هاشمی طبا در گفتوگو با ایلنا:
وفاق ملی یک طرفه ایجاد نمیشود
یک فعال سیاسی تاکید کرد: بحث وفاق ملی بحثی نیست که یکطرفه باشد به نظر می آید که بعضی افراد قادر به تحمل یکدیگر یا پذیرش طرز فکر متفاوت نباشند.
سید مصطفی هاشمیطبا فعال سیاسی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در موزد اینکه با توجه به شعار اصلی دولت چهاردهم که وفاق ملی بوده و تلاش دارد تا این وفاق را در جامعه محقق کند، چگونه میتوان با وجود تفکرات متنوع به این هدف رسید، عنوان کرد: بحث وفاق ملی بحثی نیست که یکطرفه باشد به نظر می آید که بعضی افراد قادر به تحمل یکدیگر یا پذیرش طرز فکر متفاوت نباشند. البته بسیاری از مردم عادی، با هر مذهب و دینی، در کنار هم زندگی میکنند و مشکلی با یکدیگر ندارند این سیاستمداران هستند که به دلیل ورود به عرصه سیاست و پیروی از نگرشهای خاص خود، ممکن است نتوانند به وفاق ملی دست یابند.
وی ادامه داد: در این زمینه، سیاستمداران به دلایلی ممکن است شعار وفاق دهند، ولی در عمل اختلافات خود را نمایان کنند. حتی در دولتی که عنوان دولت وفاق را یدک میکشد، میبینیم که برخی وزرا موضعگیریها و اقداماتی انجام میدهند که اصلاً با مجموعه طرز فکری دولت چهاردهم سازگار نیست. وفاق ملی خیلی خوب است ولی تحقق آن در میان سیاستمداران دشوار به نظر میرسد.
هاشمیطبا اظهار کرد: اگرچه مردم در سطح عمومی معمولاً با هم مشکلی ندارند و به راحتی در کنار یکدیگر زندگی میکنند و وفاق دارند. در سطح سیاستمداران، به دلیل رقابتهای سیاسی و ایدئولوژیک، رسیدن به وفاق بسیار مشکل است. نمیشود گفت که همه یک جور فکر میکنند و باید همه از یک قانون پیروی کنند بلکه وفاق ملی باید براساس رعایت اصول و قوانین مشترک و احترام به حقوق یکدیگر بنا شود. در این میان، دستگاههای اجرایی و قضایی باید در برابر تخلفات و اقدامات غیرقانونی، برخورد یکسانی داشته باشند.
وی افزود: یک نکته اساسی که در این بحث باید به آن توجه کنیم، این است که مسئولین قضایی باید در برابر تخلفات از قانون یا تهمتهای بیاساس واکنش نشان دهند و اجازه ندهند که این مسائل در جامعه تقویت شوند. ظاهرا حدیثی وجود دارد که تهمت زدن به برخی افراد واجب است و بر این اساس تهمتهایی زده میشود که گمان میکنند ایرادی ندارد. دستگاه قضایی نباید در برابر چنین مسائل و رفتارهای ناپسندی سکوت کند. قوه قضاییه وظیفه دارد که با افرادی که اظهارات نامربوط مطرح میکنند یا از موقعیت خود سوءاستفاده میکنند، برخورد قاطع و قانونی داشته باشد. تنها در این صورت است که این مسائل قابل حل خواهند بود.
این فعال سیاسی تصریح کرد: فرض کنید وفاق ملی برقرار شود. به قول علما، میپرسند؛ بعدش چه؟ یعنی، وفاق ملی شاید شرط لازم باشد، اما اینکه پس از حصول آن چه میخواهیم انجام دهیم، بسیار مهم است. ما سالها بر این باور بودیم که به جای تمرکز بر خارج باید به مسائل داخلی بپردازیم اما اکنون میبینیم که توجهی به داخل نیست و مسائل داخلی ما، از جمله محیط زیست و روابط اقتصادی، چندان در کانون توجه قرار ندارند و تمرکز بیشتر به سمت خارج است.
وی ادامه داد: مهم این است که ما فرض کنیم وفاق ملی به دست آمده و سیاستمداران به ظاهر توافق کردهاند که همه چیز عالی است. سؤال اصلی این است که قصد دارند چه اقدامات مشخصی انجام دهند؟ آیا برنامهریزیهای کلانی مانند برنامه هفتم توسعه، با یک دیدگاه مشترک و همسویی کامل اجرا خواهد شد؟ این پرسش که پس از ایجاد وفاق ملی چه برنامههایی و با چه همتی پیش برده خواهند شد، بهویژه اهمیت دارد.
هاشمی.طبا خاطرنشان کرد: متاسفانه وفاق ملی در میان سیاستمداران به راحتی به دست نمیآید. حتی در تاریخ نیز شاهد نبودهایم که تمام سیاستمداران در یک کشور در زمینههایی مانند وفاق ملی کاملاً همسو و متحد بوده باشند. مهم این است همه از قانون پیروی کنند اگر ما این قانون را قبول کنیم و مقامات نظارتی ما عدالت را در برخورد با کسانی که قانونشکن هستند رعایت کنند، مشکلات مملکت حل خواهد شد.