رییس دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با ایلنا:
امکانات فراهم باشد جوانان ایرانی به هیچ وجه وطنشان را ترک نمیکنند
رییس دانشگاه شهید بهشتی گفت: اگر داخل کشور امکانات برای جوانان فراهم شود، آنها به هیچ وجه وطنشان را ترک نمیکنند و اگر هم ترک کنند باز در لوای فرمایش رسول اکرم (ص) هستند؛ یعنی میروند، یاد میگیرند و به وطنشان برمیگردند.
"سعدالله نصیری قیداری" رییس دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره اینکه علوم پایه در ایران چقدر همگام با علوم پایه در جهان است؟ گفت: علوم پایه در کشور به لحاظ نظری وضع خوبی دارد؛ یعنی مقالاتی که در رشتههای علوم پایه اساتید و دانشجویان دکتری ما میدهند در سطح بین الملل قابل چاپ هستند و از حوزه نظری کم ندارند.
وی خاطرنشان کرد: دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی و دکتری برای دفاع از تز خود موظف به چاپ مقالات خوب در مجلات هستند و جایگاه و رتبههای خوبی در نوروساینس، تایمز، شانگهای و دیگر پایگاههای استنادی دارند و در واقع رشد خوبی داشتیم.
رییس دانشگاه شهید بهشتی افزود: ما در منطقه جایگاه اول را داریم و حتی از ترکیه در اکثر رشتهها جلو زدیم و این در شرایطی است که هزینهای که در کشورمان میشود خیلی کمتر از هزینههایی است که در عربستان و ترکیه میشود که این به خاطر تلاشی است که اساتید و دانشجویان باهوش دکتری ما انجام میدهند.
نصیری قیداری گفت: انگیزهای که در جوانان ماست به ویژه حمایتی که مقام معظم رهبری از علم و فناوری میکنند و حمایت ایشان از نخبگان و علم و فن آوری بسیار موثر بوده است. در اینجا به عنوان رئیس یکی از دانشگاههای بزرگ کشور صمیمانه از ایشان تشکر میکنم و این خواهش را از مجلس و دولتمردان دارم که آنها هم در تراز حمایت مقام معظم رهبری تلاش کنند و برنامه بنویسند، حمایت کرده و بودجه در نظر بگیرند.
وی افزود: در همایش بین المللی بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی گفتم خواجه نصیر مرد بسیار بزرگی بود و شخصا برای ایشان احترام قائلم و جامعه علمی هم برای ایشان احترام قائل است و سازمان جهانی یونسکو نیز ایشان را ثبت مشاهیر کرده است. این مرد از نظر من به این دلیل بزرگ بوده که توانسته در آن دوران به قدری حمایت بگیرد که رصدخانه مراغه را بسازد و ۳۰۰ سال در دنیا اولین رصدخانه باشد. دولتمردان، خود بنده و دیگران باید از نیاکان و بزرگان گذشته خودمان یاد بگیریم.
نصیری قیداری گفت: آیا امروز ما چنین قابلیتی را به خرج میدهیم؟ آیا با وجود رهبری همچون حضرت آیتالله خامنهای که این قدر از نخبگان و علم حمایت میکنند و میفرمایند تا نفس دارم از نخبگان و دانشگاهها حمایت میکنم، سیاستمداران و سیاست گذاران علم و فناوری، مدیران، دولتمردان و مجلس در این حد و اندازه از این بیانات استفاده میکنند؟ این سوال برایم بسیار مهم است.
وی خاطر نشان کرد: در ۲۱ سال گذشته رصدخانه ملی ایران را شروع کردیم که به دست اساتید، جوانان، دانشمندان و مهندسین کشورمان ساخته شد و کار بسیار بزرگی انجام شد اگر قضاوت به انصاف باشد.
رییس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه کار زیادی داریم تا چشم جوانان ما به خارج از کشور دوخته نشود، گفت: ۳۳ سال است در دانشگاه با جوانان مشغولم و میدانم جوانان ما لایق هستند. اگر در داخل کشور برایشان امکانات فراهم شود به هیچ وجه وطنشان را ترک نمیکنند و اگر هم ترک کنند باز در لوای فرمایش رسول اکرم (ص) هستند؛ یعنی میروند، یاد میگیرند و به وطنشان بر میگردند.
وی بیان کرد: ما این ویژگی را در جوانانمان میبینیم، ولی لازمهاش این است که بیش از این به علوم پایه توجه کنیم. در حوزه آزمایشگاهی و تجهیز آزمایشگاههای مرجع به طور جدی ضعف داریم. این که در علوم پایه نظری در سطح دنیا رقابت میکنیم نشان میدهد نیروهای ما توانمندند و اگر ضعف داریم در بحث مالی و تجهیز آزمایشگاه است.
رییس دانشگاه شهید بهشتی گفت: دانشگاه شهید بهشتی اولین دانشگاهی بود که توانست ۱۰ میلیون دلار از بودجه سالانه یک میلیارد دلاری که برای تجهیز آزمایشگاهها تخصیص داده بودند را با پشت سر گذاشتن موانع سخت بگیرد. از مسئولان کشور خواهش میکنم این پول مصوب را در اختیار دانشگاه و مجریان طرح بگذارند.
نصیری قیداری گفت: اگر این پول در اختیار دانشگاه قرار بگیرد ۱۰ میلیون دلار ارزش افزوده صدها برابری خواهد داشت. حسابگران و محاسبان کشور دقت داشته باشند و توجه کنند این ۱۰ میلیون دلار چند صد برابر ارزش افزوده خواهد داشت.
رییس دانشگاه شهید بهشتی گفت: شایسته نیست فیلتر کامیونهایمان را به خارج از کشور ببریم و تست کنیم تا بدانیم اینها مواد آلاینده به جو میدهند، شهر را آلوده میکنند و سرطانزا هستند یا نه. میخواهیم این را در داخل کشور بسازیم و مدیران کشور باید حمایت کنند. آنها باید مصوبات را اجرا کنند و به قوانین مصوب احترام بگذارند.