خبرگزاری کار ایران

هانی‌زاده در گفت‌وگو با ایلنا:

احیای روابط تشکیلات خودگردان با اسرائیل، موجب شکست مذاکره فتح و حماس شد/ محمود عباس آشتی ملی را تحت‌الشعاع قرار داد

احیای روابط تشکیلات خودگردان با اسرائیل، موجب شکست مذاکره فتح و حماس شد/ محمود عباس آشتی ملی را تحت‌الشعاع قرار داد
کد خبر : ۹۹۸۳۳۶

کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری مجدد روابط امنیتی میان تشکیلات خودگردان فلسطین و اسرائیل باعث ایجاد بن‌بست در مذاکرات فتح و حماس شد.

«حسن هانی‌زاده» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل و پیامدهای شکست مذاکرات اخیر جنبش فتح و حماس در مصر در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: چندی پیش نشستی میان دو جنبش فتح و حماس در قاهره انجام شد که هدف از ان گفت‌وگو درباره طرح آشتی ملی بود که به دلیل برقراری مجدد روابط امنیتی میان تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی این نشست شکست خورد و هیچ نتیجه‌ای در برنداشت. باید توجه داشته باشید که تشکیلات خودگردان فلسطین به دلیل فشارهای اقتصادی و تحریم‌هایی که به سرزمین‌های اشغالی تحمیل شده، معتقد است که ادامه این روند می‌تواند آسیب‌های جدی به مردم فلسطین وارد کند و بر این اساس تمایل خود برای از سرگیری همکاری‌های امنیتی با اسراییل را اعلام کرده است. از منظری دیگر، فشارهای کشورهای عربی مانند عربستان، امارات و از سوی دیگر اعمال فشار از سوی ایالات متحده، مجدداً باعث شده تا این تشکیلات وارد روابط امنیتی با اسرائیل شود و همین اقدام باعث شده تا جلسه اخیر جنبش‌های فتح و حماس به شکست منجر شود.

وی ادامه داد: در مورد اینکه چرا جلسه مذکور در پایتخت مصر برگزار شد، باید به این نکته توجه کرد که مصری‌ها از دهه‌ها پیش به عنوان یک کانال ارتباطی میان اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین ایفای نقش کردند و در این چند سال هم در این جایگاه باقی ماندند. سایر کشورهای عربی مانند اردن، امارات، بحرین و حتی سودان هم با رژیم صهیونیستی ارتباط مستقیم دارند و تمام این مولفه‌ها باعث می‌شود که موضع اسرائیل در منطقه علیه فلسطینی‌ها تقویت شود. به همین دلیل ما شاهد آ‌ن هستیم زمانی که قرار بود آشتی ملی بین حماس و فتح به وجود بیاید، یک‌باره «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین خبر از ادامه همکاری امنیتی با اسرائیل داد و همین موضوع تمام معادلات را به هم ریخت. در نهایت هر دو جنبش (فتح و حماس) این اقدام تشکیلات خودگردان را محکوم کردند و آن را ضربه‌ای به اتحاد و آشتی ملی در سرزمین‌های اشغالی و فلسطین دانستند. باید توجه داشته باشید که حماس همچنان به دنبال ادامه تقابل با تل‌آویو است؛ چراکه بسیاری از رهبران و مقامات این جنبش طی چند سال اخیر از سوی این رژیم مورد حمله قرار گرفته و کشته شدند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: ترورهای گاه و بیگاه مقام‌های این جنبش توسط اسرائیل این امکان را به حماس نمی‌دهد که بخواهد وارد هماهنگی با تل‌آویو شود اما در مقابل شاهد هستیم که تشکیلات خودگردان با اسرائیل وارد رابطه شده است. توجه داشته باشید که اقدام محمود عباس هیچ کمکی به حل و فصل معادله فلسطین نخواهد کرد و مشکلات میان حماس و فتح بر این اساس حل نخواهد شد. در این میان باید توجه داشته باشید که اسرائیل توسط اروپایی‌ها به فلسطین و جریان‌های مستقر در سرزمین‌های اشغالی پیام‌هایی مبنی بر لزوم برقراری همکاری‌های امنیتی میان دو طرف مخابره کرده است و همین موضوع نشان می‌دهد که اروپا نقش مهمی در سازش میان دو طرف دارد. به همین دلیل معتقدم اتحادیه اروپا می‌تواند همانند گذشته نقش مثبتی در این پرونده ایفا کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم‌تر این است که بارها دیده‌ایم زمانی که جنبش فتح و حماس برای آشتی ملی به یکدیگر نزدیک شده‌اند، یک‌باره تشکیلات خودگردان فلسطین و در رأس آن محمود عباس وارد میدان شده و با برقراری مجدد رابطه با اسرائیل تمام معادلات را به هم زده است. این اقدام صراحتاً به ما می‌گوید که محمود عباس از دو جنبش مذکور (فتح و حماس) به عنوان یک ابزار برای تامین منافع خود استفاده می‌کند. او هرگاه که از سوی تل‌آویو یا شرکای این رژیم تحت فشار قرار می‌گیرد به سمت دو جنبش حماس و فتح متمایل می‌شود و با اعمال تاکتیک‌های مورد نظر منافعش را کسب می‌کند و در نهایت کار خود را جلو می‌برد. اقدام او، این بار هم موجب شکست نشست مشترک فتح و حماس شد و به همین دلیل باید بگویم که عدم وجود وحدت کلمه و وحدت رویه در سرزمین‌های اشغالی فعلاً موجب شکل‌گیری رخدادهای نامفهوم شده و به نوعی محمود عباس آشتی ملی را تحت‌الشعاع قرار داد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز