بررسی موضوع تغذیه سالمندان در شبکه سلامت
در برنامه ضربان ۸ شهریور ۱۴۰۱ دکتر کیانا فرهی مجری کارشناس برنامه ضربان میزبان دکتر راحله علی مرادزاده متخصص طب سالمندی بود و در خصوص تغذیه در سالمندان دچار اختلال بلع به گفتگو پرداختند.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی شبکه سلامت، دکتر علی مرادزاده با بیان اینکه سالمندی مصادف با بیماری نیست به دلایل متعدد ایجاد کننده اختلال بلع در دوران سالمندی پرداخت.
وی با بیان اینکه حرکات دودی دستگاه گوارش در دوران سالمندی کاهش می یابد و همچنین قدرت عضله زبان نیز کم میشود متذکر شد: با رعایت نکات بهداشتی در دوران جوانی می توانیم از عوارض اختلال بلع در دوران سالمندی مصون بمانیم.
این کارشناس با ذکر این نکته که تعداد زیادی از سالمندان کشور به تنهایی زندگی می کنند از اهمیت آگاهی بخشی به این عزیزان به بحث وگفتگو پرداخت. سکته مغزی، آلزایمر و پارکینسون از جمله بیماری هایی است که میتواند بر بلع سالمند اثرگذار باشد.
کارشناس مهمان در پاسخ به سوال مجری برنامه که چه نوع غذایی برای سالمندان مناسب است عنوان کرد: سالمندان بنا به کاهش بعضی از توانایی ها طعم غذا را کمتر احساس می کنند و باید در پخت غذای آنها از طعم دهنده های طبیعی مانند سبزیجات معطر و ادویه جات سالم بیشتر استفاده کرد.
وی با اشاره به این نکته که سالمندان ممکن است با مشکلات دندانی و ضعف عضلات زبان و فک روبرو باشند، با ایجاد محدودیت های زیاد غذایی برای سالمند مخالفت کرد و تاکید داشت سالمندان باید از لحظات زندگی لذت ببرند و تا حد امکان از ایجاد محدودیتهای زیاد برای ایشان پرهیز کرد.
وی اختلال بلع را به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم بندی کرد و برای افرادی که به طور کامل بلع آنها از بین رفته است توصیه به گذاشتن پیک (دستگاهی که راه ورود مواد غذایی به دستگاه گوارش است) کرد.
کارشناس برنامه استفاده از نی برای سالمندان دچار اختلال بلع را ممنوع دانست، زیرا در این صورت احتمال ورود غذا به ریه سالمند زیاد است.
دکتر علی مرادزاده در سوال مجری برنامه در رابطه با مصرف مولتی ویتامینها گفت: تجویز باید تنها با توصیه پزشک انجام گیرد او همچنین به سمیت میزان زیاد ویتامین های محلول در چربی به خصوص ویتامین D اشاره کرد.