خبرگزاری کار ایران

قالیباف در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی:

به دنبال این نیستیم که چوب لای چرخ دولت بگذاریم/ اولویت مجلس یازدهم نظارت است

به دنبال این نیستیم که چوب لای چرخ دولت بگذاریم/ اولویت مجلس یازدهم نظارت است
کد خبر : ۹۴۰۱۸۸

رئیس مجلس گفت: بین قانونگذاری و نظارت اولویت ما نظارت است و به دنبال مچ گیری نیستیم؛ بدنبال این نیستیم که چوب لای چرخ دولت بگذاریم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی امشب  در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی برای تبیین جزئیات «بسته اقتصاد مردمی مجلس»، اظهار داشت: امیدواریم در شرایط سخت کرونایی همه سلامت و عافیت کامل باشند.

وی با بیان اینکه عمل‌گرایی و در میدان بودن و در بین مردم بودن علاقه همیشگی من است، عنوان کرد: مجلس در رأس امور است و هنوز هم آن روحیه را می‌خواهد و نمی‌شود نماینده مردم بود و در میدان نبود.

رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در بحث قانونگذاری و قانون‌گذاران یکی از نکات این است هم ذینفع مردم باشند و هم زمینه اجرا شدن هم داشته باشد و برای این کار می‌طلبد یک کار ستادی خوب انجام شود. رضایت حضرت آقا هم در این است که ما غمخوار مردم باشیم و مشکلات مردم را حل کنیم.

قالیباف در خصوص تعامل با سایر قوا یادآور شد: حدود ۵۰ روز که از عمر مجلس یازدهم می‌گذرد تمام تلاش ما این بود مجلس وظایف خود را انجام دهد و در یک زمان حداقلی کمیسیون‌ها شکل بگیرد و با دولت و وزرا تعامل داشته باشیم. وزرا در کمیسیون‌ها و مجلس حضور پیدا کردند و ویژگی این مجلس این است که نزدیک به ۱۸۰ نمیانده برای اولین بار است که در مجلس حضور پیدا می‌کنند.

رییس مجلس در ادامه درخصوص تعامل میان مجلس و قوای دیگر، ابراز داشت: برای ما تعامل با قوای دیگر در اولویت است و باید در این سمت حرکت کنیم. البته هرکدام از ما براساس قانون وظایفی داریم، در همین راستا تعامل ما با قوای دیگر و نهادهای دیگر در چارچوب قانون است و از آنجا که در نهایت فلسفه اولیه همه ما این است که گره‌ای از کار ملت باز کنیم و کاری انجام دهیم که مثمر ثمر باشد و مشکلی از مردم حل کند، به ویژه در حوزه اقتصادی که امروز اولویت اول مردم و کشور است. لذا امروز اساس این است که باید ارتباط مثبت و همراه با تعاملی میان قوا وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: در عین حال آنجایی که احساس کنیم که قانون و مصوبه معطل مانده است، نظارت بر این مساله وظیفه ما خواهد بود، البته ما در نظارت به دنبال مچ‌گیری و ایراد گیری نیستیم بلکه به دنبال این هستیم که کار به درستی انجام شود و بنا نداریم که چوب لای چرخ دولت بگذاریم بلکه به دنبال این هستیم که عصایی برای دولت باشیم و کمک کنیم که گره از کار مردم باز شود. اما هرجایی که تشخیص بدهیم در جایی قانون زمین مانده و کار انجام نشده است، طبیعتاً در جهت منافع مردم در آن زمان، در آنجا مماشات نمی‌کنیم.

قالیباف در ادامه این گفت‌وگو در تشریح چهار رویکرد اصلی مجلس یازدهم، بیان داشت: ما معتقدیم که در درون مجلس نیازمند یک تحول هستیم، یعنی نیاز داریم که تلاش کنیم در روند قانونگذاری، نظارت و تعامل تغییراتی ایجاد شود، و در حوزه‌های مختلف از نظرات تخصصی و کارشناسی وزرا، دستگاه‌های دولتی، قوه قضاییه، نخبگان جامعه و همه ذی‌نفعان استفاده شود. یعنی وقتی در در مجلس طرح‌ها و لوایحی در حال بررسی و پیگیری است اساس کار این باید که ارتباط با آن‌ها ایجاد شود، پس ما نیاز داریم که تحولی در مجلس ایجاد شود. اولویت مجلس یازدهم نظارت است

وی ادامه داد: واقعیت این است که مجلس پیش از این در راس امور نبود، علیرغم همه زحماتی که دوستان کشیدند مردم اینطور احساس نمی‌کردند، لذا تحولی باید درون مجلس ایجاد کرد و ما به دنبال این اتفاق هستیم، یکی از رویکرد هایی که باید در این راستا دنبال کنیم مساله مربوط به شفاف‌سازی است، ما معتقدیم باید وقتی هر تصمیمی که در مجلس گرفته می‌شود که درآن حقی برای مردم است یا تکلیف را برعهده مردم می‌گذارد، باید دقیق، روشن و شفاف در جریان آن قرار بگیرند و جزئیات برای مردم روشن باشد.

رییس مجلس در ادامه اظهار داشت: حتی بین کمیسیون‌ها و مجلس، اولویت با کمیسیون‌ها است و معتقد هستیم که مردم حتی در کمیسیون‌ها وقتی یک مساله مطرح می‌شود، هر بخشی از جامعه که موضوع بحث آن در کمیسیون مطرح است ذین‌فعان این حوزه باید نظرات و موارد مطرح شده در کمیسیون را بدانند.

وی افزود: نکته دوم مربوط به مردمی سازی است که اساس انقلاب اسلامی مردم است. برای مثال در همین مساله کرونا هم مردم به صحنه آمد و توانستند آن را مدیریت کنند، البته دولت زحمت زیادی کشید و کادر درمان هم زحمت بسیاری کشیدند، پرستاران ما، پزشکان و حتی نیروهایی که بازنشسته شده بودند به عرصه آمدند و تلاش کردند تا در مقطعی موفق به کنترل بیماری شدیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه درباره محورهای مهم مجلس برای تحول گفت: یکی از حوزه‌های مهم، هوشمندسازی است. معتقدیم هر کاری انجام می‌شود باید در حوزه هوشمندسازی و کار الکترونیک باشد که بتوانیم فرآیندها را از بعد سرعت و شفافیت پیش ببرد. نکته بعدی کارآمدسازی است به این معنا که باید به سمت تمرکززدایی برویم. در نظام اجرایی می‌بینیم که تمرکز به یک نهاد خاص داده شده است. همه چیز و همه قوانین متمرکز است. باید چابک‌سازی انجام شود و به سمتی برویم که فرآیندهای نظام اداری و اجرایی روان شده و سبک‌سازی انجام شود. این موضوع بعد از شروع در متن کار ادامه می‌یابد.

وی با اشاره به سر فصل «اقتصاد مردمی، تغییر اقتصاد به نفع مردم» گفت: در جای جای این موضوع باید نقش مردم، شفافیت، سیستم هوشمند، تمرکززدایی و اصلاح نظام اجرایی وجود داشته باشد.

قالیباف درباره اینکه برخی به درون‌زا بودن اقتصاد اعتقاد ندارند و همچنین درباره بسته اقتصاد مردمی، خاطرنشان کرد: ناامیدی بزرگترین گناه است. با همه وجودم اطمینان دارم که ما حتماً می‌توانیم بر مشکلات فائق شویم. همه دست به دست هم دهیم تا سال ۱۴۰۴ که  پایان برنامه چشم انداز ۲۰ ساله است، مجلس در حوزه کار خودش و دولت نیز در حوزه کار خودش، با توجه به آن چهار رویکرد به ثبات اقتصادی خواهیم رسید و از این شرایط خارج می‌شویم چرا که این ظرفیت در کشور وجود دارد. از اول انقلاب تا حالا تجربه کرده‌ایم که هیچ کاری نشدنی نیست.

وی افزود: وقتی بتوانیم جامعه آماری خود را از طریق هوشمندسازی به دست بیاوریم، می‌توانیم افرادی را که فاصله بین دخل و خرج‌شان زیاد است را شناسایی کنیم. در حال حاضر می‌بینیم در تقسیم یارانه اولویت‌ها در نظر گرفته نشده است و افراد در مسکن، قوت، سلامت و اشتغال افراد دچار مشکل می‌شوند.

قالیباف تصریح کرد:  باید سیاست‌های جبرانی را همراه با تورم که ریشه آن کسری بودجه است، پیش ببریم.

رئیس مجلس با بیان اینکه وظیفه ذاتی مجلس این است که نظارت دقیقی بر قانون داشته باشد و اگر در جایی قانون اشکال دارد آن را اصلاح کند، بیان داشت: اگر قانون درست تصمیم‌گیری و ابلاغ شد باید مو به مو اجرا شود. این قانون در بسته معیشت اقتصادی اولویتش طبقه مستضعف است، اما با توجه به شرایط به وجود آمده طبقه متوسط هم دچار مشکل شده‌اند.

وی اضافه کرد: نکته بعد نیز رونق تولید در کسب و کار است و امسال نیز که سال جهش تولید است می بایست حذف انحصارات و تسهیل در صدور مجوز را انجام دهیم. هر کسی بخواهد کاری را انجام دهد اینگونه است که سیستم اداری ما می‌نشیند و کسی که می‌خواهد شغل پیدا کند باید با زحمت چند سال به دنبال یک مجوز بدود. باید این اصلاح شود.

رئیس مجلس تاکید داشت:  در حوزه کسب و کار و رونق تولید در حقیقت باید به سمت اصلاح نقدینگی برویم. در این اقیانوس نقدینگی قرار داریم اما در حوزه تولید کویر هستیم. باید بازار سرمایه را در خدمت تولید بیاوریم تا تحول اتفاق بیفتد. باید به حوزه دانش‌بنیان توجه شود و توجه کنید که کسب و کارها در سال‌های آینده متفاوت خواهند بود.

قالیباف اظهار کرد: اساس ما تولید و صادرات است، پس موضوع بازار و تقاضا بسیار مهم است و من معتقدم دستگاه دیپلماسی ما باید وزارت خارجه و تجارت بین‌الملل شود، یعنی سفارتخانه‌های ما در هر کجا که هستند، یک‌ محورشان باید اقتصاد باشد.

وی افزود: باید از خام‌فروشی جلوگیری کنیم و مزیت‌هایمان را در کشورهای منطقه انجام دهیم تا ارز مورد نظر اخذ شود.

قالیباف در خصوص مشکلات قشر ضعیف و راهکار مجلس در این خصوص گفت: ما در حوزه اقتصادی دچار مشکلات هستیم یعنی ما نتوانسته‌ایم با رویکردی مشخص در حوزه اجرایی در خصوص اقتصاد حرکت کنیم. برخی از مواقع تصمیمات ما در حوزه اقتصاد در تضاد با هم است.

رییس مجلس یازدهم اضافه کرد: امسال که جهش تولید است، چرا تولید اتفاق نمی‌افتد، چون بازار ارز و سفته‌بازی با تولید رقابت می‌کند. مسکن و خودرو در همه دنیا یک‌ کالای مصرفی است اما در کشور ما یک کالای سرمایه‌ای شده است.

وی ادامه داد: در همین راستا طرح دو فوریتی مالیات خانه‌های خالی آماده است و در کمیسیون آماده شده که فردا با حضور شورای نگهبان در دستور کار مجلس قرار بگیرد و در صورتی که تصویب شود، دولت باید این قانون را اجرا کند.

رئیس مجلس در خصوص حجم نقدینگی در بورس نیز گفت: باید حجم نقدینگی بورس را به سمت پروژه‌های بزرگ هدایت کنیم تا هم شغل ایجاد شود و هم درآمد ارزی کسب شود.

قالیباف بیان کرد: من معتقدم اینکه از حوزه بانک و‌ بانکداری سرمایه‌ها و نقدینگی‌ها را جمع‌آوری کردند و از بازار پولی به سمت بازار سرمایه رفتند، کار‌خوبی بود که اتفاق افتاد؛ این حجم از نقدینگی یک‌ امتیاز بزرگ است که ما باید این را تقویت کنیم و تقویت کردن به معنی این است که بازار بورس و فرابورس را عمق ببخشیم و دولت شرکت‌هایی که توانایی ورود به بورس دارند را به بورس وارد کند.

رییس مجلس در ادامه این گفت‌وگو پیرامون مساله نبود سامانه‌های یکپارچه در حوزه‌های آماری، ابراز داشت: همانطور که پیش‌تر گفته شد، هوشمندسازی در حوزه بسترسازی یعنی یکپارچگی در اطلاعات لازم و این‌ها باید به صورت شبکه‌ای به یکدیگر وصل شوند، این یکی از مشکلات ما است که اکنون این بانک‌های اطلاعاتی جزیره‌ای هستند.

وی ادامه داد: در یک بخش ما قانون داریم و اجرا نشده و یک بخشی هم نیاز به قانون دارد که این باید انجام شود، در نتیجه این اتفاقات یک بانک اطلاعاتی جامعی به دست خواهد داد، نتیجه‌ نبود این اطلاعات منجر می‌شود به اینکه جامعه هدف دقیق یعنی مستضعفان و محرومان را نمی‌توانیم شناسایی کنیم. یعنی در همین‌جا است که ما باید اطلاعات را پردازش کرده و دقیق کنیم. حتی در حوزه حسابرسی دیوان محاسبات ما باید برخط باشد، نمی‌شود که دیوان محاسبات یک سال بعد بیاید گزارش دهد که این پول در جای مناسب خود هزینه نشده است. اینکه گفتم رویکردها هم باید در درون مجلس باشد و هم در بیرون مجلس یکی از موارد همین است.

قالیباف در ادامه بیان داشت: شب گذشته در جلسه شورایعالی اقتصادی سران قوا با حضور وزرای مربوطه در خصوص نابسامانی ارز صحبت‌هایی مطرح شد و واقعاً به جمع‌بندی خوبی رسیدیم، در این زمینه همه قوا با همدیگر اتفاق نظر داشتیم که قوه مقننه و قوه قضاییه در خدمت دولت باشیم که این کار کارشناسی که در حال انجام است به خوبی به نتیجه برسد و من مطمئن هستم که اگر این کار را اجرایی کنیم به نتایج خوبی دست خواهیم یافت.

وی افزود: در همین مشکلات ارزی که اخیرا اتفاق افتاده است، یک بخشی ناشی از بی‌انضباطی است یعنی عده‌ای ارز صادرات خود را وارد کشور کرده‌اند یا کالای مورد نیاز کشور را وارد کردند یا ارز را در چارچوب قانون در اختیار دولت قرار دادند، اما یک تعدادی از افراد صادرات را انجام دادند اما ارز خود را به کشور نیاوردند. این افراد هم به خودشان هم به جامعه ظلم کردند و اینجا است که باید با پیگیری و مواخذه کردن به نحوی کار اصلاح شود. همچنین برای ادامه کار تصمیم گرفته شد که افرادی که در گذشته به خوبی عمل کردند، خوش حساب بودند و با دولت تعامل خوبی داشتند روال کار برای آن‌‌ها تسهیل شود تا صادرات بیشتری داشته باشند اما آن‌هایی که ارز را نیاوردند باید به آن رسیدگی شود و تلاش کنیم که از این اتفاق جلوگیری شود. یک بخشی هم ارزهای ما بوده که در گذشته صادرات داشتیم و اکنون در کشورهای همسایه یا در کشورهای دیگر مانند کره است، که در این خصوص هم توافقات خوبی صورت گرفته و بخشی به صورت نقدی یا به صورت کالایی در حال بازگشت به کشور است.

رییس مجلس همچنین در خصوص میزان راهکارها و تدابیر اتخاذ شده برای فرار و تخلف در خصوص اجرای طرح مالیات بر خانه‌های خالی، اظهار داشت: برنامه ما در حوزه مسکن که ان‌شاءالله تصویب می‌کنیم . دولت هم اجرا خواهد کرد، این است که ما نرخ مالیات را برای خانه‌هایی که خالی هستند به نحوی تعیین می‌کنیم که حتماً برای آنها مقرون به صرفه نباشد که با اجرای خوب از سوی دولت ان‌شاءالله باعث می‌شود که یا شاهد کاهش در اجاره‌ها باشیم و یا نرخ مسکن کاهش پیدا خواهد کرد.

وی ادامه داد: مساله دیگر در این حوزه عرضه مسکن است که دولت محترم و شخص آقای رئیس‌جمهور هم به این مساله اذعان داشتند که دولت در یک دوره‌ای درخصوص عرضه مسکن و تولید مسکن وقفه داشته است، در این خصوص هم با توجه به اینکه بیش ۵۰ تا ۵۵ درصد از قیمت مسکن را زمین تشکیل می‌دهد، لذا دولت باید از اموال و دارایی‌های خود زمین در اختیار بخش تولید مسکن قرار دهد و در کنار آن زیرساخت هم فراهم کند و فضایی فراهم کند که از نقدینگی‌ که در همین بازار سرمایه یا بخش خصوصی وجود دارد، بیایند و کار مدیریت و ساخت را انجام دهند، همچنین دولت هم نسبت به سهم خود هم مسکن تولید کرده است و هم بخشی از مسکن‌ها با توجه به اینکه زمین آورده‌ دولت است سهم دولت خواهد بود که دولت می‌تواند سهم خود را با یارانه و سوبسید موردنظر در اختیار اقشار نیازمند قرار دهد.

قالیباف در ادامه گفت: باید برای تولید مسکن تسهیلات را فراهم کنیم که در این زمینه هم قدم‌های خوبی برداشته شده است، تنها در یک نمونه یک مجموعه‌ای آمده با ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شروع کرده و در چند ماه آینده شروع به کار خواهد کرد، طی هر سال ۶۰۰۰ واحد مسکونی آماده می‌شود. همچنین این امکان را داریم که این طرح در نقاط دیگری از کشور هم انجام شود، حتی مدیریت این مساله از سوی بخشی که با دولت همکاری دارد می‌تواند در طراحی‌ها و جزئیات در حوزه معماری و نمای اسلامی هم انتظارات دولت تامین شود. همه‌ این‌ها به این معناست که این امکان و ظرفیت وجود دارد و به این معنا نیست که تازه قرار است بیاوریم.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از روزی که کمیسیون‌ها شکل گرفته مجلس کار کرده است، اولین طرح دو فوریتی که آمده، درباره مسکن بوده است‌ و یا طرح سهام عدالت که مطرح شد.

وی گفت: مردم این‌ روزها منتظر هستند عمل ما را ببینند و به حضرت آقا مطالبه‌گر باشند. مجلس کار کرده و دنبال حاشیه نبوده است.

وی با اشاره به رفتار آمریکایی‌ها در برابر مردم ایران بیان کرد: دشمنی آمریکا با ما روشن است و بیش از یکصد سال قدمت دارد و به نوع نگاهی که ما داریم بازمی‌گردد استقلال‌طلبی و عدم وابستگی باعث دشمنی این کشور با ما شده است.

رئیس قوه مقننه ادامه داد: آمریکا در عرصه نظامی و امنیتی ناامید شده است و باید بگویم به درستی در این حوزه تولید خوبی داشتیم. ما در مجلس یازدهم مواضع محکم داریم و از دولت خواستیم جایی که خارج از قانون از ما می‌خواهد بایستد. حضرت آقا فرمودند اگر می‌خواهیم جلوی آمریکا بایستید راه آن کار است، کار است.

وی ادامه داد: در حوزه منطقه مشاهده کردید شهیدسلیمانی ۲۰ سال مقابل هژمونی آمریکا ایستاد. امروز آمریکا با تحریم جلوی کشورها را گرفته است‌. پس در حقیقت مبارزه با آمریکا یعنی خدمت به مردم، رسیدگی به محرومان و به داد آنان رسیدن.

قالیباف درباره شهید سردار سلیمانی بیان کرد: توفیق داشتم از اواخر سال ۶۰ دوستی با وی داشته باشم تا روزهای آخر.

وی ادامه داد: از دوستان‌هایی که از اوایل انقلاب تاکنون می‌شناسیم  کسی را سراغ ندارم تا این حد سابقه مبارزاتی داشته باشد، او یک مجاهد فی سبیل الله بود و هرگز این مجاهدت را از دست نداد.

رئیس مجلس گفت: شهید سلیمانی‌جمع اضداد بود. او یک فرمانده قاطع بود که پدری می‌کرد. او در اوج قدرت بخشش می‌کرد. او به سنت‌های الهی پایبند بود و با همان امکاناتی که در دست داشت به جنگ با آمریکا رفت و دست آخر با حذف می‌توانند جلوی او بایستند. شهید سلیمانی با مردم تا اینجا پیش رفت‌. مردم را داشت و ایستاد این موفقت را درست کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز