مشروح نشست سخنگوی وزارت امور خارجه: / مشروح /
توضیحات افخم در مورد مناظره تیم مذاکرهکننده هستهای، مذاکرات هستهای،، بوکوحرام و مستند «من روحانی هستم» و…
مذاکره میان مسئول مذاکره کننده با منتقدین منتفی است و موجب تقلیل جایگاه تیم مذاکره کننده میشود / ترکیب تیم مذاکره کننده، شورای عالی امنیت ملی و گروه تصمیمساز و تصمیمگیر موید این مسئله است و درست نیست که با نگاهی سیاسی و جناحی به این پرونده نگاه شود.
سخنگوی وزارت امور خارحه در نشست خبری صبح امروز خود با خبرنگاران در خصوص مناظره تیم مذاکرهکننده هستهای با تیم پیشین، آخرین وضعیت ایرانیان زندانی در ترکمنستان، مذاکرات هستهای، انتخابات ریاست جمهوری عراق و سوریه، سفر معاون دبیرکل آژانس انرژی اتمی به ایران، وضعیت علیرضا عسگری، بوکوحرام و مستند «من روحانی هستم» و سفر نوراحمد نیکبخت به یمن برای رسیدگی به آخرین وضعیت نوراحمد نیکبخت و… پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا مرضیه افخم در نشست خبری صبح امروز خود با خبرنگاران که در وزارت امور خارجه برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی براینکه تعدادی از نمایندگان خواستار مناظره میان تیم فعلی و پیشین مذاکره کنندگان هستهای در مجلس شدهاند آیا تیم مذاکره کننده ما درصورت برگزاری این مناظره شرکت خواهد کرد یا خیر، گفت: مذاکره میان مسئول مذاکره کننده با منتقدین منتفی است و موجب تقلیل جایگاه تیم مذاکره کننده میشود.
وی ادامه داد: طرح چنین بحثهایی در واقع زیر سوال بردن اصل آغاز مذاکرات و ادامه یافتن آنها است و دولت در چنین بحثهایی با منتقدین به مناظره نمینشیند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید براینکه وزارت امور خارجه در صدد رفع ابهامات و نگرانیهای منتقدان است اظهار داشت: ما از منتقدان خواستهایم تا راهکارهای عملی و پیشنهاداتشان را ارائه کنند و این راهکارها و پیشنهادات پس از بررسی در تصمیم سازیها و تصمیمگیریها مورد استفاده قرار خواهد گرفت و بنابراین بحثمناظره از سوی ما منتفی است.
افخم در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایلنا مبنی برآخرین اقدامات وزارت امور خارجه برای بازگشت بازداشت شدگان ایرانی دربند در کشور ترکمنستان تصریح کرد: پیگیریها در مورد بازداشت شد گان ایرانی در ترکمنستان میان دو کشور ادامه دارد. ما تلاش میکنیم تا تمامی بازداشتشدگان ایرانی را به کشور بازگردانیم و در این راه از هیچ تلاشی هم فروگذار نخواهیم بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: زمانی که توافق قابل اعلانی صورت بگیرد ما این توافق را اطلاع خواهیم داد.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ادعای نشریه نیوزویک درباره تحت الحفظ بودن علیرضا عسگری معاون اسبق وزارت دفاع درآمریکا بیان کرد: ما در همان زمان ربوده شدن آقای عسگری نگرانیهای خود را در این رابطه اعلام کردیم و اقداماتی برای پیگیری این مسئله انجام دادیم که از جمله آنها ارسال نامهای به دبیر کل سازمان ملل متحد و دیگر مراجع بینالمللی بود.
خبرنگاری از افخم پرسید که آیا زمان و مکان نشست فوق العاده قبل از دور عادی مذاکرات ۱ + ۵ در ۲۶ خرداد ماه مشخص شده است؟ که وی پاسخ داد: تا قبل از برگزاری دور عادی مذاکرات در ۲۶ خرداد نشستهای کارشناسی غیر رسمی در جریان خواهد بود اما اینکه زمان و مکان نشست فوقالعاده ای برای دور عادی مذاکرات مشخص شده باشد، هنوز این مسئله صورت نگرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتخابات کشور عراق و پیروزی ائتلاف نوری المالکی اظهار داشت: ابتدا انتخابات پرشکوه مردم عراق را تبریک میگویم زیرا مردم این کشور گام بزرگی در صحنه تحولات سیاسی این کشور برداشتهاند.
افخم با بیان اینکه این انتخابات نشان دهنده عزم و انسجام مردم عراق در عبور و حل مشکلات بود یادآور شد: نقش تمامی احزاب، جریانهای سیاسی دولت، مراجع و تمام کسانی که موجب این مسئله شدند، قابل توجه است.
وی ادامه داد: برگزاری انتخابات در موعد مقرر و با سازوکارهای دموکراتیک و پیش بینی شده وحضور همه جریانها، مولفههای مثبت در موفقیت آمیز بودن انتخابات عراق است و امیدوارم دولت آتی این کشور با همین پشتکار در جهت انسجام عراق وخواست مردم این کشور در توسعه و شکوفایی حرکت کند.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در باره فروش اطلاعات میدان گازی آزادگان از سوی شرکت چینی به کشور عراق یاد آور شد: ما منتظر اطلاعات رسمی در این باره هستیم و پس از آن متناسب با وضعیت واکنش نشان خواهیم داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره دعوت سعود فیصل وزیر امور خارجه عربستان از محمد جواد ظریف برای سفر به این کشور اظهار داشت: این دعوت براساس یک دعوت شفاهی و پیرو ابتکار جمهوری اسلامی ایران در تقویت افزایش ارتباطات و مناسبات با کشورهای منطقه بوده است.
وی در ادامه این مطلب افزود: سفر به عربستان قبل از این دعوت در دستور کار ما بوده و پیش از آن نیز آقای ظریف به کشورهای منطقه نیز سفرهایی کرده بودند.
افخم با یبان اینکه ایران و عربستان دو کشور مهم و تاثیر گذار منطقهای هستند یادآور شد: افزایش تبادلات و ارتباطات این دو کشور فارغ از روابط دوجانبه میتواند دارای تاثیر منطقهای بوده و موجب آثار همگرایی و حل مشکلات منطقهای نیز گردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در باره سفر امیر کویت به تهران نیز گفت: این سفر بنا به دعوت آقای روحانی در دهم و یازدهم خرداد ماه انجام میشود.
وی با بیان اینکه گروههای کارشناسی در حال تنظیم اسناد و توافقاتی برای همکاریهای دوجانبه هستند تصریح کرد: پس از نهایی شدن این توافقات آنها را اطلاع رسانی خواهیم کرد و سطح عالی تماسها میتواند موجب ارتقای همکاری ها میان دو کشور شود.
در ادامه این نشست خبرنگاری در خصوص گفتوگوی مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای شمالی وزارت امور خارجه با روزنامه گاردین در رابطه با پرداخت غرامت ایران به انگلیس در مورد خسارت به باغ قلهک پرسید که سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: خبرهای دقیقی در رابطه با این گفتوگو در رسانهها منتشر نشده است. دو طرف در حال ارزیابی برای بازگشایی سفارتخانههایشان هستند که بسته شدن آنها خسارتهایی برای هر دو کشور داشته و ما در هر حال ارزیابی این مسئله هستیم.
افخم در خصوص سفر معاون دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران نیز گفت: این سفر یک روزه است و طبق توافقات میان سازمان انرژی اتمی و آژانس صورت گرفته و مذاکراتشان در مسیر طبیعی خود جلو میرود.
سخنگوی وزارتامورخارجه درخصوص برخی از تحلیلها مبنی بر شکست مذاکرات هستهای ایران و ۱ + ۵ نیز گفت: بعضیها ارزیابیهایشان مبنی بر شکست مذاکرات شتاب زده بوده است چرا که گفتوگو ها در مسیر طبیعی خود ادامه دارد.
وی با بیان اینکه ما از ابتدا گفته بودیم که مذاکرات ایران و ۱ + ۵ کار بسیار سختی است، خاطر نشان کرد: مذاکرات به شکل جدی ادامه دارد اما ما مصمم برای رسیدن به نتیجه و احقاق حقوق خود هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص موضوعات مطرح شده در وین ۴ نیز ابراز داشت: در این دوره از مذاکرات موضوعات جدی مطرح شد و تیم ما نیز به شکل هوشمندانه و حرفهای کار خود را ادامه داد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر مذاکرات به نتیجه نرسید ایران چه خواهد کرد، یاد آور شد: ما متناسب با پیشرفت کار و فضا، تصمیمگیری و تحلیل خواهیم کرد و تصمیم ایران برای پیشرفت مذاکرات و بازی برد - برد تغییر نکرده است.
خبرنگاری از افخم پرسید که برداشتی که از آخرین توئیت آقای ظریف در توئیتر میشود این است که ایشان میخواهند مذاکرات را به مسائل سیاسی و جناحی پیوند بزنند، که وی در پاسخ گفت: بحثمذاکرات یک مسئله ملی و فراجناحی است و تیم مذاکره کننده ما نیز براین اساس مذاکرات را ادامه میدهد و ایجاد شائبههای سیاسی وجناحی در این رابطه غیر موثق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با توصیه به برخی از منتقدان مبنی براینکه به مذاکرات هستهای به شکل ملی و نه شکل جناحی نگاه شود افزود: ترکیب تیم مذاکره کننده، شورای عالی امنیت ملی و گروه تصمیمساز و تصمیمگیر موید این مسئله است و درست نیست که با نگاهی سیاسی و جناحی به این پرونده نگاه شود.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه در خصوص آخرین توئیت محمد جواد ظریف مبنی بر اینکه نباید خطا و اشتباه سال ۲۰۰۵ و از دست رفتن فرصتها تکرار شود، اظهار داشت: منظور از عدم تکرار رخداد سال ۲۰۰۵ اشتباه آنها در تبدیل شدن یک مسئله ساده به موضوعی پیچیده و بحران غیر ضروری بود باید تاکید کنم که نگاه سیاسی بر مذاکرات حاکم نیست و پرونده هستهای به شکلی فراملی دنبال میشود و طرح چنین بحثهایی میتواند در تضعیف تیم هستهای موثر باشد.
خبرنگاری از افخم پرسید که یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی بیان کرده است که آقای عراقچی در این کمیسیون بیان کرده است که مطرح شدن توان موشکی ایران از سوی هیات آمریکایی موجب بینتیجه ماندن مذاکرات وین ۴ شد، آیا این مسئله صحت دارد؟ که وی عنوان کرد: ما از اول گفتهایم که درمورد مسائل نظامی بحثی نخواهیم داشت و براین اساس مذاکرات را آغاز کردهایم.
سخنگوی وزارتامور خارجه با بیان اینکه در مذاکرات وین ۴ موضوعات متعددی همانند سطح غنی سازی تحریمها و راکتور اراک به شکل رسمی مورد مذاکره قرار گرفت، تاکید کرد: ما همواره اعلام کردهایم که در مقابل زیادهخواهیها میایستیم و عقبنشینی نخواهیم داشت اما در مسیریک توافق برد برد و به نتیجه رسیدن مذاکرات پایبند خواهیم بود.
وی افزود: در این مذاکرات نگارش پیش نویس توافق جامع نهایی صورت نگرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی برا ینکه در مستند «من روحانی هستم» اتهاماتی علیه آقای ظریف و برخی از مسئولان سابق وزارت امور خارجه مطرح شده و در سری دوم این مستند هم بحثهایی در رابطه با مذاکرات فعلی به نمایش گذاشته شده است، آیا وزارت امور خارجه در این رابطه اقدامی نخواهد کرد گفت: من این مستند را دیده ام. در رابطه با این مستند خیلیها اظهار نظر کردهاند و امیدوارم سازندگان این مستند تلاشهایشان موفقتر باشد و به شکل حرفهایتر و بدون هیچگونه جانبگیری و جهتگیری کارشان را ادامه بدهند.
افخم درپایان در خصوص آخرین وضعیت حمید ابوطالبی سفیر پیشنهادی ایران در سازمان ملل متحد نیز بیان کرد: اقدام جدیدی در این رابطه صورت نگرفته است.