یادداشت از مهدی مطهرنیا
نگاهی به راهبرد نفتی ترامپ در قبال ایران
رئیسجمهوری آمریکا به دنبال اعمال فشار بر ایران در حوزه نفت است اما اجازه نمیدهد شرکای استراتژیکش در این بین متضرر شوند.
«مهدی مطهرنیا» تحلیلگر مسائل آمریکا طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح دلایل روی آوردن ترامپ مبنی بر اعمال فشار به عربستان برای افزایش تولید دو میلیون بشکه نفت در روز پرداخت که به شرح ذیل از نظر میگذرد:
ترامپ برنامههای همهجانبهای برای اعمال فشار بر ایران در دستور کار دارد که یکی از آنها تحریم نفتی همهجانبه ایران است. او تمام تلاش خود را بر این سناریو استوار کرده که ایران را در وضعیتی قرار دهد که نفت آن در جهان فروش نرود و درآمد حاصل از آن کاهش پیدا کند. در این راستا او به دنبال آن است تا بتواند قیمت نفت را برای شرکای استراتژیک خود بالا نبرد تا نهایتا آنها را علیه ایران با خود همراه کند. از این منظر است که او به دنبال یک جایگزین مطمئن در این خصوص است تا علاوه بر بحث اقتصادی و انرژی، یک گزینه سیاسی که با تهران ضدیت دارد را به دنیا معرفی کند که آن، «عربستان سعودی» است.
رئیس جمهوری آمریکا دقیقا به دنبال آن است تا بتواند تولید نفت تهران را به حداقل ممکن کاهش دهد و حتی به دنبال بحث نفت در برابر غذا خواهد بود. این رفتار واشنگتن دقیقاً نشان میدهد که ایالات متحده به دنبال اعمال تحریمهای کمرشکن علیه تهران است؛ به باور من، در دوره اوباما شاهد تحریمهای فلج کننده علیه تهران بودیم اما در وضعیت فعلی، ترامپ به دنبال شکست کمر ایران و بستن منافذ تنفسی اقتصاد کشور است. این در حالی است که همگان بر این فکر هستند که تحریمها به تازگی کلید خورده، اما این موضوع کاملاً اشتباه است.
مبداء تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، به قبل از خروج ترامپ از برجام مرتبط است؛ به این گونهای که ترامپ با سفرهای خود به بسیاری از کشورها به خصوص کشورهای حاضر در شرق آسیا اقدام به اعطاء امتیازات گسترده به آنها کرد تا بتواند آنها را در قبال کاهش خرید نفت از ایران قانع کند. شاهد بودیم که چین، هند و کرهجنوبی دقیقاً اقدام به کاهش خرید نفت از ایران کردند و حتی به دنبال جایگزینهایی برای خود هستند. لذا تحریمهای جدید تکمیل کننده تحرکات اخیر ترامپ هستند تا نهایتاً زمینه برای زمینگیر کردن ایران فراهم شود.
باید توجه داشت که تحریمهای فعلی در جهان بیسابقه بوده است؛ در این میان ایالات متحده و شخص ترامپ به دنبال آن است تا با اعمال فشار بر عربستان فضای مناسب جهت اعمال فشار بر ایران را بدون تاثیر بر جهان خلق کند. اینکه گفته میشود آمریکا به دنبال براندازی در ایران نیست و صرفاً تغییر رفتار حاکمیت را در دستور کار قرار داده، دقیقاً مباحثی است که از قدیم توسط واشنگتن کُدگذاری شده است. پروندههایی مانند فعالیت موشکی، حضور در منطقه، حقوق بشر، تهدید حیات اسرائیل و صلح اعراب با تلآویو محورهای اصلی است که آمریکا به دنبال تغییر رفتار ایران در آنهاست. لذا ترامپ و تیم او به دنبال اعمال فشار حداکثری بر تهران هستند و اگر هم به دنبال تغییر نظام نباشند، قطعاً به فکر «فرو ریزش ایران از درون» خواهند بود.