مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر:
از نظارت دستگاههای نظارتی استقبال میکنیم/ تنها ۱ درصد آلودگی خوزستان برعهده ما است
![از نظارت دستگاههای نظارتی استقبال میکنیم/ تنها ۱ درصد آلودگی خوزستان برعهده ما است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/m5fhyzzJEGSm/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0pqreqOd3LCfC7otfNPZWXfo,/45.jpg)
مدیر عامل توسعه نیشکر گفت: در مهرماه ۱۴۰۰، شرکت هفت تپه به شکل "پیمان مدیریتی" به ما واگذار شد و این شرکت را بازسازی کردیم و سعی شد در خصوص مرتفع کردن مشکلات کشاورزی قدمهای خوبی برداشته شود که خوشبختانه ۱۰۰ درصد مشکلات موجود را حل کردیم.
به گزارش ایلنا؛ "شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی آن" با توان تولید نزدیک به نیمی از شکر مورد نیاز کشور، نقش بسیار مهمی در صنایع غذایی بر عهده دارد. با این وصف برخی انتقادات و مسایل حاشیهای به این شرکت و مدیریت آن مطرح شده است و عدهای معتقدند؛ برخی از فعالیتهای اقتصادیِ شرکت غیرقانونی و نسنجیده است. از همین روی "خبرنگار بازرگانی ایلنا"، ضمن گفتوگو با عبدعلی ناصری، مدیرعامل این شرکت، به بررسی این مسایل پرداخت.
برخلاف نظر منتقدین، ناصری می گوید: تمامی فعالیتهای شرکت، طبق روال شفاف قانونی و مبتنی بر مقررات انجام میشود و کارکنان این شرکت از میان افراد مجرب و صاحب دانش انتخاب شدهاند و انتقادات موجود به دلیل مسائل شخصی است.
ناصری همچنین بر تلاشهای شرکت برای کاهش آلودگی محیطزیستی تأکید کرد و گفت شرکت توسعه نیشکر، سهم بسیار ناچیزی در آلودگیهای خوزستان دارد و این شرکت همچنان در حال برنامهریزی برای بهبود وضعیت محیطزیستی و افزایش بهرهوری است. "بررسی مسئولیت بدهیهای گذشته شرکت هفت تپه"، "شایعهی اخراج برخی کارکنان"، " ادعای شور شدن آب روخانهها به دلیل فعالیت شرکت توسعه نیشکر" از جمله مواردی هستند که در این گفتوگو عنوان شده است. متن این مصاحبه را در ادامه بخوانید.
ایلنا: متاسفانه در شرکت "توسعهی نیشکر" حواشیای وجود دارد که به اعتقاد بسیاری از همکاران، انرژی بسیاری از شما و سایر اعضای مدیریت را میگیرد. یکی از این موارد به بومی بودن پرسنل مدیریتی این شرکت تاکید دارد، نظر شما در مورد این ادعا چیست؟
ناصری: هر فردی که در "توسعه نیشکر" شاغل است، به اعتقاد من بومی محسوب میشود؛ حال چه مشهدی باشد، چه غیر عرب یا عرب!
ببینید؛ برخی از مدیران ما مشهدی، کرد و حتی سنی هستند و از جاهای مختلف کشور به این شرکت آمدهاند. به این ترتیب نیروی مدیریتی ما، همه از دل شرکت توسعه نیشکر برخاستهاند و از هر قومیت، زبان و مذهبی که باشند، ما آنها را جذب کردهایم. مثلاً آقای همداننژاد که مدیریت امیرکبیر را بر عهده دارند، اهل کجا هستند؟! یا آقای البوناصر روابط عمومی توسعه نیشکر، که اهل شادگان است.
در بسیاری از روستاهای شرق کارون، افرادی با فامیلی ناصری زندگی میکنند که از طایفه بزرگی هستند. آنها سه کشت صنعت «حکیم فارابی» و «سلمان فارسی» و «دعبل حزاعی» در اراضی آنها قرار دارد. بنابراین وقتی از روستاها نیرو جذب میکنیم، بسیاری از آنها وابسته به طایفه ناصری هستند. دعبل خزاعی در اراضی پدربزرگ من نیز در همین مناطق قرار دارند. اما اینگونه نیست که همه این افراد از اقوام درجه اول بنده باشند و تعمدی در استخدام آنها وجود داشته باشد.
اراضی قلب کارون متعلق به طایفهی "هاشمیان" است. ما به اراضی هاشمیان آمدیم؛ آیا میتوان از این افراد چشم پوشید؟ از شرق کارون کسی را به غرب کارون نیاوردیم و حتی بالعکس. هر کسی در محل خودش مشغول به کار است. در شمال اهواز نیز اراضی متعلق به افراد مختلفی است. هر فردی در محلی که زمین در اختیار ما گذاشته، مشغول فعالیت است.
در حال حاضر نیز وقتی آزمون استخدامی برگزار میکنیم، اولویت با افرادی است که زمین دادهاند. مثلاً در واحدهای جنوب شرق، ناصریان و در واحدهای جنوب غرب، هاشمیان هستند. در شمال اهواز نیز اهالی "مراونه" و دیگران حضور دارند. از طرفی بخشی از این افراد در زمان مدیریت بنده استخدام نشدهاند تا من جوابگوی چینش استخدامی آنها باشم.
ایلنا: آیا تاکنون در زمان مدیریت شما بر "شرکت توسعه نیشکر"، نیرویی اخراج شده است؟ برخی افراد این انتقاد را عنوان میکنند که نیروهایی از "توسعه نیشکر" اخراج شدهاند.
ناصری: در خصوص اخراج پرسنل باید بگویم که من هیچ نیرویی را اخراج نکردهام. اما مطابق قانون، بعد از ۳۰ سال خدمت، فرد باید بازنشسته شود و ما نیز نمیتوانیم مانع این روند شویم. اجبار به بازنشستگی زودتر از موعد هم صورت نگرفته است. در حال حاضر افرادی که ۳۰ سال خدمت کردهاند ضمن اطلاع از افزایش حقوقها تمایلی به بازنشستگی ندارند. با این وصغ قانون صراحتا میگوید که پس از ۳۰ سال آنها باید بازنشسته شوند. این مساله بخشنامه شده است و ما موظف به اجرای آن هستیم. همین صبح، آقای همدان نژاد لیستی را به من نشان دادند که شامل ۳۴ نفر بازنشسته است. چکار باید کرد؟ آیا میتوانم مانع از بازنشستگی آنها شوم؟ بخشی از انتقاداتی که عنوان کردید به چنین مسائلی باز میگردد که اصلا در آن دخیل نیستم. طرف مقابل این افراد قانون است، نه شخص من و مدیران دیگر.
ایلنا: برخی میگویند که مدیرعامل شرکت «توسعه نیشکر» از افراد بازنشسته است و باید مدیریت را ترک کند. در این خصوص چه توضیحی دارید؟
بنده متولد سال ۱۳۳۸ هستم و استاد تمام دانشگاه. بر اساس قانون، استاد تمام دانشگاه تا ۷۰ سالگی نمیتواند بازنشسته شود مگر با حکم وزیر. یعنی باید تقاضا کنم و اگر وزیر موافقت کند، بازنشسته خواهم شد. بنابراین، طبق قانون بنده تا ۷۰ سالگی در خدمت شما هستم. بعد از ۷۰ سالگی هم طبق قانون استاد تمام و استاد نمونه آموزشی و پژوهشی هم میتواند تا ۱۰ سال دیگر فعالیت کند! همه این موارد نص صریح قانون است.
علاقه من به کار و خدمت، گسستنی نیست. من از اهالی همین منطقه هستم. ما با کارگری بزرگ شدهایم. آخرین محلی که مدیریت تقبل کردم، همین جاست. بارها از محلهای دیگر به من پیشنهاد کار شده، اما آنرا نپذیرفتهام. با این وصف تا زمانی که اینجا حضور دارم، وظایفم را انجام خواهم داد و کوتاهی نخواهم کرد.
ایلنا: از آلودگی صحبت کنیم. برخی میگویند شرکت «توسعه نیشکر» هوا را آلوده میکند. حتی آب رودخانهها نیز شور شده است، نظر شما چیست؟
ناصری: بنده همیشه میگویم برای حل مسئلهای، باید آن را دقیق مطالعه کرد و علتش را پیدا کرد تا بتوان حلش کرد. به عنوان متخصص عرض میکنم، آلودگیها منشاء مشخصی دارند. امروزه ماهوارهها این امکان را به ما میدهند که آلودگیها و نوع و منشاء آنها را برای کل منطقه مشخص کنیم.
اطلاعات دقیق و فنی ما نشان میدهند که سهم آلودگی هوا از "صنعت کشاورزی"در خوزستان ۱۰ درصد است و ۹۰ درصد از این آلودگی، از سایر صنایع میآید. وقتی همین اطراف دور میزنید و دودهای بالای سر را میبینید، به راحتی میتوانید متوجه شوید که این آلودگی از کجا نشات میکند. آیا در کشت و صنعت ما که امروز بازدید داشتید، آلودگی دیدید؟ همه جا سبز است.
حتی اگر فرض کنیم که کشاورزی خوزستان ۱۰ درصد آلودگی استان را بر عهده دارد، آیا همه آنرا باید گردن توسعه نیشکر انداخت؟! شرکت توسعه نیشکر تنها ۱۰ درصد از اراضی کشاورزی خوزستان را تشکیل میدهد و ۹۰ درصد دیگر بر عهده سایرین است. بر این اساس و طبق یک بررسی ساده باید گفت که ما تنها ۱ درصد از این آلودگی را برعهده داریم. انصاف نیست که بگویند شرکت «توسعه نیشکر»، همه آلودگیها را به تنهایی ایجاد میکند.
از طرفی گاز CO2 که ما تولید میکنیم، جزء گازهای آلاینده نیست. این گاز فقط میتواند بر حرارت جهانی تأثیر بگذارد. البته سطح تولید این گاز از سوی شرکت ما آنقدر نیست که تأثیر معنیداری داشته باشد. در هر صورت، ما در جهت کاهش آلودگی حرکت میکنیم. تلاش کردیم ۴۵ درصد برداشت ما سبز باشد و ۵۵ درصد بسوزانیم؛ چرا که دستگاههای ما نمیتوانند در "نی سبز" وارد شوند مگر اینکه سبک باشد که نی سبک ما معمولا 45 درصد اراضی ما را در بر میگیرد.
مسئله دیگری که وجود دارد، تحریمهاست که به ما اجازه نمیدهند ماشینهای جدید برداشت نیشکر را به طور مستقیم خریداری کنیم. اکنون از طریق یک شرکت بزرگ و عمده (نام نمیبرم که مشکلی برایش ایجاد نشود)، سه دستگاه از ماشینهای قویتر و محکمتر سری ۹۰۰۰ در حال خرید است. ما میتوانیم ضمن خرید و انجام مهندسی معکوس، این ماشینها را تولید کنیم. این مساله برنامهریزی شده است و مطمئنم در آینده برای انجام برداشت سبز، حرکتهای بهتری را انجام خواهیم داد.
ما ادعا میکنیم که آلوده کننده نیستیم؛ اما برای رفع شبهات و شک و تردیدها، این ادعا را هم ثابت میکنیم و در خصوص آن صحبت خواهیم کرد. به عنوان نمونه در رابطه با منابع آب، تنها شرکتی که در کل خوزستان زهابهایش به رودخانه تخلیه نمیشود شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی است. در حال حاضر حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین در خوزستان به شکل آبی کشت میشود. زهآبهای واحدهای ما به رودخانه برنمیگردد؛ در حالی که سایر اراضی داخل رودخانه تخلیه میشوند.
در رابطه با فاضلابهای صنعتی و انسانی، تصفیه خانه داریم. هر کشت و صنعت ما یک تصفیه خانه دارد که با نظارت سازمان محیط زیست و توسط روسای سازمان محیط زیست افتتاح شده و فعالیت دارند؛ به شکل لجن فعال، پسماندای صنعتی و فاضلاب انسانی را تصفیه میکنند.
ایلنا: همه درآمدهای شرکت توسعه نیشکر، (غیر از فروش شکر) در گزارشهای مالی وجود دارد یا خیر؟ در خصوص درآمدها و گزارشهای مالی شرکت بگویید.
ناصری: صورتهای مالی شرکت توسعه نیشکر در کدال ثبت میشود و تمام فعالیتهای مالیمان افشاء میشود و هر چیزی که گزارش مالی داشته باشد، در کدال موجود است. هم بازرس داریم و هم بازرس قانونی که هر شش ماه یکبار حسابهای ما را بررسی میکنند.
غیر از شکر، امدیاف، الکل، خمیر مایه هم تولید میشود. محصولات غیرنیشکری مثل گندم، کلزا، چغندر، ماهی و کشت برنج نیز کشت میکنیم. گاهی اوقات برای پرسنلمان برنج میکاریم و هر چند ماه یکبار کیسه ۱۰ کیلویی برنج به آنها میدهیم.
ایلنا: با این وجود از شما مدام انتقاد میکنند، علت این امر چیست؟
ناصری: آقای مطهری میگوید: «به قطار ایستاده سنگ نمیزنند، مگر اینکه در حال حرکت باشد.» ما هم یک قطار در حال حرکت هستیم و افراد مختلف به ما سنگ میزنند؛ حالا یا منافع شخصی دارند یا به شرکت به چشم منبع درآمدی نگاه میکنند.
بنده اصلاً اجازه سوء استفاده به هیچ کس ندادهام. اگر تخلفی باشد، حتماً باید به سازمان بازرسی و دستگاههای نظارتی گزارش شود، بنده شخصا از استقرار دستگاههای نظارتی استقبال میکنم. در سال ۱۴۰۰، از اردیبهشت تا مهرماه، بازرسان در محل ما مستقر بودند. آنها از طریق اینترنت اطلاعیه دادند و دفاتر شرکتهای مختلف را بررسی کردند. هر کامپیوتری را که لازم بود، بررسی کردند. آدم از حق که ناراحت نمیشود، خوشحال هم میشود.
بنده به بازرسان گفتم که با آغوش باز از شما استقبال میکنیم؛ چون هیچ مطلبی برای پنهانکاری نداریم.
ایلنا: از شرکت "هفت تپه" بگویید. چه وضعیتی دارد؟ آیا مالکیت این شرکت به شما واگذار شده است؟
ناصری: در مهرماه ۱۴۰۰، شرکت هفت تپه به شکل "پیمان مدیریت" به ما واگذار شد. ما این شرکت را بازسازی کردیم و در خصوص مشکلات کشاورزیاش قدمهای بسیاری خوبی برداشته شد. همچنین ۱۰۰ درصد مسائل و مشکلات موجود را حل کردیم. همچنان این مسیر را ادامه میدهیم؛ آنچنانکه میتوان گفت همه چیز هفت تپه، کاملا به روز شده است. اما مسئولیتهای حقوق و تامین اجتماعی و مالیات به ما مربوط نمیشود.
ایلنا: مگر شرکت را تحویل نگرفتهاید؟
ناصری: خیر؛ تحویل نگرفتهایم. ما به صورت "پیمان مدیریت" در حال اداره آن هستیم و فقط مدیریت آنجا را بر عهده داریم. در خصوص مسئولیتهای حقوق و تامین اجتماعی و مالیات هم همانطور که گفتم این موضوع بر عهده توسعه نیشکر نیست.
ایلنا: مسئولیت بدهیهای موجود بر عهدهی چه کسانی است؟
ناصری: مسئولیت این بدهیها بر عهده صاحبان سهام قبلی است. حدود هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی بدهکارند، به مالیات بدهکارند، به اداره برق بدهکارند..... این موارد بر عهده ما نیست. قرارداد ما با هفت تپه بهطور کامل روشن است و تمام بدهیهای قبلی بر عهده صاحبان قبلی و سازمان خصوصیسازی باید این مورد را پیگیری شود.
مسئولیت ما از تاریخ ۱۸ مهر ۱۴۰۰ آغاز شده است و از آن زمان، هیچ بدهی به بیمه، حقوق معوق، مالیات، آب، برق و گاز نداریم. ما بدهی جاری نداریم. اما قبل از آن، مسئولیتی بر عهده ما نیست و مربوط به صاحبان قبلی است. اگر مالکیت کامل هفت تپه به ما واگذار شود، بدهیها از ارزش داراییها کسر خواهد شد و ما مسئول بازپرداخت آنها خواهیم بود. در آن زمان با طلبکاران مذاکره و مسئله را حل میکنیم.
ما به هیچ وجه به هیچ کس بدهکار نیستیم. شرکت توسعه نیشکر نیز هیچ بدهی معوق به بیمه، مالیات یا سایر نهادها ندارد. ممکن است بدهیهای جاری داشته باشیم که قسطبندی شده و تحت کنترل ما هستند.
ایلنا: در پایان اگر سخنی دارید، بفرمایید.
ناصری: بنده تشکر میکنم از "خبرگزاری ایلنا" که دنبال حقیقت میگردد. این رسالت هر رسانهای است که حقیقت را منعکس کند. ما صداقت در برخوردهای این خبرگزاری و جستجوی حقیقت را شاهد بودیم. تشکر میکنم از مدیران خبرگزاری، شما و همکارتان که زحمت کشیدید و تشریف آوردید. برایتان آرزوی موفقیت دارم.