خبرگزاری کار ایران

گفته‌های امیر سقراطی درباره دانش‌‌نامه فرهنگ معاصر ایران؛

ترسیم پویایی هنرهای تجسمی در دانشنامه فرهنگ معاصر ایران

ترسیم پویایی هنرهای تجسمی در دانشنامه فرهنگ معاصر ایران
کد خبر : ۵۲۰۱۸۳

از سال گذشته سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران کار تدوین و نشر «دانشنامه فرهنگ معاصر ایران» را به سرپرستی نعمت الله فاضلی آغاز کرده است.

به گزارش ایلنا، امیر سقراطی (عضو هیأت مدیره انجمن هنرمندان نقاش ایران) درباره‌ی دانشنامه فرهنگ معاصر ایران گفت: در کشور ما تاکنون ۱۲۰ دانشنامه تألیف و یا ترجمه شده است. مانند دایره المعارف تشیع، دانشنامه جهان اسلام، دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، دایره‌المعارف جامع اسلامی، دانشنامه ایران باستان، دایره‌المعارف علوم اجتماعی و... .

از سال گذشته سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران هم کار تدوین و نشر «دانشنامه فرهنگ معاصر ایران» را به سرپرستی نعمت الله فاضلی آغاز کرده است. پیش‌تر این دانشنامه قرار بود با نام دانشنامه تاریخ و تمدن ایرانی منتشر شود که بنا به ضرورت ترسیم چشم اندازی از فرهنگ معاصر ایران به این نام تغییر یافت و اهداف آن نیز همسو با تعریفی از فرهنگ معاصر تغییر کرد. در واقع این دانشنامه سعی دارد وﺟﻮه ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن ﺳﻴﻤﺎی اﻧﺴﺎن، ﺟﺎﻣﻌﻪ، اﻗﺘﺼﺎد، ﺳﻴﺎﺳﺖ و ﻓﺮﻫﻨﮓ ایران را در ﻋﺼﺮ ﻣﻌﺎﺻﺮ ﺑﺎزﻧﻤﺎیی کند. همچنین در این دانشنامه قرار است تصویری کامل و جامع از وضعیت ایران معاصر و پویایی فرهنگ ایران از قاجار به این سو ارائه شود.

گروه هنر این دانشنامه به سرپرستی دکتر محمدرضا مریدی هم از سال گذشته جلسات خود را آغاز کرده و کار تالیف مدخل‌های هنر شروع شده است. در بخش هنر در این دانشنامه به ابعاد کلی هنر، انواع و تحولات آن اشاره خواهد شد. ﺗﺤﻠﻴﻞ ﻓﺮهنگی ﺳﻴﺎﺳﺘﮕﺬاری ﻫﻨﺮی، ﺟﻨﺒﺶ ﻫﺎی ﻫﻨﺮی، ﺳﺒﻚ ﻫﺎی ﻫﻨﺮی و نقد هنری از مدخل‌های بخش هنر خواهد بود.

مدخل‌های بخش هنرهای تجسمی در این دانشنامه عبارتند از: تحلیل فرهنگی پوستر، تحلیل فرهنگی تصویرگری کتاب، انیمیشن، صنایع دستی، مجسمه سازی، سرامیک در دوره معاصر، سفالگری، عکاسی، کارت پستال، کاریکاتور، نقاشی، گرافیک، گالری و موزه‌های هنری.

براساس آنچه در مشی و اهداف دانشنامه تعریف شده است در بخش هنرهای تجسمی هم قرار است برمبنای بنیان نظری، پویایی هنرهای تجسمی در کشور از قاجار و تاثیرش بر فرهنگ مردم ایران به رشته تحریر درآید. همچنین تاثیرات فرهنگ و اجتماع بر هنرهای تجسمی نیز در این مدخل‌ها بررسی خواهد شد. تفاوت بخش هنرهای تجسمی و مدخل‌های آن با نمونه‌های مشابه‌ای که در رشته تجسمی منتشر شده‌اند، مانند دایره المعارف هنر به سرپرستی روئین پاکباز در این است که به جای پرداختن به اشخاص، اماکن و رویداد‌ها (مانند هنرمندان، گالری‌ها و یا نمایشگاه‌ها) به سبک‌ها، فرایند‌ها، جنبش‌ها و روند‌ها پرداخته می‌شود تا نمایی از کلیت پویای فرهنگ ایرانی در بازه‌های تاریخی به دست آید.

امید است تالیف مدخل‌های بخش هنرهای تجسمی با تکیه بر پویایی هنر و فرهنگ، وضعیت هنرهای تجسمی از قاجار به این سو را با نگاهی عمیق‌تر و جدی‌تر از متون تالیف شدهٔ قبلی منسجم و یکدست کند تا روشی علمی از منظر دانشنامه نگاری برای هنرهای تجسمی کشور به ارمغان آورد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز