خبرگزاری کار ایران

قوامی در گفت‌‌وگو با ایلنا:

مردم ریال را بی‌خیال شدند/ همه تلاش می‌کنند با ایجاد یک دیواره دفاعی ارزش پول‌شان را حفظ کنند

مردم ریال را بی‌خیال شدند/ همه تلاش می‌کنند با ایجاد یک دیواره دفاعی ارزش پول‌شان را حفظ کنند
کد خبر : ۱۵۷۴۸۹۲

یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت:از آنجایی که نرخ ارز روند تدریجی افزایشی به خودش گرفته است و مردم مشاهده می‌کنند ریال‌شان در مقابل سایر ارزها در حال سقوط ارزش‌است، از همین رو احساس می‌کنند یک قطعه آتش در دست‌شان نگه می‌دارند و سعی می‌کنند ریال‌شان را به دارایی تبدیل کنند و بهترین جایگزین‌ برای این کار ارز است.

هادی قوامی در گفت‌‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره این‌که بالا رفتن قیمت دلار عوامل مختلفی دارد، اما این جهش قیمتی که هم اکنون با آن روبه‌رو هستیم ناشی از چیست، گفت: در بالا رفتن نرخ ارز مجموعه‌ای از عوامل تاثیرگذار هستند؛ یک عامل پیش‌بینی نسبت به آینده است؛ یعنی هرچقدر پیش‌بینی نسبت به آینده بهتر باشد و احساس کنیم که در آینده مثلاً می‌توانیم ارتباط بیشتری با دنیا داشته باشیم و مسیرهای پرهزینه کاهش پیدا می‌کند، طبیعتاً ثبات در نرخ دلار ایجاد می‌شود.

 این عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: عامل دیگر بُعد روانی این موضوع است، این عامل روانی روی قیمت ارز تاثیر می‌گذارد. 

وی با اشاره به افزایش نرخ ارز نیمایی در بودجه سال ۱۴۰۴، بیان کرد: در بودجه گفته شد نرخ ارز ترجیحی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ و ۵۰۰ افزایش پیدا کند، از سوی دیگر نرخ ارز نیما هم ۱۰۰ تومان ۱۰۰ تومان تغییر می‌کند، این‌ها یک گرایی به سمت افزایش می‌دهند و چشم‌اندازی که مردم پیش‌بینی می‌کنند این است که بالاخره نرخ ارز در حال افزایش است.

قوامی خاطرنشان کرد: از آنجایی که نرخ ارز روند تدریجی افزایشی به خودش گرفته است، مردم مشاهده می‌کنند ریال‌شان در مقابل سایر ارزها در حال سقوط ارزش‌ است، از همین رو مردم حس می‌کنند یک قطعه آتش در دست‌شان نگه داشته‌اند و سعی می‌کنند ریال‌شان را به دارایی تبدیل کنند که درجه نقدینگی بالاتری دارد و بهترین جایگزین‌ برای این کار ارز است، حال سراغ هر ارز خارجی غیر از ریال می‌روند؛ یعنی از ریال بیخیال شدند و به ارزهایی پناه می‌برند که به وسیله آنها یک دیواره دفاعی درست کنند و ارزش پول‌شان را حفظ کنند و خود این تقاضا برای ارز را بالا می‌برد.

وی یادآور شد: از طرف دیگر ما چون واردات مواد اولیه، قطعات و ماشین‌آلات داریم و میزان واردات‌مان بیشتر از صادرات غیر‌نفتی‌مان است و به دلیل این کسری تقاضا در این خصوص همیشه وجود دارد و چون این نرخ بالا است بیش‌ برآوردی و کم برآوردی در واردات و صادرات وجود دارد. یعنی فرض کنید کسی که مثلاً رفته است یه کالایی را وارد کند سعی می‌کند بیش برآورد کند و بخشی از آن ارزی که گرفته است را آزاد کند به قیمت جاری بفروشد، آن کسی هم که مثلاً صادرات کرده سعی می‌کنه کم برآورد می‌کند و ارز کمتری تحویل بدهد.

این عضو سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: ۳ میلیارد دلار ارز از منشأ غیر از صادرات گذاشته شده است تا فردی که مثلا ارزی، ظرفیت یا اعتباری خارج از کشور دارد بتواند ماشین یا گوشی وارد کنند، خود این یعنی چه؟ یعنی مثلاً یک بخشی از آن ارزهای قاچاق می‌آیند در این عرصه. یعنی یک عده‌ای می‌روند ارزها را می‌گیرند و می‌گویند چون متقاضی برای این ارزها است می‌آوردند در اینجا.

وی تاکید کرد: بانک مرکزی باید یک مجموعه سیاست‌هایی را اتخاذ کند و از آن طرف هم جلوی این افزایش قیمت بیایستد، نه این‌که آن پایین را بیاورد به این بالا وصل کند ( افزایش نرخ نیمایی نسبت به بازار) چون هر چقدر  دنبال این بدویید مثل این است که دنبال سایه می‌دوید، اگر دنبال سایه بدوید چه زمانی به آن می‌رسید؟ هیچ وقت به آن نمی‌رسید، اگر به سایه پشت کنید آن دنبال شما می‌آید. پس باید بانک مرکزی تدابیری اتخاذ کند که این را کنترل کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز