یادداشتی از مجید صفاتاج؛
پشت پرده ایجاد کریدور امنیتی در غزه توسط اسرائیل

ایجاد گذرگاهها و مسیرهای امنیتی جدید توسط اسرائیل در سراسر نوار غزه، مانند گذرگاه نتزاریم که به گذرگاههای قبلی اضافه شده، اساساً نشاندهنده شکست طرحهای پیشین اسرائیل است.
مجید صفاتاج، کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح دلایل ایجاد کریدور امنیتی در غزه توسط رژیم صهیونسیتی پرداخت که به شرح زیر از نظر میگذرد:
اقداماتی که نتانیاهو در حال حاضر نه تنها در غزه، بلکه در سوریه، لبنان و یمن نیز به اجرا میگذارد، دقیقاً با حمایت کامل ایالات متحده و شخص ترامپ صورت میگیرد. این رویکرد، شرایطی را بر منطقه حاکم میکند که نشاندهنده خودمحوری و ماهیت تکجانبه اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی است. مجموعه این اقدامات و تهدیدها علیه جبهه مقاومت شامل لبنان، فلسطین، عراق و یمن، و همچنین جنایاتی که رژیم صهیونیستی در غزه مرتکب میشود، بدون توجه به قراردادهای صلح پیشین، توافقات آتشبس قبلی و قطعنامههای سازمان ملل، همگی بیانگر آن است که روزهای بسیار سخت و دشواری پیش روی مردم منطقه، به ویژه مردم غزه، قرار دارد.
به نظر میرسد رژیم صهیونیستی با ایجاد گذرگاههای جدید یا اقدامات مشابه، به هر نحو ممکن در پی دسترسی به اسرای خود است، حتی اگر این تلاشها به قیمت کشته شدن خود اسرا تمام شود، تا در مراحل بعدی دست بازتری برای اقدامات بیشتر داشته باشد. با این حال، این مجموعه شرایط نمیتواند باعث شود که مردم غزه سرزمین خود را رها کنند. ممکن است شاهد عملیات جابجایی داخلی در غزه، از منطقهای به منطقه دیگر (شمال به جنوب یا مرکز و بالعکس) باشیم، اما این امر به معنای تحقق هدف رژیم صهیونیستی مبنی بر کوچاندن فلسطینیان از غزه به سرزمینی دیگر نخواهد بود. فلسطینیان ممکن است جان خود را از دست بدهند، تلفات زیادی بدهند و مناطق مسکونیشان به ویرانه تبدیل شود، اما قطعاً در این منطقه پایداری کرده و ماندگار خواهند بود.
در خصوص ایجاد گذرگاهها و مسیرهای امنیتی جدید توسط اسرائیل در سراسر نوار غزه، مانند گذرگاه نتزاریم که به گذرگاههای قبلی اضافه شده، این اقدام اساساً نشاندهنده شکست طرحهای پیشین اسرائیل است؛ طرحهایی مانند تفکیک شمال و جنوب غزه یا تسلط کامل بر گذرگاههای موجود نتوانستهاند اهداف اسرائیل را محقق کنند. لذا، اسرائیل به اقدامات جدیدی روی آورده و ممکن است در آینده نیز اقدامات مشابه دیگری را آغاز کند. اما نکته مهم این است که به نظر نمیرسد اسرای اسرائیلی از طریق این عملیات نظامی به دست اسرائیلیها بیفتند. همچنین، اسرائیلیها نخواهند توانست مردم غزه را، حتی با توسل به کشتارهای جمعی، مجبور به ترک سرزمین آباء و اجدادی خود کنند.
مردم غزه ممکن است شبانهروز در داخل این باریکه جابجا شوند و با مشکلات عدیده غذایی، بهداشتی و درمانی دست و پنجه نرم کنند، همانگونه که اکنون نیز درگیر آن هستند، اما این گذرگاهها و اقدامات بعدی نخواهد توانست آنها را مجبور به کوچ اجباری به خارج از سرزمینشان کند و اهداف اعلامی، خصوصاً اهداف رژیم صهیونیستی، محقق نخواهد شد.
در ارتباط با موضوع اسرا، اگر فرض را بر عدم دستیابی به توافق بگذاریم، تشدید حملات ادامه خواهد یافت. در این راستا رهبران حماس ترجیح میدهند در غزه بمانند و کشته شوند تا اینکه شاهد مرگ تدریجی مقاومت فلسطین باشند. در روزهای آینده، احتمالا ما شاهد تحولات جدید در غزه خواهیم بود. رژیم صهیونیستی، به عنوان نیروی نیابتی اصلی آمریکا و به مثابه یک نیروی رها شده در میان جامعهای که تقریباً هیچ وسیله دفاعی مؤثری در اختیار ندارد، قادر به انجام هرگونه اقدامی است. در مجموع، مردم فلسطین همچنان باید با این مشکلات و تبعات جنایات رژیم صهیونیستی و حمایتهای همهجانبه آمریکا از این رژیم، دست و پنجه نرم کنند. چنانچه یکی از اضلاع جبهه مقاومت در اقدامی تعیینکننده، تحرکاتی علیه رژیم صهیونیستی انجام دهد که ورق را برگرداند و عملیات سرکوب و کشتار رژیم صهیونیستی متوقف شده یا دستکم کاهش یابد، شاهد تغییر وضعیت خواهیم بود.