خبرگزاری کار ایران

«آرایه‌های بدیع» منتشر شد

«آرایه‌های بدیع» منتشر شد
کد خبر : ۱۳۸۳۸۱۷

کتاب «آرایه‌های بدیع (بیان و تبیین آرایه‌های لفظی و معنوی آیات قرآن)» اثر سید عبدالرسول حسینی‌زاده منتشر شد.

به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، کتاب «آرایه‌های بدیع (بیان و تبیین آرایه‌های لفظی و معنوی آیات قرآن)» اثر سید عبدالرسول حسینی‌زاده است که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۱۱۸ صفحه به چاپ رسید.

در اصطلاح بلاغیان، به آرایش سخن فصیح و بلیغ، بدیع گویند. موضوع دانش بدیع، سخن ادبیِ فصیح و بلیغ است و به چیزهایی که کلام بلیغ را می‌آرایند «مُحَسِّنات» و «صنایع بدیع» گفته می‌شود.

در این پژوهش شیوه‌های زیباسازی در صناعات بدیع به دو گونه «آرایه‌های معنوی» و «آرایه‌های لفظی» تقسیم شده‌اند.

آرایه‌های معنوی اموری‌اند که زیباسازی در آن‌ها ابتدا به معنا باز می‌گردد و به تبع آن لفظ نیز زیبا می‌شود. نشانه آن، این است که اگر لفظ در کلام با مرادفش جایگزین شود، باز زیبایی سخن باقی است؛ مانند آرایه طباق؛ اما آرایه‌های لفظی در اصل به زیباسازی الفاظ نظر دارند و به تبع آن ممکن است در زیبا کردن معنا نیز موثر باشند. نشانه‌اش این است که اگر لفظی را با مرادفش جایگزین کنند، آن زیبایی از میان می‌رود؛ مانند آرایه جناس.

این کتاب در دو فصل تألیف شده است؛ فصل اول با عنوان «آرایه‌های معنوی» به نگارش درآمده و از جمله آرایه‌هایی که در این فصل بدان اشاره شده عبارتند از: ابداع، اِرصاد، استخدام، اِسجال، اشاره، اقتدار، انتقال، ایهام (توریه)، ترتیب، تضاد (تضاد حقیقی و تضاد مجازی)، تعلیل (حسن تعلیل)، جمع، لف و نشر (لف و نشر مرتب و مشوش)، مراعات نظیر، مناقضه و….

«آرایه‌های لفظی» عنوان دومین و آخرین فصل از این کتاب است که در آن به آرایه‌هایی همچون تردید (بازآوری واژه)، تشابه الاطراف، تکرار، جناس (جناس تام، جناس محرّف، جناس ناقص، جناب لفظی) و عکس و… پرداخته شده است.

علاقمندان برای خرید اینترنتی این کتاب می‌توانند به نشانی اینترنتیhttp://shop.isca.ac.ir/ مراجعه کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز