اعتراضات کارگران فرانسه در پردهای از سکوت خبری و فقدان آمار از کشتهها و زخمیها
پلیس و وزارت کشور فرانسه هنوز هیچ آماری از تعداد بازداشتشدگان، زخمیها و موارد فوتی احتمالی درگیریهای هر روزه یک هفته اخیر اعلام نکرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، از هفته گذشته اعتراضات کارگران فرانسه به افزایش هزینههای زندگی و ایجاد محدودیتها و اقدامات دولت علیه کارگران اعتصابی خطوط انتقال سوخت و شرکتهای عرضه کننده گاز و بنزین (اکسون و توتال) وارد مرحله درگیریهای خیابانی شد.
بسیاری از کارشناسان و فعالان رسانهای این اعتراضات را طی یک هفته گذشته یادآور درگیریهای گسترده و طولانی مدت جلیقه زردها در این کشور ارزیابی میکنند. همچنان که اتحادیه اروپا و بریتانیا از خطر سرایت این اعتراضات ابراز نگرانی کرده است، آمارها و اخبار این اعتراضات در درون قاره سبز پوشش خبری نیافته است.
پلیس و وزارت کشور فرانسه هنوز هیچ آماری از تعداد بازداشتشدگان، زخمیها و موارد فوتی احتمالی درگیریهای هر روزه یک هفته اخیر اعلام نکرده است.
رسانههای اروپایی نیز نسبت به انتشار آمار تلفات، افراد بازداشت شده و تعداد زخمیها پس از آغاز اعتراضات در روز دوشنبه (هجدهم اکتبر) سکوت کامل کردهاند.
بیشتر اطلاعات از این اعتراضات به همراه فیلمها از کانال کاربران فضای مجازی به ویژه در شبکه توییتر منتشر میشود. در میان معترضان به دلیل وجود جمعیت بالای عرب تباران مهاجر به فرانسه، بیشترین پوشش اخبار و جزئیات اعتراضات از طریق خبرنگاران عرب مستقل یا چند شبکه محدود مانند الجزیره و العربیه منتشر میشود.
در شرایطی که برخی خطوط ریلی نیز در فرانسه به دلیل اعتصابات گسترده با تعطیلی مواجه شده است، در پاریس سیاست پلیس برای برخورد با اعتراضات اتحادیههای کارگری و دانشجویی و دانش آموزی تغییر یافته است. شاهدان میگویند پلیس تا ساعات بعد از ظهر که حضور رسانهها جدیتر است، از حداکثر قدرت خود استفاده نمیکند، اما از ساعات شروع عصر تا شب برای متفرق کردن جمعیت از حداکثر خشونت حتی علیه خبرنگاران و افرادی که دوربین دارند، استفاده میکند.
زکریا عبدالکافی (روزنامهنگار سوری الاصل ساکن فرانسه) به عنوان یک روزنامه نگار مستقل پس از ضرب و شتم پلیس فرانسه در روز دوشنبه (هجدهم اکتبر) از ناحیه چشم و سر دچار آسیب شد.
تعداد زخمیها بنابر برآوردهای رسانههای عربی طی ۱۰ روز اخیر از ۳۰۰ نفر فراتر رفته است. آمار بازداشتیهای این اعتراضات نیز کاملا ضد و نقیض است.
الجزیره (خبرگزاری قطری) که این اعتراضات را بهطور دقیقتر پوشش میدهد، ادعا کرده است که ۱۱ نفر از بازداشتشدگان هنوز آزاد نشدهاند. آمارهای تخمینی کاربران فضای مجازی البته بسیار بیش از این ارقام را گواهی میدهند که اغلب بیش از یکصد نفر بازداشتی را گزارش میدهند.
همچنین شبکه العربیه از آسیب دیدن خبرنگار سوری و یک خبرنگار فرانسوی دیگر در این اعتراضات سخن گرفته است.
یکی از کاربران فرانسوی توییتر با روایتی از برخوردهای پلیس با اتحادیههای دانش آموزی درگیر نوشته است:
«پلیس فرانسه علیه معترضان از گاز اشکآور و گلولههای پلاستیکی استفاده کرد. ۱۴ بازداشت داشتیم که بچه مدرسهای بودند. ۱۲ نفر از ۱۴ نفر آنها نوجوان بودند (و دو نفر دیگر دانشجو بودند). یکی از مجروحان روی ویلچر نشسته (دانش آموز مدرسه استثنایی) بود! فکر میکنم اعتراض آنها نسبت به عدم حضور معلمانشان به منظور کمک به حفظ کردن کدهای روی لباس پلیسها بود…»
کاربر دیگری با انتقاد از برخورد پلیس نوشته است:
«پلیس فرانسه یکی از بدترین پلیسها در تمام اروپا است. تعداد افرادی که در سالهای گذشته توسط این پلیسهای سادیستی به شدت مجروح شدهاند، بسیار زیاد است و این شرمآور است.»
بحران در نانواییها و قنادیها
برخورد پلیس فرانسه البته مسئله بحران انرژی و رکود تولید و فعالیتها در فرانسه را کنترل نکرده است. در شبکههای اجتماعی تصاویری مبنی بر بسته شدن برخی نانواییها و قنادیهای این کشور به دلیل افزایش قیمت گاز و قطع شدن گاز به علت عدم پرداخت قبوض منتشر شده است.
روی تابلو این مغازهها نوشته شده است: "گاز نداریم، نان نداریم."
هنوز مشخص نیست که قرار است اتحادیههای کارگری، دانشجویی، بازنشستگان و دانش آموزان و احزاب مخالف این اعتراضات را ادامه دهند یا مانند اعتراضات جلیقه زردها در سالهای قبل، این حرکت به دلیل فشارهای دولت و پلیس متوقف خواهد شد.