خبرگزاری کار ایران

خطیب‌زاده در نشست خبری:

موارد مدنظرمان را از طریق مورا کتباً به تیم آمریکایی اعلام می‌کنیم/ پلن B برای هیچ کشوری جذاب نیست

موارد مدنظرمان را از طریق مورا کتباً به تیم آمریکایی اعلام می‌کنیم/ پلن B برای هیچ کشوری جذاب نیست
کد خبر : ۱۱۸۳۷۷۶

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تا امروز موارد مدنظرمان را از طریق اقای انریکه مورا بصورت مکتوب به تیم آمریکایی اعلام می‌کنیم و تا امروز از همین طریق پیشرفت هایی را کسب کرده‌ایم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید خطیب‌زاده در نشست خبری صبح امروز خود ضمن گرامیداشت روز غزه و یادآوری سیاست همیشگی جمهوری اسلامی ایران از آرمان فلسطین و تبریک پیشاپیش ولادت مبارک و پربرکت حضرت زهرا (س) و پس از ارائه گاهشمار دستگاه دیپلماسی در هفته گذشته، در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین تحولات مذاکرات وین گفت: رؤسای هیات‌ها برای تنفسی به پایتخت‌های خود بازگشته بودند. گفت‌وگوهای فشرده‌ای در وین داشتند و در ۴ حوزه اصلی مذاکره داشتند و البته در این تنفس جلسات کارشناسی همچنان ادامه داشت. بسیاری از جداول آماده شده‌اند و ستون‌های این جداول نیز  آماده هستند و بخشی از پرانتزها هم پاک‌سازی شده و توافق در خصوص ایده‌ها هم انجام شده است و در حال تبدیل به جملات هستند. البته همچنان برخی موضوعات کلیدی باقی مانده است و طرف آمریکایی باید تصمیمات اساسی بگیرد، اگر این اتفاقات در بازگشت از پایتخت‌ها رخ دهد، روند خوبی را در مذاکرات خواهیم داشت. 

 تمرکز ما بر آغاز فعالیت ایران نزد سازمان همکاری اسلامی است

دیپلمات‌های ما ویزا گرفته‌اند

ایران آمادگی برای بازگشایی سفارت خود در ریاض را دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که یکی از نمایندگان مجلس از بازگشایی سفارت‌خانه‌های ایران و عربستان خبر داده است، روند مذاکرات چگونه است، گفت: من خواهش میکنم جزئیات را از خود ایشان بپرسید. آنچه در خصوص روابط ایران و عربستان می‌توانم بگویم این است که در حال حاضر تمرکز ما بر آغاز فعالیت ایران نزد سازمان همکاری اسلامی است و دیپلمات‌های ما ویزا گرفته‌اند. همانطور که رئیس‌جمهور اعلام کردند، ایران آمادگی برای بازگشایی سفارت خود در ریاض را دارد.

تنها یک حاکمیت را در ایالات متحده می‌شناسیم

خطیب‌زاده در واکنش به درخواست ۱۱۰ نماینده آمریکایی از دولت این کشور برای ترک مذاکرات وین گفت: سیاست داخلی آمریکا مربوط به خودشان است و ما تنها یک حاکمیت را در ایالات متحده می‌شناسیم و این حاکمیت مسئول اصلی اجرای تعهدات خود و قطعنامه ۲۲۳۱ است و این کشور تا امروز سرکشانه از اجرای این تعهدات سر باز زده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در رابطه با مداخله ارضی ترکیه در سوریه گفت: حاکمیت ملی سوریه و تمامیت ارضی این کشور باید از طرف همه کشورها به رسمیت شناخته شود. ما روند آستانه را با روسیه و ترکیه داریم که در این سازوکار همه موارد از جمله موارد اختلافی را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

در سفر رئیسی به روسیه درباره حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و تکنولوژی تبادل نظر می‌شود

خطیب‌زاده در تشریح برنامه سفر رئیس‌جمهور به روسیه گفت: سفر رئیس جمهور ما به دعوت رئیس‌جمهوری روسیه انجام می‌شود که چندین بار هم تکرار شده است و سفر حائز اهمیتی است. آقای رئیسی در این سفر جلسه مفصلی را با همتای خود خواهند داشت و در همه حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و تکنولوژی تبادل نظر صورت خواهد گرفت. با توجه به شرایط پاندمی دو طرف به دنبال این هستند که با رعایت پروتکل‌ها این سفر صورت بگیرد. در وزارت امور خارجه هم در هفته‌های گذشته یک تیم مسئول رسیدگی به این سفر شده‌اند.

پلن B برای هیچ کشوری جذاب نیست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که واکنش ایران به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا که محدودیت زمانی را برای مذاکرات وین اعلام کرده است، چیست، گفت: من به وزیر امور خارجه آمریکا پیشنهاد می‌کنم همه توان و تلاش خود را به کار بگیرند که همین پلن A به سرانجام برسد چرا که پلن B برای هیچ کشوری جذاب نیست و البته همه کشورها برای خود پلن جایگزین دارند. رئیس‌جمهور فعلی آمریکا می‌داند اگر امروز برجام زنده است به خاطر ایران و نه آمریکاست که از برجام خارج شد و همه تلاشش را برای نابودی این توافق به کار گرفت. اگر دولت آمریکا دچار فراموشی شده اما جامعه جهانی این اقدامات را به خاطر دارد.

موارد مدنظرمان را از طریق مورا کتباً به تیم آمریکایی اعلام می‌کنیم

خطیب‌زاده در پاسخ به این سوال که با توجه به روند کند مذاکرات وین آیا هنوز تصمیمی برای مذاکره مستقیم ایران و آمریکا اتخاذ نشده است، گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران تا همین امروز این است که ایالات متحده باید بصورت عملی نشان دهد که از اقدامات گذشته بازگشته است و مادامی که این اتفاق نیفتد این کشور جایی در میز برجام ندارد و این اعتماد را آمریکا باید با اصلاح رفتارش کسب کند. ما تا امروز موارد مدنظرمان را را از طریق آقای انریکه مورا بصورت مکتوب به تیم آمریکایی اعلام می‌کنیم و تا امروز از همین طریق پیشرفت هایی را کسب کرده‌ایم.

منطقه ما از درگیری و تنش خسته است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که ترکیه و ارمنستان با وساطت روسیه در حال عادی‌سازی روابط هستند، آیا این اقدام با حضور ایران در فرمت ۳+۳ روند بهتری نداشت، گفت: ۳+۳ مکانیسمی است که هم ارمنستان و هم ترکیه در آن حضور دارند و ایران هم همیشه از کاهش تنش میان همسایگانش استقبال می‌کند. ما همیشه در این رابطه تلاش کرده‌‌ایم و از تلاش سایر کشورها هم حمایت می‌کنیم. منطقه ما از درگیری و تنش خسته است.

اگر قرار بود ایران از خطوط قرمز خود کوتاه بیاید در همان ۶ دور اول به توافق می‌رسیدیم

خطیب‌زاده در خصوص گمانه‌زنی‌ها مبنی بر عقب‌نشینی ایران در حوزه تضمین و راستی‌آزمایی برای حصول توافق، گفت: اگر قرار بود ایران از خطوط قرمز خود کوتاه بیاید در همان ۶ دور اول به توافق می‌رسیدیم. توافقی که ایران به دنبال آن است دو ویژگی اساسی قابل اتکار و پایدار بودن را داراست و این دو در اتاق مذاکرات به همه طرفین اعلام شده است. این تضمین برای این است که آمریکا دیگر نظام بین‌الملل را به سخره نگیرد و هیچ دولتی از سازوکارهای برجام علیه برجام استفاده نکند و تضمین‌هایی که انتفاع ایران را مورد تاکید قرار دهد. ما مواضع خود را به صورت مکتوب اعلام می‌کنیم تا بصورت شفاف به طرف آمریکایی منتقل شود.

اختلافات مهمی در وین باقیمانده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که روند مذاکرات وین در چه مرحله‌ای قرار دارد و همچنین تصمیمات کارگروه اقدامات اجرایی گفت: اختلافات مهمی در وین باقیمانده و مهمترین اختلاف سرعت نامناسب طرف‌های مقابل به ویژه آمریکاست. در موضوعات فنی پیشرفت‌های قابل توجهی حاصل شده ولی در بحث رفع تحریم‌ها گفت‌وگوها منوط به تصمیمات سیاسی شده که در طرف مقابل معطل مانده است. درباره جلسات کارگروه‌ها بنا بر نیازی که به وجود می‌آید، جلسات برگزار می‌شود و در هر چهار متن نیاز به جلسات و گفت‌وگوهایی داشتیم.

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا در سفر عمان و قطر در خصوص ترتیبات منطقه‌ای تصمیمی صورت گرفته است، گفت: حسن همسایگی و همسایه‌گرایی به عنوان دستور کار دولت بوده است و در حوزه خلیج فارس رایزنی‌هایی انجام شده است و همه این اقدامات در راستای ایجاد ترتیبات فراگیر در این منطقه به صورت چندجانبه است. البته اگر این ترتیبات فراگیر در حوزه خلیج فارس به عنوان قدم اول و هدفگذاری هشت کشور حوزه خلیج فارس است و اینکه بتواند به شامات و مناطق پیرامونی گسترش یابد برادران در برخی کشورها پیشنهاداتی داشتند و ما از هر گونه ترتیبات درون زا و توسط کشورهای منطقه حمایت کردیم.

منتظر تصمیم لندن هستیم که تصمیمات دوجانبه در خصوص استرداد زندانیان را عملی کنیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با موضوع انتقال فریبا عادلخواه زندانی دو تابعیتی ایرانی-فرانسوی به زندان با استفاده از پابند و اظهارات وزیر امور خارجه در این خصوص گفت:  مقامات فرانسوی باید توجه کنند که با اظهاراتشان در امور قضایی ایران دخالت نکنند چراکه حاکمیت قانون حاکمیتی نیست که با اظهارات برخی‌ها تغییر کند. خانم عادلخواه براساس گزارش قوه قضائیه چندین مورد نقض قوانین تردد داشته‌اند و گزارش دستگاه قضا در این رابطه کامل است. ما همچنان منتظر تصمیم لندن در این رابطه هستیم که تصمیمات دوجانبه در خصوص استرداد زندانیان را عملی کنیم.

گزارش‌های تائید نشده قابل کامنت دادن نیست

خطیب‌زاده در واکنش به ادعای رژیم صهیونیستی و دانمارک در خصوص جاسوسی ایران در اسرائیل و قطب شمال گفت: گزارش‌های تائید نشده قابل کامنت دادن نیست و دولت دانمارک خودش بهتر می‌داند که در چه مواردی حضور داشته‌اند و سفارت ما در کپنهاگ در جوابیه‌ای پاسخ کامل را داده است. در خصوص رژیم جعلی قدس هم می‌دانند ما چه اشراف اطلاعاتی داریم و دوستان ما در نهادهای مربوطه در حال انجام کارشان هستند.

برای دیدار سران روند آستانه به تاریخ قطعی نرسیده‌ایم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا زمان دیدار سران روند آستانه مشخص شده است، گفت: محدوده دیدارها مشخص شده اما به تاریخ قطعی نرسیده‌ایم.

خطیب‌زاده درپاسخ به سوالی در خصوص ارزیابی گفت‌وگوهای بین‌الافغانی در تهران با حضور احمد مسعود گفت: در ادامه ابتکار تهران که همواره گفت‌وگوهای بین‌الافغانی را همواره میزبانی کردیم و در این سفر تلاش شد این گفت‌وگوها بین گروه‌های افغانی صورت بگیرد ما تسهیل‌کننده گفت‌وگوها بودیم و آنچه به ما گزارش شده گفت‌وگوهای جدی بوده است. همه باید از این روند حمایت کنیم تا این گفت‌وگوها بین برادران در افغانستان شکل بگیرد و به نتایجی که گروه‌ها و مردم افغانستان می‌خواهند برسد.

تحریم‌های غیرقانونی آمریکا مانع پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل شده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در رابطه با بازداشت یک شهروند ایرانی در آمریکا نیز گفت: ما همواره نسبت به گروگان‌گیری‌ها اعتراض کرده و از تمامی توان خودمان در حوزه سیاسی و دیپلماتیک استفاده می‌کنیم که اتباع خود را حفاظت و حمایت کنیم نه آنهایی که در آمریکا گروگان گرفته شدند بلکه آنهایی که به دلایل واهی در اقصی نقاط عالم در بازداشت هستند. از همان لحظه‌ای که مطلع شدیم چنین اتفاقی افتاده است ملاقات با خانواده ایشان انجام شده است و تمامی تلاش را می‌کنیم که مساعدت‌های کنسولی لازم انجام شود. با دفتر حفاظت از منافع در واشنگتن در تماس هستیم و از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران نکات خود را اعلام خواهیم کرد.

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا اقدامی برای پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل انجام شده است، گفت:  دبیرخانه سازمان ملل و دبیرکل بهتر از هر کسی می‌دانند ایران به عنوان عضو اصلی سازمان ملل تمامی پرداخت‌های خود را به موقع انجام داده و آنچه برای دومین بار مانع پرداخت شده، تحریم‌های غیرقانونی و فراسرزمینی آمریکاست. این دومین سال است که دچار مشکل می‌شویم و از تمامی مجاری استفاده می‌کنیم هم نسبت به انتقال امن حق عضویت و هم اینکه از حقوق قانونی خود در سازمان ملل دفاع کنیم. از دبیرخانه و دبیرکل انتظار می‌رود نشان دهد که با این نظام تحمیلی داخلی آمریکا به نظام بین‌الملل همراهی نکند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص دستاوردهای سفر وزیرامور خارجه به چین و عملیاتی شدن تفاهم نامه ٢۵ ساله میان دو کشور گفت: منطق این تفاهم نامه ایجاد یک نقشه راه میان همکاری‌های بلندمدت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین و ارتقا روابط به مشارکت جامع راهبردی میان دو کشور است. این تفاهم نامه نیازمند اجرایی شدن بندهای مختلف در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و پارلمانی و قضایی و ... بود که کار جدی احتیاج داشت.

وی افزود: در ۵ ماه گذشته در دولت وزارتخانه‌های مختلف مسئول این شدند که روی قراردادهای مختلف کار کنند و از این زمان این تفاهم‌نامه باید وارد فاز اجرایی و قراردادی می‌شد که با تمرکز ویژه‌ای که دولت گذاشت این اتفاق افتاد و دو طرف بعد از چندین ساعت گفت‌وگوی تفصیلی در چین تفاهم کردند مشترکا آغاز اجرایی شدن این تفاهم را اعلام کنند. معاون بانک مرکزی، معاون وزارت نفت و معاون اقتصادی وزارت خارجه نیز در این سفر حضور داشتند که در مورد ابعاد مختلفی که آغاز شده، گفت‌وگو کنند. امیدواریم قراردادهایی که مذاکرات اجرایی شدن آن آغاز شده، بتواند افق جدید همکاری ها را در روابط راهبردی دو کشور باز کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز