حال احداث، که در حال چاه کندن بودند به محض ورود دو نفر از کارگران درون چاه بیحال در کف چاه افتادند.
وی در ادامه افزود: آتش نشانان به محض رسیدن محل را ایمن سازی کرده و با ابزار ویژه نجات وارد چاه ۱۸ متری شدند و هر دو کارگر را از چاه خارج کردند که متاسفانه مرگ هر دو کارگر به نامهای (ذبیح اله- تاجیک) ۲۶ ساله و (آقا- تاجیک) ۲۲ ساله توسط امدادگران اورژانس تائید شد.
نجات دو کارگر از عمق ۲۰ متری زمین
پایگاه خبری آتشنشانی دیروز خبر از وقوع حادثهای دیگر با عنوان «نجات دو کارگر مقنی در اعماق ۲۰ متری زمین» خبر داد و نوشت: دو کارگر جوان که در اعماق چاه ۲۰ متری در حال کار بودند از مرگ حتمی نجات پیدا کردند.
محسن حاج اسماعیلزاده فرمانده آتش نشانان که در محل حادثه حضور داشت در این باره گفت: محل حادثه یک ساختمان ۵ طبقه در حال احداث بود که کارگران درحال کندن چاهی در زیرزمین آن بودند.
وی افزود: آتش نشانان به محض رسیدن با ابزار ویژه نجات به داخل چاه بیست متری رفته و دو کارگر به نامهای (عبدالوهاب- ت) ۳۲ساله و (جان محمد- ت) ۳۰ساله را از چاه خارج کردند و نجاتگران بلافاصله یکی از کارگران را که حال وخیمی داشت با کمکهای اولیه وماساژ قلبی به زندگی بازگرداندند و کارگر دیگر را نیز برای انتقال به مرکز درمانی در اختیار اورژانس قرار دادند.
تاکید قانون بر بهداشت و ایمنی کار
فصل چهارم قانون کار بر موضوع ایمنی کار پیش از هر نوع عملیات صنعتی یا عمرانی تاکید ویژهای کرده است. در ماده ۸۷ این قانون میخوانیم: اشخاصی که قصد احداث یا توسعه کارگاه خود را دارند، ابتدا باید برنامه کار، نقشههای ساختمانی و طرحهای مورد نظر را به لحاظ پیش بینی در امر حفاظت فنی و بهداشت کار، برای اظهار نظر و تایید به وزارت کار و امور اجتماعی ارسال کنند و این وزارت خانه نیز موظف است، نظر خود را طی یک ماه اعلام کند. بهره برداری از این کارگاهها به رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی منوط خواهد بود.