پایگاه عربی ۲۱ بررسی کرد:
توافق مثلث نفت، پایان جنگ نفتی یا آتش بس موقت؟
تحلیلگران اقتصادی تاکید کردند که سقوط نفت شل آمریکا، عامل اصلی توافق روز گذشته مثلث نفتی بود و این توافق به مفهوم پایان جنگ روسیه و عربستان نیست.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه عربی ۲۱، تولیدکنندگان بزرگ نفتی جهان شامگاه گذشته -یکشنبه- پس از ۳۹ روز جنگ نفتی بین روسیه و عربستان به توافق تاریخی و بیسابقه کاهش تولید ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام دست یافتند.
این توافق، کنشهای مقامات کشورهای مختلف جهان را به دنبال داشته و آن را توافقی تاریخی و مفید برای شرکتها و جلوگیری از افزایش نرخ بیکاری توصیف کردهاند.
حال پرسشهایی که پس از این توافق تاریخی مطرح میشود، اینکه: آیا جنگ نفتی با این توافق به پایان رسیده است؟ چه عاملی موضع کشورهای روسیه و مسکو را ظرف پنج هفته تغییر داد؟ آیا این توافق برای کاهش عرضه بیش از حد به بازارها کافی است؟
«مصطفی بازرکان»، کارشناس امور نقت و انرژی در تحلیل این توافق گفت: «این توافق تاریخی بین مثلث تولیدکنندگان اوپک، تولیدکنندگان خارج از اوپک و تولید کنندگان نفت شل آمریکا حاصل شده است.»
وی تاکید کرد که مشارکت آمریکا در این توافق جدید پس از آنکه نفت شل این کشور سقوط قیمت بیسابقهای را تجربه کرد، به اجبار بوده است، چرا که قیمت هر بشکه از این نفت پیش از حصول توافق به بشکهای ۴ دلار در معاملات آنی رسید و این همان دلیل اعمال فشار «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا بر «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهوری روسیه برای پیوستن به توافق کاهش تولید بوده است.
این کارشناس نفتی تاکید کرد که جنگ قیمت نفت بین روسیه و کشورهای عضو اوپک نبوده است بلکه جنگی در سه جبهه بوده و توافق جدید، آرامشی اجباری را بر بازار حاکم کرده است که احتمالا به دلیل ناشناختههای آینده ویروس کرونا به طول انجامد.
«نهاد اسماعیل»، دیگر کارشناس امور نفت و انرژی نیز تاکید کرد که شرکتهای نفت شل آمریکا در پی جنگ نفتی روسیه و عربستان در آستانه سقوط قرار گرفتند و فعالیت بیش از ۱۰۰ شرکت متوقف شد و ترامپ برای نجات این شرکتها به فشار بر روسیه و عربستان متوسل شد.
اسماعیل تاکید کرد که ترامپ شخصا تحت فشار شرکتهای نفت شل در دو ایالت تگزاس و داکوتای شمالی قرار گرفت و حتی سناتورهای این دو ایالت پیشنهاد توقف ائتلاف نظامی با عربستان و عدم حمایت نظامی از تاسیسات سعودی مورد حمایت آمریکا را مطرح کردند.
این کارشناس نفتی در ادامه این موضوع را بعید شمرد که توافق کاهش تولید نفت به حجم مازاد نفت عرضه شده پایان دهد. وی تاکید کرد: «این توافق گرچه مثبت است و سیگنالهای مثبتی به بازارها میدهد، اما با توجه به کاهش حدود ۲۵ درصد تقاضا در چین و ۷۰ درصد در هند همزمان با مملو بودن بازار از ۲۰ میلیون بشکه، مازاد نفته عرضه شده پایان نیابد.
وی با بیان اینکه طی دو ماه آینده احتمالا شاهد تنشهایی در اوپک به رهبری عربستان و روسیه و شعلهور شدن جنگ جدیدی بین دو طرف خواهیم بود تاکید کرد که این توافق به معنای پایان جنگ روسیه و عربستان نیست، بلکه آتشبس موقتی است که بسته به نتایج حاصل از این توافق در بازارها ممکن است طولانی شود.
اسماعیل در پایان افزود: «اگر قیمت نفت پایین بماند، توافق ناکام میشود و اگر قیمتها افزایش یابد و توافق تمدید شود، در اینجا میتوان گفت جنگ فروکش کرده است.»