خبرگزاری کار ایران

پرورش ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور/ سازمان محیط زیست موافق است

پرورش ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور/ سازمان محیط زیست موافق است
کد خبر : ۱۳۶۷۶۷۴

مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران خبر از پرورش ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور با موافقت سازمان محیط زیست کشور خبر داد.

به گزارش ایلنا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، سید قباد مکرمی مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران درباره وضعیت تولید تیلاپیا در کشور گفت: طی ۱۴ سال اخیر ماهی تیلاپیا به کشور وارد شده و به‌صورت آزمایشی توسط همکاران موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در حال تحقیق و بررسی است و از سال ۱۳۹۷ بعد از صدور مجوز توسط سازمان حفاظت محیط زیست، پرورش آن در پنج استان یزد، سمنان، قم، خراسان جنوبی و رضوی توسط بخش خصوصی آغاز شد.

مکرمی با بیان این که در سال ۱۳۹۹ به دلیل مخالفت معاون وقت سازمان محیط زیست، توسعه مزارع پرورشی تیلاپیا متوقف شد،‌ افزود: با تمهیدات اندیشیده شده توسط هیات مقررات‌زدایی، قفل‌های توسعه این ماهی اررزشمند باز شد و بدون هیچ محدودیتی در استان‌های فوق در حال تولید است.

پرورش ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور/ سازمان محیط زیست موافق است

وی درباره میزان تولید تیلاپیا در کشور ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ حدود ۷۳۰ تن و در سال ۱۴۰۱ حدود ۸۴۰ تن از این گونه در چهار استان کشور تولید شد.

مکرمی با اشاره به مخالفت‌هایی که در تولید ماهی تیلاپیا وجود دارد، گفت: ایران در مقایسه با دنیا جزیره جدایی در تولید این گونه ماهی نیست و در حال حاضر در ۱۴۴ کشور دنیا تیلاپیا انجام می‌شود و تنها در کشورهای خاص سردسیر از جمله اسکاندیناوی امکان پرورش آن وجود ندارد.

وی تیلاپیا را معروف به مرغ آبزی‌پروری در دنیا عنوان کرد و ادامه داد: هفته گذشته گزارشی در مجله‌های آبزی‌پروری جهانی داشتیم که این‌گونه در سیستم‌های مداربسته کشور سوئد نیز پرورش داده شده است.

تولید 2/6 میلیون تن تیلاپیا در سال ۲۰۲۰

مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران با اعلام اینکه تیلاپیا دومین ماهی پرتولید جهانی است، ادامه داد: این ماهی در سال ۲۰۲۰ دارای تولیدی بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن بود.

مکرمی افزود: سیستم‌های آبزی‌پروری جدای از منابع طبیعی هستند و نباید نگاه بدبینانه‌ای به آن داشت و نگران باشیم که این ماهی به آب‌های طبیعی راه پیدا می‌کند.

نفوذ تیلاپیا از عراق به آب‌های خوزستان

این مسوول ادامه داد: براساس گزارش‌های رسیده، مشاهده تیلاپیا در آب‌های خوزستان بدان علت است که این ماهی از طریق کشور عراق به آب‌های استان خوزستان رسیده و علت آن است که کشور ترکیه برخلاف ایران از سال ۱۹۷۹ طرح رهاسازی این ماهی را داشته است و از آن طریق وارد کشور ما شده است اما طی ۱۴ سال اخیر هیچ گزارشی از فرار این‌گونه از استان‌های کشور وجود نداشته است.

مکرمی تاکید کرد: استان‌هایی انتخاب شدند که شرایط منابع آبی خاصی دارند و با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌هایی که در پیش رو داریم باید به فکر تامین نیاز پروتئینی کشور باشیم.

دومین ماهی پرتولید جهان

وی با اعلام آن که باید به سمت منابع پروتئینی که وابستگی کمتری به غلات داشته باشد، حرکت کنیم، تصریح کرد: دنیا به عنوان یک راهکار، در کنار سایر گونه‌های ارزشمند از تیلاپیا استفاده می‌کند.

مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران گفت: تیلاپیا به عنوان دومین ماهی پرتولید جهان است و نمی‌توان از کنار آن به سادگی گذشت و به نظر می‌رسد رسانه‌ها در حق این ماهی کم‌لطفی کرده‌اند و افکار عمومی نیاز به آگاهی‌بخشی و اطلاع‌رسانی واقع‌بینانه در این مورد دارد.

وی ادامه داد: کشور آمریکا در ۱۴ ایالت خود تولید تیلاپیا دارد و در سایر کشورها همچون سوئیس، آلمان و فرانسه این ماهی در حال پرورش است.

مکرمی به ارزش غذایی این ماهی اشاره کرد و گفت: برخی نظرات غیرکارشناسی حاکی از آن است که کسانی که این ماهی را مصرف می کنند به بیماری‌هایی چون آلزایمر، بیماری‌های قلبی دچار می‌شوند اما سازمان غذا و داروی آمریکا و یا کمیسیون امنیت غذایی اتحادیه اروپا توصیه می‌کنند زنان باردار هفته‌ای دوبار این ماهی را مصرف کنند.

نیاز به آب کم برای پرورش

مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران تصریح کرد: این ماهی می تواند با قیمت پایین تولید شود؛ زیرا کمترین وابستگی را به منابع غلات دارد و از همه مهم‌تر با شرایط کم‌آبی منطبق بوده و بررسی میزان آب مصرفی در برخی مزارع کشور نشان می‌دهد که مقدار آب مصرفی روزانه آن به اندازه شناور کولرهای خانگی در تهران است اما میزان تولید آن ۱۵ تن است.

مکرمی افزود: نباید جزیره‌ای عمل کنیم و از نمایندگان مجلس و دولت که با تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در این زمینه راهگشا شدند باید تشکر کرد.

وی در پایان گفت: در حال حاضر مشکلی برای تولید این گونه در چهار استان کشور وجود ندارد و طبق قوانین موجود در کشور، تمام دستگاه‌های دولتی موظف هستند که از قوانین تبعیت کنند تا مسیر برای تولید این گونه و تامین امنیت غذایی در کشور باز شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز