در نشست خبری نخستین جشنواره «نمای باران» مطرح شد؛
رویدادی برای پیشگیری از اعتیاد به الکل و مواد/ زبان هنر غیر مستقیم و اثر گذار است
نشست خبری نخستین جشنواره «نمای باران» با محوریت اعتیاد و پیگشیری از آن صبح امروز دوشنبه پانزدهم بهمنماه با حضور ابوالحسن صفرپور (مسئول کارگروه علمی و عملیاتی نظام برنامه کنترل و کاهش اعتیاد شورای اجتماعی کشور) در سالن کنفرانس دانشگاه امیرکبیر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا نشست خبری نخستین جشنواره «نمای باران» با حضور دبیر و دیگر مسئولان این رویداد در سالن کنفرانس مرکز نوآوری دانشگاه امیرکبیر برگزار شد.
دبیری این رویداد به عهده ابوالحسن صفرپور مسئول کارگروه علمی و عملیاتی نظام برنامه کنترل و کاهش اعتیاد شورای اجتماعی کشور است.
گفتنی است این رویداد در سه بخش، نقالی و قصهگویی، استندآپ کمدی و نمایشنامهنویسی در موضوع پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی به همت موسسه مردمی شمیم برگزار میشود.
در ابتدای برنامه ابوالحسن صفرپور دبیر جشنواره گفت: موسسه شمیم امسال تصمیم گرفت با همکاری سازمان اجتماعی کشور و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به برگزاری رویدادی بپردازد که آن را جشنواره «نمای باران» نام نهادهایم.
رویدادی برای پیشگیری از اعتیاد با حضور هنرمندان
او افزود: ما برای انتخاب این عنوان دلایلی را مد نظر قرار دادهایم؛ چراکه باران بر همه یکسان میبارد و پاک کننده پلیدی هاست. حال که موضوع اعتیاد به الکل و مواد مخدر در میان است این عنوان را برای جشنواره مناسب دانستیم.
او در توضیحات بیشتر گفت: دلیل عمده دیگر همپوشانی رویداد و عنوان با مدافعان جان داشت. جانبازان و شهدای مبارزه مخدر را مدافع جان میگویند. بین این شهدا و فعالان با هنرمندان فاصلهای وجود دارد و تلاش ما این است که این فاصله را پر نماییم.
او افزود: موضوع مهم دیگر که ما را به برگزاری جشنواره «نمای باران» ترغیب کرد؛ این است که در جامعه خیلی به الکل و مواد مخدر پرداخته نشده است. ما میخواهیم با استفاده از افراد شاخص و اطلاعرسانی به این موارد بپردازیم، بلکه پلیدیها را کاهش دهیم و حداقل بتوانیم تعدادی از افراد جامعه را به آگاهی برسانیم تا به این واسطه پیشگیریهایی صورت گیرد.
صفرپور در ادامه گفت: در برخی حوزهها مثل سینما به موضوع اعتیاد ورود شده اما در موسیقی این اتفاق کمتر رخ داده است که در این زمینه نیز ما در صدد برگزاری یک جشنواره موسیقی هستیم که محوریت آن اعتیاد خواهد بود. چیزی مانند نقالی، قصهگویی و استندآپ که در اولین جشنواره «نمای باران» به آن خواهیم پرداخت.
او در بخش دیگری از صحبتهایش بیان کرد: نزدیک به ۵۰۰ اثر از بیش از سیصد نفر به جشنواره امسال رسیده است. خوشبختانه، با اطلاعرسانی خوب اصحاب رسانه کارها در حال پیشرفت است.
او درباره زمان برگزاری و تاریخ اختتامیه جشنواره «نمای باران» گفت: با توجه به اینکه به دلیل وقایع رخ داده در کشور زمان برگزاری جشنواره به تعویق افتاد؛ بر همین اساس اختتامیه برخی از بخشها ا قبل از پایان سال برگزار میکنیم. بخشهای باقی مانده نیز در سال جدید اختتامیهشان برگزار میشود که مسئولان کشوری نیز در این رویداد حضور خواهند داشت.
اعتیاد به مقولهای زنانه تبدیل شده!
دبیر نخستین جشنواره «نمای باران» در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: در حال حاضر بیش از ۴هزار معتاد داریم و سن اعتیاد به شدت در حال کاهش یافتن است. سن شروع به زیر ۱۵ سال آمده و بدتر این است که اعتیاد زنانه شده و الان عدد این نسبت بر اساس آمار ۶ به یک است.
او بیان کرد: ما میخواهیم با زبان هنر به زنانه شدن اعتیاد و پایین آمدن سن بپردازیم. موسسه ما میخواهد پیشگیری کند و زبانمان هم بر همین اساس است. مبارزه با مواد مخدر بحث دیگری است و کار ما پیشگیری است. اتریش و سویس و دیگر کشورها با زبان هنر از اعتیاد پیشگیری کردهاند و هم چنین قصدی داریم در این میان هرچه بتوانیم هنرمندان را به حضور ترغیب کنیم، کیفیت کار خودمان را بالا بردهایم و گستره بیشتری را پوشش خواهیم داد. زبان هنر غیر مستقیم است و اثرگذار است.
صفرپور در پایان صحبتهایش گفت: برای برگزاری بهتر با افراد مختلفی نیز در رابطه با طراحی جشنواره مشورت کردهایم.
رمز موفقیت این رویداد استمرار آن است
در ادامه برنامه مجید قناد داور بخش قصهگویی، نقالی و استندآپکمدی گفت: با فعالیت خوب انجام شده و برگزاری چنین رویدادی، دغدغه و نگرانی خانوادهها برای بچههایشان مرتفع میشود.
او گفت: اینکه یک ان جی او مردمی برای برگزاری چنین رویدادی قدم پیش گذاشته اتفاقی قابل تقدیر است اما به شرط آنکه این رویداد تداوم داشته باشد. طی این رویداد ما با خانوادهها و نوجوانان و البته جوانان همراه هستیم و کودکان نیز تا حدی سهیم و دخیل خواهند بود چراکه اولین آسیب در خانواده کودکان را درگیر میکند.
قناد ادامه داد: دوستان هنرمند در رشتههایی که در فراخوان مورد توجه بوده، باید در این رویداد شرکت کنند تا شاید از این طریق به برخی افراد کمک کنیم و با خانوادههای آنها همراه باشیم. یک دست صدا ندارد و از خبرنگاران ممنونم که به این نشست آمدهاند و انشالله رسانهها هم یاریگر ما باشند. میدانیم که صدای خبرنگاران و رسانهها به جاهای بسیار میرسد. از بقیه دوستان هم میخواهم که با قلمشان به دیده شدن و نتیجه گیری بهتر به ما کمک کنند.
صدا و سیما به دیده شدن بیشتر کمک کند
او با تاکید بر اینکه باید با احتیاط به مقوله اعتیاد نزدیک شد، گفت: موضوع طوری است که باید به صورت غیر مستقیم بیان شود و صدا وسیما و رسانهها باید کمک کنند. شعله الان کوچک است و باید گرمایش به همه برسد.
قناد بیان کرد: تاکید میکنم که هر اتفاق بد در خانواده اول از همه برای بچهها آسیبزا خواهد بود و این موضوع بسیار مهم است. باید ببینیم چطور میتوانیم از مدیران و مسئولان برای تاثیرات بیشتر، کمک بگیریم. امیدوارم با تلاشهایی که داریم تعداد این پانصد نفر متقاضی را بیشتر و بیشتر کنیم تا حداقل کاری مفید را داشته باشیم.
اعتیاد فقط مربوط به مواد مخدر نیست
قناد در بخش دیگری از صحبتهایش، گفت: فکر نکنیم اعتیاد فقط مواد مخدر است. الان موارد دیگری هست که کودکان ما را تهدید میکند و از اعتیاد مواد هم بدتر است. کودک ما جسمش کوچک شده اما ذهنش نوجوان است و این خوب نیست. الان کودکان و نوجوانان کتاب نمیخوانند و از طرفی تلویزیون هم عقب نشینی کرده و برنامهای برای آنها نمیسازد. تلویزیون میتواند همین جشنواره را لااقل زیرنویس کند تا ساکنان مناطق دور دست مطلع شوند.
کودکی در شبکه کودک صداو سیما دیده نمیشود
او افزود: کودکی در شبکه کودک تلویزیون هیچ کودک دیده نمیشود و همین آنها را سمت تلفن همراه متمایل میکند. خواهشم از مدیران رسانه توجه و حمایت است. رسانهای مانند تلویزیون در همه خانهها وجود دارد. بچهها تفریح ندارند و جذب چیزهای دیگر میشوند.
حضور جوانان هنرمندان به جشنواره اعتبار میدهد
بابک پرهام داور بخش نمایشنامه نیز گفت: یکی از دغدغههای هنر تاثیر بر آحاد جامعه است. بخصوص جوانترها. فکر میکنم اگر اصحاب رسانه کمک کنند تا جشنوارهای که توسط یک موسسه مردمنهادبرگزار میشود؛ همه گیر شود.
او گفت: مسئله اعتیاد زنان و جوانان جدیتر شده و اطلاعرسانی با کمک رسانهها میسر است. اگر جوانان هنرمند حضور یابند اعتبار را بالا میرود و ما نیز کاری کردهایم.
اعتیاد در جامعه ما مسئله محسوب نمیشود
در ادامه برنامه امرایی مسئول اجرایی جشنواره نیز گفت: چهار جشنواره داریم که همگی به سلامت اجتماعی میپردازند و هدف ما نیز همین است. مسئله اعتیاد و الکل طوری است که بدون آمار هم از آن مطلع هستیم. از دوران صفویه تا الان برای این مقوله اعتیاد سیاستگذاریهایی وجود داشته، اما نهایتا به جایی رسیدهایم که در جامعه میبینید!
او توضیح داد: متاسفانه حتی آمار نیز منعکسکننده درستی نیست و همه چیز گویای است که در امر پیشگیری و مقابله با اعتیاد موفق نبودهایم. اعتیاد هنوز مسئله جامعه ما نیست و ما میخواهیم با جشنواره آن را به مسئلهای مهم تبدیل کنیم. برای بخش کودک و نوجوان بخشهای ویژه داریم هم در داستان و هم موسیقی و عمده مخاطبان این بخش زیر بیست سال هستند.
اختتامیه بخش فیلم کوتاه در شهرکرد برگزار میشود
امرایی گفت: مقر برگزاری فیلم کوتاه در بخش داستانی مستند و پویانمایی شهرکرد است. جشنواره تقریبا تمام شده و اختتامیه این بخش، سوم اسفند در شهرکرد برگزار میشود. کارگاههای جنبی هم تدارک دیده شده است.
اعتیاد حزبی و جنایی نیست
در ادامه نشست، حمید بابایی داور و دبیر بخش داستان و ناداستان نیز درباره این بخش توضیحاتی داد.
وی گفت: بعید میدانم در این جامعه کسی از اعتیاد مستقیم و غیر مستقیم آسیب ندیده باشد. خودم بچه خاک سفیدم و هنوز آنجا زندگی میکنم؛ که بزرگترین محل توزیع مواد تهران بود. دوستان زیادی دارم که از اعتیاد مردهاند و برخی نجات پیدا کردهاند.
او تاکید کرد: اعتیاد حزبی و جناحی نیست و فعالیتمان برای همه رسانهها قائل پوشش است. حتی اگر در بازه زمانی دو سه ماهه روی اعتیاد تعمل کنیم خودش اتفاق خوبی است.
بابایی ادامه داد: اگر معتاد به شیشه را نجات ندهیم کسی که دزدی کرده به راحتی کارهای بدتری میکند و حتی آدم میکشد؛ لذا زبان هنر و گستره رسانه و توجهشان مسئلهای جدی است.
مهلت ارسال در بخش داستان تمدید شد
او در پایان درباره تعداد آثار ارائه شده به نختسین جشنواره «نمای باران» گفت: بیش از دویست داستان به ما رسیده و برخی خواستهاند جشنوار را تمدید کنیم. مهلت ارسال ۲۵ بوده و اگر مسئلهای نباشد اختتامیه نوزدهم برگزار خواهد شد.فراخوان را تا پنجم اسفند تمدید خواهیم کرد. بخش دانش آموزی را داریم که به بچهها میپردازد.
در پایان از پوستر جشنواره «نمای باران» رونمایی شد.