خبرگزاری کار ایران

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری:

حفظ اسناد مربوط به خاندان‌های کهن قزوین مورد غفلت قرار گرفته است

حفظ اسناد مربوط به خاندان‌های کهن قزوین مورد غفلت قرار گرفته است
کد خبر : ۱۰۸۵۱۷۶

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین گفت: اسناد مربوط به خاندان‌های مختلف در واقع به منزله میراث گرانمایه‌ای هستند که پیشینیان برای ما به یادگار گذاشته‌اند؛ اما این حافظه و میراث گرانبها متاسفانه در قزوین مورد غفلت واقع شده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین، مریم بیدخام با اشاره به ضرورت اجرای طرح خاندان پژوهی در استان گفت: بی تردید قزوین از نظر تاریخی، فرهنگی و اجتماعی در طول تاریخ ایران یکی از کانون‌های مهم بوده و محیط مناسب و مساعدی را برای شکل گیری و استقرار خاندان‌های بزرگ در دوره‌های مختلف تاریخی داشته است.

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین ادامه داد: خاندان‌های کهن، پایه و شالوده سازمان اجتماعی شهر بوده‌اند، آنچه اهمیت این خاندان‌ها را مضاعف می‌کند وجود انبوهی از اسناد و نسخه‌های خطی شامل اسناد مربوط به وقف، قباله‌های ازدواج، اسناد ملکی، اسناد مربوط به دعاوی حقوقی و پرسش و پاسخ‌های شرعی و فقهی نزد آنان است که گنجینه بی نظیری از تاریخ اجتماعی و اقتصادی قزوین را در بر دارد.  

وی ابراز کرد: این اسناد در واقع به منزله میراث گرانمایه‌ای هستند که پیشینیان برای ما به یادگار گذاشته و امروزه به مثابه حافظه ملی ما ایرانیان محسوب می‌شوند؛ اما این حافظه و میراث گرانبها متاسفانه در قزوین مورد غفلت واقع شده است.

این مسئول ادامه داد: در طرح خاندان پژوهشی تلاش بر آن است که در گام نخست نسبت به شناسایی افراد و خانواده‌های کهن در سطح استان قزوین اقدام شود و در گام بعدی با آگاهی بخشی و فراهم آوری زمینه لازم، اسناد و نسخ خطی در اختیار آنان جمع آوری و به سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتقل شود و در گام نهایی نیز این اسناد تنظیم،  توصیف و آرشیو شود.  

وی اظهار کرد: ضرورت انجام این طرح وسیع و گسترده به آسیب‌های جدی و گاه جبران ناپذیر نگهداری اسناد و کتب خطی نزد مردم بر می‌گردد، متاسفانه به دلیل اینکه بسیاری از خانواده‌ها و افرادی که این اسناد را در اختیار دارند نسبت به ارزش و شرایط نگهداری آن‌ها آگاهی ندارند، اغلب این اسناد در شرایط نامناسب و در معرض آسیب‌های جبران ناپذیری نظیر رطوبت، خوردگی، مفقودی و فراموشی قرار می‌گیرند.  

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین عنوان کرد: تاکنون هیچ پژوهش مستقل و جدی پیرامون این موضوع صورت نگرفته و اگر هم تلاش‌هایی در این زمینه صورت گرفته عمدتا به صورت فردی بوده و نتایجی از آن منتشر نشده است.  

بیدخام گفت: انتظار می‌رود با اجرای این طرح در استان و اطلاع رسانی مناسب به دستگاه‌ها و خانواده‌هایی که به نوعی اسناد دارای ارزش تاریخی در اختیار دارند با فرهنگ سازی و اعتبار بخشی به این اسناد که در حکم هویت و شناسنامه فرهنگی و اجتماعی استان هستند برای حفظ آنها اقدام شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز