خبرگزاری کار ایران

مرمتگران تهران حرم شاه عبدالعظیم را مرمت کردند

مرمتگران تهران حرم شاه عبدالعظیم را مرمت کردند
کد خبر : ۱۵۷۶۸۴۹

پروژه مرمت و حفاظت حرم حضرت عبدالعظیم(علیه السلام) توسط اداره کل میراث فرهنگی استان تهران انجام گرفت. در این پروژه ایوان شمالی به عنوان یکی از اصلی‌ترین بناهای حرم، مسجدجامع و امامزاده طاهر (علیه السلام) توسط مرمتگران استان تهران مورد مرمت و حفاظت قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار ایلنا، مجموعه حرم حضرت عبدالعظیم الحسنی (علیه السلام) در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با شماره‌ی ثبت ۴۰۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. ابنیه تاریخی حرم حضرت عبدالعظیم مربوط به دوران ایلخانی، صفوی و قاجار است.

«محسن سعادتی» معاون میراث‌فرهنگی استان تهران با بیان این مطلب به ایلنا گفت: پروژه مرمت و حفاظت حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السلام) توسط اداره کل میراث فرهنگی استان تهران از محل اعتبارات زیارت در مرداد ماه سال جاری در سه بنای ایوان اصلی (چوبی) حرم، اُرسی‌های مسجد جامع و ساختمان امامزاده طاهر صورت گرفت.

او گفت: باتوجه به اهمیت پروژه‌های مذکور در مراحل ابتدایی با انتخاب مشاور ذیصلاح نسبت به مطالعه و بررسی وضع موجود بناهای آن پرداختیم و پس از آن در فرآیند مطالعه اجرای طرح مرمت، آسیب‌شناسی ابنیه حرم توسط کارشناسان انجام و در نهایت منجر به ارائه طرح مرمت شد.

معاون میراث‌فرهنگی استان تهران با اشاره به اینکه ایوان اصلی (چوبی) یا ایوان شمالی یکی از اصلی‌ترین بناهای حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السلام) و ورودی اصلی حرم است، تاکید کرد: در اطراف ایوان اصلی کفشداری‌ها قرار دارند. این ایوان نیز به‌همراه صحن شمالی در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. در پروژه مرمت ایوان اصلی (چوبی) حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السلام) نسبت به پاکسازی رنگ‌های فرسوده، برداشت لایه‌های رنگ، بازسازی قطعات کمبود و ریخته شده (شامل مرمت، تعویض و یا اصلاح قطعات) و در نهایت به پرداخت و پوشش نهایی در بخش‌های در بخش‌های چوبی ایوان اقدام کردیم.

به گفته سعادتی، در بخش آیینه کاری این ایوان نیز پاکسازی عمومی، بازسازی، اصلاح و ترمیم ریختگی‌ها در دستور کار قرار گرفت.

مرمت ارسی‌های مسجد جامع قاجاری

سعادتی همچنین به مسجد جامع به‌عنوان یکی از قسمت‌های اصلی حرم عبدالعظیم (علیه السلام) اشاره کرد و افزود: مسجدجامع یکی از قسمت‌های اصلی حرم عبدالعظیم است که در ضلع شمالی محوطه حرم قرار دارد که در آن مراسم‌های مختلفی چون عزاداری‌ها، نماز اعیاد و سخنرانی‌های مذهبی برگزار می‌شود.

او گفت: این مسجد جزو بناهایی است که هنگام توسعه حرم در دوران قاجار ساخته شده و از محوطه حرم مطهر مجزا نیست. در پروژه مرمت اُرسی‌های مسجد جامع حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السلام)، ابتدا نسبت به پاکسازی آلودگی‌های سطحی، نظافت سطح چوب اُرسی و ادامه بازسازی قطعات کمبود و ریخته شده (مرمت و تعویض قطعات)، پرداخت و پوشش و اصلاح یراق آلات اقدام شده است.

معاون میراث‌فرهنگی استان تهران مرمت آستان امامزاده طاهر (علیه السلام) در قسمت شمال شرقی صحن حضرت عبدالعظیم حسنی (علیه السلام) را از دیگر بخش‌های پروژه مرمتی دانست. به گفته او، بنای ساختمان امامزاده طاهر در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. و این بنا دارای یک ایوان ستون‌دار با ۲ ستون و ۳ دهنه است.

سعادتی گفت: در اقدام مرمتی امامزاده طاهر، مرمتگران به پاکسازی و بازسازی کاشی معرق بدنه ایوان، پاکسازی و بازسازی کاشی هفت رنگ بدنه بیرونی و ازاره، بازبینی و بررسی طبله شدگی کتیبه نستعلیق هفت رنگ و پاکسازی و بازسازی تزئینات کاشی‌های معرق ایوان شرقی و ایوانچه‌های طرفین پرداختند. در بنای این ساختمان باتوجه به رطوبت بالای آن که منجر به تخریب اکثر کاشی‌های آن شده بود، کانال ناکش در پای ازاره ایوان و نما نیز اجرا شده است.

گفتنی است، باتوجه به بررسی و مطالعه جنبه‌های مرمت در حین پروژه‌های صورت گرفته، درخصوص آسیب‌شناسی و رفع خطرات احتمالی نیز برنامه ریزی‌های در حین اجرا و پروژه‌های آتی مدنظر قرار گرفته است.

عملیات مرمت و حفاظت ابنیه صدرالاشاره مجموعه حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السلام) تحت نظارت و مشاوره شرکت مهندسان مشاور عمارت خورشید صورت گرفته است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز