خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

مشکلات جدی سد دز به دلیل فرسایش آبی خاک/رتبه بالای کشور در فرسایش آبی و بادی خاک در منطقه

مشکلات جدی سد دز به دلیل فرسایش آبی خاک/رتبه بالای کشور در فرسایش آبی و بادی خاک در منطقه
کد خبر : ۶۰۳۶۸۱

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه فرسایش بادی و آبی در کشور در حال افزایش است، گفت: اگر فرسایش خاک در کشور کنترل نشود نه تنها به زیرساخت‌هایی مانند سدها آسیب جدی وارد می‌شود بلکه کشور را به یک بیابان تبدیل می‌کنیم.

علی مریدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با بیان اینکه یکی از مهمترین بحران‌های زیست محیطی ما در کشور بحران خاک است، گفت: هدر رفت خاک به دو صورت انجام می‌شود یکی فرسایش آبی و دیگری فرسایش بادی. در فرسایش آبی که در اثر بارش‌های شدید و ناپایداری که در خاک ایجاد شده، خاک شسته و به رودخانه‌ها وارد و به پایین‌دست منتقل می‌شود که بیشتر آن نیز در پشت سدها انباشته می‌شود و گاهی اوقات نیز وارد تالاب‌ها می‌شود بنابراین ما هم خاک را از دست می‌دهیم و هم اینکه دچار خسارت‌های ناشی از انباشت این خاک‌ها در تالاب‌ها و سدها می‌شویم.

او با اشاره به فرسایش بادی در کشور توضیح داد: نوع دیگر فرسایش بادی است که آن را به عنوان ریزگردها می‌شناسیم فقر پوشش گیاهی و یا کمبود رطوبت باعث بلند شدن خاک شده و بخش عمده‌ای از آن را در استان خوزستان شاهد هستیم که باعث می‌شود چندین روز زندگی مختل شود.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه موضوع بحران و فرسایش خاک یکی از موضوعات بسیار مهم در کشور ما است، تصریح کرد: متاسفانه ما جز کشورهایی هستیم که رتبه بالایی در فرسایش آبی و بادی خاک داریم. در میان کشورهای منطقه نیز فرسایش بادی ما در حال افزایش یافتن است و بخش عمده‌ای از کانون ریزگردها در داخل کشور است.

مریدی با تاکید براینکه فرسایش بادی و آبی خاک در کشور ما وضعیت بسیار نامطلوبی دارد، گفت: این موضوع به دلیل استفاده نادرست از منابع طبیعی است چرای بی‌رویه دام، از بین رفتن پوشش گیاهی برای ایجاد زمین‌های کشاورزی، شیب‌های تند مراتع را از بین برده و کشت دیم ایجاد می‌کنیم و در این کشت نیز بجای اینکه زمین را افقی شخم بزنیم برای راحتی کار در جهت شیب شخم می‌زنند.

وی تاکید کرد: در این‌ سال‌ها با از بین بردن پوشش گیاهی و ایجاد شیارهای مصنوعی باعث شدیم تا عملا فرسایش خاک افزایش یابد. تلفات خاک در فرسایش آبی بسیار زیادتر و گسترده‌است و متاسفانه نوع خاک مرغوب‌تر و حاصل‌خیزتری را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما در جامعه فرسایش خاکی بیشتر مردم را مورد آزار قرار داده است و اگر کنترل نشود کشور را به یک بیابان تبدیل می‌کند.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه متولی اصلی حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها و مراتع است، گفت: متاسفانه برای کاهش فرسایش خاک اقدمات مناسبی صورت نگرفته و این بخش همیشه مغفول مانده است. البته در بخش فرسایش بادی با توجه به بودجه مناسبی که برای مقابله با آن در نظر گرفته شده اقدامات مناسبی در حال انجام است اما هنوز با نقاط مطلوب فاصله بسیار داریم.

مریدی با بیان اینکه در استان‌های سیستان و بلوچستان و خوزستان فرسایش بادی نمود بیشتری دارد، خاطرنشان کرد: در خوزستان نیز فرسایش آبی بسیار اثرگذار است و تمام رسوباتی که از سطح حوزه‌ها شسته می‌شود در پشت‌ سدها تجمع می‌کنند و در حال حاضر بر اثر فرسایش آبی سد دز با مشکلات جدی روبرو است و اگر اقدامات اساسی برای آن صورت نگیرد ممکن است سد دز را از دست بدهیم و همه سرمایه‌گذاری‌هایی که انجام دادیم با فرسایش آبی به مرور در حال از بین رفتن است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز