ایلنا از فارس گزارش میدهد؛
بستهبندی زعفران ایران در افغانستان و صادرات آن با ده برابر قیمت به بازارهای جهانی/ متقلبان، کیفیت زعفران ایران را زیر سئوال میبرند
زعفران که مرغوبترین و بیشترین میزان تولیدش در ایران و از جمله استان فارس است؛ به سبب نداشتن بستهبندی و توزیع مناسب و استاندارد، به صورت فلهای به کشورهای همجوار و از جمله کشور افغانستان صادر میشود و در آنجا با بستهبندیهای زیبا و متنوع، با نام و نشان تجاری افغانستان و با دهها برابر قیمت به بازارهای جهانی صادر میشود.
به گزارش ایلنا «طلای سرخ» محصولی که 90 درصد تولیدش در ایران است و در بازارهای جهانی، با قیمتهای بسیار بالا به فروش میرسد.
مشهورترین زعفران تولیدی استان فارس متعلق به شهرستان استهبان است؛ شهرستانی که جز طلای سرخ، بزرگترین تولیدکننده انجیر کشور نیز هست. به گفته رئیس اداره گیاهان دارویی جهاد کشاورزی فارس کشت محصول زعفران، جز استهبان در 15 منطقه دیگر استان نیز کشت میشود.
حشمتالله صادقی در گفتوگو با ایلنا، درباره میزان تولید این محصول در سال زراعی جاری میگوید: فصل برداشت زعفران در فارس هنوز به پایان نرسیده است و با توجه به وضعیت جوی هوا و عدم اطمینان نسبت به خسارات احتمالی ناشی از سرمازدگی نمیتوان پیشبینی دقیقی از میزان تولید امسال زعفران در فارس ارائه کرد.
رئیس اداره گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان فارس میگوید: ایران تولیدکننده بیش از 90 درصد زعفران جهان است و استان فارس نیز پنجمین استان کشور به لحاظ سطح زیر کشت و میزان تولید زعفران محسوب می شود.
حشمتالله صادقی با بیان اینکه ایران تولیدکننده مرغوبترین و باکیفیتترین زعفران جهان است، میافزاید: اما واقعیت انکارناپذیر آن است که ما از نظر بستهبندی و نحوه عرضه این محصول باارزش دچار ضعف هستیم و همین ضعف سبب شده است که زعفران تولیدی ایران با بستهبندی و نشان تجاری کشورهایی مانند افغانستان و همچنین برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس به جهان صادر شود.
از این رو صادقی معتقد است شرکتهای خصوصی که در بخش بستهبندی و توزیع زعفران فعالیت دارند، باید ابتکار و خلاقیت داشته باشند و بستهبندی این محصول باارزش را با استانداردهای جهانی انجام دهند.
متقلبان، نشان تجاری و کیفیت زعفران ایران را زیر سئوال میبرند
رئیس اداره گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به تقلبهایی که برخی فعالان اقتصادی حوزه زعفران انجام میدهند، میگوید: این تقلب موجب میشود که بر صادرات این محصول و همچنین کیفیت زعفران ایران آسیب وارد شود.
به گفته حشمتالله صادقی این متقلبان قسمت انتهایی کلاله سهشاخه زعفران (که ارزش خوراکی و دارویی ندارد) و مواد گیاهی یا غیرگیاهی دیگر را مانند زعفران رنگ میکنند و به نام زعفران ایران به مشتریان داخلی و خارجی میفروشند.
صادقی با بیان اینکه برخی صادرکنندگان غیرحرفهای نیز این تقلب را انجام میدهند و محصول تقلبی را به نام زعفران مرغوب ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میکنند؛ خاطرنشان میکند: خود من چندبار این محصولات تقلبی را در بازارهای صادراتی کشورهای خارجی مشاهده و با آن برخورد کردهام.
به گفته صادقی هنگامی که زعفران درجه 3 یا محصول تقلبی با عنوان زعفران درجه یک به مشتریان داخلی و بازارهای صادراتی فروخته میشود؛ نشان تجاری و کیفیت زعفران ایران در جهان زیر سئوال میرود.
خرید و فروش زعفران در بورس به سود کشاورزان شد
رئیس اداره گیاهان دارویی جهاد کشاورزی فارس با بیان اینکه قیمت محصول زعفران، بهروز است و با نوسانات قیمت سکه و ارز تغییر میکند، میافزاید: اداره کل جهاد کشاورزی استان فارس بهکشاورزانی که اقدام به کشت زعفران میکنند، یارانه میدهد و همچنین برنامههای آموزشی برای توسعه کشت این گیاه دارویی خوراکی برگزار میکند.
حشمتالله صادقی در ادامه با اشاره به حمایتهای دولت از محصول زعفران میگوید: یکی از حمایتهای دولت از این محصول آن بوده که بیش از یک سال است زعفران وارد بورس شده است.
صادقی با تأکید بر اینکه این اقدام به سود کشاورزان بوده است، خاطرنشان میکند: همچنین طرح شناسه ملی زعفران نیز مدتی است آغاز شده است.
وی در توضیح این طرح میگوید: از مرحلهای که تولیدکننده محصول زعفران را برداشت میکند، تا زمانی که این گیاه دارویی و خوراکی به دست مصرفکننده میرسد، از طریق این شناسه ملی، استان، شهرستان و نام تولیدکننده و همچنین مشخصات شناسنامهای این محصول مانند وضعیت آب وهوایی منطقه تولیدکننده آن در این شناسه ثبت میشود.
زعفران باکیفیت را مستقیماً از تولیدکنندگان خریداری کنید
رئیس اداره گیاهان دارویی جهاد کشاورزی فارس در ادامه میگوید: فصل برداشت زعفران در فارس بهتازگی آغاز شده است و شهروندان برای اطمینان از خرید زعفران مرغوب و غیرتقلبی، بهتر است این محصول را به صورت مستقیم از تولیدکنندگان یا از شرکتهای معتبر توزیع زعفران تهیه کنند.
به گفته صادقی کشاورزان افرادی بسیار زحمتکش هستند و اعتقادی به تقلب ندارند؛ از همینرو زعفران تقلبی به مردم نمیفروشند.
حشمتالله صادقی با اشاره به 5 نمونه زعفران تولیدی فارس و ایران میگوید: از نظر مرغوبیت و کیفیت دارویی و خوراکی، زعفران «نگین»، «ممتاز» و «سرگل» کیفیت و قیمت بالاتری در بازار دارند و بهعنوان زعفران صادراتی شناخته میشوند. به گفته صادقی زعفران «پوشال» و «دسته (دو سر پیچ)» نیز در ردههای بعدی کیفی این گیاه خوراکی و دارویی قرار دارد.
گزارش: احسان اکبرپور