خبرگزاری کار ایران

با وجود خطر ابتلا به بیماری شغلی سیلیکوزیس:

۶۷ کارگر معدن چیروک طبس ۳ ماه حقوق دریافت نکرده‌اند

۶۷ کارگر معدن چیروک طبس ۳ ماه حقوق دریافت نکرده‌اند
کد خبر : ۱۰۶۳۷۶

چکیده: «این کارگران که با سوابق کاری بیش از ۱۵ سال در شرایط طاقت‌فرسا و غیرمعمولی در معادن روباز برای تولید ماسه طبیعی سیلیسی مشغول به کارند، در سال جدید هیچ گونه قرار داد کاری با کارفرما ندارند.»

یک فعال کارگری در طبس از تعویق سه ماه حقوق ۶۷ کارگر شاغل در شرکت معدنی ماسه ریخته‌گری چیروک در ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان طبس خبر داد.

«علی محمدی» نماینده کارگران در این باره به ایلنا گفت: این کارگران که با سوابق کاری بیش از ۱۵ سال در شرایط طاقت‌فرسا و غیرمعمولی در معادن روباز برای تولید ماسه طبیعی سیلیسی مشغول به کارند، در سال جدید هیچ گونه قرار داد کاری با کارفرما ندارند.

این فعال کارگری در طبس با بیان اینکه در چنین کارگاهی، منعقد نشدن قرارداد کاری با کارگران، بی‌قانونی و جرم از جانب کارفرما محسوب می‌شود، گفت: اخیرا کارفرما با تهدید به اخراج، از کارگران خواسته است بعد از گذشت شش ماه از سال دو قرار داد جداگانه‌ای را که یکطرفه در تاریخ‌های ۱/۱ / ۹۲ تا ۳۱/۳ / ۹۲ و ۱/۴ / ۹۲ تا ۳۱/۶ / ۹۲ تنظیم شده‌اند امضاء کنند.
نماینده کارگران شرکت ماسه ریخته‌گری چیروک درباره وضعیت بیمه کارگران نیز گفت: بیمه کارگرانی که در شرایط سختی کار می‌کنند نیز طبق شرایط کاری‌شان پرداخت نمی‌شود.
او در این زمینه افزود: با وجود آنکه شغل این کارگران به عنوان مشاغل سخت وزیان آور مورد تایید سازمان تامین اجتماعی است، کارفرما برای فرار از پرداخت سهم ۴ درصدی بازنشستگی پیش از موعد کارگران، هنگام صدور لیست بیمه مشاغل کارگران را در لیست مشاغلی که مشمول بازنشستگی پیش از موعد قرار می‌گیرند ذکر نمی‌کند.
محمدی در این باره اظهار داشت: هم اکنون تعدادی از کارگران پر سابقه این واحد تولیدی که شرایط بازنشستگی با مشاغل سخت وزیان آور را دارند به دلیل ذکر نشدن عنوان دقیق شغلی‌شان با مشکل روبرو شده و امکان بازنشستگی برایشان وجود ندارد.

یک بیماری شغلی نادر

این فعال کارگری در طبس در بخش دیگری از این گفتگو به یک بیماری‌ شغلی شایه بین کارگران شاغل در شرکت معدنی ماسه ریخته‌گری چیروک اشاره کرد و گفت: بخش عمده‌ای از فعالیت کارگران برای تهیه ماسه ریختگری مربوط به آماده سازی سنگ سلیس به عنوان ماده اولیه تولید است که این ماده عامل بروز بیماری شغلی «سیلیکوزیس» است.
محمدی با بیان اینکه سیلیکوزیس مانند بسیاری از بیماری‌های شغلی می‌تواند تا چندین سال بدون علامت بماند و فقط از طریق عکس و رادیوگرافی ریه، آثار سیلیس قابل مشاهده است.
نماینده کارگران ادامه داد: این بیماری که تشخیص اولیه آن بین هشت تا ۱۸ ماه طول می‌کشد، درمان قطعی و مشخصی نداشته و تنها راه کاهش عوارض آن، خروج از محیط آلوده و ورود به محیط پاک و عاری از سیلیس است.

گفتنی است دانشنامه ویکی‌پدیا تحت نام «سیلیکوزیس» آورده است: سیلیکوزیس(Silicosis) ‏ یک بیماری شغلی ریه است که بر اثر تنفس طولانی مدت غبارهای سیلیس ایجاد می‌شود. این بیماری یکی از بیماریهای گروه پنوموکونیوز است.

سیلیکوزیس با تنفس ذرات گرد و غبارو سنگ ایجاد می‌شود. در حیوانات و انسان این حالت دیده می‌شود بویژه افرادی که در معادن آهن، طلا، ذغال سنگ و… کار می‌کنند مستعد این عارضه‌اند. سیلیکا نامحلول در آب بوده و خاصیت تحریکی قوی دارد. بنابراین می‌تواند باعثبروز شدید و افزایش ابتلا به سل شود. ذرات سیلیکا می‌تواند وارد آلوئول‌های ریوی شود. توسط ماکروفاژ‌ها بلع شده و نهایتا وارد عروق لنفاوی داخل ریه و عقده‌های لنفاوی شود. این ترکیبات سیلیکاتی تبدیل به اسید سیلیکا می‌شوند که خاصیت سمی شدیدی برای بدن دارد. امروزه فرض بر این است که سیلیکا ممکن است با پروتئین H ترکیب شده و به عنوان یک آنتی ژن عمل کند که منجر به واکنش آنتی ژن آنتی بادی اتفاق افتاده و مستعد بروز آمیلویید می‌شود. ماکروفاژهایی که ذرات سیلیکا را بلعیده‌اند تبدیل به سلول‌های اپیلوییدی می‌شوند.(شبه اپیتلیال) با گذشت زمان بافت ریه فیبروزه شده که نهایتا منجر به هایپر تروفی، بزرگ شدن دهلیز راست و نهایتا احتقان وریدی مزمن می‌شود گا‌ها بیماران مبتلا ممکن است در اثر سل از بین بروند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز