معاون صدا در آیین اختتامیه جشنواره صدای سخن مطرح کرد:
شهود ایران زمین در پهنه شرق به زبان استوار است
معاون صدا با بیان اینکه هنر امری شهودی است، گفت: شهود ایران زمین در پهنه شرق به زبان استوار است و صدای جمهوری اسلامی برای بزرگداشت زبان فارسی به خود می بالد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی معاونت صدا، سومین جشنواره ملی رادیویی صدای سخن به مناسبت پاسداشت زبان و ادبیات فارسی سه شنبه ۲۷ شهریور در استودیو ۸ رادیو در صدا و سیما برگزار شد.
علی بخشی زاده معاون صدا در این مراسم اظهار کرد: در آستانه میلاد پیامبر اسلام هستیم و از خدا تمنا داریم در ادامه زندگی از بیاناتشان در عمل استفاده کنیم.
وی ادامه داد: سخن آینه روح است و تصورات و امیال گویندگان در آن جلوهگر میشود و طبیعی است هرچه روح بزرگتر باشد جلوه آن دلپذیرتر است. مشرق زمین به سبب سادگی نیازمندیهایش بینیاز است و انسان باید خردمند باشد تا خردمندان را باز شناسد.
بخشی زاده با ذکر حکایتی یادآور شد: شهود و شعور سرزمین من در پهنه مشرق زمین به زبان و شناسنامه و سخن استوار بوده است و عادات و آداب مردم وطنم ایران پیوسته سخن بوده است؛ هنر امری شهودی است و شهود فردی و فردیت قابل تکرار و انتقال به دیگری نیست.
معاون صدا توضیح داد: باورمندان بر انند به گفته قرآن کریم تنها خدا است که میماند و تنها فکر میتواند فکر را بفهمد.
بخشی زاده ادامه داد: شاهنامه ابوالقاسم فردوسی، مثنوی منظوم یکی از برترین سرودهای حماسی جهان است و یاران مردانه پای سخن ایستاده اند. جشن امروز جشن سخن پارسی است و این جشنواره تنها رویدادی است که از زبان فارسی مرزبانی میکند و امروز ما و یاران صدا افتخار داریم مرزبان سخن هستیم.
معاون صدا افزود: صدای سخن امروز سومین جشن ختام خود را برگزار کرده تا حسن مطلع خود را به خوش آوازی به شنوندگان تقدیم کند.
وی گفت: صدای جمهوری اسلامی ایران به خود میبالد که از زبان فارسی تقدیر میکند. از روزگار دیر و دور رادیو به سخن گویی شهره بوده و از شنیدن تا گوش کردن تفاوت است و ارزش و اهمیت شما پاسداران سخن فارسی را قدر مینهم و از همکارانم در این راه سپاسگزارم که در این راه برای سربلندی زبان فارسی کوشیده اند.
همچنین در بخشی از این مراسم، سیدمرتضی کاظمی دینان رییس شورای سیاستگذاری این جشنواره و مدیر شبکه رادیویی فرهنگ اظهار کرد: بدون شک زبان و ادب فارسی پایه فرهنگ و هویت است و سازمان صدا و سیما به عنوان فراگیرترین رسانه به این مقوله اهتمام ویژه دارد.
وی با اشاره به تاکید رهبر انقلاب بر پاسداشت زبان فارسی توضیح داد: فرمایشات معظم له و اهتمام مدیر سازمان و معاون صدا موجب شد شبکه رادیویی فرهنگ جشنواره صدای سخن را که میراث جشنواره بود، محور کار قرار دهد و تلاش این جشنواره بر این است جریانساز جدی در پاسداشت زبان فارسی باشد.
مدیر شبکه فرهنگ تاکید کرد: فقط رسانه ملی نمیتواند این بار را به دوش بکشد و همه باید نسبت به این مسئله اهتمام داشته باشند. امیدواریم برای سال آینده در جشنواره صدای سخن به طور جدی از نهادها و مسوولان مطالبهگری در زمینه پاسداشت زبان فارسی داشته باشیم. همچنین به دنبال این هستیم نویسندگی در ساختار رادیو را پیش از پیش مورد توجه قرار دهیم.
کاظمی دینان در ادامه از معاونت صدا و همکاران و همراهان جشنواره ایران صدا تقدیر و تشکر کرد.
در ادامه وحید مبشری دبیر این جشنواره توضیحاتی را درباره این رویداد ارائه کرد.
وی گفت: سومین جشنواره رادیویی صدای سخن با عنایت خداوند به سرانجام رسید. این رویداد با تمرکز به پاسداشت زبان فارسی با تاکید معاونت صدا به شبکه فرهنگ سپرده شد. با تشکر از همراهان این رویداد در رادیو ایران، از مراقبت کنندگان زبان فارسی درود میفرستم. فراخوان این رویداد ۲۵ اردیبهشت مقارن با بزرگداشت فردوسی و پاسداشت زبان فارسی تا ۳۰ تیر اعلام شد. متاسفانه حادثه شهدای خدمت و انتخابات ریاست جمهوری، موجب شد برنامههای پیش بینی شده تغییر و مدت زمان فراخوان تا ۲۰ مرداد تمدید شود.
دبیر جشنواره صدای سخن یادآور شد: استقبال خوبی از این جشنواره شد و بخش آموزش و پرورش و رادیو نگار مورد اقبال قرار گرفت و چرخ جشنواره از کار نیفتاد. برنامهسازی در استانها بسیار چشم گیر بود و خلاقیتهای بسیاری در دورترین نقاط کشور دیده میشود. ظرفیت برنامهسازی در بخش معاونت صدا مثال زدنی است و از معاونت برون مرزی برای دغدغه مندی پاسداشت زبان فارسی در برون مرزی تقدیر میکنم.
مبشری همچنین از معاون صدا، مدیر شبکه فرهنگ و همه همراهان این رویداد تقدیر کرد.
استاد حسن انوری در ادامه این مراسم اظهار کرد: بیش از ۷۰ سال عمرم را درباره زبان فارسی گذراندم و درباره درستنویسی اولین بار در سال ۱۳۴۱ مقاله من منتشر شده است. درباره زبان فارسی سخنهای بسیار از جهات مختلف میتوان گفت. زبان فارسی در کشوری که دارای قومیتهای مختلف است رابط فرهنگ اقوام است. ایران کشوری دارای قومیتهای مختلف است و هر قومیتی زبان خاصی دارد. کرد به زبان کردی صحبت میکند و ترک به زبان ترکی و… اما رابط این اقوام زبان فارسی است. وقتی یک گیلک به کرد میرسد به زبان فارسی با یکدیگر حرف میزنند. یک لحظه فکر کنید اگر زبان فارسی نبود چه وضعی در روابط اقوام داشتیم بنابراین زبان فارسی بزرگترین عامل هویت ایرانی و این مهمترین اهمیت زبان فارسی است.
وی با اشاره به اهمیت تاریخی زبان فارسی یادآور شد: پیش از آنکه زبان فرانسوی و انگلیسی بین المللی شود در بخشی از دنیا زبان فارسی زبان بین المللی بود. فارسی زبان فرهیختگان بود و آثار بسیاری از زبان فارسی از هندوستان تا جنوب اروپا به وجود آمده است.
سعد خان رییس سازمان اکو نیز در ادامه این مراسم گفت: باعث خرسندی است که به مناسبت سومین جشنواره صدای سخن همزمان با شعر و ادب فارسی برگزار شده حضور دارم. زبان ریشه دار فارسی باعث همبستگی کشورهای اکو شده و این زبان از پیشینه دارترین زبانهای تاریخ است.
وی با بیان اینکه زبان فارسی جون مروارید در جهان میدرخشد یادآور شد: زبان فارسی میراث مشترک و هویت کشورهای فارسی زبان است و این زبان متعلق به همه کسانی است که در دورانهای مختلف با ان سر و کار داشتهاند حتی اگر امروز به زبان فارسی سخن نگویند.
رئیس سازمان اکو توضیح داد: اشعار استاد شهریار پیامآور صلح و دوستی است و وی از شعرای کم نظیر محسوب میشود و سرودههایش در یک مقال نمیگنجد و شعر فارسی را به زبان جهانیان رسانده است.
سعدخان با اشاره به نقش رادیو در ترویج زبان فارسی ادامه داد: موسسه اکو بر لزوم دیپلماسی فرهنگی با پرداختن به زبان و ادبیات و هنر ملل اکو تمرکز کرده و همگان را به شناخت اندیشههای منطقه فرا میخواند.
داریوش مودبیان مولف و مترجم و بازیگر سینما و تلویزیون نیز در این مراسم اظهار کرد: پس از جان که روح آدمی است خداوند زبان هویت آدمی را آفریده و خداوند حکیم سخن است و این را سعدی میگوید.
وی ادامه داد: از ۱۴ سالگی با رادیو و سپس با تلویزیون و تئاتر و سینما و همواره این کلام سعدی را تکرار میکردم سخنان را باید چنان گفت که عوام را خوش آید و خواص را پسند. زبان یک مثلث است که در یک راس آن مجموعه واژگان قرار دارد و باید منشا آنها را بدانیم. باید واژهها را در ریشهها دنبال کرده و فرهنگ لغتها را زیرنظر داشته و شعر بخوانیم.
این استاد مترجم یادآور شد: راس دیگر این مثلث دستور زبان است. باید تابع دستور زبان فارسی باشیم و این امر در ترکیب و جمع کلمات مهم است. در راس سوم آواشناسی یا دستگاه آوایی زبان فارسی قرار میگیرد و در اینجا اهمیت زبان فارسی از منظر آواشناسی در رایو محرز میشود.
مودبیان پیشنهاد داد آموزش برای گویندگان، نویسندگان گذاشته شود تا آنان به طور مستمر بیاموزند و ویرایش گفتاری بحثی عمیق و جذاب است.
تقدیر از استاد فقید محمد علی بهمنی شاعر و ترانه سرا، منوچهر صهبایی رهبر ارکستر سمفونیک تهران، رضا مهدوی، صادق چراغی و تورج زاهدی از اساتید موسیقی از دیگر بخشهای این مراسم بود.
همچنین در این مراسم از استاد سید علی موسوی گرمارودی با اهدای لوح رییس سازمان صدا و سیما تقدیر شد.