خبرگزاری کار ایران

معاون وزیر نفت:

نگه داشتن جریان توسعه در صنعت نفت فرایند بسیار دشواری است / صنعت نفت لوکوموتیو و پیشران اقتصادی است

نگه داشتن جریان توسعه در صنعت نفت فرایند بسیار دشواری است / صنعت نفت لوکوموتیو و پیشران اقتصادی است
کد خبر : ۱۵۷۸۱۶۳

نحوه قیمت‌گذاری خوراک و روابط مالی پالایشگاه‌ها و دولت، حجم قابل توجهی به مطالبات پالایشگاه‌ها از سوی دولت اضافه کرد

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردهای نفتی ایران گفت: نگه داشتن جریان توسعه در صنعت نفت فرایند بسیار دشواری است، اما ضرورت دارد و این موضوع باید از سوی حاکمیت حفظ شود. هرچند که محدودیت‌های حاکم بر کشور به ویژه محدودیت منابع موجب دشواری جریان‌سازی در توسعه صنعت نفت شده است. باید در نظر داشت که هر چقدر حال صنعت نفت و پروژه‌ها و مجموعه‌های وابسته به این صنعت خوب باشد، حال سایر صنایع نیز خوب خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدصادق عظیمی‌فر در نشستی با اعضای هیئت‌مدیره کنسرسیوم اقتصادی امیرکبیر استان مرکزی، افزود: در سال‌های گذشته طرح‌های بسیاری در حوزه صنعت نفت تعریف شده است، اما متأسفانه پیشرفت اجرای این طرح‌ها در حد 3 الی 4 درصد بوده و صرفاً یک طرح کاغذی است که پیشرفت خاصی نداشته است. اولویت‌بندی طرح‌ها با هدف عملیاتی کردن طرح‌هایی که به رفع ناترازی‌ها و توسعه زیرساخت‌های صنعت نفت کمک می‌کند، اقدام مهمی است که اجرایی‌شدن آن تا پایان دولت هدف‌گذاری شده است.

وی ادامه داد: منابع مالی نیز مانع دیگری در اجرای پروژه‌هاست. در چند سال گذشته، به دلیل تغییر نحوه قیمت‌گذاری خوراک و روابط مالی پالایشگاه‌ها و دولت، حجم قابل توجهی به مطالبات پالایشگاه‌ها از سوی دولت اضافه شد. نحوه تنظیم‌گری که در سال‌های گذشته در پالایشگاه‌ها صورت گرفته و حکمرانی حاکم بر آن، شرایط را به گونه‌ای رقم زده و سبب شده تا ظرفیت پالایشگاه‌ها به حدی برسد که برخی از آنها برای پرداخت حقوق کارکنان خود مجبور به دریافت تسهیلات باشند. در حوزه روابط مالی پالایشگاه‌ها، اصلاحات مالی انجام خواهد شد و با دریافت موضوع مطالبات پالایشگاه‌ها از دولت، پیگیری‌ها و تسویه‌حساب‌ها به‌طور مؤثر انجام می‌شود.

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردهای نفتی ایران با تأکید بر اینکه تأخیر در اجرای پروژه‌های صنعت نفت خسارت‌های چند 10 میلیارد دلاری را متوجه کشور خواهد کرد، اظهار داشت: بسیاری از پروژه‌های نفتی به صورت مشارکتی با برخی کشورهای همسایه انجام می‌شود که دارای منافع اقتصادی برای این کشورها است. اما در ایران به دلیل تأخیر در تأمین مالی، ساخت تجهیزات و ضعف در اجرای پروژه و ... به تعویق می‌افتد. فعال کردن طرح‌ها و استفاده از ظرفیت‌ها و جدیت در اجرای طرح‌های صنعت نفت در زمان‌بندی تعیین شده مورد انتظار است تا کشور از عواید آن بهره‌مند شود.

عظیمی‌فر در خصوص میترینگ صنعت نفت، تصریح کرد: با توجه به وجود پدیده قاچاق و بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه و تأکید رئیس جمهور، وزارت نفت باید به این موضوع ورود کند. قانون بودجه تکلیف کرده است که تا پایان سال دوم برنامه هفتم توسعه، موضوع میترینگ در صنعت نفت ساماندهی شود. در حوزه داخلی‌سازی میترینگ اقدام جدی در کشور صورت نگرفته است. قطعاً از ظرفیت صنایع استان مرکزی در اجرای پروژه‌های خطوط لوله، میترینگ، اندازه‌گیری و پروژه‌های کیفی‌سازی پالایشگاه‌ها بهره‌برداری خواهیم کرد. در برنامه هفتم توسعه، پالایشگاه‌ها باید کیفی‌سازی فرآورده‌های سنگین را به نتیجه برسانند تا تبعات حقوقی متوجه آنها نشود.

وی با اشاره به اینکه صنعت نفت لوکوموتیو و پیشران اقتصادی است، بیان داشت: مثال لوکوموتیو در حوزه صنعت نفت و در این راستا تشبیه این صنعت به پیشران اقتصادی تشبیه بسیار درستی است. زمانی که پارس جنوبی راه‌اندازی شده این فرایند به وضوح دیده شد. هنگامی که پالایشگاهی راه‌اندازی می‌شود زنجیره‌ای از هزاران هزار سازنده و پیمانکار فعال می‌گردد. وزارت نفت به عنوان بخش حاکمیتی مؤثرترین اقدامی که می‌تواند انجام دهد این است که جریان توسعه را در صنعت نفت زنده نگه دارد. این فرایند راهبردی‌ترین و کلیدی‌ترین اقدامی است که برای کمک به صنایع انجام می‌گیرد.

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردهای نفتی ایران با اشاره به وجود چند پروژه در صنعت پالایشگاهی که تعدادی از آنها در مرحله مناقصه است و می‌توان از ظرفیت استان مرکزی در اجرای آنها استفاده کرد، تأکید کرد: پروژه‌های خط لوله انتقال فرآورده به استان فارس، فاز 2-2 پالایشگاه آبادان با سرمایه‌گذاری 2 میلیارد دلار، مخزنگاه شهید مهدوی به عنوان انبار نفت جدید در استان هرمزگان که ظرف 3 ماه آینده فعالیت آن آغاز می‌شود، خط لوله انتقال فرآورده کنارگذر تهران برای شمال شرق، بندر ماهشهر و چند پروژه دیگر، در حال حاضر در مرحله مناقصه است.

عظیمی‌فر ابراز داشت: این پروژه‌ها از جمله پروژه‌های مهمی است که صنایع استان مرکزی در اجرای آن می‌توانند مشارکت کنند. گر چه کیفیت بالای فعالیت‌های صنایع این استان موجب شده که بسیاری از پروژه‌های صنعت نفت به این استان واگذار شود. استان مرکزی با وجود صنایع استراتژیک، آوازه و ظرفیت بالایی در حوزه صنعت نفت دارد و پروژه‌های متعددی در حوزه ساخت و تجهیز از سوی وزارت نفت در این استان انجام می‌شود. تجمیع صنایع مختلف به عنوان چنین ظرفیت عظیمی در استان مرکزی در سطح کشور بی‌نظیر و منحصربه‌فرد است و یک مزیتی است که در بسیاری از  استان‌های کشور وجود ندارد.

وی به اجرای پروژه کُک‌سازی در استان مرکزی اشاره داشته و اضافه کرد: پروژه کُک‌سازی به دلیل موانع زیست‌محیطی نیازمند مجوز هیئت دولت است و در این راستا باید اخذ مصوبه از سوی هیئت دولت را پیگیری کرد. به منظور تصویب آن، نامه‌ای به هیئت دولت ارائه خواهیم داد تا موارد آن در هیئت دولت مطرح شود و این موضوع از قانون ممنوعیت احداث صنایع جدید در شعاع تعیین شده که سازمان حفاظت محیط‌زیست مانع آن است، مستثنی گردد. این طرح قرار است در استان مرکزی اجرایی شود و تلاش خواهیم کرد از این مانع زیست‌محیطی مستثنی شود.

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردهای نفتی ایران گفت: نباید برای ساخت و تأمین تجهیزات و نیز واگذاری پروژه‌های پالایشگاه شازند از ظرفیت صنایع خارج از استان مرکزی استفاده شود و منفعت اقتصادی آن متوجه بیرون از استان شود. در این راستا باید با استفاده از ظرفیت‌های داخلی این استان موانع را حل‌وفصل کنیم. این رویه همواره در پروژه‌های صنعت نفت بوده است که لازم است زیرساخت مناسبی برای آن اجرا شود.

عظیمی‌فر تشکیل کنسرسیوم اقتصادی در استان مرکزی را ابتکار سازنده‌ای برشمرد و افزود: این کنسرسیوم اقتصادی منجر به استفاده و فعال کردن ظرفیت‌های کشور خواهد شد. باید در کنار این اقدام رکن تأمین منابع مالی نیز در نظر گرفته شود، چرا که قطعاً با ایجاد رکن تأمین منابع مالی، دستاوردهای بهتری نیز به همراه خواهد داشت. بسیاری از پروژه‌های صنعت نفت به دلیل محدودیت منابع مالی به سمت و سوی پروژه‌های سرمایه‌گذاری حرکت کرده است.

وی ادامه داد: بازدیدها از ظرفیت‌های استان مرکزی و پروژه‌های مشترکی که این استان با صنعت نفت اجرا می‌کند هدف از این سفر بود. در این راستا امیدواریم در ابتکار جدیدی که اقدام به تشکیل کنسرسیوم اقتصادی در این استان شده است، با در نظر گرفتن تمامی ابعاد پروژه‌ها اعم از وجوه مهندسی، اجرا، ساخت و تأمین منابع مالی، از توان فنی و مهندسی صنایع استان استفاده شود. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز