خبرگزاری کار ایران

معاون بهداشت وزیر بهداشت:

سن استعمال سیگار در زنان به 14 سال رسید/لابی‌گری‌ها، مالیات بر سیگار را پایین نگه‌ داشته است

سن استعمال سیگار در زنان به 14 سال رسید/لابی‌گری‌ها، مالیات بر سیگار را پایین نگه‌ داشته است
کد خبر : ۵۹۰۲۸۲

معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: به دلیل سودجویی برخی افراد و لابی‌گری‌ها، هزینه سلامت کشور متحمل ٢٠ تا ٣٠ هزار میلیارد تومان می‌شود.

به گزارش ایلنا، دکتر علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری گفت: سالانه بین ٥٠ تا ٥٥ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود، این تعداد سیگار بین ٥٠ تا ٥٨ هزار مرگ منتسب به سیگار را به دنبال دارد که رقم زیادی است.

او ادامه داد: ٢٠ تا ٣٠ هزار میلیارد تومان هزینه نظام سلامت به دلیل مصرف سیگار است. یکی از مباحث مهمی که در حال حاضر در مجلس بررسی می‌شود، موضوع دخانیات است. در سال ۸۵ قانونی مصوب شد که بتوانیم مالیات بر سیگار را سالانه تا ۱۰ درصد افزایش دهیم. اما درحال حاضر به جز کشور افغانستان، پایین ‌ترین مالیات بر سیگار را کشور ایران دارد.

‌رئیسی افزود: سازمان جهانی بهداشت، ایران را به دلیل کنترل بیمارى هاى غیرواگیر تشویق کرده است، اما اینکه ایران کمترین مالیات بر سیگار را در جهان دارد، باعث تعجب آنهاست. در کشور ترکیه، میزان مالیات بر سیگار ۸۴ درصد در خرده ‌فروشی‌‌ها است، اما در کشور ما کمتر از ۱۰ درصد است. سالانه با توجه به عدم افزایش مالیات دخانیات، چیزی بین ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان به جیب دلالان و وارد کنندگان می رود.

معاون بهداشت وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: به دلیل سودجویی برخی افراد، هزینه سلامت کشور متحمل ٢٠ تا ٣٠ هزار میلیارد تومان می‌شود و این موضوعی است که باید واکنش نشان دهیم. متاسفانه درحال حاضر با فشار سودجویان، لابی‌گری‌هایی درحال انجام است تا بتوانند مالیات بر سیگار را پایین نگه دارند.

او افزود: ماده هشت قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات سال ٨٥، تاکید می کند که باید به گونه ای برنامه ریزی شود که مالیات بر سیگار افزایش پیدا کند، اما مشکل ما در کشور این است که مالیات بر خرده‌ فروشی خیلی پایین است و در نتیجه جوانان دسترسی راحت‌تری به سیگار دارند.

رئیسی گفت: برخی عذر بدتر از گناه می‌ آورند و می‌ گویند اگر مالیات بر سیگار گذاشته شود، قاچاق زیاد می‌شود، در حالیکه می‌ توان از محل مالیات بر سیگار که حدودا سالی ۱۲ هزار میلیارد می شود، مالیات گرفت و می توان آن را صرف ایجاد سیستم ‌های هوشمند و دیگر راهکارها برای جلوگیری از قاچاق کرد. در بند ب ماده ٦٩ قانون مصوب سال ۹۳ نیز تصریح شده که برای ارتقای سلامت، باید مالیات بر سیگار و مواد دخانی را افزایش داد

 سن کشیدن مواد دخانی خصوصا در زنان، کاهش یافته است

او تصریح کرد: در زنان سن استعمال مواد دخانی به ۱۴ سال رسیده و این یک هشدار جدی است زیرا دسترسی به قلیان و مواد دخانی دیگر، راحت شده است. در دولت یازدهم با شروع طرح تحول سلامت، اقدامات خوبی در حوزه سلامت مناطق روستایی و بویژه مناطق محروم صورت گرفت. بیش از ۵۰ درصد مراکز بهداشتی درمانی مناطق روستایی تا قبل از اجرای برنامه تحول سلامت، بدون پزشک عمومی بود که در حال حاضر، در این مناطق تعداد پزشک بالاتر از میانگین شده است و تقریبا ۶۶۴۱ پزشک در مراکز بهداشتی و درمانی مناطق روستایی حضور دارند.

معاون وزیر بهداشت گفت: ۵۳۰۰ ماما نیز به این مراکز بهداشتی و درمانی مناطق روستایی افزوده شده است و درحال ارائه خدمت هستند. ۴۳۶ قلم دارو به سیستم شبکه بهداشت و درمان روستایی و ۷ قلم مکمل دارویی به مراکز بهداشتی و درمانی روستاها افزوده شده است.

او افزود: در حال حاضر حدود ۲۱ هزار نفر در روستاها ساکن هستند و حدود ۷ میلیون نفر در شهرهای زیر ۲۱ هزار نفر جمعیت سکونت دارند که همه این افراد تحت پوشش خدمات مراکز بهداشتی و درمانی هستند و در روستاها  و شهرهای زیر ۲۱ هزار جمعیت، پزشک عمومی و تیم سلامت حضور دارند. به ازای هر ۱۲۵۰۰ نفر یک پایگاه سلامت و به ازای ۳۰ تا ۵۰ هزار نفر جمعیت  یک مرکز جامع سلامت داریم و ۲۲۵۲ مرکز جامع سلامت شهری و حدود ۵۲۰۰ پایگاه سلامت تعریف شده تا بتوانیم شبکه شهری را کامل کنیم.

معاون وزیر بهداشت گفت: یکی از اهداف برنامه ششم توسعه، برون سپاری خدمات است که در این حوزه به شکل مناسبی انجام شده است. یکی از اولویت های ما در حوزه سلامت، فعال سازی بهداشت محیط حرفه ای و تشدید نظارت ها در محیط و اماکن عرضه مواد غذایی است. ایجاد دفاتر خدمات سلامت در سطح شهر یکی از اقدامات مفید بود که وظیفه این دفاتر، نظارت، ارزیابی و پایش بر محل های عرضه مواد غذایی است

 دفاتر خدمات سلامت با ۳۵ دفتر شروع به کار کرد و خدمات قابل قبولی ارائه می دهند

رئیسی گفت:  در حال حاضر 90 درصد بازرسان بهداشت محیط حرفه‌ای، به دستگاه سنجش پرتابل مداخله‌ای مجهز شده اند که می‌توانند در محل، روی مواد غذایی سنجش انجام دهند و همان‌جا تصمیم‌گیری کنند. برنامه ایمنی آب آشامیدنی در کلیه مراکز استان‌ها در حال انجام است و این اقدام دقیقا در ۳۳ شهر اجرایی شده است. بیش از ۹۰ درصد بیمارستان‌ها به دستگاه بی‌خطرسازی پسماند پزشکی مجهز شدند. در سال گذشته بیش از یک میلیون و ۲۲۵ هزار بازرسی از اماکن عمومی  صورت گرفت که ۵۵ هزار و ۲۶۰  مرکز به عنوان مراکز متخلف به دستگاه قضایی معرفی شدند.

او افزود: سامانه ۱۹۰ که سامانه ثبت شکایات و پیشنهادات است نسبت به گذشته فعال‌تر شده به عنوان مثال، در سال ۹۲ حدود ۷۵۲۰ تماس ولی در ۷ ماهه اول امسال ۱۷۲ هزار تماس با این سامانه صورت گرفته است. یکی از اولویت‌های مهم نظام سلامت، تکمیل پرونده الکترونیک سلامت است. مفهوم سامانه‌های ثبت با پرونده الکترونیک سلامت فرق دارد و پرونده الکترونیک سلامت نیاز به تعریف صحیح دارد. پرونده الکترونیک سلامت پرونده‌ای است که همه اطلاعات سلامت فرد از زمان قبل تولد تا زمان مرگ در آن ثبت می‌شود.

معاون بهداشت وزیر بهداشت: خدمات ارائه شده در سطح یک، دو، سه، خدمات پاراکلینیک، داروخانه و بخش خصوصی و دولتی و بیمارستان‌ها در پرونده الکترونیک سلامت ثبت می‌شود و سپس، میزان استفاده از این اطلاعات بر اساس سطح دسترسی، مجاز است. سامانه‌ها، ابزاری هستند که یکسری اطلاعات در آنها ثبت می شود و می تواند یکی از تغذیه کننده‌های پرونده الکترونیک باشد و مجموع اطلاعات افراد ثبت شده در سامانه ها بین ۶۷ تا ۷۰ میلیون نفر هستند. مفهوم پرونده الکترونیک با سامانه‌ متفاوت است و باید مشخص شود سهم ما در پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

رئیسی افزود: اولویت اول ما پرونده الکترونیک است. یعنی می‌خواهیم به سمتى برویم که وقتی شخصی به پزشک مراجعه می‌کند، اطلاعاتش وجود داشته باشد و بتوانیم بر مبنای آن، برنامه هایی مثل پزشک خانواده و نظام ارجاع را اجرا کنیم  و پرونده الکترونیک سلامت هنوز کامل نشده است و در حال اجرای آن هستیم.

او ادامه داد: نظام ارجاع، نظام سطح بندی ارائه خدمات است یعنی فردی یک سطح از خدمت را دریافت می کند و در صورت نیاز به سطح بالاتر هدایت می شود. نظام سلامت باید سیستم تعریف شده‌ای داشته باشد تا افراد در جای مناسب، خدمات مناسب را با قیمت مناسب دریافت کنند. پرونده الکترونیک سلامت، استقرار پزشک خانواده و سطح بندی نظام ارائه خدمت ( نظام ارجاع) به شرط تامین منابع باید تکمیل شوند.

معاون وزیر بهداشت گفت: حل مشکل آلودگی هوا در دست یک یا دو دستگاه نیست بلکه باید خودرو، بنزین استاندارد و نیز وسایل حمل و نقل در دسترس و استاندارد داشته باشیم و از طرفی باید بتوانیم کارخانه‌ها را از لحاظ آلایندگی کنترل کرده و روی آن‌ها نظارت کنیم. وظیفه وزارت بهداشت اولا پایش سلامت مردم و گزارش دادن آن و بعد استخراج مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا است و وزارت بهداشت باید بتواند در وضعیت‌های هشدار و خطر، نظر کارشناسی خود را ارائه دهد.

20هزار نفر در سال 95 بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست دادند

رئیسی گفت: در سال ۹۵ در تهران ۵ هزار و در کشور بالای ۲۰ هزار نفر مرگ غیر مستقیم منتسب به آلودگی هوا که مربوط به افراد آسیب پذیر بود داشتیم و البته در دنیا نیز این آمارها وجود دارد. برای سال آینده با همکاری سازمان غذا و دارو و وزارت جهاد کشاورزی برنامه هایی داریم که ۸ محصول پرمصرف شامل سیب، خیار و گوجه گل‌خانه‌ای، پرتقال، سیب زمینی، پیاز و خیار بوته ای و گوجه بوته ای را از نظر آلایندگی پایش کنیم. می‌خواهیم این محصولات را از لحاظ سموم و آلاینده‌ها بررسی کنیم تا مردم اطمینان بیشتری برای مصرف داشته باشند. قصد داریم برای مزرعه‌ها و کشاورزان کد خاصی تعریف کنیم تا مشخص شود محصول از کدام مزرعه وارد بازار شده است

او ادامه داد: میزان مصرف نان در کشور، بسیار بالاست و مردم بین یک تا سه وعده نان در روز مصرف می‌کنند و از طرفی ۷۶ درصد بار بیماری‌ها به دلیل بیماری‌های غیرواگیر مثل فشار خون و چاقی است و یکی از مشکلات عمده ما مصرف زیاد نمک، شکر و چربی است. ریشه اصلی بسیاری از بیماری‌های غیرواگیر در سبک زندگی و الگوی نادرست مصرف و تغذیه است. باید به تولیدکنندگان غذا هم توصیه شود تا محصولات آنها نمک بالایی نداشته باشد و یکی از هدف‌گذاری‌ها، کاهش میزان نمک نان به زیر یک درصد است و این وضعیت در حال سنجش است

90 درصد مردم ایران مشکل دهان و دندان دارند

رئیسی گفت: ۲۰ درصد پرداختی از جیب مردم به دلیل هزینه های دندان پزشکی است و در حوزه سلامت اگر ۴۳ درصد پرداختی از جیب انجام می‌شود، ۲۰ درصد به علت خدمات دندانپزشکی است که این رقم در گذشته ۶۴ درصد بود و مربوط به کسانی است که به دندانپزشک مراجعه کرده اند و شامل کسانی که به دندانپزشک مراجعه نمی کنند، نمی شود. گروه هدف در حوزه پیشگیری از بیماری های دندان، افراد زیر ۱۴ سال و مادران باردار و در دوران شیر دهی هستند.

او ادامه داد: طی تفاهم‌نامه‌ای که با وزارت آموزش و پرورش انجام شد، ۱۲ میلیون بار خدمت وارنیش فلوراید برای ۶ میلیون دانش آموز انجام شده است و وارنیش فلوراید سالی ۲ بار برای دانش آموزان انجام شد. یک میلیون خدمت ترمیمی دندان پزشکی برای کودکان  زیر ۱۴ سال انجام شد. سال گذشته معادل هزار میلیارد تومان خدمات رایگان دندانپزشکی به افراد گروه هدف به ویژه در مناطق روستایی زیر ۲۰ هزار نفر ارائه کردیم

معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: طی چهار سال گذشته، ۴ هزار و ۱۰۰ واحد دندانپزشکی تجهیز و نوسازی شدند و ۱۲۰۰ دندانپزشک در روستاها خدمت ارائه می دهند و ۱۱۰۰ دندانپزشک نیز در  شهر در شبکه بهداشت و درمان خدمات دندانپزشکی ارائه می دهند. شاخصی به اسم DMFT وجود دارد که مربوط به پوسیدگی، از دست دادن، پر کردن و ترمیم است و این شاخص قبلا ۲.۰۹ بود و در حال حاضر این شاخص به ۱.۸۴ کاهش یافته است و  طی بررسی‌ها مشاهده کردیم این شاخص برای  کودکان زیر ۶ سال حدود ۵.۴ است

او افزود: در سال ۹۷ به سنین زیر ۶ سال خدمات ارائه خواهیم داد  و در سطح مهدکودک‌ها و خانه‌های بهداشت مباحث وارنیش فلوراید و استفاده از مسواک انگشتی و غیره را انجام و آموزش می دهیم. پوشش واکسن در کشور ما بالای ۹۸ درصد است و قرار است دو واکسن پنوموکوک و روتا ویروس به بسته واکسیناسیون اضافه شود و این ها هزینه بر هستند، سالی ۱۰۰ میلیون دلار هزینه آنها است و این واکسن ها برای گروه هدف تزریق خواهد شد.

 

 

 

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز