گروسی انتهای فروردین به ایران میآید

رییس سازمان انرژی اتمی درباره زمان سفر مدیرکل آژانس به ایران گفت: برای آخر فروردین ماه زمان سفر ایشان هماهنگ شده است، اما تعیین دقیق آن به هماهنگی و گفتگو و دیدار سفیر کشورمان در آژانس بستگی دارد تا برنامه و محور سفر مشخص شود.
به گزارش ایلنا، محمد اسلامی در گفتگوی شبکه یک سیما به مناسبت ۲۰ فروردین گفت: وجه تمایز هسته ای ما این است که تحریم هستیم و کسی کمک به ما نمیکند و همه چیز ما درون زاست.
وی ادامه داد: ما از تحریم نه آسیب دیدیم و نه آسیب می بینیم. آنچه که به عنوان نیاز مطرح می شود ما روی آن مساله کار پژوهشی انجام دهیم و به محصول تبدیل می کنیم و الان فرایند ایده به محصول به کمتر از سه سال رسیده است و در بخش بهداشت و سلامت البته باید فاز بالینی را باید طی کند و این اجتناب ناپذیر است ولی در سایر بخش ها انچه اراده کنیم را به ان دست پیدا می کنیم. مثلا طی دو سال گذشته تصمیم گرفتیم گاز طبیعی هلیوم تهیه کنیم و این مساله از دو سال پیش شروع شد و الان انجام شده است و از مواد گران قیمت با مصارف کوناگون است. بنابراین ظرفیت و اراده لازم را ما داریم.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: در کشور بعضا این سوال مطرح می شود به ویژه وقتی با مشکل ناترازی در برق مواجه می شویم که پس این برق هسته ای به چه کار می آید؟ گفت: البته بخش نیروگاهی ما با مزاحمت آمریکا مواجه شده است همان طور که می دانید بعد از پیروزی انقلاب انها پروژه های نیروگاهی را رها کردند و رفتند. بعد ما با روسیه برای تکمیل نیروگاه بوشهر قرارداد بستیم و این نیروگاه را راه اندازی کردیم که از سال۹۲ تاکنون در مدار برق کشور قرار گرفته است و تا کنون ۷۲ کیلو وات برق تولید کرده است. بنابراین این نیروگاه در حال تولید برق و فعالیت است.
اسلامی ادامه داد: هدف گذاری دوم ما رسیدن به ۲۰ هزار مگاوات برق هسته ای است و این هدف را در برنامه هفتم توسعه بردیم و افق ما برای رسیدن به ۲۰ هزار مگاوات، سال ۱۴۲۰ است . همچنین الان در استان های خوزستان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، گلستان و هرمزگان پروژه ها را آغاز کردیم و تجهیز کارگاه ها و اقدامات در حال انجام است. واحدهای دوم و سوم در بهترین حالت از روند کارشان است و در پایان برنامه هفتم این دو واحد را بهره برداری می کنیم و به تدریج دیگر نیروگاه ها با فاصله یکی دو سال راه اندازی می شود. ما الان کار روی راکتورهای تحقیقاتی را هم شروع کردیم.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره زمان سفر مدیرکل آژانس به ایران گفت: ما به آقای گروسی گفتیم وارد مباحث سیاسی نشود چراکه مباحث سیاسی ربطی به مدیرکل آژانس ندارد درخواست ایشان برای سفر تصویب شده است که ایشان به ایران بیاید. اما باید برنامه سفر و محورها با ایشان توافق شود اما تاریخ سفر برای آخر فروردین ماه با ایشان هماهنگ شده است، اما تعیین دقیق آن به هماهنگی و گفتگو و دیدار سفیر کشورمان در آژانس بستگی دارد تا برنامه و محور سفر مشخص شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره سفر قریب الوقوع مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران گفت: در پاسخ باید به دو بخش اشاره کنیم: یک بخش مربوط به روابط جمهوری اسلامی ایران با آژانس است و بخش دیگر مربوط به مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی. روابط ما با آژانس، بر اساس مقررات پادمان و معاهده NPT تعریف شده و در چارچوب ضوابط فنی و حقوقی، یک نظام نظارتی مشخص داریم که باید آن را تسهیل کنیم و طبق برنامهریزی و زمانبندی مشخصی، از سوی آژانس اجرا میشود.
اسلامی ادامه داد: در حال حاضر، آژانس بینالمللی انرژی اتمی فهرستی از بازرسان را برای تأیید به کشورها ارائه میدهد. بر اساس اساسنامه آژانس، هر کشور این اختیار را دارد که صلاحیت افراد پیشنهادی را بررسی کرده و اعلام کند که آیا آن شخص به عنوان بازرس پذیرفته میشود یا خیر. جمهوری اسلامی ایران نیز طی همه این سالها در چارچوب این روند، عمل کرده است؛ به این معنا که پس از بررسی و ارزیابی فهرست پیشنهادی، بازرس مورد تأیید را اعلام کردهایم.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه در حال حاضر، ۱۲۰ بازرس مورد تأیید جمهوری اسلامی ایران وجود دارند که به صورت مرتب در حال بازرسی از تأسیسات هستهای کشور هستند، گفت: حجم و گستره این بازرسیها در نوع خود بینظیر است؛ بازرسیهایی که از ایران صورت میگیرد در هیچ نقطهای از جهان با این میزان و شدت انجام نمیشود. حتی در مقاطعی، محدودیت زمانی تقویم و ساعات شبانهروز اجازه افزایش تعداد بیشتری از بازرسیها را نمیدهد. این روند، بخشی از رویه طبیعی و فنی همکاریهای ما با آژانس است و همچنان به صورت روتین و فعال ادامه دارد.
اسلامی خاطرنشان کرد: اما نکته دوم، بحثی سیاسی و جنجالی است که در رسانهها و محافل بینالمللی برجسته میشود. مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که همان متن توافق برجام نیز محسوب میشود، آژانس موظف است روند اجرای تعهدات برجام از سوی طرفها را راستیآزمایی و گزارشدهی کند. این گزارشها، هر سه ماه یکبار به شورای حکام آژانس و هر شش ماه یکبار به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه میشود.
وی ادامه داد: در آستانه ارائه این گزارشها، معمولاً فضایی رسانهای و تبلیغاتی توسط رسانههای صهیونیستی و جریانهای استکباری شکل میگیرد. این جریانها تلاش میکنند با فشار سیاسی و رسانهای، محتوای گزارش آژانس را به نفع اهداف خود جهت دهند. این یک روند تکرارشونده است؛ بهطوریکه ما در هر سه ماه شاهد یک نوسان و هیاهوی سیاسی هستیم که با حمایت برخی دولتهای اروپایی و رسانههای وابسته تشدید میشود.
معاون رئیس جمهور با اشاره به عدم وفای به عهد طرف مقابل در توافق هسته ای با ایران، گفت: طبیعی است که وقتی طرف مقابل در برجام به تعهدات خود عمل نکرده، جمهوری اسلامی ایران نیز طبق ماده ۳۶ برجام اقدام به کاهش تعهدات کرده است. در نتیجه، آژانس در گزارشهای خود این کاهش تعهدات را به عنوان عدم انطباق ثبت میکند که موضوعی فنی، بدیهی و شفاف است. با این حال، جریانهای سیاسی با عملیات روانی، تلاش میکنند از این گزارشها برای فضاسازی علیه ایران استفاده کنند. ما این روند را با تدابیر سنجیده، آرامش و اقتدار مدیریت کرده و هر سه ماه از این فضا عبور میکنیم تا وارد دوره بعدی شویم.
اسلامی در ادامه گفت: نکته مهم دیگر، مربوط به مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ است. طبق این سند، سال دهم پس از اجرای برجام، سال خاتمه محدودیتها است. بنابراین، اکنون که این ده سال به پایان رسیده، به طور طبیعی، قطعنامه ۲۲۳۱ باید خاتمه یابد و همراه با آن، سایر قطعنامههای پیشین شورای امنیت نیز لغو شود. با این حال، برخی کشورها تلاش میکنند با ایجاد فضای سیاسی و اعمال فشار به مدیرکل آژانس، مانع از بهرهمندی جمهوری اسلامی ایران از مزایای این مرحله حساس و حقوقی شوند. آنها سعی میکنند از سخنان مدیرکل، جملاتی گزینشی و هدفمند را استخراج و به گونهای جلوه دهند که گویی ایران با آژانس دچار مشکل شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به توانمندی موجود در این سازمان گفت: در سازمان انرژی اتمی ایران، این توان وجود دارد که هر نیازی را که بهعنوان یک مسئله ملی شناسایی میشود، با تکیه بر ظرفیت دانشی موجود و از مسیر پژوهش و نوآوری، به فناوری تبدیل کنیم. در گذشته، برخی از این فرآیندها ممکن بود تا ده سال زمان ببرد، اما اکنون مدتزمان تبدیل ایده به فناوری در سازمان انرژی اتمی، به کمتر از سه سال کاهش یافته است. البته در برخی حوزهها مانند بخش پزشکی و سلامت، الزاماتی وجود دارد که سرعت انجام فرآیند را بهصورت طبیعی محدود میکند و کاهش زمان ممکن نیست. اما در سایر حوزهها، آنچه را که اراده کنیم، به لطف خداوند، محقق میسازیم.
معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: بهعنوان نمونه، در دو سال گذشته با برنامهریزی دقیق و اراده جدی، موفق شدیم تولید صنعتی "ملیوم" را که مادهای بسیار گرانقیمت، راهبردی و موردنیاز کشور در حوزههای مختلف است، آغاز کنیم. این اقدام، نمونهای از ظرفیت داخلی و ارادهای است که با اتکا به ایمان، تخصص و حمایتهای راهبردی، به ثمر نشسته است.
وی دربخش دیگری از صحبت های خود درخصوص واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر، گفت: خوشبختانه این پروژهها امروز در بهترین وضعیت عملیاتی قرار دارند. پیشبینی میشود تا پایان برنامه هفتم توسعه ـ یا با اندکی فاصله زمانی ـ این دو واحد به بهرهبرداری برسند. پس از آن، اجرای سایر نیروگاهها نیز طبق جدول زمانبندی آغاز خواهد شد و هر یک تا دو سال، یک نیروگاه جدید وارد مدار تولید خواهد شد تا در نهایت، هدفگذاری ۲۰ هزار مگاواتی محقق شود.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه هیاهو و عملیات روانیای که علیه برنامه هستهای ما ایجاد میکنند، نمایشی بیش نیست، گفت: همه اینها فضاسازیهایی است برای کسب امتیاز بیشتر در مذاکرات. جملات تند، تهدیدآمیز و گزندهای که مطرح میشود، همه بخشی از یک نمایش برای فشار آوردن به ایران است. اما برنامه جمهوری اسلامی ایران مشخص و کاملاً شفاف است: استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای برای رفاه ملت. جمهوری اسلامی ایران نه از کسی چیزی عاریه گرفته و نه مسیری را پیموده که با مزاحمت دیگران متوقف یا فلج شود. این راه، مسیر استقلال، اقتدار و پیشرفت است که با قدرت ادامه خواهد یافت.
اسلامی با اشاره به اینکه مذاکرات، پدیدهای جدید نیست، گفت: مذاکرات همیشه وجود داشته و دارد. مذاکرات در قالب وظایف دستگاه محترم دیپلماسی، توسط جناب آقای دکتر عراقچی در چارچوب سیاستهای کلان کشور در حال انجام است. ما برای ایشان آرزوی موفقیت داریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا نقشه راهی برای پایان دادن به بحران سازی از برنامه هسته ای ایران توسط غرب وجود دارد، گفت: برجام با همین هدف طراحی شده و پیش رفته بود. امروز نیز همین مسیر در حال پیگیری و حلوفصل است. ما مسیر را ادامه دادهایم و معتقدیم که مرحله کنونی، مرحلهای تعیینکننده است.
وی با اشاره به هیاهوسازی غرب از این برنامه گفت: امروز دیگر نقاب بزکشدهای که کشورهای مدعی بر چهره خود زده بودند، فرو افتاده است. نقابی که با ادعای حقوق بشر، آزادی، دموکراسی و حقوق بینالملل خود را آراسته بودند، اکنون کنار رفته و ماهیت واقعیشان نمایان شده است: زورگویی، تمامیتخواهی، جنایت، نسلکشی و کودککشی به امری عادی و طبیعی تبدیل شده و دیگر تردیدی در این واقعیت نیست.
اسلامی خاطر نشان کرد: بحران سازی درباره پرونده هستهای ایران نیز زاییده همین تفکر سلطهگر و تجاوزکارانه است. اتهاماتی که علیه برنامه هستهای کشور مطرح شده، برآمده از همین ذهنیت است. اما ما با این تفکر بیگانه نیستیم. ما سالها با آن مبارزه کردهایم و تا پایان نیز به این مبارزه ادامه خواهیم داد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به مذاکرات پیش رو گفت: مسیر پیشرفت ملت ایران مصمم، مستقل و با اقتدار در حال ادامه است. مذاکرات نیز، در همین چارچوب، عزتمندانه و مقتدرانه انجام میشود و جمهوری اسلامی ایران هرگز در برابر فشارها کوتاه نخواهد آمد. راه تعامل همواره باز بوده و خواهد بود، اما این تعامل نه از موضع ضعف، بلکه از موضع عزت و اقتدار دنبال میشود.
اسلامی درباره اظهارات برخی مقامات آمریکایی به تمایل آنها به اجرای الگوی موسوم به "مدل لیبی" در قبال جمهوری اسلامی ایران پاسخ داد: اجازه دهید اصلاً درباره فرضیات باطل و غیرواقعی صحبت نکنیم. هیچکس حق ندارد جمهوری اسلامی ایران را با هیچ کشور دیگری مقایسه کند. ایران، مردم ایران، قدرت و ظرفیت ایران، با هیچ کشوری قابل مقایسه نیست. سرزمین ایران، سرزمین عزت، شرف، استقلال، اقتدار و پیشرفت است و مسیر خود را با قدرت، عزت و صلابت ادامه خواهد داد. این قبیل اظهارات، نه ما را متوقف میکند و نه کوچکترین خللی در اراده ملت ایران وارد خواهد کرد.
اسلامی درباره اینکه آیا در مذاکرات آتی، نماینده ای از سازمان انرژی اتمی هم حضور خواهد داشت، گفت: فعلا عمده محور مذاکرات سیاسی است و وزارت امور خارجه این کار را انجام خواهد داد. اینکه در چه مرحله ای نماینده یا نمایندگانی از سازمان حضور داشته باشند بستگی به تشخیص وزیر امور خارجه دارد. هرجا نیاز به مشاوره ای از جانب سازمان باشد، نماینده اعزام خواهدشد.