عضو کارگری شورای حفاظت فنی:
با وجود تاکید قانون در «مناطق ویژه» تضمینی بر اجرای قانون کار نیست
هرچند در مناطق ویژه اقتصادی قوانین کار و تامین اجتماعی بطور کامل اجرا می شود اما به دلیل محدود بودن امکان نظارت بر نحوه اجرای این قانون هیچ تضمینی بر حسن اجرای این قانون وجود ندارد.
رئیس کانون انجمنهای صنفی ایمنی و بهداشت کشور گفت: هرچند در مناطق ویژه اقتصادی قوانین کار و تامین اجتماعی بطور کامل اجرا می شود اما به دلیل محدود بودن امکان نظارت بر نحوه اجرای این قانون هیچ تضمینی بر حسن اجرای این قانون وجود ندارد.
«ابوالفضل اشرف منصوری» با اعلام این مطلب به خبرنگار ایلنا گفت: تفاوت مناطق آزاد اقتصادی با مناطق ویژه اقتصادی در این است که در مناطق آزاد هیچ الزامی برای اجرای کامل مقررات کار و تامین اجتماعی وجود ندارد و در مقابل اجرای همین قوانین در مناطق ویژه اقتصادی الزامی است.
عضو کارگری شورای حفاظت فنی بابیان اینکه مبنای این تمایز ماده ۱۶ قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی است، افزود: به عنوان مثال در منطقه عسلویه که جزئی از منطقه ویژه پارس جنوبی محسوب میشود، مقررات کار و تامین اجتماعی در همه کارگاهها لازم الاجرا است اما در مقابل محدودهای مانند ماهشهر که به عنوان آزاد اقتصادی شناخته میشود هیچ الزامی برای اجرای مقررات کار و تامین اجتماعی وجود ندارد.
این فعال کارگری ادامه داد: هرچند از این منظر کارگران مناطق ویژه اقتصادی از نظر برخورداری از حمایتهای قانونی نسبت به همکارانشان در مناطق آزاد اقتصادی دارای موقعیت ممتازتری هستند اما واقعیت این است که در عمل به دلیل نبود امکان نظارت کامل بر کارگاههای مستقر در مناطق ویژه اقتصادی هیچ اطلاع دقیقی از وضعیت کارگران این مناطق در دسترس نیست.
وی یادآور شد: در حالی که به موجب ماده ۵ از قانون تشکیل مناطق ویژه اقتصادی بازرسان ایمنی و بهداشت کار مسئول نظارت بر حسن اجرای مقررات کار و تامنی اجتماعی در کارگاههای مستقر در این منطقه هستند اما در عمل مشاهده می کنیم که این بازرسان بیشتر پس از وقوع حوادثکار در محل کار کارگران حاضر میشوند.
اشرف منصوری بابیان اینکه طبق قانون بازرسان ایمنی و بهداشت باید قبل و بعد از حادثه در کارگاهها حضور داشته باشند، افزود: حضور بازرسان کار بعد از حوادثکاری را مصداق نوشدارو بعد از مرگ سهراب است.
وی در ادامه تشریح کرد: موارد رعایت ایمنی و حفاظت نیروی کار در ماده ۸۵ قانون کار بهتفصیل آمده است اما وجود قوانین مستقل مناطق ویژه اقتصادی قانون کار را در این مناطق در جایگاه «قانون مرده» قرار داده است.
این فعال کارگری عامل دیگر پائین بودن رعایت بهداشت و ایمنی در کار را «ضعف فرهنگی» ناشی از شرایط بد اقتصادی حاکم بر زندگی کارگران شمرد و ابراز کرد: کارفرمایان به کارگران القاء میکنند که در صورت بروز حادثه میتوانند «دیه» بگیرند و این خوشخیالی همراه کارگران همیشه هست بنابراین نکات ایمنی را خوب رعایت نمیکنند.
وی افزود: مدیر کار و خدمات اشتغال به پیشنهاد مدیر عامل سازمان منطقه و حکم وزیر کار و امور اجتماعی منصوب می گردد. هم اکنون وظیفه ساماندهی وضعیت کاریابی و معرفی به کار متقاضیان اشتغال در شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عهده این مدیریت است.
اشرف منصوری ادامه داد: این مدیر وظیفه ساماندهی اشتغال و تنظیم روابط کار کارگران و کارفرمایان را عهده بوده و به دو مقام وزارت نفت و کار باید پاسخگو باشد.
این عضو شورایعالی حفاظت فنی کشور در ادامه وظایف این مدیریت گفت: نظارت واحد بازرسی بر کارگاه های منطقه و پاسخگویی به دادسراها و دادگاه های مرتبط در شهرستان های موجود در محدوده منطقه ویژه و تشکیل پرونده بیمه بیکاری برای متقاضیان بیکارشده منطقه از سراسر کشور و اتخاذ تصمیمات لازم در مورد احراز استحقاق در کمیته های مشترک با اداره تامین اجتماعی و تعیین مقرری و ارسال پرونده به شهرستان محل سکونت مقرری بگیر از دیگر وظایف اوست.