خبرگزاری کار ایران

سخنگوی وزارت امور خارجه:

چارت جدید وزارت خارجه به‌زودی نهایی می‌شود/ براساس اظهارات وزیر اطلاعات برخی اتهامات وارد شده به دری اصفهانی درست نیست

چارت جدید وزارت خارجه به‌زودی نهایی می‌شود/ براساس اظهارات وزیر اطلاعات برخی اتهامات وارد شده به دری اصفهانی درست نیست
کد خبر : ۵۵۲۶۵۸

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: امیدواریم ایران، روسیه و ترکیه بتوانند به تفاهم لازم دست پیدا کنند و بتوانیم روند آستانه را حفظ کنیم و گام‌های ثمربخشی را در کمک به مردم سوریه برداریم.

به گزارش ایلنا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در پاسخ به سوالی درخصوص برگزاری نشست آستانه هفت گفت: اجلاس کارشناسی از روز گذشته آغاز و امروز و فردا اجلاس اصلی آستانه را خواهیم داشت. فکر می‌کنم دو موضوع اساسی در اجلاس هفتم مطرح است؛ یکی مین‌زدایی و دیگری مبادله زندانیان و کشته‌شدگان و مجروحین.

امیدواریم گام‌های ثمربخشی را در کمک به مردم سوریه برداریم

وی ادامه داد: این دو موضوع برای اجلاس هفتم تعریف شده است. آنچه پیش‌بینی شده بود در اجلاس قبل به نتیجه رسید؛ امیدواریم سه کشور بتوانند به تفاهم لازم دست پیدا کنند و بتوانیم روند آستانه را حفظ کنیم و گام‌های ثمربخشی را در کمک به مردم سوریه برداریم.

گفت‌وگو ابزار اولیه دیپلماسی است

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که گفته شده در مسائل موشکی در حال گفت‌وگو هستیم. این گفت‌وگوها مقدمه مذاکره است؟ اظهار داشت: ما به خیلی‌ها گفت‌وگو می‌کنیم؛ هم دوستان و خانواده و هم دیگر مقامات در حوزه کاری خودمان. این موضوع عمومی است وقتی سفارت‌خانه‌ها در ایران فعال هستند، گپ و گفت‌وگو جزو کارهای اولیه دیپلماسی است اما اگر منظور مذاکره با کشورهای اروپایی در حوزه مسائل خاص است، بحث دیگری است.

قاسمی افزود: باید براساس نوع موضوع و مسائلی که می‌تواند مطرح باشد، قابل تبیین، تفسیر و مطالعه است. گپ زدن و صحبت کردن که ایرادی ندارد اما اگر مذاکره در موضوع خاص است سوال شما برای من مفهوم نیست و آن چیز دیگری است. گپ زدن ابزار اولیه دیپلماسی است. 

ایران از ابتدا درخصوص تهاجم به یمن هشدار داد

وی درخصوص اتهامات وارد شده از سوی عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان علیه ایران در رابطه با یمن نیز تصریح کرد: موضع ایران درخصوص یمن روشن است. از همان ابتدا، هشدارهای لازم توسط جمهوری اسلامی به کشورهای منطقه به ویژه آنهایی که نقش اساسی در این تهاجم داشتند، داده شد. اظهارات ریاض تازگی ندارد و به تازگی، بیان این اتهامات و اظهارات به یک عادت دیرینه تبدیل شده که قابل ترک نیست.

فرافکنی از سوی مقامات سعودی به عادت تبدیل شده است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه برخی از مقامات عربستان به فرافکنی و بیان مشکلات خودشان به شکل دیگر و کشاندن پای دیگران به مشکلات اساسی در منطقه و کشور خودشان عادت دارند، خاطرنشان کرد: این اظهارات قابل اعتنا نیست. موضوع یمن مشخص است و متجاوز هم مشخص است. کسانی که با سلاح‌های سنگین مردم مظلوم یمن را مورد هدف قرار دادند، در مجامع حقوق‌بشری و حتی نزد دولت‌ها مشخص است بنابراین نمی‌شود بعد از سالیان چند با اشاره به نام دیگران گناه خود را به دیگران نسبت دهند و برای خودشان حریم جدیدی را تعریف کنند. 

هنوز معاونان سیاسی و اقتصادی وزارت امور خارجه مشخص نشده‌اند

قاسمی در رابطه با آخرن وضعیت تشکیل معاونت سیاسی و اقتصادی در وزارت امور خارجه ابراز داشت: تغییرات ساختاری و اساسی در وزارت خارجه جدی است و ادامه دارد و این روند مراحل خود را طی می‌کند. تاپ‌چارت وزارت امور خارجه به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی رسیده و بقیه قسمت‌ها در سازمان امور و اداری و استخدامی در حال بررسی است. با این حال، به من گفتند شاید روزهای آخر را می‌گذراند و به زودی این سازمان چارت را مصوب می‌کند و اعلام خواهد کرد.

وی با بیان اینکه به همین تناسب اقدامات دیگری در کنار تغییر ساختار مطرح بوده و در کمیته های دیگر ادامه دارد، عنوان کرد: ما قرار است یک معاونت سیاسی و یک اقتصادی داشته باشیم. هنوز کسانی که قرار است مسئولیت این دو حوزه را داشته باشند، مشخص نیست. همه نام‌هایی که مطرح می‌شود، گمانه‌زنی است و باید صبر کرد. ان‌شالله از طریق رسانه‌ها انتضابات جدید را اعلام خواهیم کرد.

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان اضافه کرد: اصل چارت و تغییرات ساختاری راه خود را می‌رود و احتملا به دلیل طی مراحلی که باید انجام می‌داد، با فراز و نشیب‌هایی همراه بود و به این دلیل و دلایل دیگر، کمی کندی را احساس می‌کنیم نهایتا این اتفاق خواهد افتاد و ما شاهد وزارتخانه‌ای با ساختار جدید براساس شرایط روز منطقه و نیازهای داخلی کشور خواهیم بود.

دستورکار وسیع مذاکرات سه‌جانبه ایران، روسیه و آذربایجان در تهران

قاسمی در رابطه با محورهای رایزنی نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در تهران یادآور شد: نخستین اجلاس سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان سال گذشته در باکو برگزار شد. روز چهارشنبه دومین دور این اجلاس برگزار می‌شود. در کنار این اجلاس، دیدارهای دوجانبه نیز خواهیم داشت. دستورکار اجلاس بسیار وسیع است و شامل موضوع‌های متعددی در مسایل منطقه، سه‌جانبه و بین‌المللی، مبارزه با تروریسم و چگونگی همکاری‌های بیشتر خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه از بامداد تا شامگاه چهارشنبه مهمانان را در تهران خواهیم داشت، بیان کرد: مقدمات این اجلاس انجام شده است. هیات‌های مهمان توسط افراد عالی‌رتبه همراه هستند و فکر می‌کنم فرصت خوبی است که بتوانیم در مجموع مسایلی که هر سه کشور به ویژه منطقه ما با آن روبرو است، رایزنی کرده و در حوزه‌هایی که می‌توانیم تفاهم داشته باشیم، تصمیم‌گیری کنیم. 

سفر هیات کنسولی بریتانیا به تهران لغو نشده است

خبرنگاری مدعی شد که سفر هیاتی از بریتانیا برای تسهیل صدور ویزا به ایران لغو شده است. علت لغو این سفر چیست؟ که سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: اگر سفری انجام نشده به معنای لغو نیست. لغو با جابه‌جایی زمان متفاوت است. چیزی لغو نشده است. تماس‌ها و رفت و آمدها با بریتانیا به صورت خوبی در حال انجام است و طی ماه‌های آینده بین تهران و لندن تعامل خوبی خواهیم داشت.

قاسمی افزود: این از سطح روابط در سطح خوبی در حال برنامه‌ریزی است. در مورد تاریخ ورود هیات کنسولی اطلاعی ندارم اما همه اینها در دستورکار وزارت امور خارجه و لندن قرار دارد و در ماه‌های آینده شاهد آمد و شدها و رایزنی‌ها خواهیم بود.

درباره اظهارات قوه قضاییه و نهاوندیان نمی‌توان اظهارنظر کنم

وی در پاسخ به سوالی درباره دری اصفهانی و اظهارات روز گذشته محسنی‌ اژه‌ای و نهاوندیان در این باره گفت: من در این خصوص پیشتر گفتم و تکرار می‌کنم آنچه قوه قضائیه مطرح می‌کند، نظرات این قوه به عنوان قوه متین است و من درباره مباحثی که توسط این قوه بیان شده، نظری ندارم. همچنین من در مورد اظهارات آقای و دیدگاه ایشان نظری بدهم. آنچه برای ما مهم است و اطلاعات ما در وزارت امور خارجه بر آن صحه می‌گذارد و از سوی وزیر اطلاعات نیز بعد از صحبت من مطرح شد، این است که آقای دری اصفهانی عضو وزارت امور خارجه نبودند و توسط ارگان‌های دیگر به ستاد برجام به عنوان مشاور معرفی شدند.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه تعداد این مشاوران معرفی‌شده در ستاد برجام توسط ارگان‌های ذیربط بسیار بالا است، اظهار داشت: آقای دری اصفهانی سوابقی دارد. وی طی دهه‌های گذشته با بسیاری از سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها همکاری مبسوطی داشته است؛ با وزارت دفاع همکاری زیادی داشته و خدمات زیادی به ارمغان آورده است. یک میلیارد و هفتصد میلیون دلاری که به کشور بازگشت و موضوعی که به محموله طلا برمی‌گشت، از خدمات ایشان برای کشور بود.

دری اصفهانی با وزارت اطلاعات همکاری کرده است

قاسمی با بان اینکه ما صلاحیت ابزار درون افراد و روابط پیدا و پنهان آنها را نداریم، تصریح کرد: این کار وظیفه نهادهای امنیتی کشور است که اگر مشکلی است باید به اطلاع برسانند. همچنین صحبت‌های وزیر اطلاعات نشان داد دیدگاه این وزارتخانه به عنوان یکی از رکن‌های اساسی این مساله نشان داد این نظر درست نیست و این فرد حتی همکاری با خود این وزارت داشته است و برخی اتهامات وارد شده به ایشان درست نیست.

وی ادامه داد: درباره سایر افراد اطلاعاتی ندارم چون هیچ مقام قضایی گزارشی درباره سایر افراد به ما نداده و من از ماهیت فکری و مشخصات این افراد بی‌اطلاع هستم مگر اینکه در آینده اطلاعاتی به ما بدهند. 

وزارت کشور در مسائل مرزی تماس‌های مکرری با دولت عراق دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با بسته بودن مرز شلمچه و باز نشدن مرز خسروی هم خاطرنشان کرد: در بحث اربعین از ماه‌های پیش ستادی در وزارت کشور با حضور همه نهادهای ذیربط تشکیل شده که به طور مکرر و هفته‌ای چند بار جلسه داشته و همه مسائل را تحت نظر داشته و پیش‌بینی‌ها لازم را داشته است.

قاسمی با بیان اینکه در مورد مسائل مرزی وزارت کشور و ارگان‌های ذیربط تماس‌های مکرر با دولت عراق دارند و اگر مشکلی باشد قابل حل است، ابراز داشت: برخی مسائل مقطعی ممکن است به دلایل شرایط مرزی و امنیتی باشد که قابل استناد نیست. باید نهایت کار و ایام اربعین را دید و زمانی که مردم شریف ایران به سمت عراق حرکت می‌کنند. فکر می‌کنم بحث خاصی نیست و رفت و آمد هیات‌های ذیربط در حوزه‌های امنیتی و غیرامنیتی در هفته‌های گذشته با جدیت ادامه داشته است.

وزارت امور خارجه در امور داخلی ورود نمی‌کند

وی در پاسخ به این سوال که نماینده عربستان در سازمان ملل اتهاماتی به سیاست‌های تبعیض نژادی در ایران وارد کرده بود. اتفاق رخ داده درخصوص سپنتا نیکنام چه تاثیر بین‌المللی‌ای دارد؟ بیان کرد: وظایف وزارت امور خارجه مشخص است. البته معروف است سیاست خارجی دنباله سیاست داخلی است. ارتباطاتی وجود دارد اما در حوزه مسایل داخلی ورود نمی‌کنم و ارگان‌های مشخصی وجود دارد که پیگیر این هستند. درصدد این نیستیم که در این مورد ورود کنیم. سواستفاده دیگران از این موضوع هم روایت دیگری است.

عربستان بجای اعطای شهروندی به ربات‌ها، حقوق شهروندانش را رعایت کند

این مقام عالی‌رتبه وزارت امور خارجه تاکید کرد: من می‌توانم بگویم اظهارات غلط و بی‌ربط مجدد برخی مقامات سعودی با توجه به بحران‌های داخلی، بین‌المللی و منطقه‌ای سعی در ایجاد دشمن فرضی و تخریب چهره ایران دارند و از هر فرصتی سعی می‌کنند برای خود استفاده کنند و خوشبختانه تاکنون موفقیت‌آمیز نبوده است.

قاسمی با بیان اینکه دولت سعودی باید به حقوق شهروندان خودش توجه کند، یادآور شد: عربستان باید از تبعیض نژادی و سرکوب مردم خودش دست بردارد و به جای اعطای شهروندی به ربات‌ها به عامل واقعیت برگردد و حقوق شهروندان خود را رعایت کند و باور کند این ژست‌های بی‌ربط کمک حال سعودی نیست.

وی افزود: این بازی رباتیک در عربستان و سرکوب وحشیانه یمن و مردم خودش تناقض هایی است که ار دولتی که نهایتا با مشکلات عدیده و سردرگمی روبه‌رو است، برمی‌آید.

تخطی آمریکا بسیار است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که طی روزهای اخیر شاهد کارشکنی برخی طرف‌ها هستیم. توتال گفته است منتظر تصمیم کنگره است، بیان کرد: وزارت امور خارجه هر ۲۴ ساعت با تمام توان درصدد کاهش تخریب‌های علیه برجام و بدعهدی‌ها و کارشکنی‌های آمریکا است تا اجازه ندهد اینها در مسیر روانتری حرکت کنند. تخطی آمریکا بسیار است. در گزارش اخیر وزارت امور خارجه به مجلس که باید سه ماه یک بار توسط ما تعیین و به مجلس داده می‌شد این موارد گفته شده و طی روزهای آینده اعلام می‌شود. 

صدای واحدی در مخالفت با ترامپ در قبال برجام می‌شنویم

قاسمی با بیان اینکه آنچه مسلم است، این است که جهان امروز مقابل ترامپ ایستاده است، گفت: در حوزه برجام، با تمام توان صدای واحدی در ارتباط با برجام را در مخالفت با ترامپ می‌شنویم و در این موضوع آنها منزوی شده‌اند. تلاش آمریکا مانع شدن برای بهره‌برداری ایران از برجام و همکاری‌های اقتصادی با ایران است.

وی با بیان اینکه بخشی از جهان با ایران همسو هستند و با درایت این موضوع در حال پیگیری است، اظهار داشت: فکر می‌کنم تلاش امریکا، مذبوحانه است. مجموعه اتحادیه اروپا در مقاطع مختلف در نشست‌های متعددی مانند اجلاس سران حمایت خود را از برجام اعلام کردند و ما فقط شاهد هم‌صدایی چند کشور بی‌هویت در منطقه کنار ترامپ هستیم که قابل توجه و اعتنا نیست.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه تاکید کرد: باید توجه کنیم این سیاست‌های بی‌خردانه آمریکا در قبال برجام باید آثارش کاهش‌یافته و ما در مسیر درست همکاری اقتصادی یا جهان و تعامل گسترده‌تر با همه جهان باشیم.

مصر به دلیل سیاست‌های اشتباه گذشته جایگاه قبلی خود را ندارد

قاسمی در پاسخ به این سوال که عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهور مصر اعلام کرد ما چهل سال با ایران قطع رابطه بودیم و زمان آن رسیده تا روابط‌مان را از سر بگیریم. آیا باید شاهد تحول جدیدی در روابط دوجانبه باشیم؟ ‌تصریح کرد: متاسفانه تمام سخنرانی آقای سیسی را به خاطر ندارم ولی او راست می‌گوید، ما چهل سال است که رابطه نداریم. ما قبول داریم مصر کشور مهمی است و جایگاه ویژه‌ای در جهان اسلام و عرب دارد. مصر تاریخ دیرینه‌ای دارد و نقشی که باید در جهان عرب و اسلام داشته باشد به دلیل سیاست‌های اشتباه گذشته، اکنون ندارد.

دیدگاه‌های چند دهه گذشته در مصر مانع برقراری رابطه تهران و قاهره است

وی با بیان اینکه مصر باید روزی به جایگاه گذشته خود نزدیک شود، خاطرنشان کرد: ما پیوندهای زیادی را بین مردم ایران و مصر می‌بینیم و امیدواریم آنها جایگاه بهتری داشته و مشکلات کمتری در حوزه سیاسی و اقتصادی داشته باشند. ما فکر می‌کنم مصر باید در ثبات و امنیت منطقه نفش بیشتری ایفا کند. توصیه من این است که تا حدی از نگاه‌های سنتی و دیدگاه‌هایی که طی چند دهه گذشته داشتند که باعث نبود رابطه می‌شده است، فاصله بگیرند.

مصری‌ها باید واقعیت‌های جمهوری اسلامی را درک کنند

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مصری‌ها باید مسائل و جایگاه ایران و واقعیت‌های جمهوری اسلامی را درک کنند، ابراز داشت: مصری‌ها اگر بتوانند در یک طی طریق به این مرحله برسند، زمینه‌های گفت‌وًگو و همزبانی ایجاد می‌شود. این مسئله بستگی به دولتمردان مصر دارد که تا چه حد علاقه‌مند هستند با واقعیت‌های موجود خود را تطبیق دهند.

خبرنگاری پرسید برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که بازرسان آژانس که به ایران آمده و درخواست کرده بودند موضوع پایان‌نامه‌‌ها در دانشکده‌های فیزیک را بازبینی کنند. این مسئله را تایید می‌کنید؟ که قاسمی پاسخ داد: من ترجیح می‌دهم در رابطه با چیزی که نمی‌دانم صحبت نکنم.

موفقیت‌های خوبی در چارچوب نگاه به همسایگان داشتیم

وی با بیان اینکه در سفر پوتین به تهران آیا درخصوص برجام هم مذاکراتی انجام خواهد شد؟ بیان کرد: چهارشنبه مهمی پیش‌روی ماست. اجلاس سه‌جانبه و حضور هیات‌های بلند پایه از حوزه‌های مختلف اقتصادی و سیاسی نشانگر این است که ما در موضوعات مختلف با هم صحبت خواهیم کرد. دستورکار ما در این دیدارها علاوه بر اجلاس سه‌جانبه، لیست بلند بالایی از همه مسائل دوجانبه و جهانی و منطقه‌ای است.

این دیپلمات عالی‌رتبه تاکید کرد: من این سفر را مهم تلقی می‌کنم و باید اشاره کنم که به هر حال در چارچوب نگاه به همسایگان و توجه به کشورهای پیرامونی ما در عرصه روابط موفقیت‌های خوبی داشتیم.

قفقاز برای ما حوزه مهمی است

قاسمی با اشاره به حضور روسای جمهور روسیه و آذربایجان در تهران یادآور شد: این نهمین دیدار با پوتین و دهمین دیدار با علی‌اف توسط حسن روحانی است و این در تاریخ، روابط ما با این کشورها کم‌سابقه است. این علامت و مثال خوبی از روابط ما با دولت روسیه و آذربایجان و سایر همسایگان است که سعی کردیم روابط گسترده داشته باشیم. قفقاز برای ما حوزه مهمی است. ما با کشور ارمنستان روابط خوبی داشتیم. اخیرا نخست‌وزیر ارمنستان در ایران بود. قفقاز یکی از کانون‌های مهم در منطقه است و این تماس‌ها کمک می‌کند ما در حوزه قفقاز درک متقابل و بهتری برای ثبات و امنیت و توسعه اقتصادی داشته باشیم.

مسائل موشکی بخشی از مسائل دفاعی جمهوری اسلامی است

خبرنگاری مدعی شد که عراقچی در دیدار با سفیر آلمان در ایران درخصوص مسائل مسائل موشکی حرف زده است که سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: من صحبت آقای عراقچی را ندیدم. ایشان در طول هفته می‌تواند با هیات‌های خارجی و سفرا دیدار داشته باشد. در مورد بحث موشکی، ما مواضع روشنی داریم. ما در مورد مسائل موشکی با هیچ‌کس گفت‌وگو نخواهیم کرد. مسائل موشکی بخشی از مسائل دفاعی جمهوری اسلامی است و تجربه تاریخی و جنگ تحمیلی و شرایط منطقه و شیطنت و بدعهدی‌ها به ما آموخته که باید در دفاع از کیان مردم و کشور بر ایستادگی و توان خود تکیه کنیم.

ایران از کشورهایی است که کمترین بودجه‌های نظامی را دارد

وی با بیان اینکه مسائل موشکی موضوع داخلی است، گفت: ما درباره آن تصمیم می‌گیریم و هرچه بخواهیم می‌کنیم. ما بارها گفتیم بحث موشکی با قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ تناقضی ندارد بنابراین سیاست‌های دفاعی ایران ادامه دارد. این سیاست‌ها دفاعی ماست و علیه هیچ کشوری نیست اما ما باید بتوانیم در شرایط لازم از خودمان دفاع کنیم. کشورهای دیگر باید در دخل و خرج سالیانه خود ببینند چه مقدار تسلیحات کشتارجمعی را به کشورهای منطقه صادر می‌کنند و ببینند بودجه‌های کشورهای پیرامون ما چقدر است و ایران چقدر؟ ایران یکی از کشورهایی است که کمترین بودجه‌های نظامی را دارد چون از مردم خود الهام می‌گیرد.

در آفریقا حضور جدی‌تر خواهیم داشت

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که سفر ظریف به آفریقا در راستای بدعهدی غرب در حوزه بانکی بوده است؟ اظهار داشت: آفریقا هیچ ربطی به اروپا ندارد. آفریقا برای ما یک مجموعه است که به طور مستقل با آنها روابط داریم و باید تلاش کنیم روابط همه‌جانبه بیشتری با آنها داشته باشیم.

قاسمی با بیان اینکه سفر ظریف به آفریقا هیچ ارتباطی به دیگر مسائل ندارد، تصریح کرد: آفریقا برای ما یک هدف مهم است. این دومین تور ظریف است که سه کشور آفریقایی در بخش خصوصی و دولتی ایشان را همراهی کردند و اسنادی هم امضا شد. در این سفر یک کلینیک در اوگاندا توسط دولت ایران از محل کمک‌های توسعه ساخته شده و آماده بود، افتتاح شد. ما در آفریقا حضور جدی‌تر خواهیم داشت و به این روند ادامه می‌دهیم. امیدوارم طی ماه‌های آینده و روزهای پیش‌رو بتوانیم هیات‌های دیگری در آفریقا داشته باشیم و بتوانیم حوزه کاری خودمان را افزون سازیم؛ بنابراین بحث‌هایی مثل مسائل بانکی که در حاشیه این سفر مطرح می‌شود، اشتباه است. 

اعتراف عربستان به دنبال کردن سیاست‌های خصمانه‌ نسبت به ایران

وی در پاسخ به این سوال که  ولیعهد عربستان در مصاحبه با روزنامه گاردین عنوان کرده که سیاست‌های سخت‌گیرانه که در جامعه عربستان اعمال می‌شده واکنشی به جمهوری اسلامی ایران بوده و این کشور تصمیم گرفته سیاست‌های معتدلانه‌ای را در پیش بگیرد، خاطرنشان کرد: صحبت جالبی است. عربستان اعتراف می‌کند که سیاست‌های خصمانه‌ای را طی دهه‌های گذشته نسبت به جمهوری اسلامی دنبال کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: واقعیت دیگری نیز در این صحبت نهفته است که مجامع جهانی و حقوق بشری باید حتما به آن توجه کنند و آن گسترش افراط‌گرایی و منشاء افراط‌گرایی و تولید خشونت و ترور در منطقه و جهان که جان انسان‌های بسیاری را در نقاط مختلف جهان و به ویژه منطقه را نشان می‌دهد. این اعتراف دیگری است.

قاسمی با بیان اینکه عربستان از یک سیاست خصمانه افراط‌گرایانه‌‌ای در این مدت پیروی کرده است، ابراز داشت: این سیاست باعث وضعیت سال‌های اخیر در منطقه و جهان بوده و این قابل توجه مجامع جهانی و بین‌المللی است و این جای امیدواری دارد که اگر جدیتی در این حرف نهفته باشد،‌ عربستان بتواند تغییر رویکرد و در تبلیغات بلکه در عمل داشته باشد و با واقع‌بینی اساسی به اعتدال و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با همسایگان و مردم خودش برسد و دست از خشونت و کشتار در یمن بردارد.

آنچه شورای همکاری خلیج فارس دیده می‌شود یک بحران عظیم است

وی درباره اظهارات وزیر امور خارجه بحرین درخصوص درخواست تعلیق عضویت قطر در شورای همکاری خلیج فارس بیان کرد: این مسئله داخلی شورا و مشکلاتی است که بین این کشورها وجود دارد و از گذشته نیز بوده و برخی سعی کردند با ایجاد دشمن فرضی به صورت تصنعی یک نوع وحدت نظر را در این مجموعه نشان دهند که معمولا کمتر موفق بودند.

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان تاکید کرد: آنچه که در وضعیت شورا دیده می‌شود یک بحران عظیم است که کشورهای درون این مجموعه به آن روبرو هستند و بخشی از این مشکلات دیده نمی‌شود و تصورم این است که باید در آینده شاهد تحولات عمده در این مجموعه باشیم.

ایران از هر تلاشی برای کاهش تنش در قفقاز کوتاهی نمی‌کند

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره بحران قره‌‌باغ یادآور شد: ایران بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی اولین و جدی‌ترین کشوری بود که وارد صحنه میانجیگری بین آذربایجان و ارمنستان در حوزه قره‌باغ شد و موفق شد یکسری آتش‌بس‌ها را اجرا کند.

وی با بیان اینکه امیدواریم در پیرامون ما و حوزه قفقاز با توجه به اهمیت و حساسیت آن و تاریخ مشترک بین ما و این کشورها هیچگونه درگیری و نگرانی وجود نداشته باشد، عنوان کرد: بارها اعلام کردیم که از هر تلاشی که بتواند در کاهش این نظام و درگیری به عمل آوریم کوتاهی نمی‌کنیم. علاقمندیم شاهد باشیم که روزی این اختلافات برچیده خواهد شد و دو کشور همسایه ما در بخش شمالی بتوانند در ثبات و امنیت بیشتر، در صلح، ثبات و توسعه اقتصادی گام‌های اساسی را بردارند و این امیدواری وجود دارد و امیدواریم که در پی این تماس‌ها و رفت‌و آمدها بر این وضعیت موجود تاثیر گذاشته و روابط دو کشور را تا حدی نزدیک‌تر کنیم.

زمان گشایش و اعزام دیپلمات‌های ایرانی به جده روشن نیست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر دو هیأت از ایران و عربستان به منظور بازدید از اماکن دیپلماتیک گفت: هیأت‌های مزبور ویزاهای خود را دریافت کرده‌اند ولی سفر هنوز انجام نشده است. آن چیزی که امضا شد سوئیس به عنوان حافظ منافع ما انتخاب و سندی بین ما و عربستان امضا شد که قرار است در آینده دفاتر حفاظت منافع ما گشایش پیدا کند. زمان گشایش و اعزام دیپلمات‌های ایرانی به جده روشن نیست و زمانی که موضوع قطعی شود، اعلام خواهد شد.

سفر آقای آمانو به تهران سفر خوبی بود

خبرنگار پرسید آیا در سفر آمانو به تهران امکان‌ناپذیر بودن بازدید از مراکز غیرهسته‌ای ایران به وی اعلام شد؟ که قاسمی اظهار داشت: سفر آقای آمانو به تهران سفر خوبی بود. ارتباط و همکاری خوب و نزدیکی بین ایران و آژانس برقرار است و آژانس به عنوان سازمان تخصصی وابسته به سازمان ملل از وظایف ذاتی مشخصی برخوردار است و روند مسائل برجام را براساس آنچه که در برجام مشخص و به آژانس محول شده دنبال می‌کند.

وی اضافه کرد: ما این رایزنی‌ها و تبادل‌نظرها را داشته‌ایم و در سطوح دیگر تماس‌ها وجود دارد. درخصوص مواردی که مطرح کردید در دستور کار ما نبوده و نیست، ما در مورد همکاری‌های جاری با هم صحبت کردیم و مذاکرات موفقی را پشت سرگذاشتیم.

صداها از ریاض متفاوت است

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره مطالب مطرح‌شده مبنی بر اینکه یکی از ابعاد سفر حیدر العبادی به تهران بحث میانجیگری بین ایران و عربستان بوده، تصریح کرد: سفرها و آمد و شدها با عراق بسیار است و هر لحظه‌ای که احساس کنیم به دلیل روابط دوجانبه و شرایط منطقه باید گفت‌وگو کنیم، این سفرها انجام می‌شود. سفر نخست‌وزیر عراق به تهران هم سفر بسیار پرباری بود و در دیدارهای ایشان مسائل دوجانبه و منطقه‌ای مطرح شد.

قاسمی با بیان اینکه درخصوص میانجیگری بحث مشخص و روشنی صورت نگرفت، خاطرنشان کرد: البته همواره صداها از ریاض متفاوت است. هر از گاهی صحبت از میانجیگری کشورها می‌کنند و بعد تکذیب می‌کنند. ما مشکلی برای حل و فصل برخی مسایل با کشورهای همسایه و پیرامونی اگر باشد، نداریم. این آمادگی را داریم بتوانیم در یک محیط آرام‌تر و باثبات‌تر زندگی کنیم و وضعیت جدیدتری برای عرصه منطقه رقم بزنیم.

وی با بیان اینکه  آنچه در ریاض قابل مشاهده است و علائمی که صادر می‌شود علائمی است مغایر با این روند و هنوز اختلاف سلیقه‌ها در درون عربستان وجود دارد، ابراز داشت: تا حد زیادی از واقعیات منطقه به دور هستند و بیشتر نگاه آنها به کشورهای فرامنطقه‌ای است تا استفاده از یک ظرفیت جمعی منطقه‌ای برای گسترش امنیت و ثبات در منطقه.

علاقه‌مند بودیم که از تضعیف،‌ شکست و مشکل برای مردم اقلیم جلوگیری کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضعیت اقلیم کردستان عراق و برگزاری همه‌پرسی استقلال نیز بیان کرد: تمامیت ارضی عراق اصل لایتغیر مهمی برای ایران است. موضوع اقلیم نیز مسئله داخلی و درونی عراق است. اقدام به همه‌پرسی علی‌رغم توصیه‌های مشوقانه و دوستانه کشورهای منطقه،‌ انجام شد و کار نابجا و اشتباهی بود.

قاسمی با اشاره به روابط تهران و اقلیم یادآور شد: با توجه به روابط‌مان با اقلیم طی دهه‌های گذشته علاقه‌مند بودیم که از ورود و راه‌هایی که می‌تواند منجر به تضعیف،‌ شکست و مشکلات برای مردم اقلیم شود، جلوگیری کنیم ولی هوس‌های افراد مشخصی که شاید بر مسائل کامل منطقه اشراف نداشته و تحلیل دیگری از اوضاع داشتند باعث شد که این همه‌پرسی انجام شد و نهایتا مشکلاتی را در درون اقلیم و گروه‌ها و احزاب ایجاد کنند.

وی تاکید کرد: امیدواریم این مشکلات کم شود و بتوانند در چارچوب قانون اساسی و حاکمیت و تمامیت ارضی عراق زندگی مناسبی را داشته باشند.

رفتار دولت آذربایجان برای ما ملاک است

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان درباره اظهارات ضدایرانی برخی از اعضای پارلمان آذربایجان عنوان کرد: آنچه برای ما ملاک است، و سعی می‌کنیم در فرصت‌های مناسب برخی‌ ناملایمات که ممکن است از جاهای دیگری از آذربایجان مطرح شود را به اطلاع‌ طرف آذربایجانی برسانیم و گلایه‌مندی‌های ما حتما به اطلاع آنها خواهد رسید.

قاسمی درباره سفر نماینده حماس به ایران و اینکه ایران بین حماس و سوریه میانجیگری کند، گفت: اینکه قرار است ما وارد بحث میانجیگری شویم، بحث زودی است و بهتر است به این مسئله نپردازیم و آن را به آینده بسپاریم. با یک سفر نمی‌توان به نتایج خیلی روشن و مشخصی دست یافت. 

امیدواریم مشکل دانشجویان ایرانی در چین به فرجام خوبی نائل شود

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه هفته‌های گذشته دولت چین حساب‌های بانکی تمامی دانشجویان ایرانی در چین را فریز کرده و مسترکارت‌های آنها بی‌اعتبار شده است. این مسئله، شامل حساب‌هایی که خود دانشگاه‌ها برای دانشجویان ایرانی باز کرده‌اند هم می‌شود. برای رفع مشکل ایرانیان مقیم چین چه کرده‌اید؟ گفت: این مسئله، موضوع خاص ایران نیست.

این مقام عالی‌رتبه وزارت امور خارجه ادامه داد: این مشکل در گذشته برطرف شده بود اما مجددا ما اخباری را از نمایندگی ایران و دانشجویان ایرانی داشتیم که این مشکل بروز کرده است. پیگیری‌هایی از طریق سفارت چین در ایران و ارگان‌های دیگر در این باره داشتیم. 

قسمی با بیان اینکه علتی که چینی‌ها مطرح می‌کنند مسایل داخلی خودشان و جابه‌جایی مقررات و کارهایی است که باید در حوزه بانکی خودشان انجام دهند، است، اظهار داشت: امیدوارم مشکل این باشد و مشکل دانشجویان ایرانی در کوتاه‌مدت با پیگیری‌های همه‌جانبه به فرجام خوبی نائل شود.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز