انجمن صنفی هنرمندان تئاتر تهران در وزارت کار ثبت شد
انجمن صنفی هنرمندان تئاتر شهر تهران طبق ماده ۱۳۱ قانون کار جمهوری اسلامی ایران و با مجوز رسمی از وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی بهعنوان نخستین نهاد صنفی رسمی تئاتر کشور فعالیت میکند.
اعضای هیات مدیره نخستین انجمن صنفی تئاتر کشور به ریاست مجید سرسنگی با عنوان «انجمن صنفی هنرمندان تئاتر شهر تهران» صبح امروز(۱۷ دی) با برگزاری نشست رسانهای در خانه هنرمندان ایران اعلام موجودیت کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، امیر حسین حریری مسئول خزانهداری و عضو هیات مدیره انجمن صنفی هنرمندان تئاتر درباره اهمیت تاسیس این تشکل صنفی گفت: همه ما در حوزههای گوناگون هنرهای نمایشی به کمبودهای این عرصه بهویژه خلاء یک تشکل صنفی مردمنهاد واقف بوده و هستیم. گرچه در دورههایی تلاشهایی توسط بعضی دوستان صورت گرفت اما آنچنان که باید نتوانست جایگاه خود را در میان هنرمندان و نهادهای رسمی کشور پیدا کند.
مدیر مرکز تئاتر مولوی ادامه داد: باتوجه به تعداد هنرجویان و دانشجویان تئاتر دانشگاهها و مسائل گوناگونی که وجود دارد تاسیس یک نهاد صنفی که بتواند بخشی از دغدغههای معیشتی، رفاهی و حقوقی هنرمندان را پیگیری کند به عنوان یک ضرورت احساس میشد؛ برهمین اساس «انجمن صنفی هنرمندان تئاتر شهر تهران» با دریافت مجوزهای لازم از نهادهای مسئول و پس از انتشار فراخوان اقدام به برگزاری انتخابات کرد و اعضای هیات مدیره خود را شناخت.
حریری با بیان اینکه این صنف همه هنرمندان تئاتر شهر تهران را دربرخواهد گرفت؛ اظهار کرد: فعالان حوزههای گوناگون هنرهای نمایشی همچون کارگردانی، بازیگری، عکاسی، طراحی صحنه ولباس، موسیقی، منتقدا و خبرنگاران و… امکان بهرهمند شدن از خدمات این انجمن را خواهند داشت و هیچ تفاوتی نمیکند که عضو خانه تئاتر باشند یا خیر.
میرعلیرضا دریابیگی(نائب رئیس انجمن هنرمندان تئاتر شهر تهران) با بیان اینکه در طول سالیان گذشته برای پیگیری حقوق هنرمندان تئاتر از مجاری قانونی با مسائل زیادی مواجه بودیم بیان کرد: خلاء پذیرفته شدن به عنوان یک صنف توسط نهادهای رسمی کشور همواره هنرمندان تئاتر را آزار داده و امکان پیگیری حقوق خود در مراجع قضایی و دیگر مبادی قانونی کشور به دلایل گوناگون وجود نداشت. این انجمن در راستای ماده ۱۳۱ قانون کار جمهوری اسلامی ایران ابتدا با وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی و سپس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای تشکیل انجمن وارد مذاکره شد تا امکان پیگیری مطالبات از مجاری رسمی بدون در نظر گرفتن ملاحظات گوناگون وجود داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه هنر و معماری تهران به رای گیری اعضای هیات مدیره پس انتشار فراخوان در روزنامههای کثیرالانتشار کشور اشاره کرد و گفت: بعد از انتشار این فراخوان ۸۰ نفر که منطبق با ماده ۱۰ قانون کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مدارک و قراردادهای کاری خود را ارسال کردند و سپس فراخوان مجمع عمومی هیات موسس صادر شد که در نهایت اول آذر ماه انتخابات اعضای هیات مدیره برگزار شد.
دریابیگی همچنین به وظایف عام و اساسی انجمن هنرمندان تئاتر شهر تهران اشاره کرد و افزود: کوشش در جهت استیفای حقوق هنرمندان و خواستهای مشروع آنها. جمعآوری اطلاعات و بررسی و تحقیق در باره مشکلات فعالان تئاتر. همکاری برای تاسیس شرکتهای تعاونی و حمایت از حقوق و منافع صنفی از طریق جلب حمایت مراجع ذیصلاح در عرصه ملی. تلاش در جهت تاسیس سازمان نظاممند هنرمندان تئاتر در تعامل با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. تلاش برای احداثسالنهای نمایشی جهت فعالیتهای تئاتری. تاسیس سایت رسمی برای جمع آوری اطلاعات هنرمندان تئاتر و بانک ثبت نمایش نامه و… ازجمله مواردی هستند که پیگیری خواهند شد.
نائب رئیس انجمن هنرمندان تئاتر شهر تهران همچنین در ارتباط با پیگیری ثبت قراردادهای رسمی فعالان این عرصه توضیحاتی ارائه کرد و گفت: با پیگیریهایی که داشتیم این نمایندگی را از مسئولان دریافت کردیم که مرجع اصلی ثبت قراردادهای کاری هنرمندان عرصه نمایشی در وزارت کار باشیم و هنرمندان از طریق این انجمن میتوانند حقوق خود را در مراجع قضایی نیز پیگیری کنند.
او به دیگر وظایف این انجمن اشاره کرد و ادامه داد: تشکیل شورای عالی اعطای درجات هنری به هنرمندان شهر تهران، تلاش برای تحت پوشش بیمه قراردادن اعضای انجمن، تلاش برای تاسیس صندوق قرضالحسنه برای تامین امکانات رفاهی و اعطای وام به اعضای تحت پوشش، تشکیل گروههای تخصصی برای خدمت رسانی به اعضای زیرمجموعه انجمن از جمله دیگر مواردی است که با جدیت پیگیری میشود.
دریابیگی درباره انتخابات و شیوه فعالیت انجمنهای زیر مجموعه گفت: برخلاف آنچه در نهادهای مشابه(خانه تئاتر) وجود داشت دیگر چیزی به عنوان مدیرعاملی و ریاست مادامالعمر وجود ندارد و هیات مدیره انجمن هنرمندان تئاتر شهر تهران هر سه سال یکبار پس از برگزاری انتخابات به طور کامل تغییر خواهد کرد. همچنین انجمنهای زیرمجموعه با رسمیت یافتن زیرنظر این صنف به صورت جداگانه و فدرالی فعالیت میکنند.
کیهور(معاون فرهنگی اداره کل ارشاد شهر تهران) و عضو هیات مدیره انجمن به تصمیم دولت برای واگذاری امور به اصناف اشاره کرد و توضیح داد: ما در دولت بحثبرون سپاری و و اگذاری امور صنفی به هنرمندان را با جدیت پیگیری میکنیم. اما آنچه موجب شده چنین اتفاقی را در تئاتر شاهد نباشیم به این دلیل بود که اصولا چیزی به عنوان انجمن صنفی تئاتر وجود نداشت که قرار باشد در تعامل با دولت مطالبات را پیگیری کند یا واگذاری اتفاق بیفتد.
عضو هیات مدیره انجمن صنفی هنرمندان تئاتر شهر تهران خاطرنشان کرد: بر همین اساس دوستان بحثثبت قانونی انجمن را طی ۹ ماه گذشته با جدیت پیگیری کردند تا امکان طرح مطالبات و در میان گذاشتن برنامهها با نهادهای رسمی مسئول در کشور وجود داشته باشد. ا لبته باید به این نکته هم اشاره کنیم که تمام تشکلهای موجود در عرصه تئاتر در کنار یکدیگر به فعالیت میپردازند و موازی کاری در میان نیست. بلکه مسئولان هر تشکل بنا بر مقدورات و توان خود حقوق هنرمندان را پیگیری میکنند.
دریابیگی درپاسخ به سوالی درباره موازی کاری با فعالیتهای «خانه تئاتر» بیان کرد: اساسنامه خانه تئاتر موسسه فرهنگی چند منظوره است که به مدیر عامل اعطا میشود و این فرد تغییر نمیکند اما اساسنامه انجمن هنرمندان تئاتر شهر تهران به عنوان یک نهاد صنفی رسمی ثبت وشناخته شده که اگر چنین اتفاقی در گذشته رخ داده بود اصولا به ما مجوز اعطا نمیکردند.
میرعلی دریابیگی، عضو هیات مدیره این انجمن در پاسخ به سوالی درباره فعالیت موازی با «خانه تئاتر» گفت: اساسنامه «انجمن صنفی هنرمندان تئاترشهر تهران» با اساسنامه «خانه تئاتر» تفاوت اساسی دارد. خانه تئاتر یک موسسه فرهنگی هنری چند منظوره است که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت میکند.
او افزود: انجمن صنفی هنرمندان تئاتر شهر تهران با اخذ مجوزهای رسمی از وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تفاوت ماهوی تشکیلاتی با خانه تئاتر دارد. اما ما اعتقاد داریم که هر چه بر تعداد تشکلهای مردم نهادی که پیگیر امور اهالی تئاتر هستند بیشتر شود ارزشمند است.
عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری خاطرنشان کرد: قرار نیست موازی کاری صورت بگیرد چون همه در جهت رفع دغدغههای هنرمندان گام برمیداریم. شاید ما امکان پیگیری مواردی را داشته باشیم که خانه تئاتر به دلیل ملاحظات گوناگون امکان پیگیری آن را نداشته باشد یا برعکس.
دریابیگی تصریح کرد: دلیل تشکیل نشدن یک صنف تئاتری همین بوده که باید یک نفر ۹ ماه از خود گذشتگی میکرد و ساعتها پشت در اتاق مدیران میایستاد. چرا ما نباید به تشکیل یک سازمان نظاممند تئاتری داشته باشیم که مسائل صنفی را پیگیری کند؟
امیر حسین حریری نیز در همین رابطه اظهار کرد: اساسا فرهنگ همکاری با نهادهای صنفی به طور جدی در اهالی هنر نهادینه نشده و هنرمندان اصولا نمیدانند یک صنف پیگیر مطالبات باید چه ویژگیهایی داشته باشد.
عضو هیات مدیره انجمن صنفی هنرمندان تئاترشهر تهران بیان کرد: این نخستین تشکل صنفی تئاتر بعد از انقلاب است که یک نقطه عطف محسوب میشود. امیدوارم با همکاری هنرمندان و رسانهها پیگیری مطالبات و برنامهها به خوبی پیش برود.
وی همچنین در باره شرایط عضویت در این انجمن صنفی توضیح داد و گفت: فعلا روابط عمومی تماشاخانه ایرانشهر محل اعلام و معرفی هنرمندان علاقهمند به ثبت نام و عضویت در انجمن تعیین شده تا به زودی دفتر جداگانهای برای پیگیری امور اداری معرفی شود. متقاضیان میتوانند با ارائه کپی شناسنامه، کارت ملی، مدرک تحصیلی، قرارداد کاری، ۴ قطعه عکس ومستندات سوابق شغلی اقدام کنند.
نائب رئیس انجمن صنفی هنرمندان تئاتر شهر تهران تصریح کرد: قراردادها لزوما قرارداد وزارت کار نیست و آنچه بین کارگردان و دیگر عوامل امضا میشود برای اعضا رسمیت دارد. همچنین مبلغ ۵۰ هزار تومان به عنوان ورودی درنظر گرفته شده که فقط یکبار دریافت میشود و اعضا ماهانه مبلغ ۵ هزار تومان به عنوان حق عضویت پرداخت میکنند.
مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران، رضا دادویی، رییس شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی، میرعلیرضا دریابیگی، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و معماری، امیرحسین حریری، رییس تالار مولوی و… اعضای هیئت مدیره این انجمن را تشکیل میدهند.