یوسفیانملا در گفتوگو با ایلنا:
دولت میتواند راه دخالت نمایندگان در انتصاب دولت را ببندد/ مردم تهران از ۳۰ نماینده استان ۱۰ نفرشان را هم نمیشناسند
نماینده ادوار مجلس گفت: دخالت نمایندگان در انتصابها به نوع روابط دولت و مجلس بستگی دارد. یک دولتی میگوید من جز وزیر باقی را اجازه نمیدهم که مطلقا کسی دخالت کند. اما دولت دیگری مرتب دعوت میکند تا نظر نمایندگان نظر دهند و بگویند چه کاری انجام شود. وقتی دعوت میکند، آنها هم نظر میدهند. به هرحال اگر از ابتدا راه را ببندند دخالتی صورت نخواهد گرفت. رهبری صراحتا به نمایندگان مجلس گفتند جز وزیر که در قانون اساسی آمده در بقیه انتصابها دخالت نکنید. مابقی در قانون اساسی نه منع و نه تأیید شده است. در قانون اساسی در این مورد سکوت مطلق است. بنابراین این موضوع بستگی به روال دولتها دارد.
عزتالله یوسفیان نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره دخالت برخی نمایندگان مجلس در انتصابهای مدیران رده میانی دولت با وجود استقلال قوای سه گانه گفت: آقایان دولت میگویند ما لیست ۲ تا ۳ نفره را به آنها معرفی میکنیم تا آنها نظر دهند. خود اعضای دولت برای اظهارنظر نمایندگان آنان را دعوت میکنند. وقتی خودشان دعوت میکنند، آنها هم دخالت میکنند. در حال حاضر گفتند که برای استانداران ما سه نفر را معرفی میکنیم و آنها از بین سه نفر یک نفر را به ما بگویند. یعنی از آن طرف چون که صد آمد نود هم نزد ماست. وقتی مجلس میتواند وزیر وزارتخانه را تعیین کند، چطور میتوانید بگویید معاون وزارتخانه را تعیین نکند؟
وی افزود: این دخالتها به نوع روابط دولت و مجلس بستگی دارد. یک دولتی میگوید من جز وزیر باقی را اجازه نمیدهم که مطلقا کسی دخالت کند. اما دولت دیگری مرتب دعوت میکند تا نظر نمایندگان نظر دهند و بگویند چه کاری انجام شود. وقتی دعوت میکند، آنها هم نظر میدهند. به هرحال اگر از ابتدا راه را ببندند دخالتی صورت نخواهد گرفت. رهبری صراحتا به نمایندگان مجلس گفتند جز وزیر که در قانون اساسی آمده در بقیه انتصابها دخالت نکنید. مابقی در قانون اساسی نه منع و نه تأیید شده است. در قانون اساسی در این مورد سکوت مطلق است. بنابراین این موضوع بستگی به روال دولتها دارد. معمولا اینطور بوده که اگر در را برای نمایندگان باز میگذاشتند، آنان نیز دخالت میکردند. زمانی یک دولتی بود که اصلا اجازه نمیداد و راه را میبست و نمایندگان چارهای نداشتند و دخالت نمیکردند. اما الان میبینید آقایان مرتب دعوت میکنند که نظر دهید و ما را تنها نگذارید. عرض من این است که یک بخش این مطالب به خود دولتیها برمیگردد که از نمایندهها دعوت میکنند و اگر نمایندهها بدانند دخالتها هیچفایدهای ندارد و در بسته است، خودشان را معطل نمیکنند.
یوسفیانملا در پاسخ به اینکه بخشی از این رویه غلط دستپخت همین مجلس بوده که در کار قوه مجریه دخالت کرده است. راه جلوگیری از دخالت نمایندگان در عزل و نصب نیروهای دولتی چیست، گفت: اگر وزیری، سیاست را به شکلی بنیان بگذارد که به دخالت توجه نکند، نمایندگان دیگر دخالت نمیکنند. اگر نمایندگان بدانند دخالت بیفایده است، دخالت نمیکنند. اما من بعضی از آقایان مسئولین دستگاه اجرایی را مقصر میدانم. وقتی از نمایندگان مجلس دعوت میکنند که نظر دهید و بگویید، این دخالتها نیز رخ میدهد. شما همان نطقهایی که وزرا در جلسات رأی اعتماد انجام دادند را ببینید، اکثرشان میگفتند ما به نظرات شما عمل میکنیم، میخواهیم همراهی داشته باشیم و با تعامل هم کارها را پیش ببریم.
وی تصریح کرد: بنابراین اگر اصل را بر این بگذارند که خودشان عزل و نصبها را انجام دهند و نمایندگان هم بدانند دخالت بیفایده است، دخالت نمیکنند. اعتقاد من این است که باید این سیاستگذاری در دولت پا بگیرد که بگویند رهبری هم بر این موضوع تاکید داشتند و راه دخالت نمایندگان بسته است و ما در مسأله عزل و نصبها هیچچیزی را نمیپذیریم. در نهایت این به مسئله اعضای دولت برمیگردد که محکم بایستند.
این نماینده ادوار مجلس درباره راه اینکه دولت به مجلس اجازه دخالت در انتصابات را ندهد، گفت: اگر دولت واقعا میخواهد نظر افراد و اشخاص را بگیرد، راه را برای همه باز بگذارد. الان همه نمیتوانند نیروهایی که دارند را معرفی کنند بلکه یک عده خاصی که ارتباطات دارند و کسانی که در کار تشکیلاتی و حزبی هستند میتوانند نیروهای خود را معرفی کنند. در حال حاضر اگر این ارتباط برقرار کردن را نداشته باشید امکان ندارد و محال است که نظر شما شنیده شود و حتما باید کسی را داشته باشید. بنابراین دولتیها اگر میخواهند نظر بگیرند در را برای همه باز بگذارند؛ نه اینکه تنها یک عده بتوانند ارتباط برقرار کنند و نظر دهند. اگر نمیخواهند نظر بگیرند، در را کامل ببندند و خودشان تصمیم بگیرند، جز این نمیشود.
یوسفیانملا درباره لزوم پاسخگو بودن نمایندگان به عملکرد خود در صورت دخالت در انتصابات دولتی گفت: این به مجلس و نوع اعتماد مجلس و مردم برمیگردد. جایی که مردم بتوانند، مسئولیتی که نمایندگان در قبال مردم دارند را تجلی داده و به منصه ظهور بگذارند وجود ندارد. مثلا بگویند بعد از ظهر یک روزی، هفتهای یک یا دو روز در یک نقطه مجلس، هرکسی بیاید اگر از نحوه کار، نطق یا موارد دیگر نماینده اعتراضی دارد مطرح کند. الان چنین چیزی وجود ندارد، مگر اینکه کسی مشکلی داشته باشد، بخواهد در جایی استخدام شود و نزد نماینده برود و نامهای بگیرد.
وی گفت: در مورد وظایف نماینده هیچ راهکاری به مردم ارائه داده نشده و این به مجلس برمیگردد که این راهکار را ارائه دهد تا مردم برای کارهایی که دارند بتواند از نماینده مجلس در مورد وظایف او سوال کنند. این به نحوه برنامهریزی و ارتباطات مجلس برمیگردد. اگر الان در تهران به مردم بگویید از ۳۰ نماینده نام ۱۰ نفرشان را بگویید نمیدانند و نمیشناسند. اصلا ارتباطی برقرار نیست.