وندی شرمن در گفتوگو با «اماسانبیسی»»
خروج از پیمان مودت تا یک سال آینده کارساز نیست/ دولت ترامپ هیچ تعهد بینالمللی را دوست ندارد
شرمن در خصوص خروج آمریکا از پیمان مودت گفت: یک سال زمان میبرد تا خارج شدن از این توافق عمل کند و کارساز باشد مشکل اصلی اینجاست که ما قصد خارج شدن از سازوکاری را داریم که یک بار علیه ایران از آن بهره بردهایم.
به گزارش ایلنا، «وندی شرمن» معاون وزیر خارجه پیشین آمریکا و سرتیم مذاکرهکنندگان هستهای آمریکا با ایران درباره اظهارات مایک پومپئو وزیر خارجه کنونی آمریکا و تصمیم دولت برای خروج از پیمان مودت با ایران پس از رای روز چهارشنبه دیوان بینالمللی دادگستری لاهه به نفع ایران با شبکه «اماسانبیسی» گفتوگو کرد.
وی در مورد اینکه آیا تصمیم آمریکا برای خروج از پیمان مودت عجیب بوده یا خیر؟ گفت: این اتفاق عجیبی نیست. جان بولتون مشاور امنیت ملی نیز هیچ چیز بینالمللی را دوست ندارد.
شرمن با اشاره به سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل افزود: هفته گذشته در سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل شنیدیم که او تنها به ملیگرایی و حاکمیت سرزمینی اعتقاد دارد و هر چیز که در آن چند جانبهگرایی نقش داشته باشد در حوزه علاقهمندیهای او نیست. در نتیجه این تصمیم کاملا با روحیه این دولت که نمیخواهد با دیگران کار کند همخوانی دارد.
وی با اشاره به رویکرد دولت ترامپ در ابتدای روی کار آمدن که در مقالهای از مک مستر مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید منتشر شده بود گفت: مک مستر اذعان کرده بود که ما جامعه بینالملل نیستیم، ما ملتهای رقیب هستیم. اما آنچه ترامپ درک نمیکند این است که کشورهای دیگر هم منافعی دارند.
شرمن در خصوص خروج آمریکا از پیمان مودت گفت: تا آنجایی که من میدانم، البته من وکیل نیستم، اما در مورد پیمان مودت با ایران، یک سال زمان میبرد تا خارج شدن از این توافق عمل کند و کارساز باشد مشکل اصلی اینجاست که ما از سازوکاری قصد خارج شدن داریم که یک بار علیه ایران از آن بهره برده ایم.
وی به استناد آمریکا به پیمان مودت در زمان تسخیر لانه جاسوسی توسط انقلابیون در ایران اشاره کرد و افزود: دولت همچنین اعلام کرده که قصد دارد از پروتکل انتخابی کنوانسیون وین خارج شود. از این رو، ایران و فلسطینیها دیگر نمیتوانند از آمریکا شکایت کنند. این کار دیپلماتهایمان را هم در معرض خطر قرار میدهد.
شرمن با بیان اینکه «من نمیدانم که آنها با چنین اقداماتی به دنبال چه چیزی هستند» گفت: دادگاه لاهه در تصمیم دیروزش برخی خواستههای ایران را رد کرده و گفته که آمریکا باید کانالهای تامین نیازهای بشردوستانه را باز نگه دارد. کاری که ما پیشتر نیز به آن متعهد شده بودیم.
وی گفت: متاسفانه ترامپ از فرصت کنونی تنها برای دمیدن در آتش اقداماتش علیه ایران استفاده کرده است.
شرمن همچنین با اشاره به ماهیت دیپلماسی مدعی شد: من به ایران اعتماد ندارم، ایرانیها نیز به ما اعتماد ندارند؛ من معتقدم ایران فعالیتهای به شدت خصمانهای در منطقه انجام میدهد. آنها آمریکاییها را زندانی میکنند. آنها به ما نمیگویند رابرت لوینسون که سالهاست در ایران گم شده کجا مخفی شده است. آنها یکی از تامین کنندگان مالی تروریسم هستند. چیزهای بد زیادی در مورد ایران وجود دارد. اما ایران در صورتی که توافق هستهای نبود میتوانست از این هم بدتر باشد. آنها ممکن بود به بمب اتم دست پیدا کنند و به این ترتیب در برابر متحدان ما در منطقه قدرت بازدارندگی داشته باشند.
وی گفت با وجود برجام ما هنوز تحریمهای بسیار زیادی علیه ایران داشتیم که همه این رفتارهای بد را هدف قرار داده بود.
این مقام سابق آمریکا در ادامه گفت: اگر میخواهید تحریمها علیه ایران موثر باشد باید دیگر کشورها را نیز با خود همراه کنید تا ین تحریمها را اجرا کنند. دولت از چندجانبهگرایی متنفر است درحالی که حتی برای تحریم نیز به آن احتیاج دارد.