معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح:
۱۲ درسنامه علمی و حقوقی قضایی برای تدریس قضات در آگاهسازی نیروهای مسلح تدوین شد

معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح با بیان اینکه ۵ تفاهمنامه علمی، پژوهشی و آموزشی با پژوهشگاه قوه قضاییه، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه شهید بهشتی و نهاد کتابخانههای عمومی داشتیم، گفت: حدود ۱۲ درسنامه علمی و حقوقی قضایی برای تدریس قضات در آگاه سازی نیروهای مسلح تدوین شد.
به گزارش ایلنا، محمدرضا یزدانیان، با اشاره به اقدامات انجام شده در معاونت قضایی و حقوقی سازمان قضایی اظهار کرد: این معاونت در سه حوزه پیشگیری از وقوع جرایم، آموزش و پژوهش و امور حقوقی و همچنین نشریات تخصصی دادرسی فعالیت دارد.
وی افزود: در حوزه پیشگیری از وقوع جرایم، سازمان قضایی نیروهای مسلح در کنار ماموریت اصلی خود که رسیدگی به جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی است باتوجه به اصل ۱۵۶ قانون اساسی، اجرای سند چشم انداز ۲۰ ساله سازمان قضایی نیروهای مسلح و سند تحول و تعالی قوه قضاییه؛ وظیفه پیشگیری از وقوع جرم را نیز برعهده دارد.
از سال ۷۷ تا کنون ۵ برنامه بلند مدت پیشگیری از وقوع جرم داشتیم
معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح تصریح کرد: در سازمان قضایی از سال ۷۷ تا کنون ۵ برنامه بلند مدت پیشگیری از وقوع جرم داشتیم و امسال نیز سال دوم برنامه ششم تحت عنوان تحول، مشارکت و اثربخشی است. برنامههای پیشگیری در چند محور انجام میشود که محور اصلی، پیشگیری اجتماعی در قالب شوراها، محور دوم کارهای تحقیقاتی و پژوهشی، محور سوم آگاه سازی، محور چهارم پیشگیری وضعی و محور پنجم پیشگیری قضایی هستند.
بررسی علل و عوامل و زمینههای وقوع جرم سوء استفاده از موقعیت شغلی با تاکید بر جرایم مالی
وی گفت: در سال گذشته در زمینه پیشگیری اجتماعی، برنامه شوراهای استانی اختصاص به بررسی علل و عوامل و زمینههای وقوع جرم سوءاستفاده از موقعیت شغلی با تاکید بر جرایم مالی دارد. بدین صورت که در سراسر کشور شوراهای استانی داریم و هر شش ماه در هر سازمان یک شورا تشکیل میشود. در معیت شوراهای استانی کمیسیونهای تخصصی قضات و کمیسیونهای پیشگیری نیروهای امنیتی انجام وظیفه میکنند.
یزدانیان عنوان کرد: مجموعا در سال گذشته ۶۰ شورا در سراسر کشور، ۹۵ کمیسیون پیشگیری قضایی و ۴۳۱ کمیسیون پیشگیری نیروهای مسلح تشکیل شده و در مجموع ۵۸۶ جلسه در این حوزه تشکیل شده است که به بررسی علل و زمینههای جرم سوء استفاده از موقعیت شغلی با رویکرد اقتصادی و جرایم مرتبط با اخلاق عمومی پرداخته است. رئیس سازمان قضایی استان، دادستان نظامی استان و فرماندهان عالی نیروهای مسلح در استان ترکیب شورایهای استانی پیشگیری را تشکیل میدهند.
معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح تصریح کرد: تاکید کرد: در ستاد کل نیروهای مسلح نیز از لحاظ ساختاری یک شورای عالی پیشگیری از وقوع تخلفات و جرایم داریم و در سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز شورای سیاستگذاری پیشگیری از وقوع جرم وجود دارد که این دو شورا وظیفه سیاست گذاری کلان درباره پیشگیری از وقوع جرم را عهدهدار دار هستند.
۱۰۰ کار تحقیقاتی و پژوهشی توسط نخبگان کشوری، لشگری و استاتید دانشگاه انجام شده است
وی گفت: در رابطه با بعد کارهای تحقیقاتی و پژوهشی نیز در حدود ربع قرن پیشگیری از وقوع جرم در سازمان قضایی و نیروهای مسلح، حدود ۱۰۰ کار تحقیقاتی و پژوهشی توسط نخبگان کشوری، لشگری و استاتید دانشگاه انجام شده است. بعد دیگر پیشگیری اقدامات پیشگیری، موضوع آگاه سازی بوده که در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۸۱۴ ساعت توسط همکاران قضایی در سراسر کشور و در یگانهای نظامی و انتظامی امر آگاه سازی انجام شده است.
امر پیشگیری از وقوع جرم در نیروهای مسلح نهادینه شده است
یزدانیان خاطرنشان کرد: در قانون پیشگیری از وقوع جرم مصوب مجلس حدود، ۲۴ نهاد متولی امر پیشگیری پیش بینی شده که به طور یقین میتوان گفت که سازمان قضایی و نیروهای مسلح از لحاظ عملکرد در بین این ۲۴ نهاد، پیشتاز است و بهترین عملکرد را از زمان تصویب این قانون تاکنون داشتهاند. به عبارت دیگر امروزه امر پیشگیری از وقوع جرم در نیروهای مسلح نهادینه شده و به بخشی از فرهنگ و گفتمان سازمانی آنان تبدیل شده است و به صورت برنامه محور و علمی دنبال میشود.
همکاری خوبی با معاونت حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه داریم
وی درباره ارتباط معاونت قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح با نمایندگان مجلس اظهار کرد: معاونت حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه از لحاظ ساختاری، امور مربوط به قانون گذاری را بر عهده دارد و ما هم همکاری خوبی با معاونت حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه داریم علاوه بر آن به طور مستقیم با کمیسیونهای قضایی و امنیت ملی مجلس هم در تدوین لوایح ارتباط داریم.
معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح تصریح کرد: به طور مثال در سال جاری در اصلاح و بازنگری قوانین مرتبط، تقریبا در تمام جلسات کمیسیونهای امنیت ملی مجلس و کمیتههای فرعی شرکت کردیم و همچنین در چندین جلسه کمیسیون قضایی مجلس به همراه رئیس سازمان شرکت کردیم و نظرات خود را درباره مقررات افتراقی مرتبط با نیروهای مسلح ارائه دادیم. این اقدامات از طریق اداره کل حقوقی سازمان انجام میشود.
بیش از ۶ هزار دوره برای کارکنان نیروهای مسلح در زمینههای آگاهسازی برگزار کردیم
یزدانیان درباره کلاس و دورههای آموزشی برای کارکنان نیز گفت: یکی از ماموریتهای معاونت قضایی وحقوقی ارائه آموزشهای هدفمند است که به منظور مهارت افزایی کارکنان توسط اداره کل آموزش این معاونت انجام میشود. حدود ۶ هزار و ۱۵۵ دوره برای کارکنان نیروهای مسلح در زمینههای آگاهسازی برگزار کردیم و استقبال بسیار خوبی هم انجام شد. امروز بحث آگاهسازی نیروهای مسلح به شکل یک نهضت و به شکل هدفمند و نظامند انجام میشود که مورد تاکید فرمانده معظم کل قوا نیز بوده و در سراسر کشور، همکاران ما در یک برنامه تعریف شده معین بحث آگاه سازی نیروهای مسلح را برگزار میکنند.
برگزاری ۱۵۱ دوره آموزشی برای ضابطین نیروهای مسلح
وی افزود: علاوه بر بحث آگاه سازی در سال جاری، ۱۵۱ دوره آموزشی برای ضابطین نیروهای مسلح برگزار کردیم که براساس مقررات قانون آیین دادرسی کیفری ضابطین باید کارت ضابط داشته باشند و آموزش مستمر ببینند همچنین ۴ دوره تخصصی ویژه مدیران و فرماندهان نیروهای مسلح در خصوص آگاه سازی برگزار شد و ۵۶ دوره هم برای همکاران قضایی و قضات در جهت ارتقای سطح عملی و بینش قضایی آنان برگزار شد که ۳۴۰ نفر از همکاران قضایی در این دورهها شرکت نمودند.
برگزاری ۶۹ دوره برای هزار و ۲۳۸ نفر از همکاران اداری
معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح با بیان اینکه ۶۹ دوره برای هزار و ۲۳۸ نفر از همکاران اداری برگزار شده است، افزود: نکته دیگری که قابل اشاره است، نشستهای قضایی قضات سازمان قضایی نیروهای مسلح است که در سال جاری همگام با دادگستری قضات محترم سازمان در سراسر کشور ۶۲۴ نشست علمی دو ساعته برگزار شد که این نشستها پس از بررسی در هیئت عالی نشستهای قضایی در سامانه نشستهای قضایی قوه قضاییه بارگذاری میشود.
تدوین ۱۲ درسنامه علمی و حقوقی قضایی برای تدریس قضات در آگاه سازی نیروهای مسلح
یزدانیان خاطرنشان کرد: همچنین ۵ تفاهم نامه علمی، پژوهشی و آموزشی با پژوهشگاه قوه قضاییه، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه شهید بهشتی و نهاد کتابخانههای عمومی داشتیم و حدود ۱۲ درسنامه علمی و حقوقی قضایی برای تدریس قضات در آگاه سازی نیروهای مسلح تدوین شد.