آخرین وضعیت میراثفرهنگی چند استان بعد از سیل؛
تخریب تپه عصر آهن در گیلان/ آثار زنجان، آذربایجان شرقی و اردبیل آسیب ندیدند
سیل و بارندگیهای هفتههای اخیر آسیبها و تخریبهای متعددی را متوجه میراث فرهنگی استانهای سیل زده کرده است. در این میان وضعیت میراثفرهنگی گیلان، زنجان، آذربایجان شرقی و اردبیل مناسب گزارش شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیل و بارندگیهای هفتههای اخیر آسیبها و تخریبهای متعددی را متوجه میراث فرهنگی استانهای سیل زده کرده است. به گفته معاون میراث فرهنگی کشور، حدود ۳۰۰ میلیارد تومان خسارت متوجه بناهای تاریخی کشور شده است. در این میان برخی از استانها مانند زنجان، گیلان، آذربایجان شرقی و اردبیل گزارشی از میزان خسارت وارده اعلام نکردند.
پلهای تاریخی زنجان
یحیی رحمتی (مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زنجان) درخصوص وضعیت میراث فرهنگی استان بعد از سیل اخیر گفت: هیچگونه آسیبی متوجه میراث فرهنگی زنجان نشده. البته ۳ پل تاریخی در مسیر سیلاب خیز قرار داشت که هیچ آسیبی ندید.
او ادامه داد: پلهای تاریخی سیدمحمد، میربهاءالدین و سردار از جمله میراث فرهنگی زنجان بودند که در مسیر سیل قرار داشتند اما هیچ آسیبی متوجه آنها نشد. درواقع میتوان گفت عدم آسیب این پلهای تاریخی نشان از مقاومت بالای میراث و آثار تاریخی ما دارد.
به گفته رحمتی، در برخی از بناهای تاریخی زنجان مانند رختشویخانه دچار نفوذ رطوبت شدهاند که از طریق نشت و نفوذ آب از کانالها و قناتهای اطراف اتفاق افتاده که این رطوبت با تمهیدات اخذ شده، رفع شد. البته میراث جهانی سلطانیه در مسیر سیل قرار ندارد و وضعیت آن خوب گزارش شده است.
میراث اردبیل
نادر فلاحی (مدیرکل جدید میراث فرهنگی استان اردبیل) نیز با اشاره به تدابیر اخذ شده برای حفاظت از میراث فرهنگی استان گفت: بر اثر بارندگیها و بحرانهایی که نوروز امسال، در استانهای کشور بوجود آمده بود، هیچ آسیبی به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وارد نشده.
به گفته او، آثار و ابنیه تاریخی آسیب ندیدهاند و بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی نیز در شرایط مناسبی به سر میبرد. همچنین برای نخستین بار شاهد راهاندازی بازارچه دائمی صنایع دستی در ورودی شهر اردبیل خواهیم بود.
آذربایجان شرقی
مرتضی آبدار بخشایش (مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی) نیز درخصوص آخرین وضعیت میراث فرهنگی استان بعد از سیل گفت: باتوجه به تمهیداتی که استاندار انجام داده بود، از دی ماه سال ۹۷ شاهد برگزاری جلسات ستاد سفرهای نوروزی بودیم، از این رو تمام تدابیر لازم برای انجام سفرهای نوروزی انجام شد. هماهنگی بین دستگاهها نیز سبب شد تا سیل آسیبی به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی وارد نکند.
او با ارائه آمار گردشگران نوروزی استان آذربایجان شرقی گفت: امسال شاهد افزایش ۷ درصدی میزان اقامت و افزایش ۱۷ درصدی میزان بازدید از جاذبههای استان بودیم. در مجموع نیز بازدید از موزهها ۱ درصد افزایش داشت. در این میان تمام موزههای استان از شرایط مناسبی برخوردار هستند.
محوطههای پیش از تاریخ در گیلان
شهرود امیرانتخابی (مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان) با اشاره به آنکه بر اثر سیل و بارندگیهای اخیر، یکی از محوطههای باستانی این استان تخریب شده است، گفت: یک محوطه باستانی متعلق به عصر آهن که زندگی تا دوره اسلامی در آن جریان داشت بر اثر سیلهای اخیر دچار تخریب شده است.
به گفته او، بخشی از دیواره تپه باستانی ماف محله رینه رضوانشهر بر اثر سیل اخیر فرو ریخت، البته با توجه به آنکه بخشهایی از این تپه باستانی در گذشته و در دوره مدیریت قبلی بر اثر سیل آسیب دیده و مورد توجه قرار نگرفته بود، امروز با تخریب ۱۵ درصدی سیل چند هفته گذشته، شاهد تخریب ۷۰ درصدی این تپه باستانی هستیم.