بیگدلی در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
دلایل افشای حضور چینیها در جنگ اوکراین توسط زلنسکی/ سناریوی ترامپ برای ایجاد فاصله میان مسکو و پکن

کارشناس مسائل بینالملل گفت: اگر چین و روسیه با همدیگر باشند، شاید آمریکا حریفشان نشود اما تمام تلاش رئیسجمهوری ایالات متحده این است که این اتحاد را به هم بریزد.
علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به ادعای ولودیمیر زلنسکی مبنی بر حضور شهروندان چین در صفوف سربازان روسیه علیه اوکراین در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: به فرض تأیید این خبر باید توجه شود که سربازان چینی در اصل سربازان معمولی نبودند که به میدان جنگ بروند و بجنگند؛ آنها سربازان تحصیلکرده و متخصص بودند. فشاری که اکنون بیشتر وجود دارد، هم از سوی اتحادیه اروپا و مخصوصاً آمریکاییها است و آنها روی این قضیه بیشتر مانور میدهند. آمریکاییها منتظرند تا وضعیت، چین را تحت فشار قرار دهد و از جهت تجاری نسبت به چین احساس خطر میکنند. در این راستا یک مثلث را در نظر بگیریم که روسیه، چین و ایران اضلاع آن هستند؛ این مثلث ضدآمریکایی است. ترامپ تلاش میکند که ایران را از این ضلع جدا کند، زیرا این موضوع برای آمریکا ضروری به نظر میرسد. آمریکاییها و ترامپ میتوانند با هر کدام از این کشورها یک سیاست خاصی را اعمال کنند. در مورد چین، مسائل تجاری مطرح است. آنها اکنون با روسیه در استانبول در حال مذاکره هستند و احتمالاً مشکل اوکراین به زودی حل خواهد شد، ولی مشکل با چین حل نخواهد شد؛ به گونهای که ترامپ بسیاری از کشورها را به مدت ۹۰ روز از تعرفهها معاف کرده ولی برای چین چنین فرصتی قائل نشده است. یعنی یک جنگ اقتصادی، جایگزین این جنگ نظامی شده است. بنابراین اگر درست باشد که سربازان چینی را دستگیر کردهاند از آنها به عنوان ابزاری برای تحریم علیه چین استفاده خواهند کرد.
وی ادامه داد: اینکه چندین چینی در جبهه روسیه علیه اوکراین حضور داشتند یا دارند، فینفسه خیلی اهمیتی ندارد، ولی اکنون این موضوع را برجسته کردهاند تا بتوانند چین را تحت فشار بیشتری قرار دهند. تمام تلاش ترامپ این است که روسیه را از چین جدا کند و همین نگاه را نسبت به ایران هم تا حدود زیادی میتوان به عنوان یک نظریه در نظر گرفت که آمریکاییها به دنبال این هستند که ایران را از محور روسیه و چین جدا کنند. هماکنون هم فشار روی روسیه بیشتر است و اولویتش روی حل مسأله اوکراین است. اگر بخواهیم با بدبینی به این موضوع نگاه کنیم و بگوییم که ساختگی است بازهم مسأله ضربه زدن به پکن است. آمریکاییها و اروپاییها با این ابزار میتوانند چین را تحت فشار قرار دهند؛ چراکه هر میزانی که چین پیشرفت میکند، تهدید بیشتری برای آمریکاییها میشود. به هر حال آمریکا تلاش میکند که رشد چین را مقداری عقب بیندازد و جلوی پیشروی چین را بگیرد ولی نمیدانیم تا چه اندازهای هم موفق خواهد شد. چین بر آفریقا و آمریکای لاتین تسلط کامل دارد، حتی بر خاورمیانه تسلط دارد و از این جهت نمیدانیم که آمریکا موفق خواهد شد یا نه. این در حالیست که اساساً جنگهای کلاسیک قدیم دیگر وجود ندارد و حالا جنگ برسر اقتصاد و تکنولوژی است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: باید متوجه بود که بین چین و روسیه یک قرارداد امنیتی متقابل هم وجود دارد، برخلاف آن قراردادی که روسیه با ما امضا کرده، آنها قرارداد دفاعی - امنیتی متقابل دارند. به همین دلیل است که میگویم آن سربازهای که به جنگ رفتهاند، متخصص آن سلاحهایی هستند که چین به روسیه داده است. چینیها نمیخواهند که این فناوریها را مستقیماً در اختیار روسها قرار دهند که مهندسی معکوس صورت بگیرد ولی به احتمال خیلی زیاد سربازان چینی در جبهه روسیه هستند؛ یعنی این موضوع به ذهن نزدیکتر است تا اینکه بخواهند فضاسازی بکنند. همانطور که ژئوپلیتیک خاورمیانه تغییر پیدا کرد، ژئوپلیتیک جهانی هم در حال تغییر است و اقتصاد جای سیاست را گرفته و باید گفت که اقتصاد تابعی از سیاست است. لذا تمام هدف ترامپ این است که چین را از این رقابت شانهبهشانه با آمریکا عقب بیندازد و بتواند سطح تولید در آمریکا را بالا ببرد، سطح بیکاری را کاهش دهد و در نهایت به جریان سرمایه در آمریکا سرعت بیشتری بدهد اما معلوم نیست ترامپ هم در این مسابقهای که راه انداخته خیلی موفق باشد. به این دلیل عقبنشینیهایی که نشان میدهد، ممکن است به این معنی باشد که طرحش در قبال تعرفهها خیلی طرح موفقی نبوده ولی در مورد چین این مانور را به کار خواهد برد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از همان روزهای اول جنگ اوکراین گفتم که پوتین از اوکراین دست خالی برنمیگردد. آن صحنهای را که ترامپ با زلنسکی در کاخ سفید بازی کرد، یک صحنه از پیش تعیین شده بود که زلنسکی تحقیر شود و یک فاصله میان چین و روسیه به وجود بیاورد. اگر این دو کشور با همدیگر باشند، شاید آمریکا حریفشان نشود اما تمام تلاش ترامپ این است که آن مثلثی که گفتم را به هم بریزد. به هر حال فکر میکنم که جنگ اقتصادی بر جنگ نظامی غلبه پیدا میکند و ترامپ هم بازی اقتصادی خطرناکی میکند که ممکن است در آینده گریبان آمریکا را هم بگیرد و بحران ۱۹۲۹ که آن هم از ناحیه آمریکا شروع شد، مجددا تکرار شود.